Kapitel 15 + 16: HÅLLBAR UTVECKLING Flashcards
Hur påverkar våra utsläpp oss på jorden delvis på marknivå, delvis högre upp i atmosfären?
Från bilavgaser bildas kväveoxider och kolväten som tillsammans bildar det s.k. marknära ozonet. Ozonet skadar växters bladytor, irriterar människor och djurs slemhinnor i luftvägarna och är en orsak till både försurning och övergödning.
Vidare bidrar utsläppen till en förstärkt växthuseffekt, vilket medför stora ekologiska konsekvenser. Glaciärerna minskar i utbredning och bidrar till försämrad vattenförsörjning, havsnivån stiger, viktiga havsströmmar blir svagare, klimatzoner flyttas och ändras, områden blir oanvändbara för jordbruk (vilket kan leda till ett stort antal klimatflyktingar) samt extrema väder.
Vad är ozon?
Ozon är ett ämne beståendes av molekyler av tre ihopsatta syreatomer som skyddar oss från solens skadliga UV-strålning.
Varför är ozonskiktet viktigt för liv på jorden?
I ozonlagret i stratosfären absorberas UV-strålning från solen. Denna reaktion, som omvandlar syrgasmolekyler till ozon och sedan tillbaka till syrgas, är en flödesjämnvikt som alltid ser till att det finns en viss koncentration av ozon.
Utan ozonskiktet skulle organismer aldrig kunnat anpassa sig till ett liv på land, utan skulle ha stannat i vattenmiljö. Evolutionen skulle ha sett mycket annorlunda ut.
Hur har ozonskiktet förändrats under de senaste decennierna?
CFC-gaser, klourflourkarboner, är en grupp mycket stabila ämnen som tål både värme och kyla. Dessa egenskaper gjorde dem passande i produkter som sprayförpackningar och köldmedium i kylskåp, tills man efter ett tag insåg sambandet mellan CFC-föreningar och att ozonskiktet blev allt tunnare. I samband med att dessa ämnen förbjöds, har ozonskiktet sakta börjat återhämta och självreparera sig.
Vad är växthuseffekten?
Växthuseffekten innebär att värmestrålningen från jorden till rymden fördröjs och på så sätt isolerar en del av värmen.
Vad innebär förstärkt växthuseffekt.
Värmeutstrålningen från jorden bromsas mer effektivt än tidigare, vilket leder till ökning i temperatur.
Hur bidrar vi människor till växthuseffekten?
Våra utsläpp innehåller växthusgaser, dvs ämnen i luften som bidrar till växthuseffekten. Koldioxid är den allra vanligaste växthusgasen och släpps ut genom förbränning av fossila bränslen, cementtillverkning och förändras markanvändning. Metangas förekommer i samband med förbränning av fossila bränslen, på risfält, hos boskapsdjur och tinad permafrost. Lustgas släpps ut i samband med förbränning eller från gödselmedel.
Vilka kemikalier kommer vi i kontakt med i vardagen och hur påverkar de vår hälsa?
PCB (polyklorerade bifenyler), som är fettlösligt och därmed anrikas i näringskedjor, används i elektronik som mjukgörare i plaster och fogmassor. PBC sprids lätt från byggmaterial och bryts inte ner i naturen. Detta miljögift påverkar fortplantningsförmågan och nervsystemet, vilket kan leda till inlärningssvårigheter.
DDT är ett insektmedel som främst användes för att döda oönskade insekter (främst parasiter). DDT stör fortplantningsförmågan och hormonbalansen samt ökar risken för cancer och diabetes. Hos fåglar orsakar DDT äggskalsskörhet.
PVC (polyvinyklorid), som innehåller hormonstörande och allergiframkallande mjukgörare, är en av de vanligast förekommande plastsorterna och en av de största miljöbovarna idag. Mjukgörarna avdunstar och samlas i damm.
Vad är miljögifter?
Miljögifter är giftiga och persistenta (kemiskt stabila) ämnen som sprids i miljön i relativt stor skala. De utsöndras inte lätt från kroppen och bryts inter ner i vävnaderna utan stannar istället kvar i organismerna.
Vad är bioackumulation?
Miljögifter tas upp av levande organismer så att halten i cellerna blir betydligt högra än den i den omgivande miljön genom att det upptas fortare än det kan nedbrytas.
Vad är stabila organiska ämnen och varför kan dessa vara farliga?
Stabila organiska ämnen eller s.k organiska miljögifter är ämnen som alltid innehåller grundämnet kol, nästan alltid väte och ofta även syre och kväve. Kolföreningar är svår att bryta ner.
De är kemiska ämnen i miljön som är särskilt skadliga och kommer nästan uteslutande från mänsklig verksamhet. Organiska miljögifter försvinner inte av sig själva.
Vad är biologisk mångfald?
Mångfald av genetisk variation, individer och arter.
Ange några argument för biologisk mångfald.
Ekonomiskt argument: I händelse av att arter drabbas av parasiter, kan den biologiska mångfalden erbjuda många alternativa lösningar. För en stabil livsmedelsförsäljningen borde man förutsätta att ett litet urval grödor kommer kunna hålla en stabil produktionskurva. Om parasiter skulle dyka upp, måste det finnas flera arter för att parasiterna inte ska slå ut alltihop.
Ekologiskt argument: Djur och växter utför olika ekosystemtjänster som exempelvis pollinering av blommor samt återcirkulering av syrgas, vatten och mineralnäringsämnen vi människor är absolut beroende av och som vi inte klara av att sköta själva.
Levande ekosystem med rik biologisk mångfald ger större stabilitet och motståndskraft mot olika störningar i miljön, som exempelvis häftigt regn, stormar och översvämningar.
Genetisk mångfald är en förutsättning för evolution.
- När en art försvinner blir konsekvenserna svåra att förutse.
- Genetisk mångfald är en förutsättning för evolution.
- Stor biologisk mångfald gör att det finns liv även i de kargaste miljöer.
Vad har vi för resurser på jorden?
Vi har tre typer av resurser på jorden: förrådsresurser, fondresurser och flödesresurser. Förrådsresurser är ändliga och kommer ta slut om förbrukningen sker i högre takt än produktionen, exempelvis kol och olja. Fondresurser, som skog och fisk, är resurser vi kan fortsätta ha om vi förvaltar dem rätt. Flödesresurser såsom vind och solljus tar aldrig slut.
Vad menas med ett hållbart samhälle?
Ett samhälle som kan fungera på ett likartat sätt under lång tid utan att resurserna tar slut; ekonomiskt, ekologiskt och socialt, kallas för ett hållbart samhälle.