Kap 14 Sosial ulikhet i Norge Flashcards
Gjør rede for inntekt og fattigdom i Norge?
Disposisjon:
Norge et egalitært samfunn, og er et av landene i verden med minst forskjeller mellom fattige og rike. Egalitet er også en viktig del av norsk kultur. Vi er opptatt av likhet. Men kort oppsummert er hovedårsakene til denne veksten: økt innvandring og at veksten på formue er større enn vekst i økonomien. Det vil si at rike familier blir rikere, og det er vanskelig for ikke-‐velstående familier å ta igjen dette gapet.
Fattigdom:
Vi deler fattigdom i to deler.
- Absoulutt fattigdom
- Relativ fattigdom
Måle fattigdom: - Norge har ikke en offisiell fattigdomsgrense - Barnefattigdom anslås derfor ut fra hvor mye familien tjener over tid - Hvis et barn bor i en husholdning med vedvarende lavinntekt, så vil det si at familien har en inntekt som er lavere enn 60 prosent av medianinntekten i Norge over en treårsperiode. - For en enslig forsørger med ett barn er grensen 279.900 kroner i året. For et par med ett barn er tilsvarende tall 387.600 kroner i året
Gjør rede for utvikling av utdanning i Norge?
Intro:
Samfunnet stiller i dag høyere krav til utdanning
(informasjons- og kunnskapssamfunnet). Utdanning øker sjansen for å komme inn på arbeidsmarkedet. Utdanningstilbudet har blitt stadig bedre
- Utdanningseksplosjonen
- Kjønnsmessige forhold
Forskjeller på hvem som tar utdanning: - Folk som bor i Oslo-området har gjennomsnittlig lengre utdanning enn de som bor i andre deler av landet - Folk fra høyere sosiale lag tar mer utdanning enn de fra lavere - Barn av foreldre med høy utdanning dropper sjeldnere ut av videregående - Flere kvinner enn menn tar i dag høyere utdanning - Kvinner på høyskoler og universiteter velger tradisjonelle kvinnefag. - I 2010 var det 31 prosent av alle norske 19–24-åringer som holdt på med høyere utdanning. Blant norskfødte med innvandrerforeldre var prosenttallet 38 for samme aldergruppe. - Det er færre norskfødte med innvandrerforeldre enn etnisk norske elever som fullfører videregående opplæring. - Blant førstegenerasjonsinnvandrere er tallene for høyere utdanning betraktelig lavere enn snittet. - Årsaken til dette kan ligge i deres tidligere utdanningsløp, spesielt at færre av dem fullfører videregående skole.
Gjør rede for systematisk ulikhet, henger dette sammen med helse?
Definisjon:
Samfunnsvitenskapelig forskning viser at mennesker som har det bra på noen områder, også har det bra på flere andre områder. God helse og høy levealder henger sammen med utdanning og inntekt. Det er systematisk sammenheng mellom økonomi, utdanning, sosial posisjon og helse. Dette gjør at ulikhet kan være veldig skadelig for et samfunn.
Noen forklaringer på hvorfor ulikhet reproduseres:
- Det lønner seg å mest å være rik, rikdom fører til mer
rikdom (jmf. Piketty)
- Diskriminert på arbeidsmarkedet. Som jeg har vært inne
på, blir noen grupper mer diskriminert på
arbeidsmarkedet enn andre.
- Inntektsforskjellene er større enn de ser ut. Personer i
prestisjetunge jobber har ofte flere frynsegoder, som
billigere lån, firmabil, telefon, forsikringer osv. I tillegg har
de bedre pensjon.
- Forskning viser at personer med god råd har bedre
helse, lever lenger, har mer fritid og har en sunnere
livsstil.
- Forskning viser også at ulikhet reproduseres i familier. I
familier der foreldre har lav utdanning, tar barna ofte lite
utdanning. I familier der mor fikk barn tidlig, får ofte
datteren barn tidlig osv.
Helse: Helse og sosiale forskjeller - Sammenlignet med andre land har den norske befolkningen god helse. Vi er blant de land med høyest forventet levealder - Men det er merkbare sosiale forskjeller i helse - Forskjellene mellom topp og bunn i det sosiale hierarkiet er blant de høyeste i Europa. - Jo lengre utdanning du har eller høyere inntekt du har, desto bedre helse har du. Dette er dokumentert for en rekke helsemål, inkludert levealder, spedbarnsdødelighet og psykisk helse. - Sosiale ulikheter når det gjelder helse, blir gjerne forklart med helseatferdens «firkløver»: røyking, drikking, mosjon og kosthold.