Konformitet og social forandring Flashcards

1
Q

Hvad er normer og hvordan dannes de?

A

Normer er attitude og adfærds ensartetheder der definerer gruppe medlemskab og differnetierer imellem grupper. Normer kan være i form af eksplicitte regler, der håndhæves af lovgivning og sanktioner, eller de kan være implicitte, uobserverede, taget for givet baggrunde i hverdagen.

Garfinkel udviklede en måde hvorpå han kunne måle disse implicitte normer, kaldet ethnomethodologi, hvor han trodsede skjulte normer for at afsløre dem.

Sherif viste at når mennesker laver perceptuelle bedømmelser alene, benytter de sig af deres egne estimeringer som referenceramme, hvor de i grupper benytter gruppens bedømmelser for at tilpasse sig hurtigt til gruppens gennemsnit. Han mente at folk benytter andres adfærd til at etablere rækken af mulig adfærd - referencerammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definér konformitet.

A

Konformitet er en dybtliggende, privat og vedholdende ændring i adfærd og attitude skabt af gruppepres.

Asch mente at konformitet reflekterer en relativt rationet process hvormed mennesker konstruereer en norm udfra andre menneskers adfærd for at bestemme deres egen korrekte og passende adfærd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv de to former for social indflydelse der er skyld i konformitet; informationel indflydelse og nomativ indflydelse.

A

Infomationel indflydelse er en indflydelse til at acceptere information fra en anden person som bevis for virkeligheden.

Normativ indflydelse er en inflydelse til at tilpasse sig til de positive forventninger andre har, til at opnå social anderkendelse og undgå social misbilligelse.

Dette understreger vigtigheden af tilhørsforhold til gruppen. Ifølge social identitets teorien, findes en seperat social-indflydelses process, som er ansvarlig for konformitet til gruppe normer, kaldet referent informational influence - Pres til at tilpasse sig til en gruppe norm der definerer en selv som gruppemedlem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Definér ‘compliance’.

A

Compliance er en overfladisk, offentlig og flygtig ændring i adfærd og udtrykt attitude i reaktion på forespørgsler, tvang og gruppepres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv Stanley Milgrams lydighedsforsøg.

A

Stanley Milgram viste, at 65% af en gruppe almindelige forsøgspersoner var parate til at sende dødelige stød på 450 volt ind i kroppen på et andet menneske, uanset offerets protester og deres egen modvilje mod ordren, blot fordi en autoritet fastholdt, at dette var nødvendigt. Forsøget er senere blevet gentaget i flere lande, inklusive Danmark, og alle steder fremkommer de samme høje tal.

Milgram mente at vi indtræder i en ‘agentic state’ - En slag frame of mind der karakteriserer uforbeholden lydighed, under hvilken mennesker som agenter overfører personligt ansvar til personen der giver ordren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv forskellige faktorer der har indflydelse på lydighed i Milgrams lydighedsforsøg.

A
  • Nærhed af ofret - Hvor nært eller tydeligt ofret var på deltageren. Jo højere nærhed jo mindre lydighed.
  • Nærhed af autoritetsfigur - Jo højere nærhed jo mere lydighed.
  • **Autoritetsfigurens legitimitet - **Jo mere legitim jo mere ludighed.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv minoriteters indflydelse.

A

I gruppesammenhænge kan et individ eller en lille gruppe nogle gange ændre majoritetens synspunkt.

Hvis den eneste form for social indlfydelse er majoritetens, ville vi alle være ens. Minoritetens indflydelse er derfor åbenlys.

Moscovici mente at forskere uden at ville det fald for konformitets bias, hvor man antog at social indflydelse kun går en vej; fra majoritet mod minoritet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar social gennemslagskraft.

A

Andre menneskers effekt på vores attituder og adfærd, er ofte en konsekvens af faktorer som gruppe størrelse og fysisk nærhed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly