Familjerätt Flashcards
Det finns två lagreglerade samlevnadsformer - äktenskap och samboförhållande. Vilka är de huvudsakliga rättsliga skillnaderna mellan dessa samlevnadsformer?
Äktenskapsverkningar är mer långtgående än samboförhållandena.
Äktenskapsrätten reglerar alla makarnas egendom, medan samborätten reglerar endast den gemensamt anskaffade bostaden och det där ingående bohaget.
Vad är innebörden av att Sverige har en könsneutral äktenskapslagstiftning?
Det innebär att två personer av samma kön kan ingå i ett äktenskap. Oavsett dem som ingår i äktenskap är man eller kvinna, två kvinnor eller två män medför detta att de blir makar, 1:1 ÄktB.
Hur ingås äktenskap? Vilka allmänna förutsättningar måste vara uppfyllda och finns det möjlighet att göra undantag från dessa?
Äktenskap ingås genom vigsel av de blivande makarna av vigselförrättaren. Båda blivande makarna ska var för sig bekräfta att de samtycker till äktenskapet, därefter ska vigselförrättarens förklara att de är makar, 4:2 ÄktB. För att säkerställa att allt gå rätt till vid vigseln ska denna ske i närvaro av släktningar eller andra vittnen, 4:1 ÄktB. Om dessa förutsättningar inte är uppfyllda blir vigseln inte giltig, 4:2 2 st ÄktB.
En allmän förutsättning för att ingå i äktenskap gäller att de blivande makarna måste vara myndig och inte redan gifta, 2:1 och 2:4 ÄktB. Om det finns särskilda skäl kan man få tillstånd att gifta sig även tidigare om man inte har fyllt 18 år, men kravet på att man inte tidigare får vara gift eller ha ingått i partnerskap är ovillkorligt.
Man ska heller inte va släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller syskon för att ingå i äktenskap. Däremot kan halvsyskon eller adoptivsyskon efter särskilt tillstånd få rätt att ingå i äktenskap med varandra.
Hur upplöses äktenskap?
Äktenskap kan upplösas på två sätt – genom den ena makens död eller genom äktenskapsskillnad, 1:5 ÄktB. Äktenskapet är upplöst då domen på äktensskapskillnad vinner laga kraft, dvs. när det inte längre är möjligt att överklaga domen, 5:6 ÄktB.
Under vilka förutsättningar krävs betänketid vid upplösning av ett äktenskap?
Även om det bara en av makarna som vill skiljas ska ändå äktenskapet upplösas genom äktenskapsskillnad. I en sådan situation är det obligatoriskt med betänketid på minst sex månader och högt ett år om inte den andre maken medger ansökan, 5:2 ÄktB. Betänketid på minst sex månader är också obligatoriskt om någon av makarna har vårdnaden om och bor tillsammans med eget barn under 16 år. Finns även frivillig betänketid, 5:1 ÄktB. Har makarna levt isär i minst två år har var och en av dem rätt till äktenskapsskillnad utan betänketid, 5:4 ÄktB.
Betänketid löper från det att en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad inkommit till tingsrätten eller om bara den maken ansökt från det att den andra maken blivit delgiven ansökan om äktenskapsskillnad, 5:3 ÄktB. Har begäran inte inkommit när betänketiden löpt i ett år förfaller frågan om äktenskapsskillnad. Vill man ändå fortfarande skiljas måste man göra en ny ansökan och ny betänketid börjar löpa om sådan är obligatorisk, 5:3 ÄktB.
Vad innebär principen om särförvaltning?
Vardera maken råder över sin egendom och svarar för sina egna skulder. Varje make bestämmer över sin egendom. Makar har alltså ingen egendomsgemenskap utan var och en äger sitt.
Vad innebär likadelningsprincipen?
Innebär att vid en upplösning av äktenskapet ska makarna dela nettoförmögenheten lika mellan sig så att de efter äktenskapsskillnaden har lika stor nettoförmögenhet. Kan sättas ur spel genom att viss egendom i äktenskapet görs till enskild av makarna själva genom äktenskapsförord eller av andra genom föreskrifter i gåvobrev eller testamenten. Likadelningsprincipen följer av att makarna har giftorätt i varandra egendom.
Har makar underhållsskyldighet både under och efter äktenskapet? Vad innebär underhållsskyldigheten?
Ja, makar har underhållsskyldighet både under och efter äktenskapet. Under äktenskapet ska makarna var och en efter sin förmåga bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses. Om den ene inte har inte något medel ska den andre skjuta till det som behövs, 6:2 ÄktB. Tanken är att båda ska leve på samma ekonomiska standard.
Efter äktenskapet är huvudregeln att vardera maken svarar för sin försörjning, 6:7 ÄktB. Om någon av makarna inte har tillräcklig hög inkomst för att försörja sig själv, kan man får underhållsbidrag från den andre maken som han eller hon har förmågan att ge det. Kan även vara livsvarigt om den ena maken har permanenta svårigheter efter ett långvarigt äktenskap.
Underhållskyldighet regleras i 6:5 – 6 ÄktB. Om ena maken inte lever till sina
skyldigheter av underhåll så kan det tas till domstol.
giftorättsgods
Den egendom som ska bli föremål för bodelning vid äktenskapets upplösning. Enligt
7:1 ÄktB är det den egendom som en make och som inte är enskild egendom
enskild egendom
Enskild egendom är den egendom som är enskild pga äktenskapsförord, gåva, testamente, arv, försäkring eller trätt i stället för annan enskild egendom. Kraft är att det ska ha funnits föreskrift för att det ska ha varit enskild egendom. Regleras i 7:2 ÄktB.
personlig egendom
Egendom som är så personlig att det skulle vara främmande att låta den ingå i bodelningen, 10:2 ÄktB. Egendom som är avsett för uteslutande personligt bruk och personliga presenter, ex. kläder och smycken.
rättigheter av personlig art
Rättigheter av personlig art är de rättigheter som ingår i exempelvis rätt till
skadestånd, rätt till ersättning ur olycksfallsförsäkring.
Vad menas med äktenskapsförord?
Äktenskapsförord är ett avtal mellan de blivande makarna i vilket bestäms att
egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara dennes enskilda egendom.
Kan bodelning även ske under bestående äktenskap?
Nej, bodelning ska ske efter att äktenskapet har blivit upplöst.
Vilken egendom ingår i en bodelning?
Makarnas giftorättsgods på brytdagen som ska bli föremål för bodelning, 10:1 ÄktB. Om makarna är överens kan även egendom som är som är enskild pga äktenskapsförord ingå i bodelningen. Träffar makarna en sådan överenskommelse betraktas egendomen som giftorättsgods, 10:4 ÄktB.
Hur sker andelsberäkning och lottläggning vid bodelning? Vad menas med begreppet gäldstäckning?
.
Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då ansökan om äktenskapsskillnad kom in till rätten, 9:2 ÄktB. Om maken dör gäller det den dagen som dödsfallet inträffade eller vid bodelning under äktenskapet, den dag då anmälan gjordes. Denna tidpunkt brukar kallas för brytdagen eller den kritiska tidpunkten och betyder att de tillgångar och skulder som finns på brytdagen som ska bli föremål för bodelning, 10:1 ÄktB.
För att göra en andelsberäkning krävs det att man upprättar en bouppteckning, dvs. en förteckning över makarnas tillgångar och skulder så som de var då ansökan om äktenskapsskillnad gjordes, 9:7 ÄktB.
Därefter sker andelsberäkning, 11:1 ÄktB. Särförvaltningen är viktigt, dvs. makarna svarar för sina skulder med sin egendom. Detta innebär också att innan man delar något giftorättsgods måste man alltså göra en reservation för vardera makens skulder. Bogenärernas anspråk att få betalt för sina fordringar går före giftorätten och det ska finnas tillräckligt med pengar för att betala skulden som fanns på brytdagen, 11:2 ÄktB. Detta kallas för gäldstäckning.
Det som återstår av giftorättsgodset hos vardera maken efter gäldstäckningen, nettoöverskottet ska läggas samman och halveras, 11:3 ÄktB. Om ena maken befinner sig i underskott så hälftendelar man från den andra maken som har överskott.
Efter andelsberäkning ska egendom fördelas mellan makarna, dvs. man ska bestämma vem som ska få vilken egendom och vem som ska betala vilka skulder (lottläggning). Görs i samband med bodelning och kallas ibland för vidräkning. Här råder full frihet för makarna att fördela egendomen mellan sig om man vill så länge man är överens om detta. Är makarna inte överens om detta så kan de behålla den egendom som de är ägare till, 11:7 ÄktB
Vem har rätt att få vilken egendom vid lottläggningen?
Den som har största behovet av bostaden och bohaget äger rätt att få detta på sin lott i bodelningen om detta är skäligt i övrigt.
Vad menas med skifteslikvid?
Att jämna ut den obalans som råder mellan hur mycket egendom man har rätt att få
(andelen) och den egendom som man faktiskt erhåller (lotten).
Vad innebär skevdelningsregeln?
Skevdelningsregeln regleras 12:1 ÄktB. Den innebär att man istället för en sedvanlig hälftendelning delar giftorättsgodset så att den rikare av makarna får behålla mer av sitt giftorättsgods än vad som skulle ha varit fallet vid en hälftendelning.
Vad gör en bodelningsförrättare och hur utses en sådan?
En bodelningsförrättare har i uppgift att utreda vilken egendom som finns och som ska bli föremål för bodelning. Han eller hon ska försöka få makarna att enas i fråga om bodelning. Bodelningsförrättare utses av rätten genom att makarna begär om en bodelningsförrättare ska förordnas, 17:1 ÄktB.