INTRODUCTIE IN HET DOMEIN VAN GELETTERDHEID: HET DEBAT ROND CULTURELE GELETTERDHEID; PERSPECTIEVEN VANUIT MULTI-GELETTERDHEDEN Flashcards
Perspectieven op literatuuronderwijs
Literatuuronderwijs gaat over cultureel erfgoed. (kennisoverdracht), persoonlijke respons (leesmotivatie) en cultuurkritiek (dialoog en discussie).
Perspectieven op geletterdheid
Geletterdheid wordt gezien als ideologie. Je hebt de geletterden tegenover de ongeletterden waarbij er twee extremen tegenover elkaar staan de basale vaardigheid van het lezen en het lezen van hoogstaande cultuur.
ER is dan ook de mythe van geletterdheid van Pygmalion (zien inleiding flashcards). De media speelt een belangrijke rol bij de overgang naar ander soorten geletterdheden.
Perspectieven op cultuurbeleid
Cultuurbeleid
Economie van de aandacht: Niet alleen word je gestimuleerd om te participeren aan cultuur, maar onze cultuur. Het is meervoudig geworden, wat we kennen en kunnen en willen weten. Het beleid moet hier dan nog eens op al die zaken in zetten en een participatief kader op creëren, het is een voortdurende denkoefening.
Perspectieven op leesbevordering
Lezen gaat achteruit, economie daardoor ook, meer inzet op leesbevordering en leesplezier. We moeten ook kijken naar wat we lezen en welke verhalen er worden gedeeld. Alternatieve manieren om te lezen buiten boeken. Concurrentie in media.
Retorica
Diverse wendingen binnen de humane wetenschappen noemt men de retorische beweging. Het valt hierin op dat de verdedigers het publiek willen overtuigen van en absoluut gelijk aan dat aan de andere alleen maar laakbare bedoelingen toekent.
Perspectieven op cultuur en lezen: back to basics
Een beweging die pleit voor en herwaardering van de kennis vastgelegd in de literaire canon en de nationale geschiedenis
Perspectieven op cultuur en lezen: posthumanisme
Het boek en de humanistische canon worden vervangen door het computerscherm en de cybercultuur. De mens wordt vervangen door de cyborg.
De nieuwe retoriek, waarin aandacht voor overtuigingen aangevuld wordt met aandacht voor zorgvuldig luisteren naar wat anderen beweren.
De metafoor van de conversatie staat dus centraal. De meest complexe problemen lossen
De nieuwe retoriek
Aandacht voor overtuigingen aangevuld wordt met aandacht voor zorgvuldig luisteren naar wat anderen beweren.
Wat is ‘cultuur van de conversatie’
De meeste complexe problemen lossen we niet op maar presenteren we in een vorm van conversatie. Cultuur moet voortdurend gecreëerd worden, creaties moeten geïnterpreteerd worden en interpretaties moeten onderhandeld worden. Onze omgang met het verleden valt te zien als een conversatie met mensen die niet meer kunnen spreken. Lezers een boodschap meegeven of een indruk, heeft hen het gevoel dat ze betrokken zijn en dat de tekst in zekere zin over hen gaat.
De wetenschappers als persoon vanuit hun perspectief
Sommige wetenschappers zouden de termen perspectieven en zoeklichten nog bevestigen maar terugdeinzen bij het gebruik van verhalen. Sommigen houden niet van taal, sommigen houden niet van cijfers.
Leesbevordering: wat bevorderen?
We gaan kijken naar de vraag hoe we iets ingewikkelds als lezen invullen en hoe we omgaan met het bevorderen van het lezen in deze complexe tijden. Hoe belangrijk kwantiteit ook is, het gaat bij lezen onvermijdelijk ook om kwaliteit en die van leesbevordering is bijzonder moeilijk te meten.
Leesbevordering: probleem?
We worden geconfronteerd met complexe perspectieven en interpretatiemoeilijkheden. De cijfers tonen aan dat lezen in een crisis verkeerd, terwijl andere cijfers tonen dat er meer boeken dan ooit verkocht worden. De overheid wil leesbevordering stimuleren omdat het schrijven en lezen van kwaliteitsvolle teksten bedreigd wordt door de aandachtseconomie
Leesbevordering: wat is lezen?
een basisvaardigheid voor het functioneren in het sociale leven, voor het deelnemen aan de meest beroepsbezigheden en aan de democratie. Leesbevordeiring moet zichzelf verkopen op de aandachtsmarkt, maar zich ook legitimeren binnen het beleid.
Leesbevorderingsbeleid
Sinds de jaren 80 is het belangrijk in het Nederlandse en Vlaamse cultuurbeleid. Lezen als bron van informatie, kennisverdrag en culturele participatie.
Leesbevordering: literatuur versus andere media/ kunsten
Lezen moet concurreren met andere waren op die markt. De tijd die mensen aan lezen besteden moet dus gedeeld worden met de tijd die ander media vragen. De literaire canon lig steeds meer onder vuur, maar we zien dat zij voor andere media (van films tot strips) zeer inspirerend blijkt te werken. De media is ontstaan uit culturele ontwikkeling die de evolutie van een orale naar een schriftcultuur heeft gestart; zowel woord als beeld zijn complexe geletterdheden.
Leesbevordering: Doelgroep
In principe sluit leesbevordering niemand uit als doelgroep. Deelname aan cultuur is immers in hoge mate afhankelijk van het onderwijsniveau en de socio-professionele status van het gezin. Hoe vroeger de deelname, hoe groter de kans dat deze blijft bestaan en groeit. Een belangrijke doelgroep zijn dus jongeren. Leesbevordering wordt steevast geconfronteerd met de complexiteit van inhoudelijke keuzes. wie kiest voor een bepaalde doelgroep, vergeet onvermijdelijk andere doelgroepen op basis van klasse, gender, leeftijd.
Leesbevordering: Wat is ontluikende geletterdheid?
Geletterdheid is een constructie van mensen. Kinderen groeien op in een maatschappij waarin geletterdheid deel uitmaakt van het leven. Terwijl zij hun omgeving exploreren, vinden zij hun eigen vorm van geletterdheid uit, parallel met die van hun direct omgeving. Het speelt een rol bij latere keuze.
Leesbevordering: Wat is het belang van de school?
De school is een belangrijk instrument om de jeugd te motiveren, want 14-16 jaar is een kritisch moment voor de jeugd.
Leesbevordering: multiculturele perspectieven
Die aandacht kan vertrekken vanuit de kennismaking met andere literaire tradities of vanuit de confrontatie met de beeldvorming. Literatuur vormt immers een rijke bron van informatie over andere culturen.
Leesbevordering: rol van de media?
Consumenten willen informatie, snelle duiding en mogelijkheid tot bestellen. De media is de bemiddelaar in de verkoop maar verzorgen ook vormen van leesbevordering door het weggeven van aankoopbonnen voor boeken of het samenstellen van leesgroepen in de krant.
Leesbevordering: rol van de bibliotheek?
Deze wordt enerzijds bedreigd en anderzijds wint het aan belang. Wanneer je nu een bibliotheek ontwerpt, moet je nadenken over de gevolgen van digitalisering, over de mate waarin een publieke ruimte openbaar is of nog kan zijn, over identiteit, presentatie en publieksgroepen. Analoog voor museum en school.
Leesbevordering: metafoor van het leven als bibliotheek?
Deze wordt vervangen door de metafoor van de mens als computer. Een mens is niet langer een identiteit, maar een voortdurende veranderende constellaties in een gigantische database.
Leesbevordering: projecten?
- focus op de markt: boekenverkoop, gratis, bonnen…
- focus op media: mediasterren promoten lezen, kranten, tv, radio…
- focus op de consument: gezin, jonge kind…
- focus op de instituties: bib, musea…
Leesbevordering: leeskringen
In leesgroepen komen mensen samen om over boeken te praten. Deze groepen kunnen spontaan ontstaan, maar ook georganiseerd worden op geregelde tijdstippen en/of vaste plekken en met vaste deelnemers en begeleiders. Leeskringen hebben een sterke invloed op de leesbevordering. Ze zijn drempelverlagend en motiverend. Het gaat niet enkel om lezen, maar ook om communiceren over de leeservaring. Er zijn door de overheid leeskringreglementen gemaakt en digitalisering zorgt voor virtuele leesgroepen.