Kardiologi Flashcards
Hvilken parakliniske undersøgelse er obligatorisk hos alle febrile, konfuse patienter?
Lumbalpunktur
Nævn symptomer og behandlingsprincip ved hjertetamponade.
Symptomer:
Trykkende smerter bag sternum, dyspnø, kvalme, opkastninger, uro, almen utilpashed, takykardi, nedsat minutvolumen stigende til hypotension og chock.
Behandlingsprincip:
Perikardierømning enten ultralydvejledt eller med perikardiedræn
72-årig mand indlægges af egen læge i medicinsk modtagelse på grund af hviledyspnø. Han har i 10 år haft type 2 diabetes. Han har nu i 2 uger haft tiltagende funktionsdyspnø og har i de sidste 2 nætter måttet sidde op og sove. I forbindelse med en helbredstest har egen læge for 3 år siden hørt mislyd over hjertet. Mislyden er ikke blevet nærmere udredt.
Hvilke biokemiske laboratorieprøver vil du ordinere, når du ser patienten i den akutte modtagelse?
- Myokardie-iskæmimarkører (P-Troponiner, CK-MB)
- P-Kalium og P-Natrium
- P-Kreatinin
- Hæmoglobin og leucocytter (og differentialtælling)
- d-dimer
- a-punktur
Hvilken mislyd er klassisk for AS?
Ru systolisk mislyd over hele præcordiet, tydeligst over basis og med udstråling til jugulum og begge halskar.
Med Bernoullimetoden bestemmes aortaklappens åbningsareal.
Beskriv kort princippet i Bernoullimetoden
strømningshastighed før aortaklappen x areal i udløbsdelen
=
strømningshastighed efter aortaklappen x åbningsareal
Ud fra denne ligning kan klappens åbningsareal bestemmes.
Patienten er en kvinde på 50 år med kendt hypertension gennem 10 år og endvidere storryger siden 20 års alderen. Hun indlægges efter at have haft intermitterende trykkende smerter lavt retrosternalt/højt epigastrielt gennem 2 døgn. Smertemaksimum for 2 døgn siden, og igennem det sidste døgns tid har smerterne været aftagende. Patienten er aktuelt smertefri. Patienten har hidtil opfattet det som et maveonde men henvender sig, da smerterne vedvarer. Der er ingen udstråling af smerterne. Patienten er i medicinsk behandling tablet amlodipin og centyl m KCl (dihydropyridin og thiazid).
Objektivt fremstår patienten upåvirket med BT 120/80 mmHg, puls 50/min. Hjertelungestetoskopi er normal. Abdomen blødt og uømt. Ekstremiteter uden tegn til dyb venetrombose (DVT), ingen ødemer og normal puls i arteria dorsalis pedis og arteria femoralis.
Udover at bestille røntgenbillede af thorax skal du give et kort forslag til primær udredning hos denne patient?
- EKG
- Blodprøver (D-dimer, Troponiner etc.)
- Evt. ultralyd (epigastrielle smerter hos storrygende, hypertensiv patient, obs. aortaaneurisme)
- Evt. cykeltest (ikke akut)
- Evt. ekkokardiografi (ikke akut)
Hvor stort skal et asymptomatisk abdominalt aortaaneurisme være, inden man overvejer behandling, hvis der ikke er kontraindikationer?
> 5,5 cm i a-p diameter
Beskriv symptomer, objektive fund og paraklinik ved hæmodynamisk betydende lungeemboli.
- Dyspnø, tachycardi, hypotension, (respirationssynkrone (pleurale) smerter)
- A-punktur: Lav pO2 trods hyperventilation (lav pCO2)
- Ekg: sinustachycardi, atrieflimren, S1-Q3 (højresidig aksedrejnig), T-taks negativisering V1-V3
- D-dimer: Forhøjet
- Ekkokardiografi: Højresidig dilatation/dysfunktion, pulmonal hypertension
48-årig mand, tidligere rask u. kendte hjertelungesyg., i AKM pga. meget stærke smerter i ve. side af brystet, nedadtil, forværres ved vejrtrækning og hoste. Ingen smertelindring ved stillingsændringer, ingen ændringer ved fødeindtagelse.
Smertedebut 2 dage siden, er blevet værre og værre. Samtidig tiltagende hoste, rigeligt gulligt og grønligt ekspektorat, almen sygdomsfølelse og kulderystelser.
Ingen rejseanamnese. VKO, varm og tør, forpint, RF 36, SatO2 uden ilt 89 %, BT 110/60, P 100/min og regelm., Tp 39,6°C, ved st.p. dæmpning og nedsat respiration basalt på ve. side over et større område. Brystsmerterne kan ikke frembringes ved palpation.
Diskuter, hvad patienten med størst sandsynlighed fejler med fokus på patientens klinik og brystsmerter og nævn tillige med få sætninger per diagnose mindst 6 andre diagnoser, som du på baggrund af patientens smertebeskrivelse og sygehistorie ikke tror, at patienten fejler.
Venstresidig pleurapneumoni
(respirationssynkrone brystsmerter, feber, hoste og ekspektoration, der har stået på i nogle dage og nedsat respiration og dæmpning basalt på venstre side ved lungestetoskopien)
Differentialdiagnoser, der forkastes:
- Akut koronar syndrom – iskæmiske brystsmerter/brystubehag er ikke typisk respirationssynkrone.
- Aortadissektion – brystsmerter ved aortadissektion er typisk akut indsættende og ikke som her udviklet over 2 dage.
- Lungeemboli – ved lungeinfarkt kan der være respirationssynkrone smerter og subfebrlia, men i dette tilfælde med rigelig gullig og grønlig ekspektoration og feber optil 39,6 peger billedet ikke på lungeemboli.
- Pneumothorax – smerter ved pneumothorax er typisk respirationssynkrone, men en pneumothorax er typisk akut indsættende og ikke som her udviklet over 2 dage. Ved pneumothorax er der endvidere typisk rungende perkussionslyd på den afficerede side og ikke dæmpning.
- Lungetumor med indvækst – typisk med respirationssynkrone- og bevægeafhængige smerter men uden feber til 39,6.
- Perikarditis – brystsmerterne er typiske respirationssynkrone, men der er ikke ledsagende gullig og grønlig ekspektoration, og så er smerterne også typisk stillingsafhængige, hvilket brystsmerterne i aktuelle sygehistorie ikke er.
- Myoser, facetsyndrom, og andre smerter fra bevægeapparatet – typisk stillingsafhængige og bevægeafhængige smerter, der typisk kan frembringes eller forværres ved manuel palpation af thoraxskelet eller thoraxmuskulatur.
- Refluks og andre smerter fra esofagus og ventriklen – typisk sviende og brændende smerter, der forværres typisk i liggende stilling og ved fødeindtagelse.
Beskriv nogle anatomiske, hæmodynamiske og elektrofysiologiske forhold der kan fremme opståelse og vedligeholdelse af atrieflimren.
- Anatomi: Dilateret venstre atrium med øget fibrose og fiberspredning i atriemuskulaturen.
- Hæmodynamik: Forøget tryk i venstre atrium, ofte som følge af mitralklapsinsufficiens eller forøget fyldningstryk i venstre ventrikel.
- Elektrofysiologi: Atriale ekstrasystoler udgående fra den nederste del af pulmonalvenerne ved deres indmunding i venstre atrium. Ekstrasystolerne kan udløse og vedligeholde elektriske cirkeldannelser, såkaldt re-entry fænomener, i atriemuskulaturen.
Hvilke individer (køn, alder) vil oftest være afficeret af arteriedissektion?
Midaldrende mænd
(Ses hos yngre med sjældne syndromer, f. eks. Marfans syndrom, pseudoxanthoma elasticum, Ehlers-Danlos syndrom)
En 58-årig mand indlægges akut fra hjemmet med pludselig indsættende smerter i brystkassen med udstråling til ryggen. Patienten oplyser, at han ikke været indlagt tidligere – eneste kontakt med egen læge 4 år tilbaget ifm. attest til pensionsansøgning. Eneste anmærkning var et BT på 175/110 som EL mente skyldtes nervøsitet hos patienten.
Anamnestisk oplyses, at patienten ifm. toiletbesøg samme morgen fik pludseligt indsættende voldsomme brystsmerter, som strålede om i ryggen og var ledsaget af kvalme og almen utilpashed. Patienten blev hjulpet i seng af hustru, og da smerterne tiltog og blev ledsaget af åndenød ringede hun 112, og patienten blev indlagt akut.
Der tages EKG, der viser sinustakykardi men som ellers er normalt. Røntgen af thorax viser som eneste positive fund breddeøget mediastinum.
Angiv sandsynlig diagnose og behandlingsforslag.
Diagnose:
Aortadissektion. Normalt EKG udelukker AKS. Ingen pneumothorax
Behandling:
Primært skal blodtryk sænkes betydeligt.
Smerter behandles med i.v. analgetika (morfin)
A-dissektion – akut operation
B-dissektion – behandles næsten altid konservativt
Hvilke blodprøver kan bidrage til diagnosticering af et akut myocardieinfarkt, der skete for 2-7 dage siden?
Vigtige:
- P-Troponin T eller I
- LDH (laktat dehydrogenase)
Må ikke nævnes:
- Myoglobin
- CK-MB (creatinkinase MB fraktion)
En 58-årig mand indlægges akut fra hjemmet med pludselig indsættende smerter i brystkassen med udstråling til ryggen. Patienten oplyser, at han ikke været indlagt tidligere – eneste kontakt med egen læge 4 år tilbaget ifm. attest til pensionsansøgning. Eneste anmærkning var et BT på 175/110 som EL mente skyldtes nervøsitet hos patienten.
Anamnestisk oplyses, at patienten ifm. toiletbesøg samme morgen fik pludseligt indsættende voldsomme brystsmerter, som strålede om i ryggen og var ledsaget af kvalme og almen utilpashed. Patienten blev hjulpet i seng af hustru, og da smerterne tiltog og blev ledsaget af åndenød ringede hun 112, og patienten blev indlagt akut.
1. Hvad er dine tentative diagnoser hos denne patient?
2. Hvilke diagnostiske undersøgelser vil du iværksætte for at verificere eller afkræfte dine tentative diagnoser? Begrund hver enkelt undersøgelse du iværksætter.
ad 1)
- Akut koronar syndrom (AKS)
- Aortadissektion
- Aortaaneurysme
- Pneumothorax
- (Lungeemboli)
ad 2)
- Objektiv undersøgelse: pulsudfald?
- hjerte-lungestetoscopi (mislyd, ophævet ventilation)
- Blodprøver: koronarenzymer
- EKG: STEMI / NSTEMI ?
- Røntgen af thorax: udelukke pneumothorax, breddeøget mediastinum, pleuraansamling på venstre side, aneurysme i aorta descendens?
- Ekkokardiografi: aortainsufficiens, vurdere højresidig belastning som følge af lungeemboli, påvise evt. aortadissektion
Hypertension.
Nævn 3 årsager til sekundær hypertension.
- Parenkymatøse nyresygdomme
- Renovaskulær hypertension
- Primær (hyper)aldosteronisme
- Fæokromocytom
- Cushings syndrom
- (præeklampsi)
- (Excessiv lakridsindtagelse)
Hvilke kliniske symptomer kan opstå ved et anfald af atrieflimren?
- Akut dyspnø, eventuel akut venstresidig hjertesvigt-lungeødem
- Angina pectoris
- Svimmelhed, synkope
- Palpitationer, følelsen af uregelmæssig eller utilstrækkelig hjertebanken
- Kan også være helt asymptomatiske.
I akutmodtagelsen tilser du en 57-årig mand, der er storryger gennem mange år. Pt indlægges pga. få dage med feber op til 39 ̊C, hoste og gullig ekspektoration, samt stærke smerter i højre thorax-halvdel. Smerterne er lokaliserede nedadtil, lateralt indenfor et 5-krone stort område og er respirationssynkrone.
Ved den objektive undersøgelse fremstår pt forpint. Sv.t. det område, hvor smerterne er værst, er der ved st.p. nedsat respirationslyd, dæmpning og krepitation. Smerterne kan ikke forværres ved palpation. Der er taget EKG, som er normalt.
Nævn dit bedste bud på diagnosen - begrund dit svar.
Patienten har respirationssynkrone smerter, der er samtidig feber og ekspektoration, og ved lungestetoskopi er der tegn til patologi i lungerne.
Bedste bud på diagnose er således pneumoni/pleuritis.
Definér AKS
AKS defineres som
- symptomer på hjerteiskæmi, typisk brystubehag, i hvile eller ved mindre fysisk aktivitet
- ledsaget af forandringer i EKG tydende på myokardieiskæmi og/eller troponin-forhøjelse
Nævn mindst 3 mulige komplikationer til endocarditis og hvordan du vil verificere disse.
- Cerebrale embolier (CT/MR-scanning)
- Abscesser (CT/MR-scanning)
- Hæmorrhagisk infarkt (CT/MR-scanning)
- Encefalitis (CT/MR-scanning)
- Septiske embolier til andre organer (cutis, lunger, nyrer, milt, knogler, øjne osv.) (CT/MR-scanning)
- Klapdestruktion medførende embolier, svær klapinsufficiens og hjerteinsufficiens (ekkokardiografi, evt. transesofageal ekko)
- AV-blok ved aortaklapendokarditis (EKG og ekko)
Nævn mindst 4 symptomer hos patienter med abdominalt aortaaneurisme.
- Smerter i abdomen ses ved ekspanderende abdominalt aortaaneurisme eller ved ruptur.
- Smerter i ryggen kan skyldes tryk på columna fra abdominalt aortaaneurisme eller hydronefrose (afklemning af ureteres specielt i tilfælde med fibrose).
- Smerter i tæer (perifer embolisering fra muraltrombe).
- Synkope (ved smerter eller blødning).
- Hæmatemese (aortoduodenal fistel).
- Tegn på hjerteinsufficiens (dyspnø, ødemer) og evt. isoleret hævede ben (fistel til v. cava inferior).
- Tegn på infektion, hvis abdominalt aortaaneurisme er inficeret.
- Manglende diurese (abdominalt aortaaneurisme med fibrose).
Hvad hedder den typiske arytmi der kan ses ved langt QT syndrom?
Torsades de pointes ventrikulær takykardi
Beskriv initiale behandlingsmuligheder hos patient med atrieflimren.
DC-konvertering snarest (<48 timer fra debut) eller frekvensregulering og afventen af spontant omslag (hvis pt har paroxystisk AFLI) eller medikamentel konvertering med type 1C antiarrhytmica (flecainid, propafenon) i sjældne tilfælde Cordarone (amiodaron = type III antiarytmikum).
Såfremt patienten først konverteres >48 timer, bør der gives AK-behandling.
Beskriv de 3 kardinal-symptomer hos patienter med aortastenose.
Anstrengelsesudløst angina pectoris
Funktionsdyspnø
Synkope/nærsynkope ved fysisk anstrengelse
Din patienten meddeler, at han bliver ”dårlig”. Der tages endnu et 12-afledningers EKG, som viser ventrikulær takykardi. Patienten bliver efter få minutter bevidstløs og holder op med at trække vejret.
Hvad vil du foretage dig?
- DC-stød (jævnstrømsstød)
- basal genoplivning, indtil en defibrillator når frem