Leereenheid 1 - Strafrechtelijke aansprakelijkheid Flashcards

1
Q

Wat houdt het lex certa-beginsel in?

A

Dit is de plicht van de wetgever om strafbaarstellingen zo helder en nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Het wordt ook wel het Bestimmtheitsgebot genoemd. Deze plicht vloeit voort uit het legaliteitsbeginsel. Dit wil niet zeggen dat elke strafbare gedraging tot in detail beschreven moet worden. Uitgangspunt is dat een strafbepaling zo geformuleerd moet zijn dat het voor de gemiddelde burger duidelijk moet zijn welke gedraging(en) strafbaar is (zijn).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Is het verbod op terugwerkende kracht van de strafbepalingen op grond van artikel 1 lid 2 Sr ook van toepassing bij wijzing van vervolgingsvoorwaarden, zoals verjaringstermijnen (artikel 70 Sr) indien deze ongunstig zijn voor de verdachte?

A

Uitgangspunt van het verbod van terugwerkende kracht is dat dit alleen beperkt is tot de strafbaarstelling van gedrag en tot de (hoogte van de) strafbedreiging. Het gaat dan om de beoordeling dat bepaalde gedragingen binnen de maatschappij als strafbaar worden geacht.
Vervolgingsvoorwaarden zoals rechtsmacht en verjaringstermijnen drukken die beoordeling niet uit. Vandaar dat als algemeen uitgangspunt geldt dat vervolgingsvoorwaarden met terugwerkende kracht gewijzigd mogen worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat heeft de HR bepaald over art. 1 lid 2 Sr (verandering in wetgeving)

A

HR 26 juni 1962, NJ 1963, 12/44 (Kousen en sokken)

1) In cassatie kan met succes een beroep worden gedaan op een verandering in de wetgeving, die na de bestreden uitspraak heeft plaatsgehad.

2) In Nederland geldt de beperkte materiële leer: van wijziging van wetgeving in de zin van artikel 1, tweede lid, WvSr is slechts sprake indien uit die wijziging een gewijzigd inzicht van de (formele of lagere) wetgever met betrekking tot de strafwaardigheid van het gedrag blijkt.

HR 26 juni 1962, NJ 1963, 12/44 (Kousen en sokken)
In Nederland geldt de beperkte materiële leer: van wijziging van wetgeving in de zin van artikel 1, tweede lid, WvSr is slechts sprake indien uit die wijziging een gewijzigd inzicht van de (formele of lagere) wetgever met betrekking tot de strafwaardigheid van het gedrag blijkt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Uit welke onderdelen bestaat culpa

A

Een culpoze gedraging kan worden omschreven als een 1) zeer onzorgvuldige gedraging die 2) verwijtbaar en 3) wederrechtelijk is (zie hiervoor ook week 3: De subjectieve zijde van een strafbaar feit).

(NB: Merk dus op dat in geval een culpoos delict ten laste is gelegd zowel een rechtvaardigingsgrond als een schulduitsluitingsgrond tot vrijspraak zal leiden)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly