Kap 2 – Produktionsanpassade produkter Flashcards

1
Q

Grundprincipen för integrerad produktutveckling

A

Det krävs att ett antal tillverkningsekonomiskt viktiga frågeställningar formuleras som en konsekvens av samverkan mellan konstruktions- och produktionsaktiviteter.
Produktionsrelaterade aktiviteter:
Produktfas 1: vilken typ av produkt kan tillfredsställa ett visst givet identifierat behov. Produktfas 2: olika lösningsförslag konkretiseras i skiss eller modell
Produktfas 3: Primärkonstruktion tas fram, funktionsduglig prototyp tillverkas. Produktfas 4: Konkreta produktförändringar görs för att bl.a. öka producerbarheten, förslag från produktfas 3 implementeras. Produktionssystem etableras, första serien tillverkas. Produktfas 5: Reguljär produktion.
Matchas mot produktionsrelaterade aktiviteter, samverkan. Informationsutbyte och gemensamma beslut för att undvika suboptimering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Exempel på samverkan mellan konstruktionsaktiviteter och produktionsaktiviteter

A

Produktionschefen ifrågasätter om detaljen är möjlig att tillverka, föreslår förändringar (material, ytor, toleranser). Inom företaget. Utrustningens utnyttjandegrad kan ökas genom att produktionsresurser samutnyttjas vid tillverkning av flera produkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Principella skillnaden mellan konventionell produktutveckling och integrerad produktframtagning

A

Skilnaden mellan den båda är att integrerad produktframtagning bygger på att Integrerad produktutveckling innebär att marknadsanpassning eller marknadsundersökning, produktutveckling och anpassning av tillverkningsprocessen skall ske parallellt. Integrerad produktutveckling börjar med identifiering av behov, fortsätter i fas 1 med identifiering av basbehov hos kunder, identifiering av produkttyp och val av processtyp. I sista steget för integrerad produktutveckling så sker försäljning, produktanpassning och produktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kritiska moment eller faktorer som kan vara av betydelse för en framgångsrik produktframtagning

A

Olika faktorer som är av betydelse vid produktframtagning går att hitt i produktionssäkerhetsmatrisen, dessa är vad för verktyg som används, vilket arbetsmaterial, vad för produktionsprocesser, tillgång på personal och organisation, slitage och underhåll, specifik processfakta, kringutrustning och okända faktorer. Dessa får olika värden med hjälp av produktionsparametrarna Q,S,P och MK och därmed avgörs hur bra/enkelt det är att producera en produkt, dvs den avgör hur framgångsrik produktframtagningen blir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur produktionsrelaterade resultatparametrar kan knyta an till och ha ett stort inflytande under produkframtagningen

A

Beroende på vad för vräde produktionsparametrarna får i de olika faktorgrupperna ovan kan vi behöva modifiera den tänka produktionsplanen, kan vara så att tex verktygen som finns inte ger tillräckligt bra ytfinhet (lågt Q-värde) eller att arbetsmaterialet är svårt att bearbeta (lågt S pga mkt stillestånd), detta kan göra att vi måste tänka om och ändra produktframtagningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly