KOL Flashcards
P-CRP
(KOL)
Högre nivåer av CRP i plasma kan ses vid inflammation, vilket förekommer hos patienter med KOL.
P-albumin
(KOL)
P-abumin sjunker ofta hos patienter med KOL till följd av malnutrition eftersom det ökade andningarbetet kräver mycket energi och gör att kroppens bryts ner. Dessutom kan det bero på nedsatt aptit och den kroniska inflammationen som gör att albuminet bryts ner av cytokiner och protaser.
EPO
(KOL)
Högre nivåer av EPO beror också på den sekundära polycytemia som uppkom till följd av den kroniska syrebristen. Njurarna kompenserar syrebristen genom att öka sin produktion av EPO för att benmärgen ska producera mer erytrocyter som kan bära mer syre på sina Hb-axlar.
LPK
(KOL)
Förhöjda värden av LPK tyder på ökad aktivitet hos neutrofila granulocyter till följd av pågående luftvägsinfektion som är vad KOL är.
Hb
(KOL)
Högre nivåer av Hb kan tyda på sekundär polycytemia som uppkommer till följd av kronisk syrebrist. Det är ett av kroppens kompensationsmekanismer för att kunna ta upp mer syre.
(Däremot kan det göra blodet mer trögflytande och öka risken för blodpropp.)
PH
(KOL)
Mäts för att påvisa eventuell acidos eller alkalos
pCO2
(KOL)
pCO2 är ofta förhöjt vid KOL till följd av försämrat gasutbyte och ventilation. Det leder till att mer koldioxid fäster på hemoglobinets axel istället för syre.
pO2
(KOL)
pO2 är ofta lägre hos patienter med KOL för att syret konkurreras ut från hemoglobinet av koldioxiden och inte kan fästa sig.
Patienter med kol har en lägre syremättnad (POX).
Standardbikarbonat
(KOL)
Mäter blodets nivåer av bikarbonatjoner (HCO3-).
Basöverskott
(KOL)
Visar ifall patienten har ett överskott på vätejoner eller underskott på vätejoner i förhållande till antalet bikarbonatjoner i blodet.
PH: Mycket lägre än normalt, ex 7,24.
pCO2: Lite lägre än normalt, ex 2,8 kPa.
pO2: Normalt eller inte viktigt för detta
Standardbikarbonat: Lägre än normalt, ex 13 mmol/L.
Basöverskott: Bas underskott, ex -13 mmol/L.
Metabol acidos
Lägre PH tyder på acidos. Det går att utesluta respiratorisk acidos eftersom nivåerna av syre inte är avvikande. Däremot finns det ett basunderskott som tyder på fler vätejoner i förhållande till standard bikarbonatjoner vilket leder till lägre PH.
Det behövs syre i citronsyracykeln men vid anaerob metabolism bildas det laktat och fler vätejoner som bidrar till acidosen.
PH: Högre än referens, ex 7,55.
pCO2: Lite lägre än normalt, ex 2,8 kPa.
pO2: Högre än normalt.
Standardbikarbonat: På gränsen till för lågt, ex 22 mmol/L.
Basöverskott: På gränsen till för högt, ex +3 mmol/L.
Respiratorisk alkalos
Högre PH tyder på alkalos.
Respiratorisk alkalos uppkommer vid en högre andningsfrekvens till följd av exempelvis smärta, oro och hysteri. Det leder till att det blir för mycket syre i blodet och för lite koldioxid (eftersom den ventileras ut). Vilket leder till färre vätejoner i förhållande till bikarbonatjonerna som blir fler och höjer PH-värdet.
PH: Mycket lägre än referens, ex 7,2.
pCO2: Högre värden av koldioxid, ex 7 kPa.
pO2: Lägre värden av syre, ex 7,2 kPa.
Standardbikarbonat: På lägre gränsen, ex 22 mmol/L.
Basöverskott: Bas Underskott.
Akut respiratorisk acidos
Lägre PH tyder på att det är en acidos. Med resterande värden går det att analysera och tolka vad acidosen beror på. Det är högre nivåer av koldioxid vilket tyder på att det inte ventileras ut ordentligt. Lika så att det är lägre nivåer av syre som beror på att koldioxid tar syrets plats i hemoglobinet eftersom koldioxiden inte ventileras ut. Standardbikarbonat är på gränsen till för lågt och patienten har ett basunderskott som innebär att det är för få HCO3- i förhållande till fler H+ vilket gör att PH-värdet sjunker.
Kompensationsmekanismer: Njurarna utsöndrar vätejoner via urinen, personer med KOL har därför alltid ett lägre PH i urinen än en lungfrisk person.
PH: Precis på gränsen, ex 7,36.
pCO2: Lite på överkant, ex 5,7 kPa.
pO2: Lägre än normalt, ex 10 kPa.
Standardbikarbonat: Lite högre, ex 30 mmol/L.
Basöverskott: Basöverskott, ex +7,8 mmol/L.
Ett PH på gränsen till för lågt kan tyda på olika saker. Dels kompenserad respiratorisk acidos och det går att specificera med resterande labprover. Det är lite högre koldioxidvärde och lägre nivåer av syre i artärblodgas. Det betyder att det är syrebrist men det är inte en akut respiratorisk acidos till eftersom det finns högre nivåer av standardbikarbonat och ett basöverskott med fler HCO3- än H+. Alltså kompenserar kroppens basöverskott med fler HCO3- acidosen.
Symtom: Ökad andningsfrekvens (hyperventilation) till följd av för få syremolekyler. Däremot fungerar det inte optimalt eftersom det hinder i luftvägarna och gasutbytet inte är optimalt.
Patofysiologi vid KOL
KOL står för kronisk obstruktiv lungsjukdom som innebär att luftvägarnas diameter minskar vilket leder till att motståndet för luftflödet ökar. När en patient har KOL har hen också en kronisk inflammation i luftvägarna som medför perioder av akut försämring (KOL-exacerbationer). Sjukdomen är progressiv och inte reversibel vilket innebär att patienten långsamt bara blir sämre i sitt tillstånd. Den kroniska infektionen beror på den minskade diametern i luftvägarna som medför att andningen blir ansträngd och att den ökande slemproduktionen är en perfekt grund för bakterier att växa i.