Kapitel 8: MÅNGFALD Flashcards
Hur såg Aristoteles på livet och hur har hans syn påverkat den västerländska världsbilden?
Aristoteles brukar betraktas som en av den biologiska vetenskapens grundare, då han var en av de första som försökte förklara hur det kunde finnas så många olika arter i naturen. Han beskrev djurens anatomi och beteenden och menade att livet alltid varit, är och alltid kommer förbi oförändrat. Detta kallas för oföränderlighetsprincipen. Aristoteles placerade livsformerna i en sorts hierarkistege där den högsta organismen, människan, ansågs vara helt fulländad.
Vad gjorde Linné inom systematiken?
Carl Von Linné, som anses vara systematikens grundare, införde de fortfarande använda principerna för att namnge och gruppera levande organismer- den biomenala nomenklaturen. Linné anses vara den som inledde det vetenskapliga arbetet med att dela in djur och växter i mindre grupper. Han gav arterna vetenskapliga dubbelnamn baserat på utseende, varav det första anger släktet, det andra själva arten.
Vad är skillnaden mellan Linnés och Darwins syn på livet?
Till en början trodde Linné starkt på Aristoteles oföränderlighetsprincip, men började så småningom tveka. Längre fram skulle Darwin komma att påstå att den stora mångfalden i naturen beror på utveckling och evolution, en teori kan presenterade som evolutionsteorin. Darwin insåg sambandet mellan individens egenskaper och dess miljö och drog därifrån slutsatser om det han valde att kalla det naturliga urvalet. Bland annat förklarade han att utveckling sker gradvis under lång tid, att olika arter har ett gemensamt ursprung och att de individer som besitter lämpligast egenskaper klarar sig bäst i kampen för tillvaron.