Avtalsrätt, köprätt, konsumentköprätt Flashcards
Avtal
I juridiska sammanhang syftar det till att parterna som ingått får rättigheter och skyldigheter. En överenskommelse mellan två eller flera parter.
Avtalsfrihet
Att vem som helst får ingå i ett avtal, med undantag av förbjudna saker ex. narkotika. Det positiva är att man får avtala med vem man vill om nästan vad som helst, den negativa är att man inte behöver avtala om man inte vill.
Pacta sunt servanda
Avtal ska hållas, innebär att avtal är rättsligt bindande. (Avtalslagen bygger på denna princip).
Besittning
Överlämnad, avlämnad. Viktigt i olika sammanhang. När har man något i sin besittning? Inte samma som äganderätt, men betyder att man innehar en sak med eller utan rätt. Normalt sätt är man i besittning av en sak när man har en kontroll över den, men om man
lånar ut den är man fortfarande i besittning över den. Skulle en tjuv sno bilen så skulle tjuven ha besittning av den. Man skulle fortfarande ha äganderätt över bilen, men tjuven har den i besittning. Man kan säga att besittning innebär att man har saken under sin omedelbara kontroll, eller att den finns placerad på ett normalt sätt.
Besittningspresumtion
Innebär att den som påstår sig vara ägare till vad någon annan innehar måste bevisa detta. Ägaren behöver tills vidare ingen annan bevisning på sin äganderätt än just sitt innehav.
Ockupation
Att självsvåldigt ta besittningen från någon annan.
Formalavtal
För vissa typer av avtal kräver rättsordningen att de ingår eller sluts med iakttagande av bestämda former.
Realavtal
Avtal som krävs fullgöras, realiseras, för att vara bindande. Huvudregeln när det gäller gåva av lös egendom: ett löfte eller anbud om någon gåva är inte bindande förrän gåvoföremålet faktisk överlämnas till mottagaren.
Konkludent handlande
När ett avtal sluts genom faktiskt handlande istället för genom språklig kommunikation. Båda aktivt (utföra det beställda arbetet) eller passivt (inte protesteramot att ens barn gjort ett köp).
Konsensualavtal
För de allra flesta avtalstyper gäller inga krav på särskilda former eller åtgärder, utan det är tillräckligt att de berörda kommer överens, oavsett hur de kommunicerar med varandra.
Kontraktsprincip
Ingen part är bunden förrän bägge skrivit på kontraktet.
Löftesprincip
Anbudsgivaren är bunden av sitt anbud så fort hen gjort det, och inte först närmotparten accepterar.
Fullmaktsgivare
Det är den som ger en fullmakt (ex. jag ger fullmakt till en kompis att köpa en blå Volvo till mig).
Fullmäktig
Den som handlar åt fullmaktsgivaren.
Tredje man
Som berörs av ett rättsfall men inte är en del av det (själva köpeavtalet står mellan fullmaktsgivare och tredje man, men fullmaktsavtalet står mellan fullmaktsgivare och fullmäktig.) Den som ingår avtalet med fullmaktsgivaren.
Behörigheten
Är det som är ägnat att veta för tredje mannen, ex köpa en blå SAAB för 30 000. Annat som är mer inskränkande mellan FG och FM ex. priset på bilen som fullmäktige ska få ner till 28 000, tillhör befogenheten. Om Fullmäktige köper en blå SAAB för 30 000 har han gått utanför sin befogenhet, men inte sin behörighet. Går man utanför sin behörighet, alltså köper den för 32 000, gäller inte avtalet