Les 1. Uitleggen van de eigenschappen van levensmiddelen/producten met betrekking tot herkomst, productie, schadelijkheid en afgeleide vervangende producten binnen de productgroep. Flashcards
Leg uit wat E-nummers zijn en beredeneer of ze wel of niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.
E-nummers is een verzamelnaam voor meer dan 300 verschillende stoffen die als hulpmiddel aan het voedsel mogen worden toegevoegd, mits dit een doel heeft (nuttigheidsprincipe). De groep omvat kleurstoffen; conserveermiddelen; voedingszuren; antioxidanten; emulgatoren en verdikkingsmiddelen; zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen; smaakversterkers; hulpmiddelen en zoetstoffen. De letter E betekent dat het een door de EU goedgekeurde hulpstof, ook wel additief genoemd, is. E-nummers worden uitgebreid getest door de European Food and Safety Authority (EFSA) voordat ze 100% veilig worden bevonden en aan producten mogen worden toegevoegd. Hoewel de veiligheid lijkt te zijn gegarandeerd, kan het zo zijn dat er bij nieuwe onderzoeken óf een beter alternatief wordt aangetoond, óf blijkt dat er wél schadelijke bijwerkingen kunnen zijn. In dat geval wordt de betreffende stof verboden. E-nummers zijn in essentie niet schadelijk voor de mens bij normale consumptiepatronen.
Beredeneer de voor- en nadelen van glastuinbouw met betrekking tot de voedingswaarde, veiligheid en milieu-impact in vergelijking tot telen in de volle grond.
Nadelen glastuinbouw: kost veel energie, daardoor CO2-uitstoot. Veel licht, daardoor lichtoverlast voor omwonenden (lichtemissie).
Voordelen: eenvoudig om ziekteverwekkers te weren. Makkelijk om natuurlijke vijanden in te zetten als bestrijdingsmiddelen. Telen op substraat maakt mogelijk dat de plant precies de juiste voedingsstoffen krijgt om optimaal te ontwikkelen. Productie is groter dan uit de volle grond.
HACCP-systeem
Hazard Analysis and Critical Control Points, beschrijft het voedselverwerkingsproces inclusief kritieke punten voor de veiligheid en gezondheid
Wat staat in de Nederlandse Warenwet opgenomen?
Welke wetten bedrijven zich aan moeten houden wanneer zij voedsel bereiden of produceren. Zo wordt elk bedrijf geacht een HACCP-systeem te hebben. Ook geeft de Warenwet aan aan welke eisen producten en etiketten van producten moeten voldoen.
Staat de Warenwet op zichzelf?
Nee. De Warenwet staat niet op zich maar vloeit voort uit Europese wetgeving en uiteindelijk uit de Codex Alimentarius. Dit is de wereldwijde richtlijn (geen wet!) voor de productie van veilig en eerlijk voedsel. De Warenwet sluit aan op de EFSA (European Food and Safety Authority) als het gaat om additieven, residuen, contaminanten, biologische gevaren en levensmiddelenclaims. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) controleert of bedrijven en organisaties de wetgeving naleven.
Codex Alimentarius
de wereldwijde richtlijn (geen wet!) voor de productie van veilig en eerlijk voedsel
EFSA
European Food and Safety Authority. De Warenwet sluit aan op de EFSA (European Food and Safety Authority) als het gaat om additieven, residuen, contaminanten, biologische gevaren en levensmiddelenclaims.
NVWA
Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, controleert of bedrijven en organisaties de wetgeving naleven.