Kap 17 Socialpsykologi Flashcards

1
Q

Vad är skillnaden på kvalitativ och kvantitativ forskning. Vad kännetecknar kvalitativ forskning?

A

Det mest uppenbara är att kvalitativ forskning brukar vara mer inriktad på ord än på siffror, men

En induktivsyn på förhållandet mellan teori och praktik – Induktiv forskning innebär att man härleder generaliseringar från specifika observationer).

En kunskapsteoretisk ståndpunkt, som brukar beskrivas som tolkningsinriktad eller interpretativistisk vilket betyder att tyngden ligger på en förståelse av den sociala verkligheten på grundval av hur deltagarna i en viss miljö tolkar denna verklighet.

En ontologisk ståndpunkt, som beskrivs som konstruktionistisk, vilket innebär att sociala egenskaper är resultatet av ett samspel mellan individer och inte av företeelser som finns “där ute” och som är åtskilda från dem som är inbegripna i konstruktionen av dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka olikartade metoder inrymmer kvalitativ forskning?

A

Etnografiska/deltagande observation - Där forskare engagerar sig i ett område/miljö för att samla data om hur en social grupps kultur ser ut.

Kvalitativa intervjuer - En mycket gerell term som brukar beskriva olika intervjustilar.

Fokusgrupper -

Språkbaserade metoder för insamling och analys av kvalitativa data, till exempel diskurs- och samtalsanalys.

Insamling och kvalitativ analys av texter och dokument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär postmodernism?

A

postmodernismen som synsätt innebär minst två saker. För det första utgör det ett försök att få grepp om arten av det moderna samhället och den moderna kulturen; för det andra står postmodernismen för ett sätt att tänka om och representera samhällsvetenskapens natur och dess anspråk när det gäller kunskap.

Postmodernisterna tenderar att vara djupt misstänksamma mot uppfattningar som antyder att det går att komma fram till definitiva versioner av varje tänkbar verklighet. Beskrivningar av resultat betraktas som versioner av en yttre verklighet, och den huvudsakliga frågan kommer att vara trovärdigheten i dessa versioner snarare än om de i absolut mening ger svar på om något är rätt eller fel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är Emotionellt lönearbete?

A

Hochschild (1983) beskrev “emotionellt arbete”, det vill säga sådana insatser som “kräver att man visar eller lägger band på sina känslor i syfte att uppvisa den fattning och det ansiktsuttryck som skapar ett önskat inre tillstånd hos andra personer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär respondensvalidering?

A

Respondentvalidering (som ibland också kallas för deltagarvalidering) är den process varigenom en forskare förmedlar sina resultat till de människor som varit föremål för eller på annat sätt ingått i undersökningen. Målet med detta är att få en bekräftelse på att den beskrivning som forskaren förmedlat är riktig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Varför är det svårt att använda extern validitet i kvalitativa studier?

A

Extern reliabilitet, som enligt dem står för den utsträckning i vilken en undersökning kan upprepas (replikeras). Det är i de flesta fall svårt att uppfylla detta kriterium i kvalitativ forskning, eftersom det är omöjligt att “frysa” en social miljö och de sociala betingelser som gäller vid en inledande studie för att göra den replikerbar i den bemärkelse som man allra oftast avser med den termen. De föreslår dock flera olika strategier som man kan ta till för att tillgodose de krav som extern reliabilitet ställer.

En huvudsaklig anledning till Gubas och Lincolns osäkerhet eller tveksamhet rörande en direkt tillämpning av reliabilitets- och validitetskriterier på kvalitativa undersökningar handlar om att dessa kriterier förutsätter att det är möjligt att komma fram till en enda och absolut bild av den sociala verkligheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka 4 delar använder sig kvalitativa forskare vid tillförlitlighet?

A

Trovärdighet (“credibility”), som är en motsvarighet till intern validitet.

Överförbarhet (“transferability”), som svarar mot extern validitet.

Pålitlighet (“dependability”), som kan jämföras med reliabilitet.

En möjlighet att styrka och konfirmera (“confirmability”), som motsvarar objektivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär triangulering?

A

Triangulering innebär att man använder mer än en metod eller datakälla vid studiet av sociala företeelser. Termen har använts i en något mer generell betydelse av Denzin (1970 s. 310): ett tillvägagångssätt där man använder “flera observatörer, teoretiska perspektiv, datakällor och metodologier”, men tonvikten brukar ligga på undersökningsmetoder och informationskällor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär aktionsforskning?

A

Det finns flera former av aktionsforskning, men i allmänna ordalag brukar man definiera den metoden som ett tillvägagångssätt där forskaren och en klient samarbetar vid diagnosen av ett problem och vid utvecklingen av en lösning som bygger på denna diagnos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär reflexivitet?

A

Termen “reflexivitet” har många betydelser inom samhällsvetenskapen. Etnometodologerna använder begreppet för att beskriva hur ord och handlingar konstituerar den sociala verklighet de finns i, vilket betyder att dessa gör mer än att bara fungera som indikatorer för en djupare liggande verklighet (se kapitel 22).

En andra betydelse innebär att samhällsforskarna ska reflektera över konsekvenserna av sina metoder, värderingar, skevheter och beslut när det gäller den kunskap om den sociala verkligheten som de genererar. Något som har med detta att göra är att reflexivitet medför en sensitivitet gentemot forskarens kulturella, politiska och sociala kontext. Utifrån det är “kunskap” utifrån en reflexiv ståndpunkt alltid en spegling av forskarens plats i tiden och i det sociala rummet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly