Köprätt Flashcards
Vad menas med termerna onerös respektive benefik?
Onerös menas att båda parterna utger något värde eller prestation till varandra, ex. där säljaren ger varan och köparen ger betalningen.
Benefik menas med att bara en av parterna utger något värde eller prestation, ex.
bodelning, arv, gåva.
Derivata fång?
Egendomen går från en tidigare ägare till en annan ny ägare, ex. testamente, arv,
gåva
Extinktiva fång?
Att få äganderätt till en sak att trots någon annan egentligen är den rätte ägare
Originära fång?
Fånget, egendomen, som har saknat en ägare tas upp av en ny ägare.
Ta reda på om följande lagar är huvudsakligen dispositiva eller tvingande: köplagen, konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen och konsumentkreditlagen!
Köplagen – dispositiv, parterna kan komma med egna villkor eller följa sedvana Konsumentköplagen – tvingande, även om konsumenten motsätter sig. Anledningen för att skydda konsumenten.
Konsumenttjänstlagen – tvingande, enligt 3 §
Konsumenkreditlagen – tvingande
Vad är innebörden av de juridiska begreppen lös och fast egendom?
Fast egendom, definieras i jordabalken, är jord -> fastigheter -> byggnader
Lös egendom är tvärtemot fast egendom, dvs. bil, husvagn, aktier, värdepapper, bostadsrätt och dylikt.
Vad är innebörden av det juridiska begreppet lös sak?
Fysiska föremål så som kläder, bilar, hästar osv. Även gaser och vätskor fast inte elektronisk kraft. Utesluter fast egendom och vissa av lös egendom så som hyresrätter, bostadsrätter, aktier och andra panträtter
Är överlåtelse av lös egendom ett formalavtal eller ett konsensualavtal?
För det mesta kan det vara både och, men vid t.ex. fordran och värdepapper så krävs det formalavtal för att du inte kan överlåta fordran till vem som helst. Konsensualavtal gäller vid försäkring eller köp av lös egendom
Vad är ett konsumentköp?
Ett konsumentköp sker mellan en privatperson och näringsidkare. Där privatpersonen är köparen av en lös sak och näringsidkaren är säljaren av en lös sak. Här gäller KKöpL och inte KöpL. KKöpL är också tvingande.
Vad är ett tillverkningsköp
Ett tillverkningsköp är n vara där den som beställer varan själv bidrar med material,
består tillverkarens arbete själva arbetsinsatsen. Denna faller under köplagen.
Ta reda på vilket tillämpningsområde följande lagar har: köplagen, konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen och konsumentkreditlagen!
Köplagen – köp av lösegendom som inte är lösa saker, köp mellan närinsgidkare, köp av näringsidkare till av en privatperson och privatpersoner som handlar av varandra. Konsumentköplagen – Gäller köp eller byte av lösa saker mellan privatperson och näringsidkare där privatpersonen är köpare och näringsidkaren är säljaren. Gäller inte för försäkringar, elektrisk ström, bostadsrätter eller fastigheter. Konsumenttjänstlagen - Gäller tjänster som utförs av näringsidkare åt konsumenter, ifall arbetet sker på lösa saker, fast egendom eller förvaring av saker. Gäller inte tillverkning av lösa saker, installation eller montering eller annat arbete för att fullgöra ett avtal om köp av lös sak samt avhjälpande av fel i den sålda varan. Konsumentkreditlagen – Kredit som erbjuds eller lämnar till en konsument. Gäller också om krediten förmedlas av en annan än näringsidkare och eller om näringsidkaren som ombud för kreditgivaren.
Vad är innebörden av att stå risken för varan?
När man stå risken för en varan är att man åtar sig konsekvenserna av att varan minskar i värde. Om värdeminskningen beror på någon av parterna så får denne ta ansvaret.
Vad är innebörden av hämtningsköp respektive transportköp?
Hämtningsköp är enligt 6 § KöpL är ett köp där varan avlämnas där säljaren hade sitt affärsställe eller där köpet ägde rum. Säljaren har skyldighet att skicka varan till köparen. Om både köparen och säljaren visste att varan fanns på en annan plats vid köpet så ska avlämnandet ske där varan fanns. Avlämnandet vid hämtningsköp sker när köparen har full kontroll över varan.
Transportköp kan delas in i platsköp och distansköp. Platsköp är när varan transporteras till köparen inom en och samma ort eller inom området där säljaren distribuerar. Avlämnandet sker när varan överlämnas helt till köparen, oavsett hur transporten har skötts, enligt 7 § 1 st.
Distansköp gäller för köp inom de områden som säljaren vanligtvis inte distribuerar,
därmed sker avlämnandet när transportören tar över varan, enligt 7 § 2 st.
Vad menas med abstrakt respektive konkret faktiskt fel i varan?
Abstrakt fel är fel som avviker sig från vad en köpare i allmänhet kan förvänta sig, m.a.o. att den avviker från normal eller allmän standard.
Konkreta fel är fel som avviker från vad parterna har överenskommit om egenskaper som varan ska ha eller den förväntande standarden. Eller att det är en helt annan vara än vad man faktiskt kommit överens om.
Vad menas med rättsligt fel? Vad menas med rådighetsfel?
Rättslig fel menas med inte fritt kan ta över varan som han eller hon har köpt därför att någon utomstående (tredje man) har en gentemot köparen giltig rätt till varan. Ex. sålda varan tillhör någon annan än säljaren eller att varan är belastad med panträtt i strid med parternas avtal.
Rådighetsfel menas med varan på grund av bestämmelser i lag eller på grund av föreskrifter av någon myndighet inte kan användas på det sätt som köparen räknade med och har rätt att fordra, ex. en köpt bil är belagd med körförbud för att den inte är besiktad utifrån ett administrativt håll.