Köprätt Flashcards

1
Q

Vad menas med termerna onerös respektive benefik?

A

Onerös menas att båda parterna utger något värde eller prestation till varandra, ex. där säljaren ger varan och köparen ger betalningen.
Benefik menas med att bara en av parterna utger något värde eller prestation, ex.
bodelning, arv, gåva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Derivata fång?

A

Egendomen går från en tidigare ägare till en annan ny ägare, ex. testamente, arv,
gåva

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Extinktiva fång?

A

Att få äganderätt till en sak att trots någon annan egentligen är den rätte ägare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Originära fång?

A

Fånget, egendomen, som har saknat en ägare tas upp av en ny ägare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ta reda på om följande lagar är huvudsakligen dispositiva eller tvingande: köplagen, konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen och konsumentkreditlagen!

A

Köplagen – dispositiv, parterna kan komma med egna villkor eller följa sedvana Konsumentköplagen – tvingande, även om konsumenten motsätter sig. Anledningen för att skydda konsumenten.
Konsumenttjänstlagen – tvingande, enligt 3 §
Konsumenkreditlagen – tvingande

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är innebörden av de juridiska begreppen lös och fast egendom?

A

Fast egendom, definieras i jordabalken, är jord -> fastigheter -> byggnader
Lös egendom är tvärtemot fast egendom, dvs. bil, husvagn, aktier, värdepapper, bostadsrätt och dylikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är innebörden av det juridiska begreppet lös sak?

A

Fysiska föremål så som kläder, bilar, hästar osv. Även gaser och vätskor fast inte elektronisk kraft. Utesluter fast egendom och vissa av lös egendom så som hyresrätter, bostadsrätter, aktier och andra panträtter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Är överlåtelse av lös egendom ett formalavtal eller ett konsensualavtal?

A

För det mesta kan det vara både och, men vid t.ex. fordran och värdepapper så krävs det formalavtal för att du inte kan överlåta fordran till vem som helst. Konsensualavtal gäller vid försäkring eller köp av lös egendom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är ett konsumentköp?

A

Ett konsumentköp sker mellan en privatperson och näringsidkare. Där privatpersonen är köparen av en lös sak och näringsidkaren är säljaren av en lös sak. Här gäller KKöpL och inte KöpL. KKöpL är också tvingande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är ett tillverkningsköp

A

Ett tillverkningsköp är n vara där den som beställer varan själv bidrar med material,
består tillverkarens arbete själva arbetsinsatsen. Denna faller under köplagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ta reda på vilket tillämpningsområde följande lagar har: köplagen, konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen och konsumentkreditlagen!

A

Köplagen – köp av lösegendom som inte är lösa saker, köp mellan närinsgidkare, köp av näringsidkare till av en privatperson och privatpersoner som handlar av varandra. Konsumentköplagen – Gäller köp eller byte av lösa saker mellan privatperson och näringsidkare där privatpersonen är köpare och näringsidkaren är säljaren. Gäller inte för försäkringar, elektrisk ström, bostadsrätter eller fastigheter. Konsumenttjänstlagen - Gäller tjänster som utförs av näringsidkare åt konsumenter, ifall arbetet sker på lösa saker, fast egendom eller förvaring av saker. Gäller inte tillverkning av lösa saker, installation eller montering eller annat arbete för att fullgöra ett avtal om köp av lös sak samt avhjälpande av fel i den sålda varan. Konsumentkreditlagen – Kredit som erbjuds eller lämnar till en konsument. Gäller också om krediten förmedlas av en annan än näringsidkare och eller om näringsidkaren som ombud för kreditgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är innebörden av att stå risken för varan?

A

När man stå risken för en varan är att man åtar sig konsekvenserna av att varan minskar i värde. Om värdeminskningen beror på någon av parterna så får denne ta ansvaret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är innebörden av hämtningsköp respektive transportköp?

A

Hämtningsköp är enligt 6 § KöpL är ett köp där varan avlämnas där säljaren hade sitt affärsställe eller där köpet ägde rum. Säljaren har skyldighet att skicka varan till köparen. Om både köparen och säljaren visste att varan fanns på en annan plats vid köpet så ska avlämnandet ske där varan fanns. Avlämnandet vid hämtningsköp sker när köparen har full kontroll över varan.
Transportköp kan delas in i platsköp och distansköp. Platsköp är när varan transporteras till köparen inom en och samma ort eller inom området där säljaren distribuerar. Avlämnandet sker när varan överlämnas helt till köparen, oavsett hur transporten har skötts, enligt 7 § 1 st.
Distansköp gäller för köp inom de områden som säljaren vanligtvis inte distribuerar,
därmed sker avlämnandet när transportören tar över varan, enligt 7 § 2 st.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med abstrakt respektive konkret faktiskt fel i varan?

A

Abstrakt fel är fel som avviker sig från vad en köpare i allmänhet kan förvänta sig, m.a.o. att den avviker från normal eller allmän standard.
Konkreta fel är fel som avviker från vad parterna har överenskommit om egenskaper som varan ska ha eller den förväntande standarden. Eller att det är en helt annan vara än vad man faktiskt kommit överens om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med rättsligt fel? Vad menas med rådighetsfel?

A

Rättslig fel menas med inte fritt kan ta över varan som han eller hon har köpt därför att någon utomstående (tredje man) har en gentemot köparen giltig rätt till varan. Ex. sålda varan tillhör någon annan än säljaren eller att varan är belastad med panträtt i strid med parternas avtal.
Rådighetsfel menas med varan på grund av bestämmelser i lag eller på grund av föreskrifter av någon myndighet inte kan användas på det sätt som köparen räknade med och har rätt att fordra, ex. en köpt bil är belagd med körförbud för att den inte är besiktad utifrån ett administrativt håll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka påföljder kan köparen använda vid säljarens kontraktsbrott i form av fel i varan?

A

Påföljder som köparen kan använda:
*Kräva avhjälpande – Korrigering av vara, om det kan ske utan oskälig kostnad
eller olägenhet för säljaren. Säljaren har rätt på egen bekostnad avhjälpa felet
*Kräva omleverans – få en helt ny vara om felet är väsentlig betydelse för
köparen. Säljaren har rätt till att företa omleverans. 34 - 36 §§.
*Kräva prisavdrag – Om köparen inte får omleverans eller avhjälpande med
varan trots att han eller hon har begärt det så har köparen rätt till prisavdrag
37 – 39 §§
*Häva köpet – Se ovanför, 37 – 39 §§
*Kräva skadestånd – Dock gäller det att skadan ska ha varit utom säljarens
kontroll, 40 §
*Hålla inne betalningen – Enligt Zug-um-Zug-principen, 42 § KöpL. Får hålla
inne så mycket av betalningen som motsvarar foget.

17
Q

Har köparen någon skyldighet att undersöka varan före respektive efter köpet?

A

Köparen är inte skyldig att undersöka varan före köpet, men om han eller hon inte gör det kan de inte åberopa de felen som de märkte av vid undersökningen om nu säljaren inte har handlat mot tro eller heder. Däremot har de skyldighet att undersöka efter köpet, enligt god affärsed, 31 § KöpL.

18
Q

Vad är den avgörande tidpunkten för bedömningen av varans beskaffenhet?

A

Den avgörande tidpunkten för bedömningen av varans beskaffenhet sker när varan avlämnas hos köparen. De felen som fanns vid avlämnandet även om de visar senare är det som säljaren ansvarar för, 21 § KöpL.

19
Q

Vad har en garanti för rättslig innebörd?

A

Garanti i rättslig innebörd är när säljaren har åtagit sig under en viss tid svara för varans användbarhet eller för andra egenskaper om de försämras som står i garanti. Det finns olika typer av garantier, bland annat av funktionsgaranti där säljaren tar ansvar om varans funktion inte är duglig under hel garantitiden eller också kan det vara en garanti som innebär att säljaren garanterar en egenskaps bestånd under en viss tid. Finns även begränsade former av garantier som kan endast innebära att varan vid avlämnandet ska uppfylla vissa krav, 21 § 2 st KöpL.

20
Q

Har köparen någon skyldighet att inom viss tid meddela säljaren att varan är felaktig?

A

Ja, enligt 32 § KöpL har köparen reklamationsskyldighet. Köparen får inte åberopa fel om han eller hon inte meddelar felet till säljaren inom skälig tid efter att han eller hon har märkt eller borde ha märkt felet.

21
Q

Har köparen rätt att begära prisavdrag även om säljaren förklarar sig villig att istället avhjälpa felet eller företa omleverans? Hur beräknas storleken på prisavdrag som sker med stöd i lag p.g.a. fel i varan?

A

Nej, prisavdrag gäller endast om säljaren inte självmant inom skälig tid avhjälper fel i varan eller levererar en ny vara efter det att köparen har reklamerat eller inte inom skälig tid utför avhjälpande eller omleverans trots att köparen har begärt det, enligt 37 § 1 st KöpL. Storleken på prisavdraget bestäms i 38 § KöpL, priset ska reduceras i portportion till felet i varan.

22
Q

Har köparen rätt att hålla inne hela eller delar av betalningen (efter förfallodagen) i väntan på att säljaren åtgärdar felet eller företar omleverans?

A

Ja, enligt 42 § KöpL så får köparen hålla inne så mycket av betalningen som motsvarar kravet. Men det gäller att köparen verkligen har rätt göra gällande krav på grund av säljarens dröjsmål eller på grund av fel i varan.

23
Q

Vilka påföljder kan köparen använda vid säljarens kontraktsbrott i form av dröjsmål med avlämnandet av varan?

A

Enligt 22 § i KöpL kan köparen reagera på fyra olika sätt:

  • Kräva att köpet fullgörs
  • Häva köpet
  • Kräva skadestånd
  • Hålla inne betalningen
24
Q

Har det någon betydelse för en köpares möjligheter att häva köpet att en beställd vara skall tillverkas eller skaffas fram särskilt för köparen efter dennes anvisningar och önskemål?

A

Ja, köparen kan bara häva om hans eller hennes syfte med köpet är väsentligt förfelat genom dröjsmålet, enligt 26 § KöpL. Säljaren måste kunna tillgodogöra sig varan på något annat sätt så att han eller hon inte går i förlust på grund av det.

25
Q

Har köparen någon skyldighet att inom viss tid meddela säljaren att han avser att häva köpet?

A

Ja, om köpare har förlagt en tilläggstid. Inom tilläggstiden kan köparen häva det utan någon anledning och om varan inte har avlämnats till köparen. Kan bara häva köpet om säljaren meddelar att han eller hon inte kan fullgöra köpet inom tilläggstiden, 29§ KöpL.

26
Q

Har köparen rätt att hålla inne hela eller delar av betalningen (efter förfallodagen) i väntan på att säljaren levererar varan?

A

Får endast hålla inne betalningen efter förfallodagen om som motsvarar kravet som ställs på säljaren, 42 §.

27
Q

Vad är direkt respektive indirekt förlust?

A

Direkt förlust anses med ersättningar, prisskillnader och utebliven vinst som orsakas av avtalsbrott.
Enligt 67 § 2 st är indirekt förluster:
* Förlust till följd av minskning eller bortfall av produktion eller omsättning
* Annan förlust till följd av varan inte kan utnyttjas på avsevärt sätt
* Utebliven vinst till följd av ett avtal med en tredje man har fallit bort eller inte
blivit riktigt uppfyllt
* Annan liknande förlust om den har varit svår att förutse

28
Q

Vad är innebörden av kontrollansvar? Vad är förutsättningarna för att köparen skall kunna kräva skadestånd av säljaren vid dröjsmål med avlämnandet eller fel i varan?

A

Kontrollansvar innebär att säljaren kan kontrollera dröjsmålet eller felet i varan, enligt 27 §:
* Det ska föreligga ett hinder för fullgörelse
* Hindret ska föreligga utanför säljarens kontroll
* Hindret ska inte ha varit förutsebart av säljaren vid avtalsbrott
* Följderna av hindret ska inte skäligen kunnat undvikits eller övervunnits av
säljaren
Förutsättningen för att köparen ska kräva skadestånd av säljaren vid dröjsmål med avlämnande eller fel i varan är att dröjsmålet eller felet i vala ska ha varit utom säljarens kontroll samt om säljaren har anlitat någon annan att fullgöra köpet.

29
Q

Vilka rättsliga konsekvenser inträder för en avtalspart om han inte inom skälig tid meddelar sin motpart att hans prestation blir försenad eller att det föreligger något annat hinder för hans fullgörelse?

A

Enligt 28 § KKöpL kan säljaren tvingas betala ut ersättning för den skada som kunde ha undvikits till köparen om han inte meddelar inom skälig i tid.

30
Q

Har säljaren skyldighet att enligt KöpL respektive KKL ersätta produktskador, dvs. skada som uppkommit på annan egendom än den försålda varan?

A

Enligt KöpL är omfattar inte skadestånd produktskada, dvs. annat än såld produkt, 67 § 1 st KöpL. Enligt KKöpL är säljaren för produktskador 31 § KöpL.

31
Q

Har säljaren enligt KöpL respektive KKL skyldighet att ersätta personskada, dvs. skada som en vara orsakat på person?

A

Enligt 30 § KKL har säljaren ingen skyldighet att ersätta för personskador, utan de ersätts enligt skadeståndslagen. För personskador som har orsakats av säkerhetsbrist i varan så gäller produktansvarslagen. Enligt 67 § KöpL så är personskada inte någon direkt eller indirekt förlust därför har säljaren ingen skyldighet att ersätta det.

32
Q

Vid vilken tidpunkt har säljaren rätt att frånträda avtalet (hävning) p.g.a. av att köparen inte betalar i tid?

A

Ja, säljaren får häva köpet enligt 54 § KöpL om köparens dröjsmål utgör ett väsentligt kontraktsbrott. Säljaren får också häva köpet om köparen inte betalar inom den tilläggstid som de har avtalat om, men tilläggstid får inte vara oskäligt kort utan köparen ska få en chans att kunna betala inom tilläggstiden.

33
Q

Har köparen rätt att avbeställa en vara? Vad har säljaren för rätt till ersättning vid en avbeställning?

A

Ja, köparen har rätt att avbeställa en vara innan den har avlämnats. Säljaren har inte rätt att hålla fast vid beställningen utan rätt till ersättning, enligt 37 § KKL. Säljaren har rätt till ersättning för särskilda kostnader som han har haft för att ingå eller fullgöra avtalet, särskilda kostnader som uppkommer vid avbeställning och förlust av nedlagt arbete, omständigheterna, priset för varan och tidpunkten för avbeställningen, enligt 41 § KKL. Säljaren har däremot inte rätt till ersättning enligt 41 § 1 st och 41 § 2 st KKL om köparen avbeställer en vara innan säljaren har accepterat ett anbud som köparen har lämnat till säljaren. Säljaren har heller inte rätt till ersättning om köparen visar att avbeställningen beror på lag, avbrott i den allmänna samfärdseln eller betalningsförmedlingen eller annat hinder som köparen inte kan kontrollera eller har undvikit.
Enligt 52 § KöpL så får köparen inte avbeställa standardvaror utan enbart de varor som är specialtillverkade för köparen. Säljaren får inte hålla fast vid köpet genom att fullfölja tillverkningen, utan kan kräva skadestånd om de uppfyller rekvisita för 67 § KöpL.