Elektricitet och magnetism Flashcards

1
Q

R1 - elektricitet och magnetism

förklara olika ändar av en magnet?

A

OLIKA ÄNDAR

En magnet har två olika ändar, en nordände och en sydände. Dessa ändar påverkar varandra. Om man håller två likadana ändar mot varandra (t ex nordände mot nordände) så repellerar magneterna varandra (stöter ifrån varandra). Om man håller två olika ändar mot varandra (sydände mot nordände) så attraherar magneterna varandra (dras till varandra).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

R2 - elektricitet och magnetsim

förklara magnetfält?

A

MAGNETFÄLT

Kring alla magneter finns det ett magnetfält. Magnetfältets riktning är alltid från nordänden mot sydänden. Magnetfältet är starkast i ändarna. En kompassnål är egentligen en liten magnet där den röda änden är en nordände. Kompassnålen ställer alltid in sig i magnetfältets riktning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

R3 - elektricitet och magnetism

förklara jordens magnetfält

A

JORDENS MAGNETFÄLT

Jordens magnetfält ser ut som om det fanns en stavmagnet inuti jorden med en sydände vid nordpolen och en nordände vid sydpolen. Kompassen pekar i magnetfältets riktning mot sydänden. Den magnetiska sydänden finns inte precis vid nordpolen utan i norra Kanada. Det leder till att kompassen visar lite fel, detta kallas missvisning (eller deklination).

Det finns ingen magnet i jorden men magnetfältet ser ut som om det gjorde det. Magnetfältet skapas egentligen av flytande järn i jordens kärna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

R4 - elektricitet och magnetism

vad är norrsken?

A

NORRSKEN

Uppstår på grund av partiklar som kastats ut från solen. Dessa fångas av jordens magnetfält och leds ner mot polerna där de hettar upp gaser i luften så att de börjar glöda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

R5 - elektricitet och magnetsim?

hur skapar strömmagnetfält?

A

STRÖM SKAPAR MAGNETFÄLT

När en ström går igenom en ledare skapas det ett magnetfält runt ledaren. Magnetfältet är starkast nära ledaren och blir svagare ju längre bort man kommer. Ju större ström som går genom ledaren, desto starkare blir magnetfälte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

R6 - elektricitet och magnetfält

förklara hur magnetfält i en spole fungerar?

A

MAGNETFÄLTET I EN SPOLE

I en spole samverkar magnetfälten från spolens olika varv. Det skapas ett magnetfält som liknar det som finns runt en stavmagnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

R7 - elektricitet och magnetfält

förklara vad elektromagneten är?
hur fungerar den ?

A

ELEKTROMAGNETEN

Man kan göra magnetfältet i en spole starkare genom att se till att spolen får fler varv och att strömmen i spolen är starkare. Om man dessutom placerar en järnkärna i spolen så har man skapat en kraftig elektromagnet. Elektromagneten kan sättas på eller stängas av med hjälp av en strömbrytare. När det går ström genom spolen är den magnetisk, annars inte. Elektromagneter används till exempel för att lyfta järnskrot. I höghastighetståg svävar tåget ovanför rälsen med hjälp av elektromagneter.

Magnetfältet i spolen ändras om strömmen ändras. Detta har gjort det möjligt att bygga till exempel elmotorer och högtalare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

R8 - elektricitet och magnetism

vad är induktion?

A

INDUKTION

Om man skickar en ström genom en spole skapas ett magnetfält. Men man kan också göra tvärtom, om man ändrar magnetfältet i en spole så uppstår en ström i spolen. Det är grunden för hur vi skapar elektrisk ström med generatorer. Om en spole får rotera i ett magnetfält kommer magnetfältet i spolen hela tiden att ändras och spolen skapar elektrisk ström (man kan istället låta en magnet rotera i en spole).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

R9 - elektricitet och magnetism

vad är en transformator

A

TRANSFORMATORN

Består av två spolar och en järnkärna (järnkärnan förstärker magnetfältet). I den första spolen skickar vi in växelström som skapar ett varierande magnetfält i järnkärnan. Den andra spolen ”känner av ” magnetfältet och skapar en ström. Om man har olika antal varv i de två spolarna kan man transformera (ändra) spänningen. Om vi vill öka spänningen ska den andra spolen ha fler varv än den första. Om vi vill ha ut en lägre spänning (t ex i en mobilladdare) ska den andra spolen ha färre varv än den första.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly