Läkemedel vid infektionssjukdomar s. 116-153 Flashcards
Vad innebär resistens?
Att en bakterie ändrar sin form (cellvägg bindningsproteiner, enzymer) så att antingen antibiotikan förstörs eller inte kan verka på bakterien.
Varför är det inte bra med resistensutveckling?
Leder till nedsatt immunförsvar, vi kan inte använda oss av antibiotikum om bakterierna utvecklar resistens samt att det påverkar organismer i vår omgivning.
Nämn några betydande faktorer för resistensutveckling.
Att ge rätt dos och under rätt tidsintervall. Risken med att ge en för låg dos antibiotika är att det skapar en gynnsam miljö för bakterien där den kan utveckla resistens. Även att använda sig av ett antibiotikum med ett brett spektrum vid ett icke akut tillstånd bidrar också till resistensutveckling- då det inte är säkert att det är “rätt bakterie”.
Hur kan vården förebygga resistensutveckling?
Informera patienter om att det är viktigt att äta hela dosen och på rätt tidpunkter för att hålla en tillräcklig koncentration.
Använda antibiotikum med selektiv toxicitet- då de angriper en specifik struktur- ribosomer (syntes), RNA/DNA syntes, eller bakteriens cellvägg. Så användning av antibiotika med smalt spektrum förebygger resistensutveckling.
Hur verkar ett bakteriocid antibiotika och hur verkar ett bakteriostatiskt antibiotika?
Ett bakteriocid antibiotika dödar bakterien genom att angripa och oskadliggöra bakteriens cellvägg=dödar bakterien. Ett bakteriostatiskt antibiotika hämmar syntetiseringen av bakterier, immunförvaret arbetar bort en del av bakterien.
På vilket sätt kan ett antibiotika uppvisa selektiv toxicitet?
Genom att angripa bakteriernas cellvägg- då våra kroppsceller inte har en cellvägg blir antibiotikumet selektivt. Angriper bakteriens ribosomer/dna syntes- för bakterier som inte har en cellvägg, vilket också blir selektivt.
Redogör för primär resistens, sekundär resistens och multiresistens.
Primär resistens- om en patient är drabbad av en bakterie utan cellvägg men behandlas med ett antibiotikum som angriper cellväggen är bakterien primärt resistent.
Sekundär resistens- Att bakterien har gjort en förändring i sitt genetiska material som gör att antibiotikumet inte kan angripa bakterien, till exempel ändrar bindningsproteiner samt skapar enzymer (betalaktamas) som oskadliggör antibiotikumet.
Multiresistens-En bakterie som har utvecklat resistens mot flertalet antibiotikum. ESBL, MRSA och VRE är exempel. Dessa går under smittskyddslagen.
Vad är MIC?
Minsta koncentrationen av antibiotikum som ska användas, för att oskadliggöra bakterien.
Vad står S, I, R för i ett provsvar gällande antibiotika?
S=att bakterien är känslig för antibiotikat, alltså att det kommer döda bakterien. Det som ska användas.
I= Liten verkningseffekt, kommer behövas en hög dos för effekt.
R= Bakterien är resistent mot detta antibiotikum.
Vilka faktorer kan vara orsaken till att en patient inte blir frisk av antibiotikabehandling?
Kan bero på interaktion med kost/ andra läkemedel- komplexbindning, att två ämnen verkar tillsammans. Fel typ av antibiotika. Virusinfektion. För låg dos. Bristande absorption i tarmen. För kort behandlingstid.
Vad innebär koncentrationsberoende avdödning?
Ges 1 gång per dygn. Startas ofta med en bolusdos för att uppnå önskad terapeutisk effekt-steady state. Behöver komma över MIC värdet. Bolusdos: 2 tabletter, sedan 1 tablett. (Kinoloner).
Vad innebär tidsberoende avdödning? Vad är viktigt att tänka på som sjuksköterska vid sådan behandling av en patient?
Detta antibiotika ges flera gånger per dygn 3-4, och behöver ligga över MIC-värdet med jämna tidsintervall för att uppnå önskad farmakologisk effekt. Ofta penicillin (betalaktamantibiotika). Så det är viktigt att tänka på att hålla jämna tidsintervall mellan tabletterna som sjuksköterska.
Vilka typer av antibiotika är betalaktamanantibiotika? Och hur oskadliggör betalaktamanantibiotika bakterier?
Penicilliner, cefalosporiner (bredspektrum) verkar på bakteriens cellvägg så att den lyserar och dör. Har kort halveringstid och elimineras fort ut i kroppen, därför tidsberoende. Hämmar bakteriens cellväggsyntes.
Vilka typer av biverkningar kan penicillin ge?
Diarré, då penicillinet rubbar tarmfloran, allergiska reaktioner, ovanliga.
Hur verkar tetracykliner?
Hämmar bakteriernas proteinsyntes, går på ribosomerna Har alltså en bakteriostatisk-hämmande effekt. Används mot bakterier utan cellvägg-klamydia. . Absorptionen hämmas av kalcium och järn.
Hur verkar aminoglykosider?
Smalt terapeutiskt fönster, bakteriecid effekt. Ger synnergieffekt tillsammans med penicillin=angriper både cellvägg och proteinsyntes. Används vid sepsis.
Hur verkar Fluorokinoloner ?
Hämmar DNA/RNA syntesen. Brett antibakteriellt spektrum. Hämmar DNA-gyras, ett enzym som är nödvändigt för bakteriens replikation.
Nämn ett antibiotika som hämmar bakteriens ribosomer.
Aminoglykosider.
Nämn ett antibiotika som hämmar bakteriens nuckleinsyrasyntes.
Sulfonamider.
Nämn ett antibiotika som oskadliggör på bakteriens cellvägg.
Betalaktamanantibiotika.