Konkurrenceforvridende offentlig støtte og retshåndhævelse Flashcards
Er der en pligt for de nationale myndigheder til at anvende EU-reglerne i art. 101 og 102 på forhold med fællesskabsdimension?
Ja, men de må også gerne anvende nationale regler på sådanne forhold (der er ret, men ikke pligt til nationale regler, men pligt til EU-reglerne.). jf. 1/2003 art. 3, stk. 1.
Hvad siger 1/2003 art. 3, stk. 2?
den indeholder en konvergensregel. Hvis nationale myndigheder bruger national ret på et forhold der er omfattet af art. 101, mp den nationale regel ikke føre til strengere resultater end den ville i følge af EU-reglerne.
Hvad omhandler KKL § 11 a?
Den giver konkurrencerådet beføjelse til under nogle nærmere betingelser at gribe ind overfor konkurrenceforvridende offentlig støtte.
Hvilke betingelser skal være opfyldt for at Konkurrencerådet kan udstede påbud om ophør af den offentlige støtte?
1) Der skal være anvendt offentlige midler 2) som er støtte 3) der er selektiv og ydet til fordel for bestemte former for erhvervsvirksomhed 4) støtten skal være konkurrence forvridende 5) og ikke lovlig ift. offentlig regulering.
Disse betingelser er kumulative.
Hvad er støtte?
Omfatter enhver form for økonomisk fordel, der favoriserer bestemte former for erhvervsvirksomhed i forhold til anden erhvervsvirksomhed eller produktioner på det danske marked.
Hvad er forskellen på direkte støtte og indirekte støtte+
Direkte støtte: direkte kontante tilskud, rentefrie lån eller investeringer
Indirekte støtte: skatte- og afgiftslettelser, fordelagtige vilkår for lånoptagning, køb, salg eller leje af fast ejendom, der er bedre end hvad der ville have været muligt at opnå på markedet.
Er det forhold at staten optræder som investor i offentlige eller private virksomheder alene nok til at det kan anses som statsstøtte?
Nej, afgørende er det EU-retlige princip: markedsøkonomiske investorprincip, der indebærer, at det skal vurderes, om den offentlige myndighed, der har ydet støtten, har handlet på samme måde og ud fra samme overvejelser som en fornuftig privat aktør ville have gjort i samme situation.
Der foreligger ikke støtte, hvis en privat aktør ville have handlet på samme måde.
Hvem påser overholdelsen af KKL?
Jf. KKL § 15, stk. 3 er det Konkurrencerådet, der påser overholdelse af loven og de forskrifter der er udstedt i medfør af loven, samt træffer afgørelse i større principelle sager.
Hvor ligger den daglige administration af loven?
Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Kan Styrelsen behandle sager af egen drift?
Ja, og også på baggrund af anmeldelse, klager eller henvisning fra Kommisionen eller andre konkurrencemyndigheder.
Skal Konkurrencestyrelsen tage alle sager op på baggrund af en klage?
Nej, de bestemmer slev, hvilke sager de undersøger. Så de kan afvise småsager eller sager, hvor ressourceforbruget ikke står rimeligt mål med den offentlige interesse i sagen jr. KKL § 15, stk. 1, 2. pkt.
Dog kan de ikke undslå sig for egentlig sagsbehandling på baggrund af anmeldelser.
Hvad er en dawn-raid?
Styrelsens folk ankommer uanmeldt til virksomheder med henblik på at undersøge, om der er foretaget konkurrencestridige handlinger. De er reguleret i KKL § 18.
De skal dog indhente retskendelse jf. KKL § 18, stk. 3
Hvad har Styrelsen adgang til under en dawn-raid?
Såfremt der foreligger en retskendelse, så har de har adgang til virksomhedens lokaler og transportmidler. De har adgang til at tage kopi af enhver oplysning, som står i KKL § 18, herunder regnskaber, regnskabsmaterialer, bøger og andre forretningspapirer.
De kan også forlange mundtlige forklaringer, og at personer omfattet af undersøgelsen viser indhold i tasker og lommer. De kan tage elektroniske kopier (spejlinger) af dataindhold på elektroniske medier, der er omfattet af undersøgelsen.
Gælder regler om aktindsigt i Offentlighedsloven for sager og undersøgelser efter KKL?
Som UP nej, bortset fra de i KKL § 13, stk 1 opregnede tilfælde.
Har parterne ret til partsaktindsigt?
Ja, og også partshøring jf. KKL § 15 a, så følger reglerne af Forvaltningsloven.