Avtalsrätt Lagar Flashcards

1
Q

1 Kap

A

Utgår ifrån löftesprincipen, huvudregel inom detta är att avtal är bindande. De går i två led, anbud som motparten sedan svara med accept (ett godkännande svar) vilket skapar ett avtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

1:1 Viktig princip, grundläggande för Avtalsrätten.

A

Huvudprincipen är att avtal skall hållas, (Svek, tvång och ocker) är ett undantag. Man är bunden från när man skickat anbudet. Muntliga avtal är bindande precis lika bindande som skriftliga men fortfarande svårt att bevisa.

Vissa avtal måste vara skriftligen exempelvis köp av bostad. Detta för att kunna utgöra äganderätt. Äktenskapsförord, fastigheter osv är exempel.

Pacta sunt servanda, huvudprincipen som bygger på att avtal skall hållas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1:2 Acceptsfrist (bestämd).

A

Till handa innebär att svaret ska ha kommit fram till mottagaren. Det krävs inte att mottagaren ska ha läst det för att kriteriet ska vara uppfyllt.

Att tiden räknas från en viss dag innebär att man räknar från dagen efter då brevet är dagtecknat. Om anbudsgivaren exempelvis vill ha svar inom tio dagar och daterar sitt anbud den 31 januari börjar man alltså räkna acceptfristen den 1 februari.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1:3 Legala acceptfristen (obestämd tid) Första och andra stycket.

A

Första stycket anger legal acceptfrist som gäller om anbudsgivaren inte har angivit en tid inom vilken han vill få svar från mottagaren. Avgörande är om svaret kommit inom skälig tid. Skälig tid är den tid som anbudsgivaren subjektivt rimligtvis kunde beräkna vara bunden av anbudet och den tid det tar att skicka anbudet och accepten, Tiden som det tar att befordra anbudet + skälig betänketid + tiden som det tar att befordra svaret tillbaka till anbudsgivaren = legala acceptfristen. Kan variera från 2 dagar till 2 veckor, beroende på storleken av arbetet.

Vid muntliga anbud gäller inte löftesprincipen. Anbudsgivaren är bara bunden av sitt anbud om han får ett omedelbart svar på sitt muntliga anbud. Man kan avtala om en acceptfrist i anslutning till det muntliga anbudet och då gäller att anbudsgivaren är bunden av anbudet under fristen enligt huvudregeln

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

1:4 Sen accept

A

För sen accept gäller som ett nytt anbud. Den som svarar är alltså bunden av sitt svar trots att den ursprungliga anbudsgivaren inte längre är bunden av sitt anbud. Angående begreppet till handa se 2 §.

Andra stycket är en reklamationsregel och är ett undantag från huvudprincipen att man inte kan bli bunden av avtal utan att vara aktiv (så kallad passivitetsbindning eller negativ avtalsverkan). Om den som avger svaret tror att han svarat inom acceptfristen och anbudsgivaren inser detta (dvs är i ond tro) har anbudsgivaren en skyldighet att meddela den som svarat att något avtal inte träffats. Annars blir anbudsgivaren bunden av sitt ursprungliga anbud som om svaret hade kommit inom rätt tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

1:5 Avslag = Anbudet förfaller

A

När motparten tackat nej till anbudet är det inte längre bindande för anbudsgivaren.

Ifall A skickar anbud till B och säger att man vill ha svar inom 10 dagar och B säger redan efter 3 dagar att den inte vill gå med på detta. Då är detta anbud avslaget och B kan inte ändra sig, utan skickar ett nytt anbud som A kan svara på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

1:6 “Oren” Accept

A

Första stycket rör de fall då accepten avviker från anbudet, så kallad oren accept. Anbud och accept måste ha exakt samma innehåll för att bindande avtal ska ha träffats. En oren accept är ett avslag på det ursprungliga anbudet och samtidigt ett nytt bindande anbud från den som svarat.

Andra stycket är en reklamationsregel och ett undantag från huvudprincipen att man inte kan bli bunden av avtal utan att vara aktiv (så kallad passivitetsbindning eller negativ avtalsverkan). Om den som svarar tror att accepten överensstämde med anbudet (är i god tro och den ursprunglige anbudsgivaren vet om detta (är i ond tro) måste anbudsgivaren meddela motparten om läget, annars blir han bunden av avtalet trots att accepten var oren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

1:7 Återkallelse

A

Skickar man ett anbud är man i regel bunden av detta direkt. Men ifall man plötsligt ångrar sig måste man återkallat det man skickat iväg. Detta gör man så fort man kan, gärna samtidigt med anbudet eller innan B har kunnat läsa detta. Detta gör man för att B exempelvis kan börja tänka sig om man ska acceptera detta eller inte och kolla med leverantörer om man kan skicka denna leverans till ens företag exempelvis. När man skickar anbud har man därav ansvar att ta bort detta så snabbt som möjligt för att inte bli bindad till avtalet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

2 Kap Fullmäktig

A

Fullmaktsgivaren ger en Fullmakt till Fullmäktig. Sedan har vi Tredjeman (Företaget). Det är enbart Fullmaktsgivaren och Tredjeman som är bindande utav detta avtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

2:10 Fullmakt

A

En anställd på expediten har fullmakt att sälja kläder i butiken. Man har därav en fullmakt. Anställda har ibland fullmakt att skriva under viktiga papper, detta genom sin fullmakt. Detta sker dock inom sin behörighet. Ex behörighet att sälja kläderna i butiken, men inte självaste butiken. Vi ska titta på om personen agerar inom fullmaktens behörighet och befogenhet.

”jag ger bojan fullmakt för min räkning att köpa en röd Volvo v70.Anna” OBS Det skriftliga inom ramen av given fullmakt är behörigheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

2:11 Överskridande av befogenheten

A

Anna ber Bojan köpa en bil för hennes räkning. Hon ger bojan en fullmakt med följande lydelse.

”jag ger bojan fullmakt för min räkning att köpa en röd Volvo v70.Anna” Behörigheten är skriftlig. Medans befogenheten är muntlig. Hon säger också till honom att han får betala högst 150 000. Det är alltså muntligt och därav befogenheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

2:25 Fullmäktigens skyldighet

A

Reglerar förhållandet mellan fullmäktigen och tredje man om fullmakten inte gäller och fullmäktigens skadeståndsansvar.

Om fullmäktigen handlar utanför sin behörighet eller utan fullmakt och tredje man är i god tro har fullmäktigen ett strikt ansvar att ersätta tredje mans skada. Bestämmelsen kallas falsus procurator.

Vid ställningsfullmakter kan även fullmäktigens arbetsgivare bli skadeståndsansvarig om det finns synnerliga skäl se 4 kap 1 § skadeståndslagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kap 3 Om rättshandlingarnas ogiltighet.

A

Utgår ifrån att avtal ska hållas i grund och botten, men dessa paragrafer är undantagen i avtalsrätten. (Grovt tvång, lindrigt tvång, ocker) för att nämna några.

Kapitlet är tvingande för alla slags rättshandlingar. Här regleras dels felskrivningar och misstag dels tveksamt beteende vid avtalsslutande från någondera parten. Vid bedömningen av om ett avtal är ogiltigt eller om man ska jämka avtalet tas speciell hänsyn till en eventuell svagare part (t.ex. en konsument)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

3:28 Grovt Tvång

A

En rättshandling är ogiltig om den som utfört den utsatts för rån tvång. Det krävs ett mycket starkt hot mot den som tvingas för att bestämmelsen ska bli tillämplig jfr BrB 8 kap 4 §. Man säger att det inte ska finnas någon verklig vilja bakom handlingen. Ett exempel är att under pistolhot tvingas skriva på ett kontrakt.

När tvånget upphört är den tvingade dock skyldig att berätta för motparten att rättshandlingen är ogiltig för att den tvingade ändå inte ska bli bunden om motparten inte vet om hur rättshandlingen kom till. Dvs. han har reklamationsskyldighet till godtroende tredje man

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

3:29 Lindrigt Tvång

A

En rättshandling är ogiltig om den som ingått den blivit tvingad till det av motparten eller om motparten inser att han blivit tvingad till det. Bestämmelsen rör så kallat lindrigt tvång som ogiltighetsgrund.

Tvånget måste ha orsakat rättshandlingen och hotet måste vara rättsstridigt. Exempelvis om man blivit utsatt för utpressning för att ingå ett avtal (jfr BrB 9 kap 4 §)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

3:30 Svek

A

Ogiltighetsgrunden svek (jfr BrB 9 kap 1 §).

Två rekvisit ska vara uppfyllda:

  1. vilseledande genom lämnande av oriktiga uppgifter eller underhållande av information
  2. vilseledandet ska ha skett avsiktligen dvs. den som vilseleder ska ha uppsåt att göra det

Den som vilseleder kan antingen vara motparten eller någon annan. Det räcker att motparten är i ond tro om rättshandlingens tillkomst för att den ska vara ogiltig.

17
Q

3:31 Ocker

A

Reglerar ogiltighet genom ocker. Bestämmelsen tillämpas restriktivt och det krävs ett uppenbart missförhållande mellan förmånen för motparten och det vederlag som utbetalats eller utlovats. Kan ske i beroende ställning mellan gammal person och vårdare exempelvis, då denne utnyttjar den äldre personen.

18
Q

3:32 Felskrivning

A

Första stycket är ett uttryck för tillitsgrundsatsen och reglerar så kallade förklaringsmisstag. Bestämmelsen används mest motsatsvis/e contrario dvs. har man skrivit fel och motparten är i god tro är man bunden vid sin felskrivning. Vid benefika rättshandlingar tolkas paragrafen inte e contrario.

Andra stycket reglerar när det inte beror på den som avger viljeförklaringen att det blir fel, förvanskning. I så fall är avgivaren inte bunden av felskrivningen. Felet ska ha uppstått under befordran av meddelandet (befordringsfel). Han måste dock reklamera felet om motparten inte har förstått att det blivit fel dvs är i god tro.

19
Q

3:33 Avtal i strid med tro och heder (lilla generalklausul)

A

Kallas för lilla generalklausulen och när man tillämpar den blir hela avtalet ogiltigt.

  1. En omständighet vid avtalets tillkomst
  2. Som strider mot tro och heder (framförallt ohederliga affärstransaktioner)
  3. Motparten har insikt om omständigheten (dvs är i ond tro)

Tillämpas restriktivt, men skulle exempelvis kunna aktualiseras om förutsättningarna för svek enligt 30 § inte är uppfyllda. Exempelvis om man inte kan bevisa uppsåt hos motparten

20
Q

3:34 Skenavtal

A

I linje med tillitsgrundsatsen kan en skenhandling bli bindande om den överlåts till en tredje man i god tro. Dvs om A och B har skrivit ett löpande skuldebrev för skens skull är det självklart inte gällande mellan dem. Skulle däremot B sälja skuldebrevet till C som inte har någon aning om att det är upprättat för skens blir det bindande mellan A och C.

21
Q

3:36 General Klausul

A

Detta är en generalklausul, som gör det möjligt att jämka oskäliga avtalsvillkor. Villkoret behöver inte ha varit oskäligt vid avtalets ingående, (i motsats till exempelvis i 33 §) utan kan vara en effekt av ändrade förhållanden.

För tillämpning krävs att det rör sig om:

1- Ett eller flera oskäliga avtalsvillkor
2- Villkoren ska vara oskäliga antingen vid avtalets tillkomst eller senare

Man kan både jämka avtalsvillkor och avtalet som helhet. En jämkning kan även få samma effekt som att avtalet ogiltigförklaras om det “jämkas till noll”.Vid tillämpningen tar man hänsyn till partsställning.

Bestämmelsen används restriktivt, men är ändå omdebatterad. Det finns inga riktlinjer för vad som kan betecknas som oskäligt förutom domstolspraxis vilket kan göra det svårt att förutse effekterna av ett avtal.

22
Q

4:39 ”god tro”- tidpunkten

A

Paragrafen rör den så kallade re integra-bestämmelsen och reglerar vid vilken tidpunkt motpartens goda eller onda tro är avgörande. I regel är det när parten får kännedom om rättshandlingen som är den tidpunkt som är avgörande för om han anses vara i god eller ond tro.

Ett exempel är när en fullmäktig handlar i strid med sin befogenhet enligt 11 §. Fullmäktigen B ska köpa en bil åt huvudmannen A. Med sig till bilhandlaren har B en skriftlig fullmakt där det står att B får köpa en röd bil åt A. Något pris framgår inte av fullmakten, men innan B kom till bilhandlaren ringde A och sa att den maximalt fick kosta 80 000 kronor. Hos bilhandlaren har B helt glömt bort vad A sagt och köper en röd bil för 160 000 kronor åt A. När papprena skrivs på (vid kunskapspunkten) har bilhandlaren ingen aning om att B egentligen inte fått köpa en så dyr bil, han är alltså i god tro. Därför är köpet bindande mellan A och bilhandlaren. Att bilhandlaren tio minuter senare får ett samtal från A som i insett att han just köpt en alldeles för dyr bil spelar ingen roll för bedömningen enligt huvudregeln.

23
Q

4:40 risken för att meddelande kommer bort i posten

A

Reklamation sker på mottagarens risk.

Den som enligt reglerna blir bunden av en rättshandling om han inte meddelar motparten om motsatsen behöver bara bevisa att han skickat iväg ett meddelande till motparten för att han inte ska bli bunden. Ta exemplet med ett meddelande enligt 4 § 2 st om att man inte vill ingå avtal för att accepten var för sen. Skulle meddelandet försvinna i posten blir den ursprungliga anbudsgivaren ändå inte bunden av något avtal om han kan bevisa att han skickat meddelandet trots att motparten tror att han svarat i rätt tid.

I andra fall är huvudregeln att rättshandling sker på avsändarens risk.

24
Q

Contra stipulatorem (”mot författaren”)- Oklarhets Regeln

A
  • I oklara fall (vid tvivel, in dubio) tolkas avtal till nackdel för den part som författat avtalet.
  • Detta skapar ett incitament för ”författaren” av avtalet att formulera avtalet så tydligt och klart som möjligt.
25
Q

Minimiregeln

A
  • Minimiregeln innebär att avtal vid otydlighet bör tolkas så att det leder till resultatet som är minst betungande för den förpliktade.
  • Minimiregeln betyder alltså att den av avtalsparterna som önskar att tolka avtalet så att motparten får en tyngre förpliktelse måste göra detta på ett tillräckligt tydligt sätt.