Kapitel 2 - Allmänfilosofiska Tankeverktyg Flashcards
Vilka klassiska felslut finns det?
- Att lita på efterledet
- Ursprungsfelslut
- Blanda ihop delarna med helheten
- Ad hominem
- Mångtydighetsargument
- Slutsatser från populäritet eller tradition
- Argumenation från okunskap
Vad innebär “att lita på efterledet”?
Baklängesresonemang - tex. att Gurra måste fått VG på tentan eftersom han sa att han skulle komma i en kanindräkt på festen om han fick VG, och nu står han på festen i en kanindräkt. (Man kan alltså inte utesluta att det finns en annan orsak till att Gurra har en kanindräkt)
Vad är ursprungsfelslut?
Ursprung är något annat än rättfärdigande. Ett påstående är inte automatiskt sant bara för att en annan premiss är sann - tex. att det skulle vara mer acceptabelt för män än kvinnor att vara “players”, eftersom män som varit players tidigare haft bättre odds att föra sina gener vidare. Alltså - oavsett om det skulle vara sant att de haft bättre odds för att föra generna vidare så rättfärdigar det ändå inte faktumet att vara en player.
Vad innebär att blanda ihop vad som gäller för delarna med vad som gäller för helheten?
Till exempel att det inte stämmer att ett arbetslag kommer vara högpresterande, bara för att det är ihopsatt av personer som alla är högpresterande.
Vad är ett ad hominem-argument?
Man argumenterar från person - alltså antar att ett påstående är falskt/inkorrekt bara för att en viss person påstår det. “Även tokstollar kan tro helt korrekta saker”. Alltså - man motargumenterar genom att kritisera personen istället för argument. (Hannas påstående om Mars)
Vad är ett mångtydighetsargument?
Man använder olika betydelser av en mångtydig term i ett och samma resonemang, tex: Livet är en strid, striden är ett slag, ett slag gör ont, alltså gör livet ont
Vad innebär “argumentation från okunskap”?
Man argumenterar för att något stämmer p.g.a. att det inte är motbevisat, tex att spöken måste existera eftersom ingen har motbevisat att de inte existerar
Vad innebär att dra slutsatser utifrån populäritet/tradition?
Man drar slutsatser utifrån populäritet/tradition - att ett påstående måste vara sant eftersom så många tror, tycker eller tänker så.
Vad är taxonomi?
- Ett annat ord för klassifikation.
- Klassifikationerna görs ofta i hierarkier.
Viktigt exempel: Linnés klassifikation av växter.
Vad är ett tankeexperiment?
En hypotetisk situation som man kan använda för att testa konsekvenserna av en teori, ett påstående eller en position. Om man kan komma fram till att konsekvenserna är orimliga talar det då emot teorin.
Vad är metodologisk skeptism?
Ett kritiskt ifrågasättande där man söker efter alternativa (nya och bättre) förklaringar till fenomen som redan har förklaringar - alltså att inte nöja sig med de förklaringar som redan finns.
Vad innebär selektiv perception?
Att vi har en tendens att i större utsträckning se sådant som passar in i vår världsbild och sådant som bekräftar vad vi redan tror, än att lägga märke till sådant som inte passar in i den bild vi har av saker och ting.
Vad betyder ceteris paribus och vad innebär det?
Det betyder “allt annat lika”, och är ett tillägg som görs till ett påstående som innebär att motexempel inte räknas. Uttrycket används också för att signalera att man menar under normala omständigheter, tex: det är bättre att vara rik än fattig, ceteris paribus.
Vad är cirkelresonemang?
Ett resonemang där ett påstående både rättfärdigar OCH rättfärdigas av samma påstående.
Ogiltlig p.g.a. att man då kan komma fram till vilka slutsatser som helst.
Exempel: “Det är sant för att det står så i boken, och min lärare säger att boken har rätt, och min lärare har inte fel för hon säger alltid samma sak som står i boken”
Vad används motexempel mot?
Att falsifiera ett påstående, och det krävs ofta bara ett enda motexempel mot generella påståenden, som tex att alla hundar är rumsrena