Hjärtsvikt Flashcards
LP-NT-pro BNP
(Hjärtsvikt)
Vid högre blodtryck och högre belastning på förmaken och kammarens väggar kommer hjärtats muskulatur att frisätta BNP som har en vasodilaterande effekt för att motverka effekten av RAAS och genom att öka även njurarnas utsöndring av natrium via urinen.
Bestämning av BNP är till god hjälp för att bedöma hjärtsvikt, analysen är NT-proBNP och mäter peptider som insöndras från hjärtats förmak och kammare vid ökat fyllnadstryck och uttänjning av hjärtväggen.
NT-proBNP avspeglar graden av och prognosen vid hjärtsvikt.
BNP - Hormonpeptid som fäster sig vid njurarna.
PK INR
(Hjärtsvikt)
Förhöjda PK-värden kan ses vid brist på olika koagulationsfaktorer. Förhöjda värden kan dels bero på läkemedel i form av antikoagulantia som Waran men kan också bero på att det är en ökad mängd vätska i blodet som spär ut koncentrationen av koagulationsfaktorerna.
P-natrium
(Hjärtsvikt)
Natrium-nivåerna kan sjunka lite vid njursvikt till följd av frisättningen av BNP som påverkar njurarna att utsöndra natrium. En kompensationsmekanism.
Patofysiologi bakom Hjärtsvikt
Vid hjärtsvikt har hjärtat svårt att upprätthålla en tillräcklig slagvolym. Följden blir att hjärtat börjar svikta i sin pumpfunktion (systolisk funktion). Kroppen kommer därmed att kompensera den sviktande funktionen med bland annat aktivering av neurohormonella regleringsmekanismer, RAAS, Frank Starling mekanismen, ökad kontraktionsförmåga med myokardhypertrofi med eller utan dilation.
Systolisk hjärtsvikt och diastolisk hjärtsvikt.
Förklara frank staring mekanismen.
Som en fjäder. Den ska kunna dras ut och studsa tillbaka. Hjärtats kammare vidgas under diastole för att fyllas på med blod (preload). Preload inkluderar tid, tryck, och volym. En ökad preload leder till en ökad cardiac output i systole. Vid hjärtsvikt ger inte preload samma effekt på cardiac output vilket betyder att hjärtats slagvolym och kontraktionskraft minskar.
Förklara hypertrofi vid hjärtsvikt.
Det höga trycket på kammarens väggar vid preload leder till slut till hypertrofi av kammarmuskulaturen. Den ökande väggspänningen triggar olika tillväxtfaktorer och ökar proteinsyntesen i varje enskild myokard cell som leder till att dom växer till sig och blir förstorade. Hypertrofin är ett sätt att kompensera den minskade cardiac output genom att öka hjärtats kontraktionskraft. Vid hjärtsvikt har inte de förstorade myokardellerna tillräcklig ATP-försörjning eftersom mitokondrierna är för få i förhållande till behovet.
Vilka är det Neurohormonella regulations mekanismerna vid hjärtsvikt?
En konsekvens av de hemodynamiska förändringarna (förändringar i kroppens blodtryck och cirkulation) som äger rum vid hjärtsvikt är att det aktiveras olika neurohormonella regulation mekanismer.
- Katekolaminer som noradrenalin och adrenalin för att öka hjärtats slagvolym, kontraktionskraft och frekvens.
- RAAS aktiveras dels genom aktivering av sympatikus och dels genom nedsatt perfusion i njurarna. RAAS gör att koncentrationen av angiotensin II ökar kraftigt och påverkar njurarna för NaCl och vattenretention för att snabbt öka vätskevolymen i kroppen. Angiotensin II stimulerar dessutom insöndringen av aldosteron och vasopressin som ökar vatten och salt retentionen ytterligare.
- ALP och BNP är natriuretiska hormoner som frisätts från hjärtats kammare och förmak för att motreglera effekterna från RAAS. ALP och BNP har en vasodilaterande effekt på kärlen.
- Njurarna ökar produktionen av prostaglandiner som verkar vasodilaterande i motsats till RAAS vilket ökar blodflödet till njurarna vilket minskar risken för vidare njurskada och sänker blodtrycket vilket minskar belastningen på hjärtat.
Symtom Andfåddhet vid hjärtsvikt
Vid hjärtsjukdom beror dyspnen på det förhöjda trycket i vänster kammare som fortplantar sig och höjer trycket i det lilla kretsloppet. Det leder till att hjärtat inte kan förse kroppens vävnader och organ med tillräckligt mycket syrerikt blod och det ökade trycket i lilla kretsloppet kan leda till att vätska ansamlas i lungorna. Den minskade mängden syrerikt blod till kroppens vävnader och organ kommer leda till att kemoreceptorerna stimuleras och som i sin tur leder till ökad ventilation.
Symtom Ödem vid hjärtsvikt
Den interstitiella vätskan är en del av den extracellulära vätskan. Hjärtat upprätthåller det hydrostatiska trycket (trycket i kärlen) genom att pumpa och med det kolloidosmotiska trycket som bestäms av blodets plasmaproteiner. Ödem bildas när det hydrostatiska trycket överstiger det osmotiska trycket i vävnaden som leder till att vätska går från kärlen till vävnaden. Dessutom spelar njurarna en roll i ödembildningen med vatten och salt retention. När hjärtats minutvolym minskar aktiveras RAAS som i sin tur gör att blodvolymen ökar. Det ökade fyllnadstrycket på hjärtats väggar kommer leda till utsöndring av peptider och kemiska substanser som ANP, BNP och NT-proBNP. Deras funktion är att sänka blodtrycket genom vasodilation och öka diures.
Vilka typer av ödem finns?
- Lungödem: Lungödem uppstår vid akut vänsterkammarsvikt till följd av förhöjt kapillärtryck som överstiger det osmotiska trycket som gör att vätska vandrar över från kapillärerna till lungvävnaden. Lungödem ger upphov till obehagliga känslor hos patienten. Dels beskriver många patienter att de får oro och ångest eftersom det känns som att de drunknar i sig själva. Lungödem ger också upphov till dyspne eftersom vätskeansamlingen minskar lungornas ventilationskapacitet och att lungornas eftergivenhet minskar.
- Pittingödem: Pittingödem är vanligt vid hjärtsvikt och innebär att avtryck i huden kvarstår mer än 10 sekunder.
- Perifera ödem:
- Ascites sida 114: Vätska ansamlas i buken och trycker på bukorganen som mage och tarmar. Ascites kan leda till att patienten blir illamående, upplever en tidig mättnadskänsla och aptitlöshet.
Symtom Trötthet, orkeslöshet och sömnbesvär vid hjärtsvikt
Beror på hjärtats nedsatta förmåga att förse kroppens vävnader med tillräckligt mycket syrerikt blod. Den nedsatta cirkulationen leder i sin tur till att hjärna och muskler får för lite syrerikt blod som leder till orkeslöshet och muskeltrötthet.
Symtom hosta vid hjärtsvikt
Till följd av ökad vätskeretention i lungorna ger upphov till hosta och speciellt nattlig hosta när lungornas ventilationskapacitet är nedsatt leder till störd sömn.
Symtom halsvenstas vid hjärtsvikt
Halsvenstas kan ses till följd av det ökade trycket i det lilla kretsloppet.
Förklara hjärtsängläge vid hjärtsvikt
Omvårdnad
Hjärtsängläge har en effekt för patienter med hjärtsvikt för att det underlättar patientens andningsarbete. Genom att patienten har en höjd huvudända kommer det venösa återflödet från de nedre extremiteterna i lungorna att reduceras vilket leder till att vänster kammare kommer orka pumpa ut fyllnadsvolymen och trycket i det lilla kretsloppet kommer att minska vilket även minskar mängden vätska som samlats i lungorna. Det gör att lungödem minskar och gör att lungorna får förbättrad ventilationskapacitet.
Omvårdnad Trycksårsprofylax vid hjärtsvikt
Hjärtsvikt leder till nedsatt cirkulation och även nedsatt cirkulation i huden. Den nedsatta cirkulationen ökar risken för utveckling av trycksår och försämrar sårläkningsprocessen. Trycksår kan därför uppkomma mycket snabbt till följd av det halvsittande hjärtsängläget som utövar tryck kontinuerligt tryck specifika områden. Därför kan patienten behöva hjälp med att tryckavlasta huden med mjuka madrasser eller antidecubitusmadrass (en specifik madrass för att förebygga trycksår). Kan även vara bra med att smörja huden med mjukgörande kräm.
- Tryckavlastning:
- Lägesändringar:
(decubitus - trycksår)