Juridisk Metod Flashcards
Juridik
Läran om rättsreglernas tillkoms, innehåll, tillämpning och tolkning.
Klausuler
Tilläggsbestämmelser, tilläggsparagraf, alltså att det ändras på samma sätt som en vanlig lag, som huvudregel med majoritetsbeslut.
Force majeure
Omständigheter som inte bidrar till skadestånd, ex. väderförhållande storm.
Legitimitetsprincipen
Den offentliga makten regleras under lagen.
Legalitetsprincipen
Den straffrättsliga betydelsen av principen är att ingen får straffas för en handling som vid tidpunkten inte var uttryckligen förbjudet i lag. RF 1:1,3st och 8:3 Kan sammanfattas i två förbud: Förbud mot analog tillämpning av straff-bestämmelser (om det nästan finns en lag för ett brott kan man inte tillämpa den) och förbud mot retroaktiv tillämpning av straffbestämmelser (kan inte tillämpa regel om det inte var brottsligt när det hände). Förbjudet inom straffrätten.
Europadomstolen
Hit kan privatpersoner söka sig om man anser att man inte blivit rätt dömd i en rättegång (handlar om rättsfall gällande de mänskliga rättigheterna). Man kan vända sig hit för att få svar på frågor om ex. myndigheter har gjort ett rätt beslut, Europadomstolen kan inte sätta en ny dom utan endast ge svar på frågor.
Bevisbördan
En parts skyldighet att lägga fram bevis för sitt påstående. När det gäller brottmål har åklagaren hela bevisbördan, dvs. det är åklagaren som ska bevisa att den misstänkta personen har begått det brott som åklagaren påstår. Till dess betraktas personen som oskyldig.
Rättsregel
En handlingsregel för hur man ska handla (agera) i olika situationer. Gör man påvisst sätt (t ex stjäl en vara) så får detta vissa konsekvenser (rättsfaktum). En typisk rättsregel är en generell handlingsform, uppbyggd av två tankeled: rättsfaktum och rättsföljd.
Rättsfakta/rättsfaktum
Är det som har hänt i verkligheten. Om rättsfakta passar in på rekvisiten så kan rättsföljden tillämpas.
Rättsföljd
Konsekvenserna av ett rättsfaktum (ex. döms för stöld enligt BrB 8:1)
Rekvisit
Villkoren som finns under en lag för att den ska kunna tillämpas. Ibland kan alla behövas för att lagen som kunna användas, ibland behövs bara några rekvisit/villkor vara uppfyllda.
OM- SÅ-principen
OM rekvisiten är uppfylld, SÅ blir rättsföljden…
Eljest
Annars (i annat fall, för övrigt, i vanliga fall)
De laga lata
Lagen finns
De laga ferenda
En lag som bör göras
Lex specialis
Om det finns en specifik lag/rättsregel som är tillämplig på
omständigheterna, måste man använda denna, framför en annan,
och mera generell lag/rättsregel
Lex posterior:
Om det finns en ny lag/rättsregel på området, måste man använda
denna istället för en äldre lag/rättsregel