Les 3 Evoluties & Uitdagingen in Retail Flashcards

1
Q

Historische evolutie van de detailhandel:
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de klassieke benadering van detailhandel, en hoe verschilt deze van de nieuwe benadering? Geef voorbeelden van winkels die de nieuwe benadering vertegenwoordigen.

A

De klassieke benadering van detailhandel omvatte relatief kleinschalige gespecialiseerde winkels, zoals ijzerwaren en kruideniers. De oude functie van detailhandel lag in het verdelen van de goederenstroom en de macht lag bij de producenten. Voorbeelden van winkels die deze klassieke benadering vertegenwoordigen, zijn lokale kruidenierszaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Historische evolutie van de detailhandel:
Leg uit hoe de verschuiving van een seller’s market naar een buyer’s market de macht in de detailhandel heeft veranderd.

A

De nieuwe benadering van detailhandel omvat consumentgerichte winkels zoals Het Kruidvat, HEMA, Oil & Vinegar en The Body Shop. De functie van detailhandel is verschoven van productverdeler naar vraagvoorziener. De macht is geleidelijk verschoven van de producent naar de consument, die nu bepaalt waar, wanneer en via welk kanaal hij aankopen doet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uitdagingen in de retail:
Kan je de 6 uitdagingen in de retail benoemen ?

A
  1. Volledige informatie en transparantie.
  2. De nieuwe consument.
  3. Convenience as a service.
  4. Groei of verdwijn!
  5. Omnichannel: Voor echte vrienden moet je altijd en overal klaarstaan.
  6. Digitale transformatie & nieuwe technologie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Uitdagingen in de retail:
Geef op basis van de 6 besproken uitdagingen/evoluties voorbeeld, trend of illustratie van deze evoluties.

A
  1. Volledige informatie en transparantie:
    Vb: Prijsvergelijkingswebsites zoals PriceRunner en Vergelijk.nl bieden consumenten de mogelijkheid om prijzen en producteigenschappen van verschillende winkels te vergelijken voordat ze een aankoop doen. Dit verhoogt de transparantie en dwingt winkels om concurrerende prijzen en productkwaliteit aan te bieden.
  2. De nieuwe consument:
    Vb: Personalisatie in e-commerce is een opkomende trend. Bedrijven zoals Amazon gebruiken machine learning-algoritmen om aanbevelingen te doen op basis van eerdere aankopen en zoekgedrag van klanten. Dit voldoet aan de wens van de moderne consument om een gepersonaliseerde winkelervaring te hebben.
  3. Convenience as a service:
    Vb: Bezorgdiensten zoals UberEats en Deliveroo bieden consumenten de mogelijkheid om maaltijden van hun favoriete restaurants thuis te laten bezorgen, waarbij gemak en snelheid centraal staan. Dit illustreert de groeiende vraag naar onmiddellijke en handige diensten.
  4. Groeien of verdwijnen:
    Vb: Traditionele winkelketens zoals Sears en Toys “R” Us konden niet concurreren met online retailers en gingen failliet omdat ze niet konden voldoen aan de eisen van de markt. Dit toont aan dat groei cruciaal is om te overleven in de moderne retailomgeving.
  5. Omnichannel:
    Vb: Retailers zoals Walmart bieden klanten de mogelijkheid om online te bestellen en hun producten in de fysieke winkels op te halen. Dit integreert online en offline winkelervaringen om aan de verwachtingen van de klant te voldoen.
  6. Digitale transformatie en nieuwe technologie:
    Vb: Augmented Reality wordt steeds vaker gebruikt in de kleding- en meubelindustrie. Klanten kunnen AR-apps gebruiken om kledingstukken of meubels virtueel in hun eigen huis te plaatsen voordat ze een aankoop doen. Dit verbetert de klantbetrokkenheid en helpt bij het nemen van beslissingen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Uitdagingen in de retail:
Wat wordt bedoeld met “volledige informatie en transparantie” in de retail?

A

Prijstransparantie: Consumenten kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken tussen verschillende winkels of online retailers. Ze hebben inzicht in prijsfluctuaties, kortingen, aanbiedingen en acties.
Productinformatie: Klanten hebben gedetailleerde informatie over producten, inclusief specificaties, kenmerken, materialen, herkomst en instructies voor gebruik.
Klantbeoordelingen en -recensies: Consumenten hebben toegang tot beoordelingen en feedback van andere kopers, waardoor ze inzicht krijgen in de kwaliteit en prestaties van producten.
Bedrijfspraktijken: Transparantie kan ook verwijzen naar de openheid en eerlijkheid van bedrijfspraktijken, zoals retourbeleid, garanties, verzendkosten en klantenservice.
Productherkomst en duurzaamheid: Consumenten willen vaak weten waar producten vandaan komen, hoe ze zijn geproduceerd en welke impact ze hebben op het milieu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uitdagingen in de retail:
Hoe heeft de beschikbaarheid van informatie de manier waarop consumenten winkelen beïnvloed?

A

Prijsvergelijking: Consumenten kunnen gemakkelijk prijzen van producten vergelijken tussen verschillende winkels en online retailers. Hierdoor kunnen ze de beste deals vinden en geld besparen.
Productvergelijking: Met toegang tot productbeschrijvingen, specificaties en reviews kunnen consumenten verschillende producten vergelijken voordat ze een keuze maken. Dit helpt hen om producten te selecteren die aan hun behoeften voldoen.
Klantrecensies: Klantrecensies en beoordelingen zijn beschikbaar voor bijna elk product of elke dienst. Dit stelt consumenten in staat om de ervaringen van andere kopers te lezen en te vertrouwen op sociaal bewijs bij hun aankoopbeslissingen.
Imago en merkreputatie: Consumenten kunnen informatie over het imago en de reputatie van een merk of een winkel gemakkelijk opzoeken. Dit beïnvloedt hun bereidheid om producten van dat merk of bij die winkel te kopen.
Productbeschikbaarheid: Consumenten kunnen snel controleren of een product op voorraad is in een bepaalde winkel of online retailer voordat ze de moeite nemen om naar die winkel te gaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Uitdagingen in de retail:
Beschrijf de kenmerken van de nieuwe consument.

A

Kritisch en mondig: De nieuwe consument is kritisch en laat zich niet zomaar overtuigen. Ze zijn goed geïnformeerd en onderzoeken grondig voordat ze een aankoop doen. Ze zijn mondig en uiten hun meningen en ervaringen online via recensies en sociale media.
Levensstijluitdrukking: Deze consumenten gebruiken hun koopgedrag om hun persoonlijke levensstijl en waarden uit te drukken. Ze willen producten en merken die bij hun identiteit passen.
Always online: De nieuwe consument is altijd online en gebruikt internet als een belangrijk hulpmiddel bij het winkelen. Ze zoeken informatie, vergelijken prijzen en lezen recensies via hun smartphones en andere apparaten.
Gevoelig voor service: Klantenservice is cruciaal voor deze consumenten. Ze verwachten een uitstekende service en zijn bereid om meer te betalen voor een betere ervaring.
Merkbewust: Hoewel ze niet bijzonder merktrouw zijn, hechten ze wel waarde aan merken. Ze willen merken die hun waarden delen en een goede reputatie hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Uitdagingen in de retail:
Leg uit waarom deze consument belangrijk is voor retailers.

A

Deze nieuwe consument is belangrijk voor retailers omdat ze de koopkracht hebben en hun gedrag de richting van de markt bepaalt. Retailers moeten inspelen op de verwachtingen en behoeften van deze consumenten om succesvol te zijn. Voorbeelden van hoe retailers inspelen op de nieuwe consument zijn:
Personalisatie: Retailers gebruiken data-analyse en kunstmatige intelligentie om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van het gedrag en de voorkeuren van de klant. Amazon is een goed voorbeeld van een bedrijf dat dit met succes heeft gedaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Uitdagingen in de retail:
Geef voorbeelden van hoe retailers inspelen op de nieuwe consument.

A

Online aanwezigheid: Retailers hebben online aanwezigheid opgebouwd en investeren in e-commerceplatforms om de altijd online consument te bedienen. Ze bieden gemakkelijke online winkelervaringen en snelle leveringsopties.
Klantervaring: Retailers creëren unieke en memorabele klantervaringen om de nieuwe consument aan te trekken en te behouden. Apple Stores zijn een voorbeeld van winkels die de nadruk leggen op de klantervaring.
Klantrecensies en sociale media: Retailers moedigen klanten aan om recensies te schrijven en delen positieve feedback op sociale media. Dit vergroot het vertrouwen en de betrokkenheid van de consument.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Retailers passen duurzame praktijken toe en nemen maatschappelijke verantwoordelijkheid om tegemoet te komen aan de waarden van de nieuwe consument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Uitdagingen in de retail:
Wat betekent “convenience as a service” in de retail?

A

“Convenience as a service” in de retail verwijst naar het idee dat gemak centraal staat in de winkelervaring, waarbij retailers streven naar het bieden van gemakkelijke, naadloze en moeiteloze oplossingen voor consumenten bij het winkelen voor producten of diensten. Het draait om het begrijpen en vervullen van de behoeften van de consument op een manier die hun leven gemakkelijker maakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Uitdagingen in de retail:
Waarom is gemak belangrijk geworden voor consumenten en retailers?

A

Voor consumenten:
Tijdbesparing: Consumenten willen snel producten kunnen vinden en kopen zonder naar fysieke winkels te reizen.
Efficiëntie: Consumenten waarderen eenvoudige check-outprocessen, snelle leveringen en eenvoudige retourzendingen voor een vlotte winkelervaring.
Maatwerk: Consumenten verwachten gepersonaliseerde aanbevelingen en diensten van retailers om aan hun individuele behoeften te voldoen.
Flexibiliteit: Consumenten willen op verschillende manieren kunnen winkelen, of het nu online of offline is, en verwachten verschillende betaalopties.

Voor retailers:
Concurrentievoordeel: Retailers die gemak bieden, kunnen zich onderscheiden van concurrenten en klanten aantrekken.
Klantloyaliteit: Gemak en uitstekende service helpen klantloyaliteit op te bouwen en positieve mond-tot-mondreclame te genereren.
Omzetverhoging: Toegankelijke online en offline kanalen kunnen de omzet verhogen door consumenten in staat te stellen op hun eigen voorwaarden te winkelen.
Kostenbesparing: Efficiëntere processen en automatisering kunnen kostenbesparingen opleveren op het gebied van logistiek en klantenservice voor retailers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Uitdagingen in de retail:
Leg uit waarom groei cruciaal is geworden voor retailers.

A

Prijzen onder druk: Door de toegenomen transparantie en open concurrentie in de markt worden prijzen onder druk gezet. Consumenten hebben gemakkelijk toegang tot prijsinformatie en vergelijken prijzen voordat ze aankopen doen. Dit dwingt retailers om concurrerende prijzen aan te bieden.
Brutomarges onder druk: Met de prijsdruk worden brutomarges van retailers verkleind. Dit betekent dat retailers minder marge overhouden op hun producten, wat de noodzaak voor groei vergroot om dezelfde winst te behouden.
Stijgende traditionele kosten: Traditionele kosten zoals lonen, huur van fysieke winkelruimtes en operationele kosten zijn gestegen. Dit zet extra druk op de marges van retailers, waardoor ze moeten groeien om de kosten te dekken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Uitdagingen in de retail:
Welke factoren stimuleren de groei ?

A

Factoren die de groei stimuleren :
Uitbreiding van klantenbestand: Groei stelt retailers in staat om nieuwe klanten aan te trekken en hun bestaande klantenkring uit te breiden.
Diversificatie van productaanbod: Door hun productaanbod uit te breiden, kunnen retailers een breder scala aan klanten aantrekken en de verkoopmogelijkheden vergroten.
Efficiëntie-optimalisatie: Efficiëntere bedrijfsprocessen kunnen de kosten verlagen en de winstgevendheid verbeteren, wat groei mogelijk maakt.
Technologische vooruitgang: Innovaties in technologie kunnen nieuwe verkoopkanalen en distributiemogelijkheden creëren, waardoor retailers hun bereik kunnen vergroten.
E-commerce: Investeringen in e-commerce en online aanwezigheid stellen retailers in staat om zowel lokaal als wereldwijd te groeien door een groter publiek te bereiken.
Marktexpansie: Door nieuwe fysieke winkels te openen in andere regio’s kunnen retailers hun geografische aanwezigheid uitbreiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Uitdagingen in de retail: Wat is omnichannel retailing en waarom is het belangrijk voor moderne retailers?

A

Omnichannel retailing betekent dat retailers aanwezig moeten zijn op de kanalen die de klant kiest en op elk moment klaar moeten staan voor de klant, of het nu online of offline is.

Klanttevredenheid: Omnichannel retailing stelt klanten in staat om te winkelen op de manier die voor hen het meest handig is. Dit leidt tot hogere klanttevredenheid, omdat klanten een naadloze ervaring verwachten bij het schakelen tussen kanalen.
Klantloyaliteit: Retailers die een omnichannelbenadering implementeren, kunnen klantloyaliteit opbouwen. Klanten zijn eerder geneigd om terug te keren naar winkels die hen een consistente en gepersonaliseerde ervaring bieden.
Verhoogde verkoop: Omnichannel retailing vergroot de verkoopmogelijkheden omdat het klanten in staat stelt om op verschillende manieren te winkelen. Klanten kunnen bijvoorbeeld online onderzoek doen en vervolgens naar de fysieke winkel gaan om het product te kopen, of vice versa.
Gegevensinzichten: Retailers kunnen waardevolle gegevens verzamelen over het winkelgedrag van klanten en hun voorkeuren, waardoor ze hun aanbod kunnen optimaliseren en marketinginspanningen kunnen richten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Uitdagingen in de retail:
Hoe kunnen retailers omnichannelbenaderingen implementeren?

A

Integreer systemen: Zorg ervoor dat alle verkoopkanalen en systemen naadloos met elkaar kunnen communiceren. Dit omvat het beheren van voorraad, klantgegevens en transacties op een gecentraliseerde manier.
Uniforme prijzen en promoties: Zorg ervoor dat prijzen en promoties consistent zijn over alle kanalen om verwarring bij klanten te voorkomen.
Click-and-collect: Bied de mogelijkheid voor klanten om online te bestellen en hun aankopen in de fysieke winkel op te halen.
Cross-channel voorraadzichtbaarheid Geef klanten de mogelijkheid om de beschikbaarheid van producten in verschillende winkels en online te controleren.
Personalisatie: Pas marketing- en verkoopinspanningen aan op basis van klantgegevens om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen.
Klantenservice: Bied consistente klantenservice over alle kanalen, inclusief online en in de fysieke winkel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Uitdagingen in de retail:
Hoe heeft digitale transformatie de retailsector veranderd en welke rol spelen nieuwe technologieën zoals data-analyse in deze transformatie?

A

Digitale transformatie heeft de retailsector ingrijpend veranderd door het gebruik van nieuwe technologieën, waarbij data-analyse een cruciale rol speelt in deze transformatie. Dit heeft geleid tot de volgende veranderingen en impact:

Efficiëntie en automatisering: Digitale processen zijn essentieel geworden om de operationele efficiëntie van retailers te verbeteren. Automatisering van taken zoals voorraadbeheer, orderverwerking en rapportage verhoogt de productiviteit en vermindert fouten.
Klantgerichtheid: Retailers kunnen digitale technologieën gebruiken om klanten op maat gemaakte diensten te bieden. Dit houdt in dat ze individuele verwachtingen begrijpen en kunnen voldoen aan de specifieke behoeften van klanten.
Klantanalyse: Data-analyse speelt een cruciale rol bij het begrijpen van klantbehoeften en gedrag. Door gegevens te analyseren, kunnen retailers trends identificeren, productaanbevelingen doen en hun marketingstrategieën aanpassen.
Competitieve positie: In de competitieve retailmarkt is digitale transformatie noodzakelijk om relevant te blijven. Retailers moeten nieuwe technologieën omarmen om te concurreren met concurrenten en aan de verwachtingen van klanten te voldoen.

17
Q

Van seller’s naar buyer’s market:
Wat is het belangrijkste verschil tussen een seller’s market en een buyer’s market in de retail? Geef voorbeelden van hoe deze verandering de retailomgeving heeft beïnvloed.

A

Van seller’s naar buyer’s market:
In een seller’s market lag de macht bij de producent, werden kanalen bepaald door de producent, was er een goedereneconomie en stond het fysieke product centraal. In een buyer’s market ligt de macht bij de consument, worden kanalen bepaald door de consument, is er een service-economie en staat service/beleving centraal.

18
Q

Van seller’s naar buyer’s market:
Hoe heeft de macht verschoven van de producent naar de consument in een buyer’s market? Wat betekent dit voor de rol van de detailhandel?

A

b. De verschuiving van macht van producent naar consument in een buyer’s market betekent dat consumenten bepalen waar, wanneer en hoe ze producten kopen, waardoor de rol van detailhandel verandert van het verdelen van producten naar het voorzien in de bredere behoeften van consumenten.

19
Q

Van seller’s naar buyer’s market:
Leg uit waarom de service en beleving centraal staan in een buyer’s market en hoe dit verschilt van een seller’s market. Wat zijn enkele voorbeelden van retailers die zich richten op service en beleving?

A

In een buyer’s market staat de service en beleving centraal omdat consumenten meer dan alleen een product willen; ze willen hun levensstijl via hun koopgedrag uitdrukken. Voorbeelden van retailers die zich richten op service en beleving zijn winkels zoals Apple Stores, waar de klantervaring essentieel is.