IDT nov Flashcards

1
Q

Vad är definitionen på Metabola syndromet?

Det finns en gammal definition och en nyare mer vetenskapligt uppdaterad definition.

A

Råkade radera……..????

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är den viktigaste riskfaktorn för metabola syndromet?
Vad är andra riskfaktorer?

Vad har pt med metabolt syndrom ökad risk att utveckla?

A

Den viktigaste riskfaktorn för att utveckla metabola syndromet (och diabetes typ 2) är övervikt.
En del studier tyder på att insulinresistens är gemensamt för att utveckla alla de olika komponenterna i metabolt syndrom. Rökning, stillasittande och övervikt bidrar till ökad insulinresistens.

Alla komponenter i metabola syndromet ökar risken för kardiovaskulär sjukdom. Vid fulminant metabolt syndrom är risken för hjärtinfarkt 5 ggr högre än för normalindividen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I människokroppen förbrukas O2 och bildas ett antal gaser, bland annat CO2, CO och NO. De har betydelse både som nedbrytningsprodukter (”avfall”) och som reglerar substanser eller signalämnen.

(2 p) Vilken av ovanstående gaser har störst betydelse för andningsregleringen hos däggdjur i vila, och varför är det så betydelsefullt att regleringen är så anordnad? Ge ett exempel på hur man enkelt kan visa att det är denna gas som är viktigast.

A

Koldioxid.
Det är centralt därför att koldioxid ingår som en del i vätekarbonatbuffertsystemet och förändringar i PCO2 direkt påverkar vätejonkoncentrationen och därmed också fria kalciumjonkoncentrationen.

Enkelt sätt att visa:
Hyperventilation, och därmed sänkt PCO2 åtföljs av en kort period av minskad eller upphävd andning, tills PCO2 efter några tiotals sekunder åter börjar närma sig normala värden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

???Redogör för de mekanismer som reglerar skillnader i jonkoncentration över cellmembranet. Vilka joner är involverade?

Hur kan insulin påverka dessa mekanismer? ———-inte svarat på frågan än?????———–

A

Transport kan vara aktiv, passiv eller understödd. Joner kan förflytta sig en åt gången (uniport) eller som grupper om 2 eller fler i samma (symport) eller motsatt (antiport) riktning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

?? Vad finns det för olika transportmetoder genom cellmembran?

A

Transport kan vara aktiv, passiv eller understödd (faciliterad). Membrantransportproteiner underlättar transport av molekyler genom biologiskt membran.

Aktiv transport är energikrävande då de förflyttar joner och molekyler från områden med låg koncentration till områden med hög koncentration. Energin som används är ffa nukleotiden ATP (adenosintrifosfat). En av de vanligaste formerna av aktiv transport är Na-K-pumpen som hjälper cellerna upprätthålla en elektrisk laddning sk vilopotentialen samt kontrollerar cellvolymen. Na-K-pumpen flyttar Na-joner till utsidan av cellen och frigör K-joner i cellens cytoplasma.
Jonpumpar är aktiv transport och består av interna membranproteiner som transporterar jonerna genom membranet mot en elektrokemisk gradient (dvs elektriska potentialen och skillnaden i kemiska koncentrationen över ett membran).

Passiv transport gäller ffa vatten, syre, koldioxid som kan diffundera genom semi-permeabla membranet av egen kraft. Jonerna förflyttar sig från ett område med hög koncentration till ett område med låg koncentration. Den mest kända typen av passiv transport är Osmos då vattenmolekyler diffunderar från ett område med hög koncentrationtill ett område med lägre koncentration.

En del små molekyler, tex CO2 och O2, kan diffundera över cellmembranet (lipid bilayer of the plasma membrane) av egen kraft. Detta kallas Enkel diffusion.

Understödd diffusion - andra behöver använda sig av membrantransport proteiner som finns genom cellmembranet, detta kallas för Faciliterad diffusion. Dessa tranportprotein sitter som porer i cellmembranet.
Faciliterad diffusion: Där joner kan förflytta sig en åt gången (uniport) eller som grupper om 2 eller fler i samma (symport) eller motsatt (antiport) riktning.

Jonkanaler består av jonselektiva glykoproteiner som förflyttar sig genom membran. Stimuleringen kan utgöras av tex membranpotential, LM, cytoplasmatiskt signalämne eller mekanisk belastning. Jonerna transporteras “nedför” den elektrokemiska gradienten (dvs utan hjälp av energi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Redogör för vilka sorters molekyler/joner/ämnen som kan diffundera genom cellmembran och vilka som av dessa som cellmembran är impermeabla mot.

A

Cellmembran är impermeabla mot joner och de flesta oladdade polära molekylerna. Generellt kan man säga att ju mindre molekylen är och ju mer hydrofobisk (= alltså opolär) den är, desto snabbare diffunderar den genom membranet.

  • Små opolära molekyler, tex syre (O2), koldioxid (CO2), steroidhormoner eller kvävegas (N2), diffunderar lätt över cellmembranet.
  • Oladdade polära molekyler kan diffundera över membranet om de är tillräckligt små. Vatten (H2O) på 18 dalton och etanol på 46 dalton kan diffunderas lite långsamt, medan glycerol med 92 dalton tar ännu lite längre tid. Dock har större oladdade polära molekyler mycket svårare att diffundera över, tex glukos (180 dalton), aminosyror och nukleosider.
  • Cellmembran är dock mycket impermeabla mot laddade molekyler oavsett hur små de är (gäller även oorganiska joner) tex H+, Na+, K+, Ca2+, Cl-, Mg2+, HCO3-). Dessa molekylers laddningar och deras starka elektriska attraktion till vattenmolekyler inhiberar deras förmåga att diffundera in till den inre delen av cellmembranet. Exempel på vanliga såna laddade joner är Na+ och K+.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara olika former av passiv transport genom cellmembran.

A

Det finns 3 former av passiv transport av ämnen genom cellmembran:

  • Enkel diffusion genom lipidskiktet:
    Detta gäller fettlösliga ämnen som kan lösas i det dubbla lipidskiktet och diffundera igenom. Tex steroidhormoner, fettsyror (FA), syre O2, koldioxid CO2.
  • Diffusion genom vattenfyllda proteinkanaler (= jonkanaler):
    Såna jonföreningar eller molekyler med polära kovalenta bindningar som, lösta i vatten, är omgivna av ett yttre hölje av vattenmolekyler ⇒det gör dem hydrofila och därmed inte lösliga i membranets lipidskikt. Därför finns dessa proteinkanaler (= även kallade jonkanaler då de oftast är små och bara joner går igenom). Dessa jonkanaler styrs inte bara av den kemiska gradienten (dvs koncentrationsskillnaderna extracellulärt och intracellulärt) utan även av elektriska spänningsskillnader (membranpotential sk elektrisk potential) - tillsammans kallas detta för elektrokemisk gradient.
  • Faciliterad diffusion:
    Bindning till transportproteiner som bär ämnet genom membranet och frisätter det på andra sidan. Den faciliterade diffusionen möjliggör snabbare transporthastighet än enkel diffusion. Det finns tre typer av faciliterad diffusion: uniport, symport och antiport.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är lipider för grupp av molekyler?

A

Lipider är en heterogen grupp av hydrofoba molekyler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur transporteras lipider i blodet?

A

Pga att lipider inte är vattenlösliga behöver de tranporteras i blodet mha protein som lipoprotein-partiklar eller albumin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är lipiders funktioner i kroppen?

A

Lipider är en stor källa till energi i kroppen coh fungerar som hydrofoba bärriärer i kroppen.

En del fettlösliga vitaminer har regulatoriska eller ko-enzym-funktioner. De lipofila vitaminerna är A, D, E och K-vitaminerna.

Prostaglandiner och steroidhormoner har stor roll i att kontrollera kroppens homeostas.
- Exempel på steroidhormoner är kolesterol och testosteron.
- Prostaglandiner är fettsyror som verkar sammandragande på glattmuskulatur. Därigenom kan prostaglandinerna (beroende på typ och vart de verkar) påverka kroppen genom att sänka blodtrycket, seglera utsöndring av magsaft, påverka kärlgenomströmning, sammandra livmodern och stöta ut livmoderslemhinnan vid menstruation, påverka inflammationsresponser samt påverka det manliga och kvinnliga reproduktionssystemet både i embryonal utveckling och i vuxenlivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Berätta om arakidonsyra.

A

Arakidonsyra är en omättad essentiell fettsyra. Det betyder att kroppen inte kan skapa denna fettsyra själv utan måste få i sig den med föda. Den är en prekursor i biosyntesen av prostaglandiner, tromboxaner och leukotriener.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är prostaglandiner och hur påverkar de kroppen?

A

Prostaglandiner (PG) är en grupp hormonliknande ämnen som produceras i kroppen. Den är ett derivat av omättade fettsyror (ffa av arakidonsyra som är en essentiell fettsyra).

Prostaglandiner är fettsyror som verkar sammandragande på glattmuskulatur.
- Därigenom kan prostaglandinerna (beroende på typ och vart de verkar) påverka kroppen genom att sänka blodtrycket, reglera utsöndring av magsaft, påverka kärlgenomströmning, sammandra livmodern och stöta ut livmoderslemhinnan vid menstruation, påverka inflammationsresponser samt påverka det manliga och kvinnliga reproduktionssystemet både i embryonal utveckling och i vuxenlivet.

En huvudsaklig funktion som PG har är att orsaka inflammation. Den påverkar alltså insjuknandet av många sjukdomar (tex stroke, kronisk smärta), allmänpåverkan vid infektionssjukdomar (feber, trötthet, ökade mängder kortisol) samt cancer. Detta betyder alltså att kronisk sjukdom kan bryta ut som svar på prostaglandiner.
- Läkemedel som reducerar bildning av PG är sådana som hämmar cyklooxygenas (dvs acetylsalicylsyra och andra NSAID). Effekterna blir då minskad inflammation och ökad smärtlindring och febernedsättning.
- Prostaglandiner används som läkemedel för att underlätta förlossning och framkalla abort, eller att reducera risken för magsår vid behandling av NSAID.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka lipid-grupper får man i sig med födan?

A

Det största intaget av lipider är triacylglycerol (TAG) (90%) som består av 3 fettsyror som är esterifierade till en glycerol (glycerol-”backbone”).

Resterande lipider är ffa kolesterol, kolesterylestrar, fosfolipider och fria fettsyror (dessa FFA är icke-esterifierade).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara digestion av Lipider från början till slut.

Hela långa versionen.

A

Digestion av lipider börjar i magsäcken och slutar i tunntarmen.

1) Ingen digestion av lipider i munnen.

2) Digestion i magsäcken:

Lingual lipas (från bak av tungan) och gastric lipas (secerneras från magsäckens mucosa). Dessa syra-lipaser hydrolyserar fria fettsyror från TAG.
- OBS dessa lipaser är mkt viktiga för digestion av lipider hos bebisar som har mjölk-fett som primär kalori-källa.
- De är också viktiga för personer med pankreas-insufficiens som pt med Cystisk fibros (CF). Detta eftersom lingual och gastric lipas hjälper degradera en del av TAG till FFA trots att de har nästintill inget pankreas-lipas.

3) Emulgering i tunntarmen:

Emulgeringen av lipider sker ffa i duodenum. Poängen med emulgering är att öka ytan av de hydrofoba lipid-dropparna (”droplets”) för att degenererande enzymer ska kunna arbeta på dennes insida (interface? Micellens insida?) samt omgivande vattenlösliga lösning.
- Emulgering sker genom 2 mekanismer dvs användandet av detergenter som konjugerade gallsalter och mekanisk mixning genom peristaltik. [Gallsalter (som skapas i levern och lagras i gallblåsan) är amfipatiska derivat av kolesterol. Konjugerade gallsalter består av en hydroxylerad sterolring med en sidokedja av glycin eller taurin.]
- De emulgerande ämnena interagerar med lipid-dropparna och duodenums vätskor -> vilket stabiliserar dropparna då de blir mindre (r/t peristaltiken) och motverkar att de aggregerar ihop.

4) Degradering av lipider av pankreas-enzymer:

TAG, kolesterylestrar och fosfolipider degraderas i tunntarmen genom enzymer från pankreas. Dessa enzymers sekretion kontrolleras hormonellt.

TAG (triacylglycerol) degradering genom pankreatisk lipas och Kolipas:
- TAG är för stora för att absorberas av enterocyterna i intestinala villi. Pankreatisk lipas (en esteras) degraderar därför dem till FFA och 2-monoacylglycerol (2MAG). OBS pankreaslipas är mkt effektivt även i små mängder och endast grav pankreasinsufficiens (som Cystisk fibros) kan ger malabsorbtion av fett.
- Kolipas kommer också från pankreas. Kolipas binder lipas i 1:1 ratio och förankrar den till och är aktivt till fett-aggregatet som kallas micell. Kolipas ser till att pankreaslipaset kan fortsätta vara aktivt i micellen trots förekomst av gallsalter som binder till micellen. [OBS Kolipas secerneras från pankreas som pro-kolipas (en zymogen, dvs inaktiv?) och aktiveras av trypsin i tunntarmen.]
[Orlistat är ett anti-obesitas-läkemedel som hämmar gastric och pankreatiskt lipas och därmed minskar fettabsorbtion -> vilket ger viktminskning hos pt.]

Kolesterylestrar degraderas av kolesterol-esteras:
Kolesteryl-estrar är endast 10-15 % av alla dietär kolesterol, då den större delen är fri (icke-esterifierad) kolesterol. Men kolesterylestrar hydrolyseras av kolesterol-esteras (även kallat kolesterylester hydrolas) -> producerar kolesterol och FFA. Effektiviteten av enzymet kolesterol-esteras ökar i närvaro av gallsalter.

Degradering av fosfolipider:
Fosfolipider hydrolyseras på kol-2 av fosfolipas-A2, dvs tar bort en fettsyra (FA) vid kol2 på en fosfolipid. Fosfolipas-A2 är ett proenzym från pankreas som aktiveras av trypsin i tunntarmen. Samma enzym (fosfolipas-A2) kräver även (precis som kolesterol-esteraset för degradering av kolesteryl-estrar) gallsalter för optimal funktion/effekt.

Dessa mekanismer ovan (dvs pankreas sekretion av enzymerna som behövs för degradering av dietära lipider) kontrolleras hormonellt av Kolecystokinin och Sekretin:
- Peptidhormonet Kolecystokinin (CCK) produceras i mukosan från lägre duodenum och jejunum, som svar på lipider och delvis degraderade proteiner. Kolecystokinin har flera effekter => CCK påverkar gallblåsan så att den kontraherar för att avge galla (dvs gallsalter, fosfolipider och fritt kolesterol) samt påverkar exokrina pankreas till att avge digererande enzymer. CCK minskar även magsäckens motilitet -> vilket gör att magsäcken släpper ifrån sig mat långsammare.
- Peptidhormonet Sekretin, från intestinala celler, producerar som svar på om kymus (maten) som kommer till tarmana från magsäcken har lågt pH. Sekretin påverkar pankreas att avge bikarbonat som neutraliserar pH i intestinala kymus, detta är viktigt för att de enzymerna i tarmarna och från pankreas ska få optimalt pH att kunna agera i.

5) Absorbtion av lipider till enterocyter:

De primära produkterna av lipid-degradering i jejunum är FFA, fri kolesterol och 2-MAG. Tillsammans med gallsalter och fettlösliga vitaminer (vit A, D, E, K) skapar de miceller Miceller är hydrofoba på insidan och hydrofila på utsidan, vilket gör dem lösliga i tarmens vätska.
Enterocyterna har ett apikalt membran som är rikt på mikrovilli, detta membran utgör en skiljevägg mellan tarmlumens vätska och sitt egna vätskelager -> denna hydrofila yta gör att micellerna kan transportera sina inre hydrofoba delar till enterocytens cellmembran (själva micellen absorberas inte av enterocyten).
- Korta och medium FFA kräver inte miceller för att tas upp av enterocyter.
- Långa FFA, fritt kolesterol, 2-MAG behöver miceller för att kunna komma till cellytan av enterocyten. Micellen tas inte upp utan faciliterar endast transporten genom mikrovillits hydrofila yta (dvs ”egna vatten/mukosa lager”) till enterocytens apikala cellyta.

6) Resyntes av TAG och kolesterylestrar i enterocyten:

Mixen av de olika lipiderna som absorberats i enterocyten vandrar till cellens SER för att skapa komplexa lipider.
- Långa fettsyror omvandlas till aktiv form mha Fett-acyl Koenzym-A-syntetas (tiokinas)  de blir fett-acyl CoA.
- 2-MAG omvandlas, mha 2 olika acyltransferaser och fett-acyl CoA till TAG. Detta sker genom att 2-MAG + fett-acyl CoA + acyltransferas  DAG + CoA. DAG gör om samma process fast med ett annat acyltransferas (+ fett-acyl CoA)  TAG bildas med resten CoA.
- Även kolesterol behöver Fett-acyl CoA för att omvandlas till Kolesteryl-estrar i enterocyten. Samt ett annat sorts acyltransferas som katalyserar omvanlingen.

Korta och mediumlånga fettsyror behöver inte omvandlas (utan släpps ut i portacirkulationen där de binds till S-albumin för transport till levern).

7) Transport av lipider ut ur enterocyten:

  • Korta och mediumlånga fettsyror släpps ut i portacirkulationen som de är och i blodet binds de till S-albumin för transport till levern.
  • Den resyntetiserade TAG och kolesterylestrarna är mkt hydrofoba -> aggregerar tillsammans och omges av ett tunt lager av fosfolipider, icke-esterifierat kolesterol och apolipoprotein B48 (aminosyror -> protein -> ApoB48). Detta kallas för en Kylomikron och ökar dess vattenlöslighet och därmed minskar att alla dessa lipider aggegerar till en stor klump. Kylomikronen secerneras till lymfsystemet som transporterar den vidare till blodet. Via lymfans ductus thoracicus (största lymfatiska kärlet) överförs kylomikronen till blodsystemets vena subclavia sinistra.

8) Vävnaders använding av lipider:

Mesta delen av TAG i kylomikronerna bryts ner i kapillärbäddarna i skelett- och hjärtmuskelceller samt adipocyter. TAG bryts ner av lipoproteinlipas (LPL) till FFA och glycerol. LPL secerneras och produceras primärt av adipocyter och muskelceller, secernerad LPL sitter fäst till den luminala ytan av endotelcellerna (i kapillärerna i muskel- och fettcellerna).
- Fria fettsyror (FFA) kan komma in direkt i angränsande muskelceller och adipocyter eller transporteras via blodet mha S-albumin till celler längre bort. De flesta celler kan oxidera fettsyror för att producera energi. Adipocyter kan också re-esterifiera FFA för att producera TAG vilket är en bra form av lipidlager tills fria fettsyror behöver användas av kroppen.
- Glycerol (som är ”ryggraden” i TAG) tas upp av blodet -> fosforyleras av hepatiskt glycerol-kinas -> som producerar glycerol-3-fosfat. Glycerol-3-fosfat kan antingen gå in i glykolysen eller glukoneogenes, alternativt användas till TAG-syntes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är steatorré och vad kan orsakerna vara?

A

Steatorré (stearré) = excess lipider I faeces

Steatorré orsakas av en excess av dietära lipider i faeces. Detta finns olika orsaker till detta, ffa att det inte finns tillgång till:
- Galla från levern och gallblåsan.
- Pankreas-enzymer.
- Men även om det är defekta intestinala mukosaceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur är cellmembran uppbyggt?

A

Cellmembran består av lipider och protein.

Lipider (som själva membranet mest består av) är effektiva i barriärer då de är hydrofoba och verkar därmed frånstötande mot vatten och vattenlösliga (hydrofila) ämnen.

Proteiner tillåter celler att interagera med varandra och de bildar vägar vilka vatten och hydrofila ämnen kan ta sig igenom barriären med.
_

Lipider:
Cellmembranen består ffa av 3 olika lipider. Dessa är amfipatiska dvs de har en polär del som är hydrofil och en icke-polär del som är hydrofob. Den hydrofoba delen är oftast ett fettsyra-“svans” av varierande längd. När membranet skapas lägger sig lipiderna som i ett kontinuerligt dubbelskikt (“bilayer”). De polära delarna (som är hydrofil) gränsar utåt mot ICV (intracellulärvätskan) coh ECV.
Dessa 3 lipider är Fosfolipider, Kolesterol och Glykolipider.

Fosfolipider: Det är det vanligaste membran-lipiden. Fosfolipider består av fettsyra-“svans” som kopplat via glycerol har ett fosfat-alkohol-“huvud”.

Kolesterol: Näst vanligaste lipiden i membran. Kolesterolets uppbyggnad gör den inflexibel och det medför att cellmembranet blir mer stark och rigid.

Glykolipider: Det yttre skiktet (den som gränsar mot ECV) innehåller glykolipider. Dessa lipider är involverade i cell till cell kommunikation och förmedlar antigenicitet (förmågan att specifikt kännas igen av antikroppar i immunförsvaret).
_

Proteiner:
Proteiner i cellmembran grupperas som Perifera proteiner och Integrala proteiner.

Perifera proteiner sitter lite löst bundet till lipiderna antingen på den intracellulära sidan (mot ICV) eller extracellulära sidan (mot ECV). Då bindingarna är svaga kan de enkelt tvättas bort med saltlösning. De intracellulära perifera proteinerna kan vara enzymer, regulatoriska subenheter till jonkanaler, recepoter, transportörer eller proteiner som binder till det underliggande cytoskelettet (som finns under hela cellmembranet på insida cellen). De extracellulära perifera proteinerna kan vara enzymer, antigen och adhesionmolekyler.

Integrala membranproteiner penetrerar genom cellmembranets kärna (dvs kan gå igenom från hela extracellulära sidans yta -> genom fettsyra-svans-kärna -> till intracellulära ytan). Dessa protein är bundna med kovalenta bindingar och är därför svårare att tvätta bort, det krävs att membranet behandlas med detergenter (detergenter är ämnen som underlättar emulsion, dvs är ett amfifilt ämne som gör att ämnen som är svårlösta ihop kan blandas, tex vatten och olja). En del av dessa integrala membranproteinerna går igenom cellmembranet flera gånger, tex transmembrana proteiner. Andra exempel på integrala proteiner är jonkanaler, transportörer och receptorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Förklara HPL-axis

A

HPL-axis står för Hypothalamic-pituitary-liver axis. Den har effekt på både tillväxthormon (GH = growth hormone) och Target tissue hormone (IGF-1).

1#
Stimulerande effekt:

Hypothalamus arcuate nucleus (arcuate nucleus of hypothalamus = hypofysstjälkens kärna) består av en samling neuron som secernerar GHRH (Growth hormone-releasing hormone) in till den hypofysala porta cirkulationen.

Hormonets mål är hypofysens somatotroper (dvs i anteriora hypofysen = adenohypofysen).
GHRH binder till GPCR (G protein coupled receptor) -> cAMP -> ökar GH syntes och stimulerar frisättning av GH när den är aktiv. GH har många funktioner: inkl sttimulering av IGF-1 sekretion från levern.

2#
Inhiberande effekt:

Somatotroferna (i adenohypofysen) uttrycker också receptorer för Somatostatin genom GPCR-cAMP-signaleringsvägar. Dessa receptorer produceras av hypothalamus PVN (hypothalamus paraventrikulära nucleus) och är en potent inhibitor av GH-sekretion.

3#
Feedback-inhibering:

3a# GH ger feedbackinhibering på somatotroferna (och hämmar alltså sig självt).
3b# IGF-1 ger feedbackinhibering av HPL-axeln genom att:
3bi# inhibera adenohypofysens somatotrofer (från att bilda GH -> och därav hindra levern att bilda IGF-1).
3bii# hämma hypothalamus arcuate nucleus från att secernera GHRH.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hur kan dopamin och histamin påverka kroppen för att minska illamående?

Svara med verkningsmekanism, neuroanatomi och aktiva substanserna.

A

Antihistaminer blockerar centrala H1-receptorer i vestibular-apparaten/cerebellum, NTS, dorsal motor nucleus av vagus (ej area postrema). Verksamma substanser kan vara tex Cyklizin, Prometazin (dvs Lergigan).

Dopamin D2-antagonister som ger effekt av minskad illamående är tex Metoklopramid (dvs Primperan). Metoklopramid blockerar D2-receptorer i area postrema och NTS. Metoklopramid blockerar även 5-HT3 vid högdos.

Pga dopamin-blockad får man även ökad motorik i ventrikeln vilket bidrar till en antiemetisk effekt. (minns att tarmmotiliteten minskar vid graviditet och ger illamående).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Förklara Thyroid-hormonsyntesen:

Liten förklaring innan hur det “ser ut” på cellnivå.

A

Thyreoidea är fyllt med follikelceller. Dessa follikelceller är grupperade så att de har en lumen fylld med kolloid(vätska).

Jodid tas upp i födan -> och förs från blodet genom Follikulärcellens basolaterala membran in i Follikelcellen. -> Och sedan tvärsigenom cellen ut från den apikala sidan -> ut i lumen fyllt med kolloid.

Thyreoid-hormonsyntes:

1#
Follikulärceller tar upp jodid (I-) från blodet, över det basolaterala membranet mha cotransportern NIS.

NIS = natriumjon och jodid symporter där I- tas upp tillsammans med Na+.

Jodid måste människan få i sig genom födan.

2#
I- (jodid) tranporteras ut över apikala membranet på follikelcellen och in i kolloiden. Detta sker mha Ca2+-beroende ANO1-kanal och Pendrin (som är en Cl-, I- exchanger).

Paralellt med detta producerar follikulärcellen thyroglobulin (Tg) som genom exocytos förs ut till kolloiden över det apikala membranet.

3#
Oxidationssteget:
Tg (thyroglobulin)-vesiklarna har Thyroid-peroxidas (TPO) på insidan. -> Fusion med det apikala membranet (mot kolloiden) kommer att exponera TPO på ytan.

TPO katalyserar oxidation där I- och H2O2 skapar den aktiva formen I0 (“I noll”) och vatten.
H2O2 kommer från HMP-shunten där O2 omvandlats till H2O2.

4#
Thyroglobulin jodinering:
Tg-rester (tyrosol) och I0 skapar MIT och DIT (di-iodo-tyrosin). Dessa faciliteras av TPO.

5#
MIT och DIT konjugeras till att forma T3 medan 2 st DIT kombineras till att skapa T4.
(De fortsätter att sitta fast i Tg-resten tills T3 och T4 blir fria i follikelcellen). Konjugeringen faciliteras av TPO.

6#
Endocytos av T3- och T4 (med sina Tg-rester) genom apikala membranet till follikulärcellen.

7#
Vesikeln fuserar med en lysosom och den jodinerade och konjugerade Tg degraderas. Då frisätts T3 och T4 till cytosolen. Övriga fragment återanvänds.

8#
T3 och T4 passerar över det basolaterala membranet och secerneras in i blodet för distribution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vad består centrala nervsystemet (CNS) av?

A

Hjärna och ryggmärg (spinal cord).

Ryggmärg består av vit och grå substans och omsluts av ryggraden.

Spinalnerverna går ut från spinalkanalen i nivå med sina respektiva kotor (vertebrae), och innehåller nervfibrerna till dorsalroten och den anteriora roten.

De afferenta somatiska och viscerala fibrerna av dorsalroten projicerar till ryggmärgen, medan de efferenta somatiska (och delvis autonoma) fibrerna av den anteriora roten projicerar till periferin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Kriterier för Sinusrytm

A
  • P-våg före varje kammarkomplex.
  • Pos P-våg i avl II
  • Konstant PQ-tid
  • frekvens mellan 50-100 slag/min
  • RR
  • normalt eller patologiskt QRST.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Ange 2 olika förmakstakykardier och beskriv skillnader och kriterier för diagnos.

A

Unifokal ektopisk förmakstaky

Multifokal förmakstaky
- endast äldre pt med hjärt/lungsjd, bestående.
- Kammarrytm ca 100-150 slag/min
- Arytmin består av olika slag utlösta från olika foci, sk vandrande pacemaker.

Diagnos:
- QRS-komplexen föregås av P-vågor med varierande utseende.
- Varierande QT-tid.
- Normalt QRS-komplex.
- OR kammarrytm, ofta >100slag/min

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Vad är respiratorisk sinusarytmi?

A

Detta är en normalvariant, ffa hos unga.

HF ökar under inandning och minskar vid utandning. Detta beror på den parasympatiska stimuleringen som varierar med andning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Vad är sinus arrest och sinushämning? Hur ser man detta/diagnos?

Vad är Sick sinus syndrome (SSS)?

A

Sinushämning och sinus arrest
Sinushämning innebär förlängda PP-intervall. Om PP-intervallet är >2 sek kallas det sinus arrest.

Sinus arrest kan vara en del i SSS (sick sinus syndrome).

Diagnos:
- P-våg saknas på förväntat ställe.
- Efterföljande QRS-komplex saknas eller så kommer ett ersättningsslag från förmak/nod/kammare senare än väntat.

SSS
Vanligt hos äldre.
Diagnos:
- Periodvis uttalad och inadekvat sinusbradykardi
- Periodvis sinushämning och sinus arrest
- Ibland ses paroxysmala supraventrikulära takykardier (dvs skov av taky med ursprung från ovan kamrarna).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Vad är SVES?

A

SVES = supraventrikulära extraslag

SVES kommer ofta från ektopiskt fokus i förmak eller AV-nod — ger ofta avvikande P-våg.

Ofta smala QRS men kammarkomplexen kan vara breddökade.

Inkomplett kompensatorisk paus (stör sinusknutan).

26
Q

Vad är schemat för att tolka ett EKG? (dvs listan/schemat för att tolka EKGt)

A

Konventionellt EKG-tolkningsschema:
Vad har EKG-pappret för amplitud och pappershastighet?
- Rytm: impulsursprung, RR/OR, frekvens, ektopiska slag.
- P-våg: utseende, amplitud, duration, flimmer-/fladdervågor.
- PQ-intervall: duration.
- QRS-komplex: utseende, amplitud, duration, aktiveringstid, patologisk Q-våg eller patologisk R-progression.
- El-axel: normal/vänster/högerställd
- ST-sträcka: sänkning, höjning, form.
- T-våg: form, amplitud, konkordant/diskordant, patologisk T-progression.
- QT-intervall: duration.
- U-våg.

27
Q

Berätta om EKG-pappret

A

EKG-pappret:
Amplituden är ofta 10mm/mV.
- 2 stora rutor = 1 mV (= 10 mm).

Vanligtvis är pappershastigheten 50mm/s, i undantagsfall finns det även 25mm/s tex esofagusEKG. Vid pappershastighet 50mm/s:
- Liten ruta = 0,02 s.
- Stor ruta = 0,1 s (= 5 mm).
- 2 stora rutor = 0,2 (= 10 mm).

28
Q

Vad kan man avläsa på Rytmen på EKG.

A

Rytm:

Impulsursprung:
SA-nod 50-100 slag/min. Sinustaky eller sinusbrady?
Förmaksursprung?
Nodala strukturer (ej SA) har egenfrekvens på 40-50/min.
Ventrikulärrytm har egenfrekvens på 30-40/min.

RR/OR:
kolla på håll! ≥ 3 slag på följd från samma impulsursprung räknar ut rytmen.

Frekvens:
Med EKG-linjalens RRR (för rätt pappershastighet; 50mm/s) räknas frekvensen utifrån 3 R-toppar (av QRS).
Vid 50mm/s papper räknar man RR mellan 2 toppar ⇒ 60/(RR/50). Om det ist är 25mm/s används 60/(RR/25) där RR räknas i mm.

Ektopiska slag:
Oregelbundenheter kan bero på att grundrytmen i sig är OR (tex sinusarytmi eller förmaksflimmer) eller på ektopiskt fokus (ursprung utanför SA). Både extraslag och ersättningsslag kan komma från alla 4 impulsfoci.

Extraslag är prematur kontraktion orsakat av ektopiska foci som skickat impuls innan normala impulsen hunnit aktiveras.
Tex ett VES (ventrikulärt extraslag) som ses vid SVES (supraventrikulärt extraslag). SVES är ett slag med ektopiskt fokus. Det syns som ett prematurt slag med avvikande eller ingen P-våg men normala QRS.

Ersättningsslag betyder att ett ektopiskt fokus har gett depolarisation när den normala impulsen av ngn anledning uteblivit = dvs den ersätter det uteblivna slaget. Ersättningsslag inträffar alltid senare i hjärtrytmen än väntat pga den ektopiska impulsen aktiveras av sitt inneboende frekvens.
Tex vid/efter/av Sinus arrest som innebär förlängt PP-intervall.
Kortvariga Sinusarrest kan finnas his unga tränade pt vid uttalad sinusarytmi. Långvariga och allvarliga Sinusarrest-typer är SSS (Sick Sinus Syndrome).
Sinus arrest är då impulsbildning temporärt upphör (= “kortvarig asystoli”). P-vågen saknas på väntat ställe och efterföljande QRS saknas också eller så kommer ersättningsslag från förmak/nod/kammare senare än förväntat.

29
Q

Förklara retledningssystemets delar

A

Alla myokardceller har en inneboende förmåga till depolarisering och därför också sammanhängande muskelkontraktion.

De specialiserade myokardcellerna som styr hjärtats elektriska aktivering kallas retledningssystemet och här ingår:
- Sinusknutan (SA-nod)
- AV-nod
- His’ bunt
- Höger och vänster skänkel
- Purkinjefibrerna.

Sinusknutan:
Finns i övre del av hö förmak nära vena cava sup. Blodförsörjning av SA-noden sker genom hö koronarartär alt cirkumflexagrenen av vä koronarartär.
Under normala förhållanden har sinusknutan högsta spontana aktiveringsfrekvens och därmed styr SA-noden hjärtfrekvensen.
Innerverad av både sympatikus- och parasympatiskusfibrer som kan höja resp sänka grundfrekvensen.

AV-noden:
Atrio-ventricular-noden finns i nedre högra delen av förmaksseptum. Försörjs oftast av grenar från hö koronarartär. AV-noden är innerverad av vagusnerven och sympaticusfibrer.

His’ bunt: AV-noden övergår i en smal avlång struktur.
Höger och vänster skänkel: I övre delen av kammarseptum över His’ bunt till 2 delar som kallar skänklar.
Purkinjefibrer: Skänklarna övergår i Purkinjefibrer som löper ut i myokardiet.

30
Q

Myokardcellernas depolarisation och repolarisation av cellmembranen?

A

Myokardcellernas depolarisation och repolarisation av cellmembranen:
I vila har myokardcellernas en ojämn fördelning av joner på varsin sida av cellmembranet
- Låg natrium och hög kalium intracellulärt.
Detta ger en elektrisk potentialskillnad över membranen och cellens inre är negativt laddad jmf utsida omgivning
När myokardcellerna stimuleras sker en sk Depolarisation, orsakad av en plötslig permeabilitetsförändring så att natrium strömmar in i cellen och upphäver potentialskillnaden (därför heter det Depolarisation). Denna aktionspotential utlöser i sin tur depolarisering av angränsande celler och och härmed sker en fortplanting av den elektriska impulsen genom myokardiet.
Efter depolarisation sker mekanismer för att återställa jonkonc och polaritet mellan membranen - detta kallas Repolarisation.

31
Q

Hjärtats elektriska impulser i relation till EKG-kurvan:

A

Hjärtats elektriska impulser i relation till EKG-kurvan:

Normalt startar hjärtats elektriska aktivering med depolarisering av sinusknutan.
Elektriska impulsen förs sedan vidare ut och aktiverar förmaken - detta syns som en P-våg.

Impulsen leds vidare genom AV-noden och His’ bunt - denna överledningstid är avståndet mellan P-vågen och QRS-komplexet.

Impulsen förs vidare via skänklarna till purkinjefibrerna och aktiverar därigenom kammrarna - detta ger QRS-komplexet.

Efter kammardepolariseringen sker en repolarisering som gör att hjärtcellerna/hjärtfibrerna är redo att aktiveras igen - detta visas som T-vågen.

32
Q

Förklara ventilation i lungorna.

A

Lungorna fungerar som en pump som utgörs av bröstväggen och diafragman. Pumpen skapar alternerande negativt och positivt tryck inom thorax som gör att luft ventileras in och ut ur luftvägarna.

Basala delen av lungan:
- Gravitationen + lungas viktfördelning (tyngre vid basen) ger ökat pleuratryck vid basen -> dvs därmed mindre negativ = alveolerna är mindre än apikala delen -> alveolen är mer eftergivlig, alveolen kan expandera mer i basala delarna än i de apikala delarna = dvs basala delen har högre ventilation.

Apikala delen:
- Mer negativt tryck mer O2 i alveolen pga. tryckskillnad = större alveoler = mindre ventilation.

Transporten av luft till och från lungorna kallas ventilation. Transporten av syre och koldioxid mellan luft och blod kallas gasutbyte.

33
Q

Förklara varför det är skillnad i perfusion i lungorna.

A

Perfusion är förhållandet mellan trycket i HK, och gravitationen: dvs blodet som når alveolen via kapillären.

  • Basala del:
    hydrostatisk ”nedförsbacke” leder blodet till den basala delen -> och då vidgas lungkärlen passivt = ger större perfusion.
  • Apikal del:
    trycket från HK räcker inte för att övervinna den hydrostatiska ”uppförsbacken”
    till den apikala delen = vilket ger lägre perfusion
34
Q

Vilka delar tillhör övre luftvägarna och vilka nedre luftvägarna?

A

Övre:
Näshåla (inkl bihålor), munhåla, svalget (farynx).

Nedre luftvägarna:
Struphuvudet (larynx), luftstrupen (trakea), bronkerna.

35
Q

Förklara bronkialträdet.

(Förgreningsstrukturen av lungorna)

A

Bronkialträdet:
1. Trakea (luftstrupe).
2. Hö och vä huvudbronker.
3. Bronki.
4. Bronkioler.
5. Terminala bronkioler.
6. Respiratoriska bronkioler.
7. Alveoler.

För varje förgrening minskar rördiametern men grenarnas totala tvärsnittsarea ökar. Luftflödeshastigheten är därför störst i luftstrupen och minst i de tunnaste bronkiolerna.

Trakea tom bronkiolerna räknas ofta som Ledningszon (eng. Conducting zone) medan de respiratoriska bronkiolerna till alveolerna kallas för Respiratorisk zon.

  • Hela trakea är armerat med U-formade bågar av hyalint brosk. Dessa broskbågar är öppna bakåt. Broskbågarna är viktiga för att förhindra att luftstrupen faller ihop vid undertryck (vid inandning) eller vidgas vid övertryck (under utandning).
  • De respiratoriska bronkiolerna är de minsta grenarna i bronkialträdet men tillför inte så mkt till gasutbytet (det är grenar med sporadiskt placerade alveoler).
  • De respiratoriska bronkiolerna mynnar ut i samlingar av alveolerna som är omgivna av täta kapillärnät.
36
Q

Beskriv histologin i nedre luftvägarna.

Alveoler behöver inte nämnas.
Använd gärna korrekt anatomiska namn för att beskriva delar av frågan.
Förklara ev även varför delarna finns eller hur de fungerar.

A
  • Larynx (struphuvudet) har flera strukturer som består av hyalint brosk och elastiskt brosk. Mellan Cartilago thyreoidea och Cartilago cricoidea (ringbrosk) finns ett elastiskt bindvävsfiber som bildar en hinna, sk Membrana Cricothyreoidea. Epiglottis (struplocket) sitter i öppningen mellan svalg och struphuvudet, epiglottis är elastiskt brosk.
  • Trakea (luftstrupen) har U-formade bågar av hyalint brosk som har sin öppning bakåt. Även bågarna är sammanbundna med elastiska bindvävsfibrer. På baksidan av trakea (där bågarna är öppna) är luftstrupen förstärkt med glattmuskulatur. Broskbågarna förhindrar att trakea faller ihop vid undertryck (dvs inandning) eller vidgas vid övertryck (utandning).
  • Trakea, bronkerna och de största bronkiolerna är beklädda med respiratorisk epitel Det respiratoriska epitelet är cylinderformat. Epitelcellerna är beklädda med cilier. Mellan epitelcellerna finns sekretoriska bägarceller som ger en yttre slemskikt (mot luften). Flimmerhåren sitter “in i” slemskiktet skjuter slemmet mot svalget där slemmet sedan sväljs, detta är viktigt för att bli av med små partiklar som kommit in med inandningsluften.
  • Andelen brosk i väggen minskar med bronk-bronkiol-grenarnas avtagande storlek. Så länge det finns brosk i luftrörsgrenarna kallas de för bronker.
  • De respiratoriska bronkiolerna är invändigt beklädda med enkelskiktat kubiskt epitel som varken har flimmerhår (cilia) eller slemproduktion.
37
Q

Förklara hur stämbanden fungerar.

A

Larynx (struphuvudet) innehåller stämbanden som är 2 horisontella elastiska band genom larynx, ovanför ingången till trakea (luftstrupen).

Stämbanden spänns eller slappnar av mha tvärstrimmiga (dvs viljestyrda) muskler i larynx.

När luft passerar mellan spända stämband vibrerar de och framkallar ljudvågor. Ljudvågornas frekvens beror på hur spända, tjocka, långa stämbanden är.

38
Q

Vad är 2 sätt kroppen skyddar de nedre luftvägarna?

A

Larynx (struphuvudet) och de trånga spalten mellan stämbanden skyddar de nedre luftvägarna mot främmande material.

Även hostreflexen skyddar nedre luftvägarna.

39
Q

Förklara hostreflexen.

A

En hostning startar med en djup inandning, varefter stömbandsspalten stängs samtidigt som musklerna i bukväggen och bröstkorgen plötsligt kontraherar. Detta skapar en kraftig tryckökning i lungorna så att luften pressas ut genom struphuvudet med en hög hastighet när stämbandsspalten öppnas. Det kraftiga luftflödet river med sig det som utlöste reflexen och hostningen fortsätter ofta tills allt som fastnat på slemhinnan har avlägsnats.

Hostreflexen utlöses av tex främmande material som fastnat i larynx (struphuvudet) eller trakea (luftstrupen), eller irriterande gaser som inandats eller av slem som producerats i luftvägarna.

40
Q

Var finns myoglobin?

Vad är den principiella strukturen av myoglobin?

Vad är funktionen av myoglobin?

A

I röd skelettmuskulatur.

8 st alfahelixar, A-H.
En hemegrupp inuti.

Myoglobin är en viktig syrebindande molekyl i muskelvävnaden. Den minskar syrekoncentrationens variation i cellen vilket gör att den fungerar bättre.
- Den röda färgen i muskler/kött kommer från myoglobin.

41
Q

Varför brukar man jämföra hemoglobin och myoglobin?

A

Hemoglobin (Hb) finns i blodet medan myoglobin (MB) finns i röd skelettmuskulatur. Hb har 4 heme-grupper som vardera kan binda in en syremolekyl, medan MB bara har en heme-grupp och följaktligen endast en syremolekyl.

MB har en lägre syrebindande kapacitet (binder en syremolekyl) än Hb (som binder 4 syremolekyler). Men MB binder syremolekylen med högre affinitet än vad Hb gör, det betyder att MB’s förmåga att binda till syre inte påverkas lika mycket av hur mycket syre det finns i omgivningen (vilket påverkar Hb).

42
Q

Beskriv mikrobiotan från födsel till vuxen ålder. Hur får man ”optimal kolonisering”? Vad kan hända på sikt om man får sämre kolonisering vid födseln? (3p)

A

Hur kolonisering sker vid runt födsel och den första levnadstiden:
Fostret är sterilt i livmodern -> Koloniseras omedelbart av vaginalfloran vid förlossningen (även faecesfloran), mammas hudflora, bakterier i omgivningen (tex från förlossningspersonal, rummet, handdukar etc). -> Sedan kommer barnet även få i sig bakterier genom modersmjölken, mammans munbakterier, faderns hudbakterier, övrigt.

Vid kejsarsnitt försenas koloniseringen och barnet påverkas inte av mammans vaginal- och ev faecesflora. Detta ger upphov till en annorlunda mikrobiota de första levnadsmånaderna.

Mikrobiotan utvecklas under de första 2 åren:
- Först aeroba bakterier (tex stafylokocker, enterokocker, enterobakterier) som konsumerar syre.
- Därefter övervägande anaeroba bakterier (tex bifidobakterier, bacteroider, laktobaciller, klostridier).

Vad som händer på sikt om man får sämre kolonisering vid födseln:
”Rätt bakterier” stimulerar immunsystemet (dendritiska celler) till en god sk Th1 och Th2 balans.
Felaktig stimulering kan ge obalans vilket i framtiden kan ge upphov till autoimmunitet (Th1) eller atopisk allergi (Th2).
Vidare stimuleras tarmepitelet via särskilda receptorer till en god utveckling.

43
Q

Resonera kring olika mekanismer för hur påverkan av mikrobiota på en pt’s hjärna skulle kunna gå till – ange (minst) 4 olika sätt. Utgå från dina kunskaper i tarmens fysiologi, neurologi, mikrobiologi och immunologi. (2p)

A

Bakteriernas (mikrobiotans) påverkan på hjärnan:
- Bakterier påverkar epitelceller som producerar substanser som påverkar hjärncellerna.
- Bakterier påverkar immunceller (tex dendritiska celler) som aktiveras och producerar interleukiner mm -> som via blodet kommer till hjärnan.
- Bakterier producerar toxiner/metaboliter som tas upp i tarmen och via blodet kommer till hjärnan. Dvs bakteriella nedbrytningsprodukter läcker ut i blodet och kommer till hjärnan.
- Bakterier påverkar nervceller i kroppen som skickar signaler (tex via vagusnerven) till hjärnan.
- Bakterierna producerar neurotransmittorer som påverkar hjärnan.

44
Q

Förklara orden:

  • Mikrobiota
  • Mikrob
  • Mikrobiom
  • Dysbios
A
  • Mikrobiota = alla mikrober i/på kroppen/i ett organsystem.
  • Mikrob = mikroorganism.
  • Mikrobiom = samtliga gener för alla mikroberna.
  • Dysbios = störd mikrobiota.
45
Q

Vilka möjligheter finns idag att påverka sammansättningen av tarmens mikrobiota?
Ange för och nackdelar för dessa och sannolikheter att de fungerar på ett tillfredsställande sätt. (3p)

A

Hur man kan påverka tarmens mikrobiota idag, 5 möjligheter:

Diet
Olika dieter (svält, bröstmjölk, vegansk kost, LCHF etc) påverkar floran. Men om de önskade gynnsamma effekterna är kopplade till tarmflorans sammansättning eller är direkt beroende av dieten är inte klarlagt (inte känt).

Antibiotika
Antibiotika kan hämma/avdöda olika delar av mikrobiotan. Den fungerar ju att döda av bakterier men det är svårt att helt rikta behandlingen.
- Om AB-substansen absorberas i tarmen påverkas även kroppens övriga mikrobiota (inte bara tarmen).

Probiotika
Probiotika finns i massor på marknaden, men inget är godkänt av medicinska myndigheter i Europa för medicinsk användning. Det är svårt att hitta rätt mikroorganismer och få dem att kolonisera tarmen.

Prebiotika
Prebiotika är kemiska substanser som gynnar tillväxt av lämpliga bakterier. De är substrat som tex fibrer, laktulos mm. Men det finns ännu mindre data/erfarenheter för kliniskt bruk.
- Synbiotika kallas kombinationspreparat av probiotika och prebiotika. Synbiotika är alltså tillförsel av lämpliga bakterier tillsammans med lämpliga substrat för bakterietillväxt.

Fekal transplantation
Fekal transplantation innebär överföring av faeces från en individ till en annans tarm. Det utförs idag rutinmässigt vid upprepade recidiv av svår diarré pga överväxt av Clostridioides difficile efter AB-behandling. Används även experimentellt vid olika kroniska tarmbesvär som IBS, IBD etc. Fekal transplantation innebär en stor förändring av mikrobiotat i tarmen vilket förhoppningsvis är till det bättre. Tillgänglingt finns en standardiserad odling av fekal-flora för att slippa problem med icke önskvärda mikroorgansimer i den transplanterade floran.

46
Q

Antibiotika som används som systembehandling påverkar alltid mikrobiotan i tarmen på olika sätt. Bla uppvisar pt fler resistenta tarmbakt i faeces än tidigare. -> Varifrån kommer vanligen dessa resistenta bakt?

Ange även några andra möjliga sätt som pt kan tänkas förvärva sådana.

A

Selektivt tryck:
Resistenta bakterier finns i små koncentrationer i tarmen och när antibiotikan slår ut känsliga bakterier, tar de resistenta varianterna snabbt över den mikrobiologiska nischen.

Resistenta bakterier finns i miljön, i livsmedel, hos närstående etc. Dessa kommer ner i tarmen och kan stanna kvar där, oftast i låga koncentrationer. Dessutom kan känsliga bakterietyper erhålla resistensgener från resistenta bakterier av samma/andra arter i tarmen.
Konjugation, transduktion, transformation. Dessa överföringar är sällsynta och spelar ingen/liten roll om inte mikrobiotan utsätts för selektivt tryck av vid antibiotika-beh.

47
Q

Förklara brytpunktssamtal och hur man skulle kunna föra det.

A

Definition av brytpunktssamtal:
- brytpunkt till palliativ vård i livets slutskede och brytpunktssamtal vid övergång till palliativ vård i livets slutskede
- När huvudsjukdomen inte längre kan bromsas men livsförlängande åtgärder ännu är aktuella. Samt när livsförlängande insatser inte längre är aktuellt – det är då ett så kallat brytpunktssamtal vid övergång till palliativ vård i livets slutskede hålls.

Brytpunktssamtal:
- När? Vem bestämmer? -> När sjukdomen ej går att bota.
- Hur tar man diskussionen? -> låt patienten bestämma.
o ”Tyvärr har jag tråkiga saker att berätta”, ”Jag har tråkiga besked”.
o Tystnad mellan er är okej.
o ””trots att du fått denna behandling har man sett…”
o ”Vad vi gör nu”. ”Vi får byta strategi. Vi går bort från behandlingen till att göra så du mår så bra som möjligt”.

Empati:
Att vara empatisk i sitt yrkesutövande gör att man mindre lätt blir utbränd.
Var ödmjuk -> mycket i livet kan vi inte styra.

Pt: ”Varför blev det så?” Läk: ”Det vet man inte”.

Börja med ”Ja, jag har inte så goda besked”, det tillåter pt att lägga sin egen nivå.
- Aldrig ljuga
- Lämna pt med en plan och hopp
- Var mkt tyst.
Hålla om, hålla i, hålla ut.

48
Q

Vad är sårbarhet och varför reagerar människor olika när de får svåra besked?

A

Även om man sällan dör i testikelca mår dessa unga män (20-30 åå) sämre psykiskt än pt med prostataca (äldre ålder, högre andel mortalitet).

Hur sårbar är man?
- Alla är olika. Ovisshet, rädsla, sårbarhet.

Om alla får samma tillstånd men har olika sårbarhet: dvs en äldre frisk, äldre sjuk, yngre frisk och yngre sjuk får alla en UVI men tycker att det är olika jobbigt psykiskt (sårbarheten) (och/men kan ha olika utgångslägen somatiskt).

49
Q

Blodalkoholkurvan

A

Blod-alkohol-kurvan
Blodalkoholkurvan är ett diagram med 4 faser:
* Absorptionsfasen
* Jämviktsfasen
* Fördelningsfasen
* Elimineringsfasen

Absorptionsfasen står för då alkohol diffunderar och tas upp av portablodet. Den påverkas att bli snabbare eller långsammar av fasta eller stort mål mat. 1 h normalt, 4 h om stort mål mat.

Jämviktsfasen är absorbtionsfasen och (den senare) fördelningsfasen når jämvikt, detta är platån/toppen på diagrammet.

Fördelningsfasen är då alkohol fördelas till kroppens vävnader. Här sjunker kurvan snabbt (när man inte intar alkohol längre).

Elimineringsfasen är något långsammare (men sker hela tiden från första intaget av alkohol). När de andra faserna är avslutade återstår endast eliminering. Eliminering sker ffa genom ämnesomsättning i levern (95%) och resterande (GI och andra organ) 5%.

Kurvan stiger så länge det finns alkohol i GI. Sedan avtar den linjärt.

50
Q

Alkohol-upptag och transport

A

Alkohol-upptag och transport
Alkohol tas upp i magsäck och tarm genom passiv diffusion (behöver inte transportprotein). Från GI ⇒ passiv diffusion till blodet ⇒ portakretsloppet till först levern ⇒ övriga cirkulation och organ.

I cirkulationen transporteras etanol fritt i plasma. Alkohol kan passera BBB. Etanol metaboliseras huvudsakligen i levern (alkoholDH) men även i hjärnan (tex katalas). Även AldehydDH finns ffa i levern.

51
Q

Vad orsakar Alkoholrelaterad hypoglykemi?

A

Alkoholrelaterad hypoglykemi:
Alkohol (etanol) metaboliseras i levern genom 2 oxiderings-reaktioner. Etanol konverteras av AlkoholDH till acetaldehyd och sedan till acetat av aldehydDH (ALDH).
* AldehydDH (ALDH) hämmas av disulfiram som ger ökning av acetaldehyd som ger illamående, takykardi, hyperventilation och flushing.

I varje reaktion används oxiderad NAD (= NAD+) som alltså ger den reducerade formen NADH. Ökad NADH gynnar övergång från pyruvat till laktat samt oxaloacetat till malat.
* Kom ihåg att pyruvat och oxaloacetat är viktiga substrat för glukoneogenesen.

Ökning av NADH ger alltså mindre glukoneogenes. Detta är viktigt att komma ihåg spec hos etyliker som ev har malabsorbtion också och därför låga glykogendepåer i levern.

52
Q

Förklara Alkohol-metabolisering och effekterna av detta

A

Alkoholmetabolisering:
Alkohol (= etanol) ==> [alkoholDH i levern och NAD+ alt. Katalas eller CYP2E1 i hjärnan] ger Acetaldehyd och NADH och H+.
==> [aldehydDH finns i många organ men ffa levern] som metaboliserar Acetaldehyd till Acetat och NADH och H+. ==> som sedan blir Acetyl-CoA.

Ex på läkemedel mot alkohol
Läkemedlet Disulfiram (Antabus) hämmar AldehydDH vilket ger en ansamling av Acetaldehyd i kroppen och detta ger illamående och obehag. Dislufiram används för att behandla kronisk alkoholism.

Enzymerna som används i alkoholmetabolisering
- CYP2E1 tillhör CYP450-gruppen. Dessa enzym metaboliserar en liten del av paracetamol till NAPQI.
- Etanol metaboliserat av CYP2E1 skapar acetaldehyd och ROS. Enzymet är inducerat vid leversteatos och ger oxidativ stress. Katalas motverkar oxidativ stress.

Kofaktorer i alkoholmetabolismen
Oxiderad NAD = NAD+
Reducerad NAD = NADH

Elektroner tillförs NAD+ för att skapa NADH.

NAD+ = nikotinamid adenin dinukleotid:
NAD+ är en kofaktor som biosyntetiseras av Vitamin B3 (= nikotinamid = niacin).

..
OBS blanda inte ihop “alkoholrelaterade-vitaminerna”!
* Vitamin B1 (tiamin) används för att bilda TPP som koenzym i flera metabolismer. Brist på VitB1 minskar ATP och ger därmed påverkad cellfunktion.
* Vitamin B3 (nikotinamid = niacin) är den vitamin som krävs för biosyntes av kofaktorn NAD+ som krävs för metabolisering av alkohol.

Effekter av alkoholmetabolisering:
- Ökad acetaldehyd ger direkt berusningseffekt. Illamående och obehag vid ansamling.
- Minskad NAD+ och ökad Acetat ⇒ indirekt effekt
- Ökad NADH ⇒ Minskar glukoneogenes.
Normalt ska pyruvat → oxaloacetat → fosfoenolpyruvat ⇒ glukoneogenes via glukos-6-fosfat.
Vid ökad NADH: pyruvat → laktat medan oxaloacetat → malat. Vilket minskar substraten pyruvat och OAA till glukoneogenes.
- Ökad NADH + ökad AcetylCoA ⇒ mer fett.
Dvs Acetyl-CoA och NADH skapar mer fettsyror. Och ökat NADH gynnar mer FA och TAG. Samtidigt som ökat NADH hämmar nedbrytning av TAG (normalt skulle TAG → FA → AcetylCoA).

53
Q

Behandling mot alkoholberoende

A

Disulfiram hämmar aldehydDH
Läkemedlet Disulfiram (Antabus) hämmar AldehydDH vilket ger en ansamling av Acetaldehyd i kroppen och detta ger illamående och obehag. Dislufiram används för att behandla kronisk alkoholism. Återupprättandet av enzymaktiviteten är beroende av nysyntes, vilken sker gradvis under 1 vecka eller längre tid.

Ger obehag även vid små mängder alkohol. Som ansiktsrodnad (flushing), huvudvärk, illamående och kräkningar, bröstsmärta, svaghet, dimsyn (blurred vision), konfusion, svettning, andningsbesvär och oro.

Effekter på de 3 receptorsystemen i CNS:
Akamprosat påverkar NMDA- och GABA-receptorer medan Naltrexon påverkar opioidsystemet (dvs endorfinsystemet); dessa LM används som beh vid tolerans och beroende av alkohol.

Akamprosat påverkar NMDA-receptorn
Normalt binder NMDA eller glutamat in i NMDA-R (som är en sorts glutamat-receptor). Akamprosat har en antagonistisk effekt på hyperexitationen av NMDA-receptorn.

Alkohol har en antagonistisk effekt på NMDA-glutamat-receptorn.
* Vid låg halt etanol kommer den att hämma NMDA-R ⇒ vilket initialt ger berusningseffekt och hämningslösande effekt.
* Vid kroniskt intag av alkohol kommer dock NMDA-R uppregleras och CNS uttrycker nu flera NMDA-receptorer ⇒ detta innebär att pt nu får tolerans mot etanol då man inte får effekt på samma sätt pga fler receptorer. Man dricker då mer för att få samma rus som tidigare.
Om en kronisk etyliker plötsligt inte intar etanol kmr hen ha risk att utveckla kramper/delirium tremens ⇐ detta beror på överuttryck av NMDA-receptorerna. Kroppen vill förhindra denna biverkan och pt får därför ett alkohol-sug dvs beroende.

Akamprosat påverkar även GABA-receptorn
GABA-R finns mkt av i CNS och spelar stor roll i emotion, smärta, lugn(ångest), sömn, motorfunktion etc. GABA har en lugnande effekt.

Alkohol är en agonist för GABA dvs kan aktivera GABA-R precis som GABA.
* Alkohol ger via GABA-R effekter som lugn och trötthet efter intag.
* Vid kroniskt intag av etanol får pt tolerans pga GABA-R blir mindre känslig för GABA. Så när en kronisk etyliker inte längre intar alkohol kommer “normala halter” GABA inte längre ge effekt vilket ger ångest. Kroppen vill förhindra detta och pt får därför ett alkoholsug dvs beroende.

Etanol och Benzo ger en ökad effekt av GABA’s inhiberande effekt. Etanol och benzo kan binda till GABA-R genom att binda allosteriskt (de är alltså positiva allostera modulatorer).
* Positiv allosterisk inbinding = då en ligand (effektor) binder till “annan plats” på enzymet eller receptorn och ökar affiniteten mellan substrat och receptor. Effektorn binder till en Regulatorisk plats (allosterisk plats).

Naltrexon påverkar Opioidsystemet
Opioidsystemet är ett endorfinsystem dvs belöningssystem. Detta bidrager till positiv rusningseffekt.

Etanol stimulerar frisättning av endorfiner vilket är viktigt för etanol-inducerad eufori.

Naltrexon blockerar endorfinsystemet genom att binda in kompetitivt till opiat-Receptorerna och motverkar då effekterna av exogent tillförda opiater och alkohol. Blockering av opiat-R med naltrexon tar alltså bort känslan av välbehag och eufori som alkoholen ger.
* Minskar suget efter alkohol i samband med psykologisk stimulering som att man ser en öl-flaska.
* Minskar merbegäret dvs sug efter mer då man börjar dricka ett glas. I fass står det att den mest märkbara effekten av Naltrexon-beh hos etyliker är att risken minskar för att en liten mängd alkohol ska utlösa en period av okontrollerat drickande.

EXTRA info
Gabapentin and valproate (mot kramp), indirectly enhance the action of GABA in the body.

54
Q

Vitamin B1 (tiamin) metabolism
Vad är effekten vid brist?

A

Vitamin B1 (tiamin) i metabolismen
När en pyrofosfatgrupp från ATP fäster till tiamin bildas den aktiva formen Tiamin-pyrofosfat (= TPP).

TPP fungerar som en koenzym i flera processer:
* Oxidativ dekarboxylering av alfa-ketosyror som tex pyruvat och alfa-ketoglutarat. Dessa är mkt viktiga i energimetabolismen (ffa CNS). Tex PyruvatDH som behöver TPP som kofaktor, och Alfa-ketoglutaratDH som behöver TPP för att bilda SuccinylCoA.
* Produktion och degradering av alfa-ketoler av trans-ketolas.

Vid brist på Vit B1 minskar reaktionerna ovan ⇒ minskar produktion av ATP ⇒ minskad energi och påverkad cellfunktion.

OBS blanda inte ihop “alkoholrelaterade-vitaminerna”!
* Vitamin B1 (tiamin) används för att bilda TPP som koenzym i flera metabolismer. Brist på VitB1 minskar ATP och ger därmed påverkad cellfunktion.
* Vitamin B3 (nikotinamid = niacin) är den vitamin som krävs för biosyntes av kofaktorn NAD+ som krävs för metabolisering av alkohol.

55
Q

Wernicke-Korsakoffs syndrom:

Hur orsakas det?
Riskfaktorer?
Profylax?
Symtom och tillstånd?

A

Wernicke-Korsakoffs syndrom
Orsakas av tiamin-brist genom dålig kost och bristande upptag av tiamin i tarmarna. Grav tiaminbrist ger bristande ATP-syntes i neuron (som alltså behöver TPP som koenzym).

Riskfaktorer
* Kronisk alkoholkonsumption
* Gastric bypass

Kroniska etyliker måste behandlas med Vitamin B1 (= Tiamin) innan de får näringstillförsel på sjukhus. Detta är för att Alkoholabstinens med samtidig glukostillförsel (tex iv glukosdropp) kan ge Relativ Tiaminbrist. Pga glukostillförsel ökar även behovet av tiamin pga ökad glykolys som alltså orsakar den relativa tiaminbristen. Även relativa tiaminbristtillstånd orsakar Wernicke-Korsakoffs syndrom.

Symtom innefattar apati, minnesförlust, ataxi, nystagmus, kramper.

Wernicke-korsakoffs syndrom består av två olika tillstånd.
* Wernicke encefalopati: sker först och skadar nedre delen av hjärnan inklusive hypothalamus och thalamus. Kmr plötsligt och är kortvarig (obs kan missas!). Ger akut konfusion, ataxi, nystagmus.
* Korsakoffs psykos: Ger amnesi, psykos och konfabulation (minnesdefekt då man blandar äkta minnen med fabrikerade eller feltolkad information ).

Alkoholdemens kan man få i sena stadier av beroendeutvecklingen. Ju längre tid man har detta desto mindre reversibelt blir det.


OBS blanda inte ihop “alkoholrelaterade-vitaminerna”!
* Vitamin B1 (tiamin) används för att bilda TPP som koenzym i flera metabolismer. Brist på VitB1 minskar ATP och ger därmed påverkad cellfunktion.
* Vitamin B3 (nikotinamid = niacin) är den vitamin som krävs för biosyntes av kofaktorn NAD+ som krävs för metabolisering av alkohol.

56
Q

Hur undersöker man eller upptäcker man en patients alkoholkonsumtion/intag?

A

Hur undersöker/upptäcker man alkoholintag?
Det är bäst att man har en kombination av Anamnes med öppna frågor (utan att sätta egna värderingar), Formulär pt kan svara på (inkl hur mkt alkohol, inte ja/nej) + prover.

Blodprov vid längre tids alkoholintag:
S-CDT (= kolhydratfattigt transferri)
* Den informerar om pt intagit stora mängder alkohol senaste dygnen.
* Nyare test som är alkohol-specifikt, men som är dyrt.

PEth (= fosfatidyletanol)
* Är alkoholspecifikt (dvs hög specificitet för etanol).
* Enstaka berusning ger inte utslag men annars ser man konsekvent intag de senaste 2 v.

GT (= gamma glutamyl transpeptidas)
* Ej alkoholspecifikt. Höjda nivåer tyder på leverskada pga läckage från skadade hepatocyter.
ALAT och ASAT
* Tyder på skada av hepatocyter oavsett orsak.
MCV
* Makrocytos är också ospecifikt men förekommer ofta vid alkoholmissbruk.

Det finns nya markörer som tas i rättsmedicin och kriminalvården. Tex U-etyl-glukuronid, U-etylsulfat och U-5HTOL. De är känsliga för alkohol senaste 3 d.

Fynd vid längre tids alkoholintag:
Neurostatus med Finger-näst eller tex gång-test.

Tecken på Porta hypertension.

57
Q

Vilka organ är utsatta vid högkonsumtion och långvarig alkoholkonsumtion? Vilket organ är ffa utsatt?

A

Levern är utsatt vid alkoholintag pga den tar emot högre konc etanol pga portablodet.

……………………………..
Alkoholrelaterad hypoglykemi
I varje reaktion vid metabolism av alkohol sker reducering av NAD+ (oxiderad) till NADH (reducerad). Kroppen får nu högre produktion av NADH och kvoten mellan NAD+ och NADH skiftar.
Högre NADH gynnar övergång av pyruvat till laktat och oxaloacetat till malat, vilket drar dessa substrat bort från kedjan för glukoneogenes. Kroniska etyliker kan också ha malabsorbtion och därför ha låga glykogen-depåer. Det finns alltså risk för alkoholrelaterad hypoglykemi.

Alkohol-ketoacidos
Pga att det finns mindre oxaloacetat kan Acetyl-CoA istället gå till ketonkropps-syntes i levern (istället för citronsyracykeln) vilket vid ansamling ger ketoacidos.

…………………………
Leversteatos
Kroniskt alkoholintag kan ge fettlever. Ökad NADH och Acetyl CoA ger ökad produktion av TAG och FA, medan högt NADH minskar degraderingen av dem (TAG och FA) (eftersom Beta-oxidering minskar då levern redan ger “god” tillgång på energi). Det blir även obalans i hepatocyterna ang produktion och export av TAG. Ansamling av fett ger leversteatos (som är första steget i NAFLD, nästa är NASH som involverar inflammation och sist cirros som är irreversibel fibrotisering).

……………………………..
Portal hypertension
Vid cirros sker inte genomblödning så bra längre och en del av portablodet kommer gå förbi levern genom kollaterala kretslopp. Ökad cirkulatorisk resistens i levern ⇒ ökat blodtryck i levern ⇒ portal hypertension. Detta innebär att det är högre/ökande tryck i portakretsloppet (cirkulation innan levern) vilket resulterar i esofagus-varicer, hemorrojder, caput medusae och pga pancytopeni även splenomegali.

…………………………………
Alkoholhepatit (Toxisk leverskada) samt levercirros
Kroniska etyliker kan få toxisk leverinflammation (= alkoholhepatit) för att inflammationen senare leder till fibrotisering (dvs levercirros) vid kronisk inflammation.

Patofysiologin är lite oklar men man vet att oxidativ stress ingår då alkohol inducerar ROS. Konstitutiva och adaptiva immunförsvaret är involverat.

Konstitutiva immunförsvaret
* Endotoxiner tex LPS (lipopolysackarider som finns på yttermembran av vissa bakterier) från döda bakterier läcker ut från tarmen till portablodet. I levern kmr endotoxinerna aktivera Kuppfercellerna så de frisätter proinflammatoriska cytokiner (tex TNF). Leverns stellatceller stimuleras också och de bildar ökad mängd ECM (som kollagen mfl extracellulärmatrix-proteiner). Kemokiner leder till invandring av neutrofiler och makrofager till levern.

Adaptiva immunförsvaret (?)
* Etanol inducerar ROS (normalt är oxidativ stress inte önskvärt i kroppen men ibland används det av immunförsvaret för att skapa inflammation). Ökade halter av ROS ger proteinprodukter som kan leda till celldöd, immunreaktioner och aktivering av CYP-enzymer. ROS är toxiskt mot celler då den kan inaktivera enzymer, denaturera protein, skada (mutera) DNA och producera reaktiva metaboliter.

Etyliker är en riskgrupp vad gäller vävnadsskador från paracetamol (intox)
Etanol inducerar CYP450 (ffa CYP2E1 som finns ffa i levern men även hjärna och andra platser). Alkoholmissbruk ökar CYP450 (ökar vad?) vilket påverkar metabiolismen av paracetamol. Normalt bryts paracetamol ner genom konjugering (till glukuronid och sulfat och utsöndras via urin). Men vid toxiska doser är den vägen mättad och paracetamol metaboliseras via CYP450-vägen istället, alternativt att alkoholism ökat uttrycket av CYP450 vilket också gör att den vägen används mer vid mer normaldos av paracetamol (paracetamol är alltså toxiskt i lägre doser för etyliker än för icke-etyliker). Produkten av metabolisering av CYP450 är NAPQI som ansamlas som toxisk metabolit. Normalt kan NAPQI konjugeras med glutation till ofarlig metabolit men glutation-depån kan snabbt ta slut och NAPQI ackumuleras.

…………………………………………………..
Hepatisk encefalopati (HE)
Hepatisk encefalopati kan pt få både vid akut eller kronisk leversvikt (alkoholister har ofta kronisk leversvikt pga cirrosen).

HE ger medvetanderubbning.

Pga levercirros kommer levern inte rensa blodet från ammonium (vilket är toxiskt för CNS).
* Levern klarar alltså inte av att omvandla den toxiska ammonium till urea; genom ureacykeln för att sedan utsöndra urea med urin.

Den ammoniak som når CNS elimineras mha astrocyterna till produkter som ger cellulärt ödem.

……………………………
Pankreatit, alkoholinducerad
Etyliker får alkoholinducerad pankreatit. Det är samma mekanism som vid toxisk leverskada.
* Alkohol ger ROS som är toxiskt mot celler.
* Aktivering av proinflam cytokiner (TNF) för infammation. Kemokiner frisatt för invandring av immunceller.

Om pt får pankreasinsufficiens pga kronisk pankreatit kan det ge malabsorbtions-syndrom.

……………………………………………….
GI påverkas av alkohol
Magsaftsekretion (HCl) ökar pga direkt stimulerad Gastrin-sekretion.

Vid hög alkoholhalt tar magsäckens epitel direkt skada + ger inflammatorisk reaktion.

Kräkningar (pga?) ger lokal irritation av slemhinnan.

Alkohol + ASA är mkt skadligt.

58
Q

Hur läser man av en arteriell blodgas (SyraBas)?

A

Acidos, normalt eller alkalos?
pH - om lägre värde Acidos, och om högre värde Alkalos/basiskt.

Är det respiratoriskt eller metaboliskt?
pCO2 - relaterat till respiratoriska orsaker.
cHCO3std - relaterat till metaboliska orsaker. (HCO3- = bikarbonatjoner)

↑CO2 ⇒ ↑HCO3 ⇒ ↓pH = Respiratorisk acidos. Detta sker om de inte kan öka ventilationen för att bli av med mer CO2.

↓CO2 ⇒ ↓HCO3 ⇒ ↑pH = Respiratorisk alkalos. Detta sker om personen hyperventilerar ut för mycket CO2.

↓Bikarbonatjoner ⇒ ↓pH = Metabolisk acidos

↑Bikarbonatjoner ⇒ ↑pH = Metabol alkalos

**För en metabol acidos - finns det ett högt anjongap? **Detta påverkar Na och Cl. I en metabol acidos är orsaken antingen ↑H+ eller ↓HCO3.
Anjoner räknas : Na - HCO3 - Cl = Anjongap 8-16 mmol/L. HCO3 och Cl är anjoner medan Na är en katjon. (Ibland räknas K med och summeras som en katjon), och anjongapt bllir då 12-20 mmol/L.)

Ett högt anjongap får man av förhljda anjoner. Orsaker till högt anjongap i metabol acidos kan vara laktacidos, ketoacidos, toxiner och njursvikt.

Normalt anjongap kan man få då de förlorade bikarbonatjonerna ersätts med Cl. Orsaker till detta kan vara diarre och renal tubulär acidos.

Finns det någon kompensation?

Om pt har en metabol acidos kan den få en respiratorisk kompensation. Resp kompensation börjar ofta inom en timme.
Om pt har en resp acidos kan man få en metabol kompensation via njurarna. Det tar flera dagar att uppnå.

Exempel:

Acidos pH↓ pCO2↑ och alkalos HCO3↑ ==> Det är en respiratorisk (pCO2) acidos (pH), som är metabolt kompenserad (med HCO3).

Acidosisk HCO3↓ och alkalosisk pH↑ pCO2↓ ==> Det är en respiratorisk alkalos, som är metabolt kompenserad.

Acidos pH↓ HCO3↓ och normalt pCO2 ==> Metabol acidos som är okompenserad (normal CO2).

..
..
………………
???? BE (base excess)?

59
Q

Blodtransfusion:

Vad bör pt med okänd blodgrupp få?
Förklara de olika systemen som (vanligast) används vid blodtransfusion. Inkludera plasmatransfusion.
Vad händer om blodgrupp inte matchar?
Hur påverkas föräldrar, graviditet och foster av systemen? Vad kallas den risken vid graviditet?

A

**Vad bör pt med okänd blodgrupp få? **
En pt med okänd blodgrupp bör få 0- blod när det gäller Erytrocyt-koncentration.
Däremot behöver pt få AB blod när det gäller plasma-konc.

AB0-systemet:
På RBC finns olika antigen A, B, AB eller inga antigen. En person med antigentyp A (på RBC) har även AK mot B-antigenet i plasma.

Donerat A-blod innehåller RBC med A-antigen. Patienten som tar emot blod ska ha blodgrupp A eller blodgrupp AB. Om det är blodgrupp A så har pt bara AK i plasma mot blodgrupp B (vilket det donerade A-blodet inte innehåller). Om patienten har blodgrupp AB så saknas antikroppar mot både A- och B-antigen vilket gör det enkelt.

Donerat 0-blod har inga antigen på RBC och kommer då inte kunna reagera med eventuella AK i patientens blod.

Donerat B-blod har B-antigen på RBC och då måste recipienten ha blodgrupp B eller AB. Detta då blodgrupp B bara har AK mot A. Medan blodgrupp AB saknar AK.

Donator AB-blod har antigen för både A och B på RBC. Därför kan recipienten inte ha AK alls –> dvs recipienten måste ha AB blod och därmed sakna AK.

Vem kan ge till vilka?
- Blodgrupp 0 ==> alla (0, A, B och AB).
- Blodgrupp A ==> A och AB
- B ==> B och AB
- AB ==> AB

Rhesus-systemet:
Rhesus är ett parallellt system där RhD är det vanligaste antigenet att bli immuniserad mot.

En person är Rh+ när D-antigen finns på deras RBC. Alltså Rh- när antigenet saknas.

Rh+ kan bara ge till Rh+ medan Rh- kan ge till både Rh-/+

Plasma-transfusion:
Vid donation av plasma gäller det “omvända”. Plasma från en pt med blodgrupp AB kommer alltså sakna AK mot RBC-antigen.

Blodgrupp AB kan alltså ge till alla. Grupp-A endast till A och 0, blodgrupp B endast till B och 0. Medan 0 endast kan ge plasma till en person m blodgrupp 0.

Agglutination och hemolys:
AB0 AK tillhör IgM klassen och passerar normalt inte placentan.

Om donator-blodet inte matchar pt blodgrupp kommer det ske en agglutination (kors-bryggningar av IgM) och hemolys av donatorns RBC.

0-blod saknar antigen på sina RBC. En person som har Ag på sina RBC kommer inte reagera mot donerade/transfunderade blodkroppar som saknar antigen (eftersom patientens plasma-AK inte kan fästa och orsaka en reaktion).

Föräldrar, graviditet och foster:
Rh+ far och Rh- mor kan få ett Rh+ barn. Men om både far och mor är negativa blir barnet också Rh-.

Risk för RhD-immunisering = Rhesus sensibilisering:
Om en RhD- kvinna är gravid med ett RhD+ foster finns det risk för RhD-immunisering inför nästa barn och detta kan vara mkt farligt för barnet.
Vid/efter förlossning med första barnet kan bebis och moderns blod blandas och modern börjar utveckla utveckla AK mot RhD (= utveckla anti-RhD+ AK). Nästa gång kvinnan är gravid med ett Rh+ foster kan det ske en allvarlig antigen-antikropp-reaktion som ger grav agglutination och hemolys i fostret.

60
Q

Hur kan man mäta njurfunktion? Ange 4 sätt.

Vilken är vanligast? Vilka är ev bättre än den “vanligaste” och varför? Kan man estimera njurfunktion och hur?

A

Mäta njurfunktion:
Man kan mäta njurfunktionen på olika sätt.
* Kreatinin - vanligast.
* Cystatin C - ev mer precist än krea.
* GFR
* eGFR

Krea
Kreatinin är ett kroppseget protein från muskelvävnad som filtreras ut i urinen utan nämnvärd absorption. Krea påverkas dock av muskelmassans storlek och den glomerulära filtrationen. Förhöjt krea innebär ofta njurinsufficiens om man utesluter dehydrering och muskelskada/muskelsjd. Ett höjt Krea ger sänkt eGFR.

Cystatin C
Cystatin C är ett protein som reglerar proteinnedbrytande enzymer och finns i alla kärnförande celler samt i extracellulära rum. Den påverkas inte av kön, muskelmassa elelr inflammationsgrad. Cystatin C filtreras också genom glomeruli men har ingen aktiv tubulär sekretion (som krean kan ha om det är tillräckligt högt).

GFR
Vid mätning av GFR använder man clearance av en exogen substans som tex Iohexol (rtg-kontrastmedel). Detta är ett mkt noggrannt mått på GFR men dyrt och tidskrävande. Njurclearance för en substans = vilket betyder den mängd plasma som innehåller en viss mängd (av nämnd) substans som den mängd substans/minut som utsöndras i urinen.

eGFR
Estimerad GFR använder istället endogen markörer som kreatinin eller cystatin C. Detta används flitigt i kliniken då det är billigt och snabbt. Men då detta är en estimering måste man vara uppmärksam på att det kan finnas felestimeringar och stor variation mellan individer. Ett höjt Krea ger sänkt eGFR.