Kap. 12 Ingestive Behavior Flashcards
Osmotisk tørst
Generelt referer til en økning i osmotisk trykk på intracellulær væske som oppstår når en celle er dehydrert
Volumetrisk tørst
som referer til volumet av blodplasma.
Intracellulært væske vs ekstracellulær væske
Rundt to tredjedeler av kroppens vann er i den intracellulære væsken, den flytende delen av cytoplasmaet til cellene. Resten er ekstracellulær væske, som inkluderer intravaskulær væske (blodplasmaet), cerebrospinalvæske og interstitiell væske (væske som cellene bader i).
Subfornical organ (SFO)
Subforniskalorganet (SFO) spiller en nøkkelrolle i tørstregulering ved å inneholde nevroner med angiotensinreseptorer. Forskning viser at injeksjoner av angiotensin i SFO utløser drikking, mens ødeleggelse av SFO eller blokkering av angiotensinreseptorer hindrer denne responsen, selv når angiotensin tilføres via blodet.
Mediane preoptiske nucleus
Den mediane preoptiske kjernen er en liten kjerne rundt fronten av den fremre kommissuren, som forbinder amygdala og fremre temporallapp.
Forskning av Thrasher og kolleger (1989) foreslår at denne kjernen fungerer som et integreringssenter for stimuli knyttet til både osmometrisk og volumetrisk tørst. Kjernen mottar signaler fra angiotensin-sensitive nevroner i SFO, osmoreseptorer i OVLT, og baroreseptorer via solitærkanalen.
Skader på denne kjernen forårsaker betydelige problemer med osmometrisk tørst. Gjennom sine forbindelser til andre hjerneområder, regulerer den drikkeatferd
Kroppen har to reservoarer som lagrer næringsstoffer. Nevn og forklar
Den kortsiktige lagrer karbohydrater, mens den langsiktige lagrer fett.
Når fordøyelseskanalen er tom er vi i en faste-periode, og når den er full er vi i en absorberende-periode.
Ghrelin
Hormonet ghrelin frigjøres fra magen når fordøyelsessystemet er tomt og stimulerer appetitten ved å binde seg til reseptorer i hypothalamus
To sentrale områder i hypothalamus regulerer sult og metthet:
den laterale hypothalamus, som fremmer sult, og den ventromediale hypothalamus, som fremmer metthet.