Attituder og overtalelse Flashcards

1
Q

Beskriv hvad en attitude er.

A

En attitude er: a) en relativt vedholdende organisering af holdninger, følelser og adfærdstendenser imod et social signifikant objekt, grupper, hændelser eller symboler. b) En general følelse eller evaluering - positiv eller negativ - omkring en person, et objekt eller et emne.

Et udbredt syn på attituders anatomi er tre-komponent attitude modellen, bestående af:

  1. En kognitiv (tanke) komponent - Overbevisning om objektet.
  2. En affektiv (følelse) komponent - Positive eller negative følelser forbundet med objektet.
  3. En adfærds (handle) komponent - En tilstand af parathed til handling.

Modellen lægger ydermere vægt på at attituder er relativt permanente, begrænset til socialt signifikante objekter og generaliserbare.

Smith observerede at en attitude sparer energi, siden vi ikke behøver at udlede fra bunden hvordan vi skal relatere til objektet eller situationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hvordan en attitude skabes.

A

Mange attituder stammer fra direkte erfaring med attitude objektet, og der er flere forklaringer på dens effekt: ren eksponering, klassisk betingning, operant betingning, social læringds teori og selv-perceptions teori.

Mere exposure effect - Gentagen eksponering til et objekt resulterer i større tiltrækning til det objekt.

Selv-perceptions teori - Ifølge Bem opnår vi viden om os selv, kun ved at danne self-attributions: eksempelvis udleder vi egne attituder fra vores adfærd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er implicitte attituder og hvordan kan de måles?

A

En implicit attitude er en som personen måske slet ikke er bevidst om. Måder man kan måle dem på er ved:

  • Bias i sprogbrug.
  • Attitude priming
  • Implicit associations test - En reaktionstidstest.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan attituder forudsige adfærd?

A

Forskning viser at der er attitude karakteristika, såvel som situationelle faktorer, der kan promovere eller forstyrre sammenhængen imellem attitude og handling. To af disse er attitudens tilgængelighed og attitudens styrke. Tilgængelige attituder kan tilgås nemt i hukommelsen.

Automatisk aktivering - Ifølge Fazio kommer attituder der har et stærkt evaluerende link til situationelle cues mere sansynligt frem fra hukommelsen.

Jo oftere du tænker på en attitude, jo mere sandsynligt er det den kommer op til overfladen og påvirker din adfærd og beslutningstagning.

Fishbein og Ajzen udarbejdede en model for linket mellem attitude og adfærd kaldet teorien om resonneret handling. Et kernetræk i teorien er at den bedste måde at forudsige adfærd et at spørge personen. Flere komponenter er involerede i hvorvidt attitude fører til handling:

  • Subjektiv norm.
  • Attitude imod adfærden.
  • Adfærds intention
  • Adfærden selv.

Theory of planned behaviour - Modifikation af overstående teori. Forudsigelsen af adfærd fra attitude forbedres hvis folk tror de har kontrol over adfærden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar kognitiv dissonans og forskellige udgaver af dissonans.

A

Kognitiv dissonans - En tilstand af psykologisk spænding, produceret af at have to modstatte kognitioner. Mennesker er motiveret til at reucere denne spænding, ofte ved at ændre eller afvise en af kognitionerne. Festinger mente at vi søger harmoni i vores attituder, holdninger og adfærd, og prøver at reducere spænding fra afvigelser imellem disse.

Ifølge kognitiv konsitens teorier ønsker mennesker at tro at de er konsitente i hvordan de tænker, føler og handler.

Effort justification - En form for kognitiv dissonans hvor inkonsistens opleves når en person laver en betragtelig indsats for at nå et beskedent mål.

Induced compliance - En form for kognitiv dissonans hvor inkonsistens oplvedes når en person overtales til at handle på en måde der modsiger deres attitude.

Post-decisional conflict - Den dissonans der associeres med af handle på en måde der er imod din attitude. Dissonans kan reduceres ved at bringe attituden på linje med adfærden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv overbevisning (peruasion) og de faktorer der er involveret.

A

Overtalende kommunikation sker når budskabet har intention om at ændre attituden og adfærden hos tilhørerne.

Der er tre variabler involveret i overbevisning:

  1. Kilden (hvem)
  2. Budskabet (hvad)
  3. Publikum (til hvem)

Ifølge Petty og Caciopoppos elaboration-likelihood model, tænker folk på de argumenter et budskab indeholder, når de lytter omhyggeligt til det - altså bruger de en central rute. Hvis de ikke er omhyggelige bruger de en perifer rute.

En anden model for samme fænomen er Chaikens heurstic-systematic model. Ifølge hendes model benytter folk systematisk processering når de lytter omhyggeligt, ellers benytter de heuritiskker til at processerer informationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv de tre overordnede grunde til at mennesker kan modstå overtaltelse.

A
  1. Reactance - Ifølge Brehm forsøger folk at beskytte deres frihed til at handle. Når de fornemmer at denne frihed er truet vil de handle i forsøg på at gendanne friheden.
  2. Forewarming - Forhåndsviden om at man snart vil være mål for overtalelse. Dette producerer modstand imod overtalelse.
  3. Inoculation - En måde forpå man kan gøre folk modtandsdygtige overfor overtalelse. Dette gøres ved at give dem et fortyndet modargument, som de derefter kan bygge videre på så de opnår effektive modargumenter de kan bruge senere.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly