Kap 1 och 2 (introduction och studying groups) Flashcards

1
Q

Gruppdynamik

A

De påverkande processer, handlingar och förändringar som sker inom och mellan grupper över tid, samt den vetenskapliga studien av de processerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Social identitet

A

Aspekter av själv-konceptet som härleds från relationer och medlemskap i grupper, specifikt de aspekter som är gemensamma för två eller fler personer som är medlemmar av samma grupp eller kategori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Primärgrupp

A

En liten, långsiktig group som karaktäriseras av frekvent interaktion, solidaritet och höga nivåer av interdependence mellan gruppmedlemmarna, vilket influerar medlemmarnas attityder, värderingar och sociala resultat på ett starkt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Social (sekundär) grupp

A

En relativt liten grupp individer som interagerar med varandra över en längre period, som t.ex jobbgrupper, klubbar och församlingar. De är mer formellt organiserade och ofta större än primärgrupper. Man har också ofta fler sekundärgrupper än primärgrupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kollektiv

A

En relativt stor samling/grupp individer som uppvisar likheter i handlingar och synsätt. Exempel på kollektiv är en publik, en kö med folk, en grupp som flyr en brand etc. Men även mer utbredda grupper som lyssnare som reagerar på samma sätt på ett public service announcement, eller personer med samma sorts åsikter inom politik kan räknas som ett kollektiv. Gruppen upplöses när aktiviteten i fråga är över.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Sociala kategorier

A

En perceptuell indelning av personer som antas vara lika på vissa sätt, men olika på ett eller annat sätt, som t.ex kvinnor, pensionärer, universitetsstudenter, eller medborgare i ett visst land. Denna kategori har inga sociala implikationer utan är endast deskriptiv, förutom när kategorin leder till personliga eller interpersonella processer hon individerna, då kan gruppen bli väldigt viktig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

The social brain hypothesis

A

menar att människors avancerade kognitiva kapacitet utvecklades för att möta kraven på informationshantering som tillkom när man började leva i större grupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

gruppstruktur

A

de komplexa roller, normer och relationer mellan medlemmar som organiserar gruppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Roller

A

sammanhängande uppsättningar av beteenden som förväntas av personer i specifika positioner inom en grupp eller socialt sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Entitativity

A

relaterat till group cohesiveness. Den synbara cohesiveness eller enhetlighet av en samling individer; en slags aspekt av att de är en enskild enhet istället för självständiga orelaterade individer. Entitativity är “cohesiveness perceived”. Det som “ger” entitativity är common fate, similarity och proximity (s.16)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Thomas teorem

A

Den teoretiska premissen att människors uppfattning av en social situation, även om den är fel, kommer att avgöra reaktionerna till situationen: “If men define situations as real, they are real in their consequences”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Essentialism

A

Uppfattningen att alla saker, inklusive människor och grupper, har en grundläggande natur som gör dem till vad de där och skiljer dem från andra saker. Någots essens är oftast antytt och inte observerat direkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fundamentala attributionsfelet

A

Människor tenderar att attribuera en persons handlingar till deras personlighet snarare än situationella faktor (som även inkluderar grupper). Detta är relevant inom studerandet av gruppdynamik då personer kan bete sig på många olika sätt i olika grupper vilket talar för att gruppens inflytande är större än vad man kan tro.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Levels of analysis

A

var man lägger fokuset när man studerar processer/fenomen som har flera nivåer, tex individ (ofta föredraget av psychological reserchers, ex Floyd Allport) eller gruppnivå (ofta föredraget av sociologer, ex Durkheim)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Group fallacy

A

att förklara sociala fenomen i termer av gruppen som en helhet istället för att basera förklaringen på processer på individnivå inom gruppen och tllskriva psykologiska kvaliteer som vilja, avsikt och “mind” till själva i gruppen istället för individerna inom den.
Allport menade att grupper inte var riktiga entiteter, tex en grupp kan inte tänka eller känna något och man kan inte snubbla över en grupp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Group mind/collective consciousness

A

ett hypotetiskt enande mental force som sammanlänkar gruppens medlemmar
ett annat perspektiv en grupp fallacy, påpekar tex att människor i grupp, tex stora folkmassor agerar mycket annorlunda än vad de annars skulle och kan vara väldigt annorlunda än individerna som utgör gruppen och att det skapas ett slags group mind. (forskare som föredrar den individuella analysnivån var villiga att medge att gruppmedlemmar ofta agerar som om de vore del av samma medvetande, men avvisar iden om att medlemmarna delar a single conscious mental state)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Interactionism (Lewin)

A

menar att grupprocesser är en funktion av både personen och miljön: B= f(P, E). - formeln implicerar att gruppmedlemmars handlande (B) är en funktion av (f) interaktionen mellan deras personliga egenskaper (P) och miljöfaktorer (E) som innefattar egenskaper hos gruppen, dess medlemmar och situationen.
Lewin hade en gestaltpsykologisk syn på grupper “the whole is greater than the sum of the parts” - en syn som stämmer överens med många gruppfenomen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Multilevel perspective

A

menar att individer är inkapslade i grupper, grupper som i sin tur är inkapslade i större social aggregations ex organisationer och communities.
micro-level factors: kvaliteter, egenskaper och handlande av individuella gruppmedlemmar
meso-level factors: kvaliteter hos gruppen som gruppens cohesiveness, storlek, komposition och struktur
macro level factors: kvaliteter och processer hos en större collectives som omsluter gruppen, ex organisationer, communities och samhällen

19
Q

Overt observation

A

att öppet observera och inhämta information utan försök att dölja det.

20
Q

Covert observation

A

att observera och inhämta information om individer och gruppers aktivitet utan deras vetskap

21
Q

Participant observation

A

att observera och inhämta information som en medlem i gruppen/deltagare i den sociala processen.

22
Q

Hawthorne effect

A

förändringar i beteende som sker när individer vet att dem blir observerade/studerade.

23
Q

Structured observational methods

A

vetenskapliga metoder som skapar ett systematisgt register av grupp- interaktioner och aktiviteter genom att klassifiera/koda varje overt uttryck eller handling in i en definierad kategori
ett sätt för forskare att öka objektiviteten i sina observationer
kvantitativt, då det ger numerisk data

24
Q

Interaction process analysis (IPA)

A

ett strukturerat system för att koda observationer/gruppaktivitet genom att klassificera varje observerat beteende in i 1 av 12 kategorier (se bild). 6 av dessa kategorier (1-3 och 10-12) tillhör socio emotional, relationship interactions: beteenden som bibehåller eller försvagar interpersonella band i gruppen. De andra 6 kategorierna (4-9) tillhör instrumental, task interactions, exempelvis fråga om och ge information, åsikter och förslag relaterade till gruppens problem.

25
Q

SYMLOG

A

(systematic multiple level observation of groups) utökar den tidigare relationship-task distinktionen Som finns i IPA) till dominance-submissiveness, friendliness-unfriendliness och accepting-opposing task orientation/authority och använder 26 kategorier istället för 12 (i kap 6 används SYMLOG för att beskriva group role relations)

26
Q

Sociometry

A

en metod för att mäta relatonerna mellan medlemmarna i en grupp och summera dessa relationer grafiskt (utvecklad av Jacob Moreno), är en self report metod

27
Q

Sociogram

A

en grafisk representation av mönstret av relationerna mellan medlemmar som skapas genom sociometry. Medlemmarna representeras av en symbol, och relatonerna mellan medlemmrna (tex communication links, friendship pairings) indikeras av linjer mellan dem.

28
Q

Groupthink

A

en samling negativa processer på gruppnivå som inkluderar illusions of vulnerability, self censorship och presure to conform som inträffar när cohesive grupper söker sammstämmighet snarare än en objektiv analys i ett beslutsfattande

29
Q

Bona fide groups

A

naturligt förekommande grupper, exempelvis publiker, klubbar eller lag i jämförelse med/till skillnad från ad hoc grupper som skapats i forskningssyfte

30
Q

Hierarchy of needs

A

en rangordning av behoven från de mest grundläggande och biologiskt nödvändiga, till de sociala och psykologiska behoven som aesthetic och actualization needs. (utvecklat av Abraham Maslow)
applicerat på grupper, att tillhöra grupper är det mest populära valet för de flesta eftersom de tillfredsställer dessa behov. Grupperna erbjuder mat, shelter, skydd, känsla av tillhörighet, källa för stolthet

31
Q

Social exchange theory -

A

en ekonomisk modell av interpersonella relationer som utgår från att individer söker relationer som erbjuder dem mycket belöningar till ett lågt pris. Dessa utbyten skapar relationer bland medlemmar och deras grupp och förstärks om (a) belöningarna värderas och kostnader skapade av gruppen minimeras, (b) medlemmar litar på varandra för att fullfölja sina skyldigheter långsiktigt, (c,) utbytet ses som rättvist, med rättvist definierat av ömsesidigt följande av “the norm of reciprocity. (d) medlemmarna utvecklar ett commitment till gruppen som indikeras av increased affective attachment, a känsla av lojalitet och ett genuint bekymmer om andra medlemmar och gruppens välmående

32
Q

Input-process-output (I-P-O) model

A

systemteorier som utgår från att råmaterial (inputs) transformeras av internal systems för att generera resultat (output). Exempel, en I-P-O modell av grupp prestation antar att processer på gruppnivå medierar relationen mellan individ, grupp och situationella input variabler och den resulterande grupp-prestations.
inputs inkluderar faktorer som finns i gruppen, både medlemars individuella kvaliteter (ex förmågår, erfarenhet, träning), faktorer på gruppnivå (ex struktur och cohesivness) och faktorer på makronivå (ex kulturell kontext). Dessa input faktorer influerar processerna som sker i gruppen när medlemmar interagerar med varandra (inkluderar kommunikation, planering, konflikter, ledarskap) och transformerar inputs till outputs (som ex kan vara produktion, beslut och misstag), men de ändrar också faktorerna som fungerar som input till systemet (feedback) (om en grupp presterar dåligt kan det tex bli mindre cohesive)

33
Q

Self-reference effect och group reference effect

A

tendensen för personer att ha bättre minne för handlingar och event som de är kopplade till personligt å något sätt och endensen för gruppmedlemmar att ha bättre minnen för handlingar och event som är kopplade till deras grupp på något sätt.
Visar att grupper kan fungera som ett organisatoriskt ramverk för att hjälpa minnet.
ett exempel på gruppers påverkan på vårt minnessystem

34
Q

Orientation (forming)

A

(1) gruppens första tid karaktäriseras ofta av tension, guarded interchanges och relativt låga nivåer av interaktion. Under detta stadie monitorerar medlemmarna sitt beteende för att undvika att skämma ut sig och är eftertänksamma när de utrycker personliga åsikter. Då gruppens struktur ännu inte haft tid att utvecklas är medlemmarna ofta osäkra på sin roll i gruppen. Med tid minskar spänningen, “isen bryts” och medlemmarna bekantar sig mer med varandra och när de initiala hämningarna avtar börjar medlemmarna ofta att utbyta information om sig själva och sina mål. För att bättre förstå och relatera till gruppen samlar medlemmarn på sig information ledares och medlemmars egenskaper, intressen och attityder. Oftast förstår medlemmar att andra i gruppen också försöker bild sig uppfattningar om varandra och faciliterar detta genom att avslöja personlig information under konversationer och internetbaserade utbyten. Denna gradvisa och i vissa fall taktiska kommunikation av personlig information kallas self-disclosure, och fyller funktionen att hjälpa medlemmar att lära känna varandra. Så småningom blir interaktionerna mer öppna och spontana.

35
Q

Conflict (storming)

A

(2) När den initiala spänningen avtar tenderar spänningen av goals, procedures och authority öka. The storming stage markeras av en “lack of unity” och inkluderar personliga konflikter mellan medlemmar som inte kommer överens, procedural conflict över gruppens mål och tillvägagångssätt samt tävlande mellan individuella medlemmar för auktoritet, ledarskap och mer prestigefyllda roller. I grupper som har en officiell ledare centrerar ofta konflikter kring relationen mellan ledaren och resten av gruppen. I grupper utan formell ledare tenderar konflikter att uppstå när medlemmar tävlar om status och roller. Medlemmar kan bli avskräckta av utbrottet av konflikter, men konflikter har en funktion för gruppens harmoni och kan bidra till att skapa cohesion och att kunna lösa konflikter är viktigt för gruppens utveckling. I ovanliga fall kan grupper undvika all konflikt eftersom deras handlingar är perfekt koordinerade och vara ett tecken på positiva interpersonella relationer och brist konflikt kan mer troligt indikera att medlemmarna är omotiverade och uttråkade.
Exempel (US olympic hockey team): i början exkluderade ofta spelarna skolorna i öst spelare från the midwest, vissa spelare var till en början mer brydda om sina egna än gruppens mål och flera spelare rebellerade mot coachens hårda stil

36
Q

Structure (norming)

A

(3) I takt med att gruppen blir mer organiserad löses problem orsakade av tidigare konflikter, osäkerhet avseende mål, roller och auktoritet och gruppen blir också mer cohesive. Det uppstår mer tydliga normer i gruppen som guidar gruppmedlemmarna i deras interaktioner med varandra och gruppen börjar uppvisa interaction rituals som tillför struktur och mening, exempelvis regelbundenheter kallprat eller repetitiva vardagliga händelser. Meningsskiljaktigheter kan fortfarande uppkomma, men hanteras nu genom konstruktiv diskussion och förhandling. Medlemmar pratar mer öppet både om saker som rör grupper och dem själva personligen eftersom medlemmarna känner varandra bättre.

37
Q

Performance (performing)

A

(4) Få grupper är produktiva från start, utan kommer oftast inte förrän gruppen har mognat. Ju “mognare” en grupp är desto mer troligt är det att de kommer att spendera en stor del av sin tid med att jobba mot dess valda mål istället för att socialisera, söka riktning, bråka och konflikter minskar - fokuset skiftar från vad gruppen är, till vad gruppen behöver göra. Alla grupper når inte detta stadie, det krävs tid för att nå dit men tid är inte heller en garanti till att gruppen blir produktiv.

38
Q

Dissolution (adjourning)

A

(5) att en grupp går in i detta stadie kan antingen vara planerat eller spontant. Planerade upplösningar sker då gruppen uppnått sitt mål eller uttömt sina resurser och tid, exempelvis en villdmarksexpedition som blivit klar med sin resa. Spontana upplösningar kan exempelvis ske då ett oförutsett problem uppstår som gör fortsatt gruppinteraktion omöjligt, att medlemmar eller personer utanför gruppen ser gruppen som ett slöseri av tid och resurser (efter att gruppen upprepade gånger misslyckats med att nå sina mål) eller att gruppens medlemmar inte längre ser gruppen och dess mål som tillräckligt tillfredsställande för att vilja fortsätta ingå i den. Enligt social exchange theory kommer medlemmar bli missnöjda om de känner att rewards från gruppen inte matchar resurserna de lägger ner. Dissolution stadiet kan vara förenat med stress för medlemmar. När upplösningen inte är planerad kan det sista mötet vara fyllt av konfliktfyllda utbyten, växande apati och fientlighet, upprepade misslyckanden och en förlust av tillit i gruppen. Även när upplösningen är planerad kan den vara jobbig och medlemmar kan tex sörja gruppen och lida av bristen på support.

39
Q

Social cohesion

A

medlemmarnas attraktion till varandra och gruppen som helhet

Group level attraction: social cohesion ökar när gruppmedlemmarna gillar varandra, men cohesion är en multilevel process, Exempelvis tyckte hockeyspelarna i exemplet om varandra men de tyckte också om gruppen som helhet - två saker som brukar gå hand i hand, men när cohesion bara är baserat på individual level attraction och de som är omtyckta lämnar gruppen är det mer troligt att kvarvarande medlemmar slutar. När cohesion är baserat på group level attraction är folk kvar i gruppen även när specifika medlemmar lämnar.
(Exempel med amerikanskt hockeylag där spelarna inte bara spelade hockey tillsammans utan, bodde, reste, festade tillsammans och tyckte om varandra vs sovjetiskt hockey lag där spelarna var anställda och bättre på hockey men lägre cohesion)

40
Q

Task cohesion

A

ett delat commitment bland medlemmar att nå ett mål och den resulterande kapaciteten att prestera framgångsrikt som en koordinerad enhet.
task cohesion basera på group-level goal motivation, exempel med hockeylag: mål att hockeylaget ska vinna snarare än mål att själv göra så många mål som möjligt.

41
Q

Collective cohesion

A

graden till vilket en grupp enar sina medlemmar, indikeras av den uppfattade solidariteten av gruppen (entiativity) och medlemmars identifikation med gruppen

när medlemmar av grupper med hög collective cohesion pratar om sin grupp tenderar de att använda fler plural-pronomen än personliga pronomen. De kan också vägra att differentiera mellan medlemmar i gruppen tex att inte vilja ta ansvar för en grupps vinst utan insistera det är hela gruppens förtjänst. De är även mer committed till sin grupp vilket indikeras av deras attachment till gruppen och vilja att fortsätta tillhöra gruppen.

42
Q

Emotional cohesion

A

den emotionella intensiteten hos gruppen och medlemmarna när de är i gruppen.
det finns flera termer som använd för att beskriva group-level emotional states: élan, morale, pride, esprite de corps, positive affective tone - oavsett benämning är denna delade emotional cohesion en av de mest uppenbara egenskaperna hos många enade grupper

nte kopplad till någon specifik aspekt av gruppens aktivitet eller en specifik individ utan genomsyrar gruppens day to day activities. (Kan även förekomma när gruppmedlemmar är med varandra fysiskt tex samma känsla av stolthet av att läsa om ens lands framgångar i OS.)

43
Q

Structural cohesion

A

enheten hos en grupp som kommer från gruppens strukturella integritet, inkluderar normative coherence, clarity of roles och strength and density of relationships linking members.

precis som väldesignade byggnader kan uthärda växlingar i väder och vind kan strukturellt cohesive grupper uthärda påfrestningar som skulle orsaka en mindre coherent grupp att falla sönder. (exempel med bulldogs och red devils på s.135)

44
Q

Equilibrium model

A

en konceptuell analys av grupputveckling som menar att gruppens fokus skiftar fram och tillbaka mellan gruppens “tasks” och de interpersonella relationerna mellan gruppmedlemmar (Robert Bales)
Gruppen strävar efter att upprätthålla en balans mellan att slutföra uppgifter och att förbättra kvaliten av interpersonella relationer i gruppen. Som konsekvens skiftar gruppen fram och tillbaka mellan det som Tuckman kallade för norming och performing stadierna. En period av utdragen group effort måste följas av en period av cohesion-skapande, interpersonell aktivitet.