Konsumenttjänstlagen Flashcards
Tillämpningsområde: Avtal om tjänster som näringsidkare utför åt konsument avseende (1 §):
o Arbete på lösa saker (ej veterinärtjänster)
o Arbete på fast egendom, på byggnader, anläggningar & fasta saker
o Förvaring av lösa saker (ej levande djur)
Gäller inte (2 §):
o Tillverkning av lösa saker
o Installationer o likn. av lösa saker för att fullgöra ett köpeavtal
o Reparationer eller felavhjälp på såld vara som fullgörelse av ett köp
Avtalsvillkor som är sämre än lagens är utan verkan mot konsumenten
(3 § - jfr 3 § KköpL)
Lagen är tvingande alltså ICKE dispositiv. Går före eventuella avtal och inte efter som exempelvis Köplagen.
36 Priset
I den mån priset inte följer av avtalet, skall konsumenten betala vad som är skäligt med hänsyn till tjänstens art, omfattning och utförande, gängse pris eller prisberäkningssätt för motsvarande tjänster vid avtalstillfället samt omständigheterna i övrigt.
[S2]Har näringsidkaren lämnat en ungefärlig prisuppgift får det uppgivna priset dock inte överskridas med mer än 15 procent, såvida inte någon annan prisgräns har avtalats eller näringsidkaren har rätt till pristillägg enligt 38 §.
37 § Undersökning
Har konsumenten uppdragit åt näringsidkaren att företa enbart förberedande undersökning för att utreda omfattningen av eller kostnaden för en tjänst, är konsumenten inte skyldig att betala för undersökningen, om han på grund av sedvana inom branschen eller i övrigt har haft skäl att anta att undersökningen skulle göras utan ersättning.
38 § Pristillägg
Näringsidkaren har rätt till pristillägg
- om han har utfört tilläggsarbete i enlighet med bestämmelserna i 8 §, eller
- om tjänsten har fördyrats på grund av omständigheter som är att hänföra till konsumenten och som näringsidkaren inte bort förutse när avtalet träffades.
[S2]I fråga om pristilläggets storlek gäller bestämmelserna i 36 §.
40 Specificerad räkning
Näringsidkaren är skyldig att på konsumentens begäran ställa ut en specificerad räkning för tjänsten. Räkningen skall göra det möjligt för konsumenten att bedöma det utförda arbetets art och omfattning. I den mån tjänsten inte har utförts mot fast pris skall det även framgå av räkningen hur priset har beräknats.
41 Tid för betalning
Om inte annat följer av avtalet, är konsumenten skyldig att betala vid anfordran sedan näringsidkaren har utfört tjänsten.
[S2]Har konsumenten i tid begärt en specificerad räkning, är han inte skyldig att betala förrän en sådan räkning har kommit honom till handa.
6 § Näringsidkarens skyldighet att avråda
Om en tjänst med hänsyn till priset, värdet av föremålet för tjänsten eller andra
särskilda omständigheter inte kan anses vara till rimlig nytta för konsumenten, skall
näringsidkaren avråda honom från att låta utföra tjänsten.
Om det först sedan tjänsten har börjat utföras visar sig att den inte kan anses vara
till rimlig nytta för konsumenten eller att priset för tjänsten kan bli betydligt högre
än konsumenten hade kunnat räkna med, skall näringsidkaren underrätta
konsumenten om förhållandet och begära hans anvisningar.
7 § Näringsidkarens skyldighet att avråda
Har näringsidkaren åsidosatt vad som åligger honom enligt 6 § och finns det
starka skäl att anta att konsumenten i annat fall hade avstått från att beställa
tjänsten eller hade avbeställt den, har näringsidkaren inte större rätt till ersättning
än han skulle ha haft, om konsumenten hade avstått från att beställa tjänsten
eller hade avbeställt den.
För kostnader som inte ersätts enligt första stycket har näringsidkaren dock rätt till
ersättning i den mån konsumenten annars skulle gynnas på ett oskäligt sätt.
9§ Viktiga felregler
Tjänsten ska anses felaktig, om resultatet avviker från
- vad konsumenten med hänsyn till 4 § har rätt att kräva, även om avvikelsen beror på en olyckshändelse eller därmed jämförlig händelse,
- sådana föreskrifter eller myndighetsbeslut som väsentligen syftar till att säkerställa att föremålet för tjänsten är tillförlitligt från säkerhetssynpunkt, eller
- vad som därutöver får anses avtalat.
[S2]Tjänsten ska också anses felaktig, om den har utförts i strid mot förbud enligt 27 § produktsäkerhetslagen (2004:451) eller om näringsidkaren inte har utfört sådant tilläggsarbete som han är skyldig att utföra enligt 8 § tredje stycket. Lag (2008:491).
10 Viktiga felregler
10 § Tjänsten skall vidare anses felaktig, om resultatet avviker från sådana uppgifter av betydelse för bedömningen av tjänstens beskaffenhet eller ändamålsenlighet som kan antas ha inverkat på avtalet och som i samband med avtalets ingående eller annars vid marknadföring har lämnats
- av näringsidkaren,
- av någon annan näringsidkare eller av en branschförening eller liknande organisation för näringsidkarens räkning, eller
- av en leverantör av material till tjänsten eller av någon annan i tidigare led.
[S2]Första stycket gäller inte i fråga om uppgifter som i tid har rättats på ett tydligt sätt och inte heller om näringsidkaren varken kände till eller borde ha känt till uppgifterna. Lag (1990:935).
17 Reklamation
Vill konsumenten åberopa att tjänsten är felaktig, skall han underrätta näringsidkaren om detta inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet (reklamation). Underrättelse som sker inom två månader efter det att konsumenten märkt felet skall alltid anses ha skett i rätt tid. Reklamation får dock inte ske senare än tre år eller, i fråga om arbete på mark eller på byggnader eller andra anläggningar på mark eller i vatten eller på andra fasta saker, tio år efter det att uppdraget avslutades, såvida inte annat följer av en garanti eller liknande utfästelse.
[S2]Har näringsidkaren handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder, får reklamation alltid ske inom tio år efter det att uppdraget avslutades.
[S3]Har meddelande om reklamation lämnats in för befordran med post eller avsänts på annat ändamålsenligt sätt, anses reklamation ha skett när detta gjordes. Lag (2005:61).
16 § Påföljder vid fel
Är tjänsten felaktig utan att det beror på något förhållande på konsumentens sida, får konsumenten hålla inne betalningen enligt 19 §. Han får vidare kräva att felet avhjälps enligt 20 § första stycket eller också göra avdrag på priset eller häva avtalet enligt 21 §.
[S2]Dessutom får konsumenten kräva skadestånd av näringsidkaren enligt vad som sägs i 31 §.
[S3]I fråga om konsumentens rätt till skadestånd av någon annan än näringsidkaren finns bestämmelser i 33 §.
19 § Konsumentens rätt att hålla inne betalningen.
Konsumenten får hålla inne så mycket av betalningen som fordras för att ge honom säkerhet för hans krav på grund av ett fel hos tjänsten.