Fastighetsrätt Flashcards

1
Q

Vad menas med fast egendom och fastighet?

A

Fast egendom definieras enligt 1:1 JB som ”jord”, dvs. marken. Mer exakt kan man se det som äganderätt till mark.
Fastighet är markytan som delats in i administrativa enheter som är definierat genom
sina gränser gentemot grannarna (horisontell avgränsning).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tredimensionell fastighet

A

Menas med att fastigheten är även avgränsad vertikalt mot omgivningen, så att en fastighet utgör en del av volymen i en annan fastighet (småhus på en kontorsbyggnad, underjordiskt garage), enligt 1:1 JB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Tredimensionellt fastighetsutrymme

A

Ett utrymme som ingår i en annan fastighet än en tredimensionell fastighet och som är avgränsat både horisontell och vertikalt, enligt 1:1a § JB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ägarlägenhetsfastighet

A

En tredimensionell fastighet som inte är avsedd att rymma annat än en enda
bostadslägenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad menas med sämjedelning och är sådan tillåten?

A

Sämjedelning innebär att flera personer äger andelar av en fastighet. Detta är inte
tillåtet enligt 1 § 2 st JB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fastighetstillbehör

A

Enligt 2:1 JB är fastighetstillbehör ”byggnader, ledningar, stängsel och andra anläggningar”. För att de ska ses som tillbehör krävs det att de har ett mekaniskt samband till fastigheten, m.a.o. att de faktiskt finns på fastigheten och dels ett ändamålssamband, dvs. att de uppfyller någon funktion eller för stadigvarande bruk. Rot stående träd och andra växter samt naturlig gödsel tillhör fastighetstillbehör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Byggnadstillbehör

A

Enligt 2:2 JB, fast inredning och annat där den har ett mekaniskt samband och ändamålssamband. Exempelvis fast avbalkning, hiss, ledstång. Kan vara olika för olika tyder av byggnader, ex. är badkar och spis normala för bostäder och kylsystem och fläktmaskineri för industribyggnader-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Industritillbehör

A

Maskiner och annan utrustning som tillförts fastigheten för verksamheten,
2:3 JB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur blir något ett tillbehör till en fastighet?

A

För att det ska bli något tillbehör till en fastighet måste föremålet vara tillfört av fastighetsägaren och inte av någon annan, 2:4 JB. Blir ett tillbehör till fastigheten även om fastighetsägaren inte äger det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur upphör något att vara ett tillbehör till en fastighet?

A

Upphörande sker när någon annan än fastighetsägaren tillför föremål till fastigheten, enligt 2:4 JB. Ex. en hyresgäst kompletterar köksinredningen med en frys, förblir frysen tills vidare lös egendom som tillhör hyresgästen. Föremålet upphör att tillhöra fastigheten när den köps på kredit med ägarförbehåll, enligt 2:5 JB.
Föremålet upphör även när man bryter det mekaniska sambandet, dvs. den förvandlas till en lös egendom. Ex. försäljning av rotpost, gäller inte för tredje man förrän man sågar av träder, 2:7 JB. För industribyggnader gäller inskrivning i fastighetsregister fastän de finns kvar på fastigheten, så kallad utskrivning, 2:3 p. 2 JB:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad har det för rättslig betydelse att ett tillbehör tillförts en fastighet av någon annan än fastighetsägaren, t.ex. en nyttjanderättshavare?

A

Detta kallas för senare ägargemenskap och definieras i 2:4 p. 1 JB. Om nyttjanderättshavaren har utfört vissa förbättringar i fastigheten men vill inte ta besväret att dem med sig vid avflyttning, anses det att hon eller han har avstått från sin äganderätt och därmed tillhör det fastigheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Eva och Hans som äger en villafastighet köper ett kylskåp på avbetalning (kreditköp). I kreditavtalet förbehåller sig kreditgivaren som säkerhet rätten att återta varan (återtagandeförbehåll) vid utebliven betalning. Vad hände med återtagandeförbehållet när kylskåpet installeras i makarnas kök?

A

Återtagandeförbehåll upphör att gälla, då Eva och Hans har installerat föremålet så
att den tillhör fastigheten som beskrivs i 2:1 och 2:2 JB, enligt 2:5 JB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka formkrav gäller vid fastighetsköp?

A

Följande formkrav gäller vid fastighetsköp:
- Formalavtal, dvs. avtalet måste ske skriftligt mellan köparen och säljaren och ska
innehålla överlåtelseförklaring, objektangivelse, köpeskillingen och parternas underskrift, enligt 4:1 1 st JB.
o Överlåtelseförklaring: En förklaring där man överlåter fastigheten till köparen. Ska spegla avtal om framtida fastighetsförsäljning saknar giltighet.
o Objektangivelse: Angiver vilken fastighet det är frågan. Kan vara hela enheter, andel i enhet eller bestämt markområde.
o Köpeskillingen: Avser den verkliga köpeskillingen
o Underskrift enligt kontraktprincipen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med sidoavtal?

A

Sidoavtal menas med en överenskommelse om köpeskillingen vid sidan av formalavtalet/köpehandlingen. Om det anges något annat än vad det står i köpehandlingen är den inte giltig, enligt 4 kap. 1 § 2 st. JB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med villkorat köp? Hur länge kan ett fastighetsköp vara villkorat?

A

Villkorat köp menas med att hela köpet är villkorat, dvs. det är ännu inte definitivt utan beroende på hur framtiden utvecklar sig: köpet ska endast fullföljas/ska gå åter om någon viss händelse inträffar/inte inträffar. Vid fastighetsköp får denna typ av villkor inte göras mer än två år, om det är mer än två är hela köpet ogiltigt. Gäller dock inte säljarens hävningsrätt vid bristande betalning, och inte heller för villkor enligt lag, 4:4 JB. Måste synas i köpedokumentet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med skrivning av hemulsansvar? Vad gäller för sådant köpevillkor?

A

Hemulsansvar menas med säljarens ansvar att han eller hon är rätt ägare till fastigheten eller omvänt uttryckt ansvar för att köparen blir rätt ägare. Det består i en skyldighet att återbetala köpeskillingen och i ett strikt skadeståndsansvar, om den egentligen rätte ägaren träder fram och har rätt att återfå fastigheten från köparen. 4:21 JB.

17
Q

Vad menas med köpebrev och vad har ett sådant för juridisk betydelse vid en fastighetsöverlåtelse?

A

Ett köpebrev består av tillträde till fastigheten och slutbetalningen och brukar oftast formuleras som ett kvitto på betalningen. Om det står i avtalet att köpebrev ska finnas, så ska detta ses som att köpet är villkorat till dess betalning sker, 4:5 JB. Samma formkrav för köpebrev som för kontrakt.

18
Q

Vad menas med lagfart och vad har en sådan för juridisk betydelse vid en fastighetsöverlåtelse?

A

Lagfart menas med att köparen kan fullt ut som ägare förfoga över fastigheten, ta ut nya inteckningar, sälja så att nästa köpare kan få lagfart etc. Den juridiska betydelsen av lagfart vid en fastighetsöverlåtelse är att köparen kan skyddas sig mot det flesta
dubbeldispositioner, ex. att säljare säljer fastigheten även till någon annan eller tar ut nya inteckningar. Ex. om säljaren har sålt fastigheten finns det inte längre någon befogenhet och detta kan missbrukas gentemot godtroende till nackdel för köparen. En senare köpare i god tro kan alltså vinna tvesalukonkurrensen om han eller hon söker lagfart före den förste köparen, 17:1-2 JB.

19
Q

Vad gäller beträffande köparens rätt att använda sig av kontraktsrättsliga påföljder vid säljarens dröjsmål med att avträda fastigheten?

A

Om säljaren inte lämnar tillträde i tid är han eller hon skadeståndsansvarig och om dröjsmålet är väsentligt kan köparen häva avtalet, enligt 4:13 JB. Samma gäller om säljaren försenar köparens möjlighet att få lagfart, ex. genom att han eller hon inte ha upprättat köpebrev eller genom att inte själv ha sett till att få lagfart, vilket är förutsättning för att förvärvare ska få lagfart är nämligen att den tidigare ägaren (fångesmannen) har lagfart.

20
Q

Vad gäller beträffande säljarens rätt att använda sig av kontraktsrättsliga påföljder vid köparens dröjsmål med att betala köpeskillingen?

A

Säljaren är berättigad till dröjsmålsränta och om köpet hävs, vilket förutsätter ett hävningsvillkor i avtalet är köparen strikt skadeståndsskyldig, 4:25 JB och 4:26 JB.

21
Q

Vad räknas som fel i fastighet?

A

Att själva marken är felaktig (för karg att odla på, för sank att bygga på). Fel i byggnaden så som mögel, läckage, radon etc. Liksom lös egendom kan fel vara antigen konkreta (avvikelser från vad som följer avtalet) och abstrakta fel (avvikelser i övrigt från köparens rimliga förväntningar).

22
Q

Vad gäller beträffande köparens undersökningsplikt?

A

Köparens undersökningsplikt gäller att fastighetsköparen undersöker fastigheten i den mån som omständigheterna motiverar. Fel, som köparen borde ha upptäckt vid den undersökning som gjorts eller borde ha gjorts, kan inte åberopas, 4:19 2 st JB. Förväntas även att undersöka svåråtkomliga ställen som yttertak och kryputrymmen och finns ”varningssignaler” i till exempel i form av fuktfläckar bör man kolla närmare in på det.

23
Q

Vad menas med dolda fel?

A

De fel som avviker från köparens förväntningar, ska ha funnits vid köptillfället, ska inte ha varit upptäckbart vid undersökning samt att felet ska ha påverkat

24
Q

Faktiskt fel

A

Faktiska fel avser fastighetens fysiska beskaffenhet (skick).

25
Q

Rättsligt fel

A

Fastigheten är belastad med en sakrätt som gäller mot köparen, utöver vad han eller hon haft anledning räkna med, ex. fastigheten är delvis utarrenderad, den är pantsatt etc. Alltså de fel som begränsar köparens möjlighet att fullt ut förfoga fastigheten.

26
Q

Rådighetsfel

A

Rådighetsfel är de fel av myndighetsbeslut begränsar köparens
förfogandemöjligheter, ex. förvägrat bygglov.

27
Q

Vilken rättslig betydelse har det att köparen väntar med att upplysa säljaren om ett fel som han har upptäckt i fastigheten?

A

Köparen måste lämna meddelande till säljaren inom skälig tid, enligt 4:19 a JB.

28
Q

När preskriberas säljarens felansvar vid fastighetsöverlåtelse?

A

Tio år efter att köparen har tillträtt fastigheten, 4 kap 19 B §, JB.