Kapitel 9 - Kunskap Flashcards
Vilka sorts kunskaper finns det?
- Teoretisk/propositionell kunskap
- Praktisk kunskap
- Bekantskapskunskap
Vad är teoretisk kunskap?
Man VET ATT något påstående (någon proposition) gäller, tex att solen är ett brinnande gasklot.
Vad är praktisk kunskap?
Man VET HUR man gör något, tex att cykla. Man kanske inte teoretiskt kan beskriva hur man gör det, men man kan göra det.
Vad är bekantskapskunskap?
Man har kunskap om tex. en plats eller en person. Tex. en person som varit i Paris, skulle se om något förändrats i staden sedan senast hen var där, och skulle kanske veta hur hen skulle gå för att komma till en viss restaurang. Det handlar alltså inte om att hen har någon teoretisk kunskap om när förändringen ska ha skett eller någon praktisk kunskap.
När började diskussionen om vad vi kan och inte kan?
Det diskuterades redan av de gamla grekerna, där antika skeptiker argumenterade för att vi saknar kunskap om vår omvärld, för att våra sinnen kan bedra oss.
Vad tänkte Descartes?
Han tvivlade på det mesta, och pekade på möjligheten om att allting bara var en dröm, men kom tillslut fram till att allt tänkande förutsätter en tänkare, och eftersom han tänker så kan han aldrig tvivla på att han finns. “Jag tänker, alltså finns jag”.
Varför sägs det lite skämtsamt att Descartes satte Sverige på världskartan?
Eftersom han dog av lugninflammation på slottet i Stockholm, där han arbetade med att undervisa drottning Kristina (år 1650).
Vad var egentligen Descartes tvivel?
Han var inte en verklig skeptiker, utan hans tvivel var bara provisoriskt - alltså han använder tvivlet som en metod för att komma fram till något som han kunde veta helt säkert, som all annan kunskap sedan kunde vila på.
Vad kallas det kanske mest kända skeptiska argumentet och vad är det inspirerat från?
Det kallas för “argumentet med hjärnor i näringslösning” och det är inspirerat från Descartes.
Hur lyder Platons kunskapsbegrepp?
“För att veta något måste man tro något som är sant, och man måste dessutom ha goda skäl att tro detta”
Hur lyder Platons kunskapsanalys?
i) Det är sant att P,
ii) S tror att P, och
iii) S har goda skäl att tro att P.
Vad är de s.k. “Gettierexemplerna” för något?
Två motexempel som Gettier publicerade, där han visade att de tre villkoren i Platons kunskapsanalys inte är tillräckliga för kunskap.
Beskriv ett känt s.k. “Gettierexempel”.
Man står vid en äng, där man ser något vitt som man är övertygad om är ett får, alltså - man tror man ser ett får på en äng, MEN det är egentligen en vit hund som står på ängen, som ser ut som ett får. Dock står det av en slump ett vitt får längre bort på ängen, dolt bakom en häck. Då har man en sann trosföreställning som dessutom är rättfärdigad, eftersom man tycker ju sig se ett får. Alltså - de tre villkoren för Platons kunskapsanalys är uppfyllda - men känns det då som att man VET att det står ett får på änge, när det som gör så att man tror det är för att man ser en hund?
Varför behövs det andra villkoret i Platons kunskapsanalys?
För att utesluta att någon vet något, om det man tror man vet inte stämmer
Varför behövs det första villkoret i Platons kunskapsanalys?
För att utesluta att man vet något, om man inte tror på det. Man behöver inte vara bombsäker på det, utan det räcker med att man tror man vet det.
Varför behövs det tredje villkoret i Platons kunskapsanalys?
Att goda skäl är ett nödvändigt villkor för kunskap - för att utesluta att kunskap skulle kunna uppkomma i situationer där man egentligen inte har en tillräckligt god grund för att veta något, men ändå råkar ha rätt i sin trosföreställning av någon anledning (tex. tror sig ha läst något någonstans någongång VS har läst många vetenskapliga artiklar och hört flertal forskare säga något)
Hur lyder Nozicks analys?
- Det är sant att P,
- S tror att P,
- Om P inte vore sant, skulle S inte tro att P, och
- Om P vore sant, skulle S tro att P.
Vad är det som löser de s.k. Gettierexemplerna?
Nozicks analys - den räddar stora delar av vår vardagliga kunskap.
Vad innebär uttrycket “närmast till hands”?
Förstås enklast av ett känt exempel: Att en känguru skulle ramla omkull om den inte hade en svans, är “närmast till hands” om de inte tex skulle ges kryckor. De skulle troligtvis inte ges kryckor, så därför är det “närmast till hands” att de skulle ramla omkull.
Vilka teorier teorier finns om sanningars existens?
- Realism
- Konstruktivism
- Nihilism
Vad är realism?
Realister hävdar att det finns sanningar, och att de är oberoende av oss människor - alltså oavsett om en människa betraktar den.
Vilka styrkor har realismen?
- Den verkar intuitivt. De flesta av oss tror att det finns en omvärld som existerar oberoende av oss, och då är det även naturligt att tänka sig att det finns sanningar om den omvärlden.
- Den ger oss en rimlig förklaring till hur vi människor kan uppleva gemensamma saker
- Den ger en bra grund för vetenskaperna att vila på
Vilka problem anser vissa att det finns med realismen?
- Om man inte är realist har man en mer ödmjuk inställning
- Den leder oss vilse
- Svårt att nå konsensus (en gemensam uppfattning)
Vad är konstruktivism?
Konstruktivister tror att det finns sanningar, men att de sanningarna beror på oss och att vi skapar dem - tex. om det är sant att någons gröt innehåller russin, så är det för att någon har lagt russinet där.