K10: Psoriasis Flashcards

1
Q

Vad är psoriasis? Vad är patogenesen? Vad är riskerna? Vilken är den vanligaste typen av psoriasis? (3p)

A

Psoriasis är en inflammatorisk systemsjukdom som oftast debuterar före 30 års ålder. Ärftliga faktorer spelar roll men även infektioner och stress kan utlösa tillståndet.

Patienterna med en psoriasis löper även en ökad risk att drabbas av något man kallar psoriasisartrit och detta är en seronegativ artrit. Även vanligt att patienterna drabbas av tendiniter. Och bara ledvärken i sig klassas inte som en artrit utan man vill ha svullna leder för att kunna kalla det för en artrit.

Vad gäller de kardiovaskulära riskerna så löper dessa patienter i princip risk för hela metabola syndromet med diabetes, hypertoni, dyslipidemier och fetma. Och de som redan är överviktiga sedan innan löper en ännu högre risk att drabbas av detta.

Patofysiologin är att basalcellerna i huden som ska vandra upp mot hudytan är påskyndad. Istället för att processen ska ta en månad så tar det fem dagar. Patienterna har alltså en ökad cellproliferation. Det är den snabba proliferationen och uppvandringen som ger det fjällande utseendet. Inflammationen är T-cellsmedierad vilket stärks av att anti-TC-terapi och benmärgstransplantationer läker ut sjukdomen. Även keratinocyterna är onormala vid detta tillstånd vilket stärks av att vid UV-ljusterapi så dör keratinocyterna vilket förbättrar tillståndet.

Finns olika typer av psoriasis men den vanligaste är psoriasis vulgaris. Placken kan se ut på många olika sätt t.ex. att dom fjällar eller att dom redan är avfjällade. Ett exempel är när hudförändringen är väldigt röd (se bild nedan) vilket tyder på aktiv inflammation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Psoriasisartrit

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Psoriasis riskfaktorer?

A

Riskfaktorer för psoriasis:
* Trauma
* Solljus
* Infektioner
* Psykogent
* Endokrint (i och med att många får det under puberteten så tror man att hormoner har nånting med saken att göra)
* Läkemedel (betablock och malaria läkemedel)
* Rökning
* Alkohol

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

På vilka olika sätt kan man behandla psoriasis?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly