Kraniofacial utveckling Flashcards
I vilka 2 ben delas kraniets upp i?
Neurokraniet och viscerokraniet
Vad innebär synostos, synchondros och syndesmos?
● Synostos - benfog
● Synchondros - broskfog
○ T.ex. i ett bröstet finns en broskfog.
● Syndesmos - bindvävsfog
○ I kraniet har vi först syndesmoser som övergår i att bli synostoser.
Vad är suturer och fontaneller?
Ge exempel på respektive.
Suturer är band av fibrös vävnad som binder samman benen i kraniet.
Fontaneller är mellanrum mellan benen som förblir öppna.
Suturerna och fontanellerna behövs för spädbarnets hjärntillväxt och utveckling. Under förlossningen tillåter suturernas flexibilitet att benen överlappar varandra så att barnets huvud kan passera genom förlossningskanalen utan att trycka på och skada hjärnan.
Suturer: Sagittal, lambdoid, coronal, metopisk m.fl.
Fontaneller: Främre, bakre m.fl.
Vilket mönster förbenas suturerna i?
När suturerna förbenas så gör de det i en sicksack-form. Hos en frisk person förbenas dem och det bildas då en sicksack-liknande söm så att det blir hållfast. Det finns en sutur som heter sutur internasal, denna vindlar sig också och bildar en sicksacksöm. Detta påvisar att avsikten med detta är att skapa hållfasthet.
Vad har benvävnaden i kraniet sitt ursprung från?
Benvävnad är mesodermal vävnad. Men neurallisten knoppar av från neuralröret och är en neuroektodermal vävnad. Benväven härstammar alltså från två olika ursprung: mesoderm och neurallist. Celler migrerar från neurallisten och ger upphov till merparten av ansiktet och även lägre delar, ner ner på halsen (gälbågarna).
I den slutgiltiga fasen så kommer neurallisten ge upphov till käkbenen och även en del av neurokraniet, resten av skallen har ett mesodermalt urpsrung. Nervcellerna som bildar dessa strukturer har lämnat sitt neuronala ursprung, de blir sedan identiska med fibroblaster (bindvävsceller), men de har alltså ett neuroektodermalt ursprung.
Med “E8.5” menar embryodag 8 + 1⁄2.
Hur definierar man mesenkym?
Man kan säga att det är bindväv i embryonalt tillstånd. Mesoderm ger alltså upphov till mesenkym, men det gör neurallisten också. Det mesenkym som uppkommer från neurallisten kallas ektomesenkym. Mesenkym är alltså ett vidare begrepp än ektomesenkym.
Vilken roll spelar mesenkym i patologiska tillstånd och vad är ett exempel på ett sådant?
Mesenkym kommer in i patologiska sammanhang, t.ex. vid epithelial mesenchymal transition (EMT). Detta har sitt ursprung inom utvecklingsbiologin och embryologin, det handlar om att en epitelcell ändrar form och blir en mesenkymal cell. Mesenkymala celler har inte samma kontakt som epitelceller (som ju har gap-junctions). Mellan de mesenkymala cellerna ligger istället extracellulärmatrix och cellerna har en typisk spolform och har en förmåga att migrera.
Det finns ett motsatt begrepp, när cellerna går tillbaka till sin epiteliala form och detta kallas för MET. EMT är ett centralt begrepp inom tumörbiologi; när t.ex. cancerceller metastaserar så kan man se att de ibland genomgår EMT, då det är ett led i deras spridningsprocess.
Vad ger ektoderm, endoderm respektive mesoderm upphov till för strukturer?
● Ektoderm ger upphov till två saker: ○ Hud
○ Nervsystem
● Endoderm ger upphov till:
○ Digestionskanalen och associerade organ som utgår från det primitiva tarmröret. Tarmröret går från mun till anus och vissa delar knoppas av från det, exempelvis urinblåsan, endokrina organ m.m..
● Mesoderm ger upphov till: ○ Kraniet
Vad ger neurallisten upphov till för kraniofaciala strukturer?
Om man färgar in neurallist och mesoderm i en mus ser man att neurallisten kommer ge upphov till suturer och dura mater. Man kunde alltså visa att inte bara skelettdelen och suturerna bildas från neurallistceller, utan att även dura mater bildades från neurallistceller.
Dura mater är den skyddande bindvävshinnan som omger hjärnan. Man vet även att dura mater under fostertiden ger signaler till hjärnan så att den kan utvecklas. Dura mater bildar alltså dels ett hölje och dels signalerar till hjärnan så att den kan utvecklas under fostertiden.
Hur kommer suturerna ändras vid tillväxt av kraniet?
Det sker mycket i suturerna. Vi har där ben som ännu inte är förbenade och de förbinds med syndesmoser (bindväv). Det är i suturerna som tillväxten sker, från vilket nytt ben bildas. Celler i suturen delar sig och förskjuts mot sidan och när de kommer ut mot sidorna så förbenas de. Därför kommer benets storlek att öka men själva suturens storlek är oförändrad. Cellerna blir först osteoblaster som bildar osteoid - det är osteoid som är den primitiva benvävnaden.
Hur styrs tillväxten av suturerna och kraniet?
Celler i suturen delar sig och förskjuts mot sidan och när de kommer ut mot sidorna så förbenas de => benets storlek kommer att öka men själva suturens storlek är oförändrad. Cellerna blir först osteoblaster som bildar osteoid - det är osteoid som är den primitiva benvävnaden.
Denna mekanism styrs av FGF (Fibroblast Growth Factor). Det finns många typer av FGF-ligander, cirka ett tjugotal. När cellerna ligger i området för suturen så känner de av ligandkoncentrationen (FGF-koncentrationen). Desto närmre ut i benet vi tar oss desto mer ökar halten FGF och då switchar cellerna receptorer. Denna förändring i receptorsubtyp avgör om cellerna ska kvarvara i att vara i det omogna stadiet och proliferera eller om de ska sluta dela sig och bilda benvävnad. Denna process störs vid mutationer i FGF. Cellerna kommer känna igen FGF-koncentrationen.
Vad innebär kraniosynostos och vad orsakas det av?
En för tidig slutning av suturen innebär att kraniet kommer att förslutas för tidigt och inte bli fullt utvecklat. Detta sker vid kraniosynostos. Prematur suturslutning kommer orsakas av FGFR “gain of function”-mutation. Det blir alltså en överfunktion hos FGFR. Det blir helt enkelt så att mindre FGF krävs för benbildning; man får en snabbare omvandling av suturens celler till benbildande celler. Då får man prematur slutning.
Det finns ett antal syndrom som är beskrivna sedan en ganska lång tid sedan, innan man hade förstått genetikens grundprinciper. Alla dessa mutationer är ovanliga, men tillsammans bildar de en grupp som är viktiga att känna till. Det finns milda former som man kanske inte ens tänker på.
Vilka 6 kraniosynostoser beror på en mutation i FGFR?
Vilken annan gen kan vid mutation ge upphov till kraniosynostos?
Olika mutationer ger olika fenotyper. Det beror på olika gener och att man har olika modifierande gener i olika folkgrupper. Det finns mer komplexa system som måste utredas för att förstå hur dessa syndrom kan uppstå.
Förutom FGFR finns det ytterligare gener som man vet ger upphov till kraniosyostoser, t.ex. TWIST. TWIST finns uppströms om FGFR och styr dess uttryck. En störning hos dessa regulatoriska gener kommer att påverkar FGFR-uttryck och leda till en snabbare benbildning och därmed en för tidig slutning av suturen.
Saethre-Chotzens syndrom orsakas av mutation i TWIST1.
Varför leder en mutation i TWIST-genen till kraniosynostos?
Vad (4) kännetecknas Crouzon syndrom av och vad orsakas dessa av?
Kraniosynostoser har förekommit i alla tider och Vesalius beskrev dessa redan år 1543. Först 1912 beskrevs Crouzons syndrom.
Crouzon syndrom kommer kännetecknas av:
● Prognatism
○ Innebär att man har en stor underkäke. Underkäken “kommer fram” (kraftigt underbett). Det beror på att maxilla inte tillvuxit i den storlek som den ska. Man får en hypotrofisk överkäke. Resten av viscerokraniet är också hypotrofiskt (alltså underutvecklat).
● Maxillär hypoplasi
○ Innebär att maxilla är underutvecklad.
● Exoftalmos
○ Utåtstickande ögon vilket beror på att ögonbulben får inte plats i orbitat - ögat trycks framåt. Detta medför synproblem.
○ Orsaken är en bilateral coronal synostos. Man kan då se att hela ansiktsskelettet är intryckt vilket är märkbart särskilt vid pannan. Det leder till en mindre intrakraniell volym. Detta tillstånd leder till att blodet stasar sig i de stora venösa sinusoiderna.
● Strabism (skelning)
Vilka konsekvenser får Crouzon syndrom för hjärnan och vilka risker fås som följd?
Som följd av syndromet kommer skallens volym att begränsas vilket ger effekter på cirkulationen i hjärnan. Det kan uppstå en jugularvenstenos som följd av detta. En annan potentiell konsekvens är att man får en hydrocephalus, en ansamling av CSF, som innebär en intrakraniell tryckstegring. När man får en intrakraniell tryckstegring ökar risken att man får inklämning. Detta innebär att trycket pressar ner hjärnan i foramen magnum, där ryggmärgen ska löpa. Patienten kan dö på grund av denna inklämning. Det kan man se vid alla former av högt intrakraniellt tryck och är alltså inte unikt för detta tillstånd men är en allvarlig komplikation.