Kapitel 2: LIV, LIVSFORMER OCH CELLEN Flashcards
Vad är skillnaden mellan eukaryota och prokaryota celler?
Prokaryota celler (bakterier och arkéer) har, till skillnad från eukaryota celler (djur och växter), ingen avgränsad cellkärna eller organeller. Prokaryoterna, liksom deras ribosomer, är mindre än de eukaryoterna och saknar dessutom flera organeller. Både prokaryoter och eukaryoter har cellmembran. Alla prokaryoter har cellvägg vilket endast en del av eukaryoterna har, nämligen växtcellerna.
Hur är den eukaryota cellen uppbyggd?
Cellmembran: Cellmembranet, som till största del består av lipider, utgör gränsen mellan cellens inre och omgivningen och styr vilka ämnen som kan ta sig in till cellens inre. Cellmembranet har som uppgift att upprätthålla cellens inre kemiska miljö så att livsprocessen kan fungera ganska oberoende av vad som sker utanför.
Lipid: Lipider är ämnen bestående av fetter eller fettliknande ämnen som är svårlösliga i vatten men lösliga i opolära vätskor som exempelvis bensin. Cellmembranet består av s.k fosfolipider, som har en fettliknande ände och en vattenliknande ände. I membranet, som består av dubbelsidiga lipilager, vänder sig molekylerna så att de fettliknande ”svansarna” pekar mot varandra och de vattenlikannde delarna pekar dels utåt och dels inåt.
Förutom att vara en kemisk barriär, måste cellmembranet ta emot och skicka signaler för att någonting ska ske i cellens inre. För att klara dessa uppgifter finns olika proteiner lagrade mellan fosfolipiderna.
Cellvägg: Cellväggen är växtcellens, liksom hela växtens-, yttre skelett. Cellväggen består i huvudsak av cellulosa och ger växtcellerna skydd, stöd och en bestämd form.
Cellkärna: I cellkärnan finner man arvsmassan, DNA. Den omsluts av ett membran med s.k. porer, där molekyler kan passera.
Cytoplasma: Cytoplasma är en trögflytande vätska som finns i cellens inre och som innehåller organeller.
Kloroplast: Kloroplaster innehåller eget DNA och ansvara för den fotosyntetiska processen hos växter och alger.
Mitokondrie: Mitokondrien kallas ofta för cellens ”energiverk” eftersom den svarar för cellaningen. Mitokondrien har dubbla membran och kan, tack vare sin egen arvsmassa (DNA), föröka sig oberoende av resten av cellen.
Vilka skillnader finns det mellan en djur- och en växtcell?
Djurceller har, till skillnad från växtceller, organeller som kallas lysosomer. Lysosomerna innehåller enzymer som bryter ner stora molekyler till mindre delar som sedan töms ut ur cellen.
Växtcellen har framför allt tre organeller som djurcellen saknar, kloroplaster, cellvägg och vakuol. Vakuolen är växtcellens ”lager och tryckreglerare” och består av en vätskeblåsa som genom att reglera sin storlek kan öka tryck mot cellväggen och på så sätt ge cellen stadga. I vakuolen sker delvis lagring av vissa ämnen och delvis nedbrytning av avfallsämnen.
Vad är cellandning?
Cellandning kallas den process där lagrad kemisk energi i form av kolhydrater används för att bilda energiförmedlaren ATP, som cellens behöver för sina olika funktioner. Genom cellaning utvinner cellerna alltså energi ur organiska ämnen.
Kolhydrater + syre -> koldioxid + vatten + energi (lagrad i ATP)
Vad innebär fotosyntes?
I fotosyntesen omvandlas solljus, med hjälp av växternas kloroplaster med klorofyll, till kemiskt bunden energi i kolhydrater.
Koldioxid + vatten + ljusenergi -> kolhydrater + syre
Rita en djurcell
..
Rita en växtcell
..