Les 1 definities en functies van retail Flashcards

het verschil weten tussen detailhandelaar en retail

1
Q

Detailhandel vs retail ?

A

Detailhandel verkoopt producten direct aan de eindconsument voor eigengebruik en niet doorverkopen.
Retail biedt ook nog diensten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Leg me uit de klassieke distributieketen.

A

De fabrikant is het beginpunt van de keten. Hij produceert de goederen die worden in grote hoeveelheden ingekocht door groothandelaren en deze vervolgens doorverkoopt aan detailhandelaren. Die de producten gaan verkopen in kleinere hoeveelheden aan de eindconsument in online of offline winkels.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de 5 essentiële functie van detailhandel?

A
  1. Sorteringsfuncties
  2. Overbruggen van tijd en ruimte
  3. Vraag creëren
  4. Transacties uitvoeren
  5. Product gerelateerde functies.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Bespreek, leg me de sorteerfuncties uit.

A

1. Het assortiment samenstellen: Detailhandel selecteert de producten van fabrikanten/groothandels en stelt zo het assortiment samen. Bv. welk assortiment van koffie, welke merken, gemalen, bonen, capsules, pads, hoeveelheid enz..
2. Het assortiment bepalen: Hierbij bepalen ze niet alleen welke producten in de winkel worden opgenomen, maar ook welke marketingmethoden ze gebruiken om de keuze van consumenten binnen het aanbod te beïnvloeden. Daarnaast bepalen ze ook de promotie, de plaats in het rek en de prijs van de producten.
3. Het assortiment verdelen: Dit houdt in dat ze het assortiment van groot naar klein verdelen om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheden producten beschikbaar zijn voor consumenten. Vb: Van Fabriek naar groothandel naar kleinhandel.
-Tegenbeweging: Producenten gaan rechtstreeks aan consumenten verkopen, bijvoorbeeld Nike en Nespresso verkopen hun producten rechtstreeks via hun eigen winkels of websites, waardoor ze minder afhankelijk zijn van traditionele detailhandelaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de functie van de detailhandel met betrekking tot het verdelen in tijd en ruimte in de goederenstroom?

A
  1. Verdelen in ruimte: (regionale dekking)
    Het gaat erom ervoor te zorgen dat producten beschikbaar zijn op de juiste plaatsen voor consumenten.
    Vb: H&M breidt zich uit naar verschillende locaties om een breder publiek te bereiken en dichter bij de consumenten te zijn.
  2. Direct kanaal: (distributievormen)
    - Exclusief: Leveranciers verkopen aan slechts enkele retailers. Vb: Porsche levert maar aan drie specifieke filialen in België.
    - Complex: Leveranciers verkopen via zoveel mogelijk detailhandelaren. Vb: Ferrero levert aan veel verschillende voedingswinkels zijn Nutella choco.
    - Selectief: Leveranciers verdelen via een beperkt aantal kanalen. Vb: Miele levert zijn witgoed alleen aan retailers met goede klantenondersteuning.
  3. Verdelen in tijd:
    Het draait om het produceren van grote hoeveelheden producten op efficiënte wijze en ervoor zorgen dat consumenten ze op het juiste moment kunnen kopen.
    Voorbeeld: Een ijsfabrikant produceert veel ijs voor de zomer, wanneer de vraag hoog is. Ze leveren het aan winkels net vóór het warme seizoen, zodat klanten het op het juiste moment kunnen kopen.
  4. Efficiënt verdelen
    Zonder detailhandel is het moeilijk om snel en effectief producten te distribueren. Hoewel directe verkoop aan de klant het snelst lijkt, is dit vaak onmogelijk op grote schaal.Vb: Als een producent direct snoepjes aan alle studenten probeert te leveren, wordt hij geconfronteerd met logistieke uitdagingen en beperkte reikwijdte. Met detailhandelaren als tussenpersonen kan de producent profiteren van hun distributienetwerken, waardoor snoepjes efficiënter worden verdeeld onder de studenten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

De detailhandel voegt een extra kanaal toe aan de goederenstroom, met als taak extra functies te vervullen. Eén van die functies is vraag creëren. Leg in eigen woorden duidelijk uit hoe dit zich manifesteert.

A

Om vraag te genereren, is het essentieel om aandachtig naar het publiek te luisteren en hierop in te spelen. Dit proces omvat luisteren, monitoren, stimuleren, analyseren en creëren.
1. Analyse van de markt: De detailhandel speelt een cruciale rol omdat zij directe toegang hebben tot consumenteninformatie. Wanneer consumenten ontevreden zijn, uiten zij hun klachten vaak bij de detailhandel.De detailhandel kan deze feedback doorgeven aan de producenten, die op hun beurt actie kunnen ondernemen om de klachten aan te pakken en hun producten of diensten te verbeteren.”
2. Evaluatie/creatie van klantenbehoeftes: Winkels spelen in op huidige klantwensen en creëren nieuwe behoeften door producten aantrekkelijk te presenteren, belevingen toe te voegen en innovatieve items te introduceren die consumenten nog niet wisten dat ze wilden.
3. Voorzien van informatie aan leverancier: Op basis van hun marktanalyse en inzicht in klantenbehoeftes, delen winkels relevante informatie met hun leveranciers. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven welke producten goed zouden kunnen verkopen of welke trends ze zien, waardoor producenten hun aanbod kunnen aanpassen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de functie van de detailhandel met betrekking tot transacties uitvoeren in de goederenstroom?

A
  1. Prijzen van artikelen: Dit is het moment waarop de winkel beslist hoeveel elk product kost. Het is als het plakken van een prijskaartje op een item, zodat klanten weten hoeveel ze moeten betalen als ze besluiten het te kopen.
  2. Betalingen: Nadat de klant heeft besloten welke producten ze willen kopen, komt het betalingsgedeelte. Klanten betalen het verschuldigde bedrag, meestal met geld, een creditcard, of een andere betaalmethode, om de producten officieel te kopen.
  3. Leveringen: Als de klant fysieke producten koopt, zoals kleding of elektronica, moeten deze aan de klant worden geleverd. Dit kan betekenen dat de klant het product ter plaatse meeneemt of dat het wordt bezorgd op een later tijdstip als ze online hebben gekocht.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de functie van de detailhandel product gerelateerd functies en in de goederenstroom?

A
  1. Herstellingen: Sommige winkels, zoals elektronicazaken, bieden hersteldiensten voor producten zoals pc’s en smartphones. Dit helpt klanten om hun defecte apparaten te laten repareren en te blijven gebruiken.
  2. Assemblage: Bijvoorbeeld, een fietshandelaar kan fietsen assembleren op basis van de specifieke wensen van klanten. Dit betekent dat klanten hun ideale fiets kunnen samenstellen met de gewenste onderdelen.
  3. Installatie: Winkels zoals Vandenborre kunnen producten zoals huishoudelijke apparaten leveren en installeren bij klanten thuis. Dit maakt het voor klanten gemakkelijker om hun nieuwe apparatuur meteen te gebruiken.
  4. Mass Customization: In winkels zoals Brico, waar verf wordt verkocht, kunnen klanten verf op maat laten mengen. Ze kunnen de kleur kiezen die ze willen, waardoor ze unieke producten krijgen die aan hun specifieke eisen voldoen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly