Kapittel 6 Flashcards

1
Q

Gjør rede for landskapstyper og endring av landskap?

A

Det opprinnelige landskapet var et rent naturlandskap, formet av naturprosesser. I dag finnes det knapt rene naturlandskap igjen har i landet. Gjennom bosetting og ressursbruk er naturlandskapet blitt kulturlandskap. Når vi bruker begrepet landskap. Omfatter det både natur og kultur landskap.

Ytre krefter som forvitring, breer og elver forandrer naturlandskapet hele tiden, men det går så langsomt at forandringen ikke er synbare før etter hundre eller titusener av år. Men noen ganger slår naturkreftene seg løs, og da kan de oppleve at flom og skredfører til store forandringer i landskapet på kort tid.
Klimaendringer kan også forandre landskapet. Et varmere klima de siste tiårene har ført til at tregrensen har krøpet oppover mange steder i Norge.

  • Fjell landskap
  • Jordbrukslandskap
  • Bylandskap
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gjør rede for Arealkonflikter og lokaliseringskonflikter?

A

Verdiene som er knyttet til resursene i landskapet, og ikke minst til hvordan ressursene utnyttes, kan føre til konflikter. Ønsket om å bevare urørt natur kan stå i motsetning til ønsket om vei og boligbygging, ønsket om å ivareta gammel bebyggelse kan stå i motsetning til ønsket om å bygge moderne boliger. Siden 1990 har areal av urørt natur halvert. En av grunnene er at det stadig flere bruker naturen til friluftsliv og rekreasjon. Mange mener det er nødvendig at myndighetene regulerer turiststrømmen, at det eksempel settes grenser for hvor mange mennesker som skal besøke et naturområdet i løpet av et år.

Allemannsretten innebærer at alle har rett til å ferdes i utmark. Når ulike brukerinteresser for naturen knyttet til landskapet oppstår det konflikt, her snakker vi om arealkonflikter. Et godt eksempel på areal konflikt er Finnmarksvidda og fjellandskap, en annen konflikt er mellom næringsbygg og korndyrking i Vestby. Konflikten om bygging av et Ikea varehus på god matjord i Vestby kommune.

  • Finnmarksloven gir samer rettigheter til land og vann i
    finnmark
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly