elektricitet Flashcards
R1 - elektricitet?
Förklara begreppet statiskt elektricitet?
STATISK ELEKTRICITET
Uppkommer på grund av ett överskott eller underskott av elektroner. I atomen finns kärnan som är positiv (på grund av de positivt laddade protonerna) och negativa elektroner som far runt kärnan. I en atom är antalet protoner och neutroner lika stort vilket gör att atomen som helhet är elektriskt oladdad. Om det finns fler elektroner än protoner (överskott av elektroner) i ett ämne blir ämnet negativt laddat. Om det finns färre elektroner än protoner (underskott av elektroner) blir ämnet positivt laddat. Ätt ämne med positiv eller negativ laddning har så kallad statisk elektricitet.
R2 - elektricitet
Förklara hur ladsningar skapar ljud?
LADDNINGAR SKAPAR KRAFT
Två lika laddningar (tv negativa laddningar eller två positiva laddningar) repellerar (stöter ifrån) varandra. Två olika laddningar (en positiv och en negativ laddning) attraherar (dras till) varandra.
R3 - elektricitet?
förklara begreppet blixtar?
BLIXTAR
Om den sammanlagda laddningen (till exempel i ett moln) blir tillräckligt stor kommer elektronerna att hoppa genom luften för att komma till den positiva laddningen. Det uppstår en blixt. En blixt består av en mycket stor mängd elektroner som hoppar genom luften, de gnids mot luftens atomer som värms på grund av friktionen så att luften expanderar med en smäll (åskan).
R4 - elektricitet
vad är elektrisk ström?
ELEKTRISK STRÖM
Är elektroner i rörelse. Ström betecknas med bokstaven I och mäts i enheten ampere (A). 1 ampere är 6 240 000 000 000 000000 st elektroner som passerar varje sekund. Strömmen går från plus-polen till minus-polen (det beror på att man först trodde att elektronerna var positiva) medan elektronerna rör sig från minus till plus.
R5 - elektricitet
vad är elektrisk spänning
ELEKTRISK SPÄNNING
Är den kraft som vill dra i elektronerna så att de ska flytta på sig. Spänningen uppkommer på grund av olika elektrisk laddning (t ex i plus- och minuspolen för ett batteri). Elektrisk spänning betecknas med bokstaven U och mäts i enheten volt (V).
R6 - elektricitet
vad är elektrisk resistans?
ELEKTRISK RESISTANS
Är det motstånd som vill hindra elektronerna från att röra sig. Resistans betecknas med bokstaven R och mäts i enheten ohm (Ω). Ett ämne som har mycket stor resistans till exempel plast eller glas kallas en isolator. Ett ämne som har mycket liten resistans som de flesta metaller, speciellt koppar och silver, kallas ledare.
R7 - elektricitet
förklara begreppet ohms lag?
OHM’S LAG
Det finns ett samband mellan elektrisk ström, spänning och resistans, det kallas Ohm’s lag.
U = I · R
Spänningen = Strömmen · Resistansen
Exempel:
En brödrost använder spänningen 220V och har resistansen 44Ω.
Hur stor ström går det genom brödrosten?
U = I · R => I = U = 220V = 5A Svar: Genom brödrosten går strömmen 5A.
R 44Ω
R8 - elektricitet
förklara begreppet elektriska kretsar?
vilka olika sorter finns det ?
ELEKTRISKA KRETSAR
För att en ström skall flyta i en krets måste kretsen vara sluten. D v s det måste finnas ledare eller komponenter hela vägen från plus till minus så att strömmen kan flyta genom kretsen. Man kan rita hur en elektrisk krets ser ut med hjälp av symboler i ett kopplingsschema.
Ledare
Lampa
Voltmeter
Spänningskälla
Resistor
Strömbrytare
Amperemeter
R9 - elektricitet
förklara begreppet serie och paralellkoppling?
SERIE OCH PARALLELLKOPPLING
I en seriekoppling lyser lamporna svagare än normalt. Detta eftersom lamporna delar spänningen från spänningskällan (de får halva spänningen var). Om man skruvar ur den ena lampan slocknar båda lamporna.
I en parallellkoppling lyser båda lamporna normalt. De får var och en lika stor spänning som om endast en lampa var inkopplad. Om man skruvar ur den ena lampan fortsätter den andra lampan att lysa ändå.
R11 - elektricitet
förklara elsäkerhet?
ELSÄKERHET
När man arbetar med el måste man vara försiktig. Det räcker att få 0,05 A genom hjärtat för att man ska dö.
Många elektriska apparater är jordade (har skyddsjord). Det är en extra ledare i sladden som kopplas ner i marken så att om apparaten blir strömförande ska strömmen gå rakt ner i marken.
För att skydda människor mot att få farliga stötar brukar det finnas en så kallad jordfelsbrytare. Den stänger av strömmen om det skulle vara något fel på skyddsjorden i en apparat.
Om strömmen blir för stark i en ledare blir ledaren varm och det kan leda till eldsvåda. Därför har alla hus och lägenheter säkringar som bryter strömmen om den blir för stark. I äldre hus måste man sätta i en ny säkring om den löst ut (en tråd i säkringen har brunnit av), men i moderna hus har man så kallade automatsäkringar som kan återställas genom att man trycker på en knapp.