K10: Handdermatoser Flashcards

1
Q

Vad innebär handdermatoser? Ge exempel

A

Betyder bara hudsjukdomar i händerna. Exempel är icke allergiska eksem, allergiska eksem och endogena eksem

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur behandlar man handeksem? (2p)

A

Oavsett vilken typ av handeksem (allergiska eksem, icke-allergiska eksem eller endogena) så behandlar man på följande sätt:
1. Identifiera möjliga irritanter/allergener
2. Minska exponering för dessa
3. Mjukgörande kräm som basbehandling för att bygga upp hudbarriären. Behandla även inflammationen (kortisonkräm).
* Lättare eksem behandlas med grupp 1-2 steroider, svåra eksem med grupp 3-4. Dom starkare krämerna bör användas mindre frekvent än grupp 1-2. Viktigt också med ett nedtrappningsschema när man ska sätta ut läkemedlet.

Vid svåra handeksem som inte svarar på behandling med grupp 1 eller 2 steropider kan man skicka remiss till hudklinken och nästa steg är att använda grupp 3 eller 4 under ocklusion, dvs att man först smörjer in huden med kortison och sedan ovanpå lägger man på ett förband och denna ocklsuonen ökar effekten av lokala steroider med en faktor 10. Har patienten fortsatt besvär kan man lägga till uv ljus-behandling. Inte sällan behöver man lägga till systemiska immunosupprresiva medel såsom metotrexat eller cyklosporiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I vilka kategorier delar man in handeksem? (3p)

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Icke-allergiska eksem: Viktiga frågor att ställa? Var brukar eksemen sitta? Patogenes? Utlösande faktorer? (5p)

A

Den vanligaste typen av handekem är den icke-allergiska. Viktigt att veta vilken typ av icke-allergisk eksem det är, därför viktigt att fråga vad patientens händer utsätts för, t.ex. vad dom jobbar med (kemikalier, mekaniskt påfrestande arbete, varma temperaturer etc). Det vanliga är folk som t.ex. arbetar som bilmekaniker och inte använder handskar och då får eksem. Det brukar dock inte förbättras under deras semester eftersom det kan ta flera månader för hudbarriären att bygga upp sig igen. Man brukar oftare få eksem på handryggen och det är för att huden är tunnare här än på palmarsidan. Andra exempel kan vara patienter som är i mycket kontakt med tvål och vatten på jobbet, folk som jobbar som byggare och utsätter sina händer för mekanisk stress varje dag etc.

Patogenesen bakom icke-allergiska handeksem är att patienten utsätter händerna för hudirriterande substanser gång på gång vilket ger en barriärskada som då leder till inflammation. Detta är alltså inte ett allergiskt tillstånd, viktigt att skilja på dessa 2.

Hudbarriären består delvis av stratum corneum som finns högst upp och denna struktur är väldigt effektiv mot att skydda mot vatten och vattenlösliga substanser. Dock är lipofilt material såsom tvål effektivt på att extrahera lipiderna i detta lager och kan därmed förstöra barriären, detta är således en viktig faktor i att utlösa irritativa handeksem.

Varje gång våran hud kommer i kontakt med en irritativ faktor, exempelvis handtvätt (tvål), så induceras en hudbarriär skada. Det spelar i vanliga fall ingen roll och huden hinner att återhämta sig efter skadan. Man har fortfarande subkliniska förändringar och ingenting syns i huden men när man tvättar sina händer för ofta och för tätt intill varandra så blir det en kumulativ barriärskada med tiden och barriären hinner inte att återhämta sig och någon gång kommer man över tröskeln för kliniskt eksem och då ser man eksemförändringarna i huden.
Denna tröskeln är väldigt individuell, hos personer med en medfödd barriärskada, exempelvis atopiskt eksem så ligger tröskeln lägre ner och dem utvecklar mycket snabbare ett irritativt handeksem. Hos individer som använder mycket mjukgörande så ligger tröskeln istället mycket högre, barriären är mycket tjockare och det tar längre tid att utveckla ett kliniskt eksem.

Olika utlösande faktorer för handeksem är:
* Tvål
* Kemikalier
* Kyla
* Torr luft
* Låg fuktighet
* Mycket kontakt med papper (kontorsjobb)
* Använder handskar stora delar av dagen (svettas innanför handsken som stimulerar eksembildning)
* Livsmedelssafter (apelsiner, citroner etc)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Allergiskt eksem: när kan man misstänka det? Hur utreder man detta? Vad är Patogenesen för detta? (3p)

A

Patienter som blir sämre på jobbet men bättre på semestern, då kan man misstänka allergiskt eksem. T.ex. byggare som är i kontakt med cement kan vara allergiska mot kalium-bikromat som är en känd allergen som förekommer i cement. Man gör ett epikutan-test för att utreda detta. Man lägger en lapp med allergenet på huden i 24 timmar och kollar sedan ifall en reaktion uppstått.

Patogenesen här är att man utsätts för ett allergen som fångas upp av APC, presenterar för naiva T-celler som då aktiveras och attackerar antigenet vilket ger oss inflammation i huden. Allergiskt eksem är alltså en typ 4 överkänslighetsreaktion, en T-cellsmedierad reaktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Endogena eksem: vilka olika typer finns? Hur skiljer sig de olika typerna åt? (4p)

A

Atopiska eksem: här är anamnesen viktigt då många av dessa patienter har eller har haft böjveckseksem. Dessa patienter brukar ha en fillagrin mutation vilket innebär att dom har en medfödd barriärskada i huden. Detta underlättar för allergener att ta sig igenom hudbarriären vilket gör att patienterna snabbt försämras i sitt eksem när dom kommer i kontakt med hudirriterande substanser.
Ca 50% av patienter med AE utvecklar handeksem.

Tylotiskt eksem: Tylotiska handeksem är oftast skarpt avgränsade handeksem i handflatorna bilateralt som man ser i bilden och dessa patienter anger bara lätta till måttlig klåda tillskillnad från de andra handeksemen och man ser aldrig vesiklar i huden utan man ser bara ett kroniskt handeksem. Orsaken till dessa tylotiska handeksem känner man inte till, de är idiopatiska men man vet att de blir sämre i samband med mekanisk belastning i huden och det verkar även vara oftast män som röker som utvecklar dessa idiopatiska tylotiska handeksem.

Dyshidrosiformt eksem: Slutligen har vi kvar de dyshidrosiforma handeksemen och dessa är ganska lätt att diagnostisera då dessa patienter utvecklar små vesiklar bilateralt i handflatorna och det är ganska vanligt att de även finns på insidan av fingrarna, dvs mellan fingrarna.
Dessa ger en kraftig klåda och dessa patienter försämras oftast i samband med sommaren då de i samband med värme börjar att svettas om händerna och svettningen är det som kan trigga igång dessa eksem.
Förr trodde man att överdriven svettning var orsaken till dessa handeksem men man vet idag att det inte är orsaken men det är en försämrande faktor för dessa handeksem. Ibland utvecklar dessa patienter stora blåsor i huden och då kallas det för pomfolyx vilket är en variant av dyshidrosiforma handeksem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly