Hud Flashcards
I vilka situationer är egenvård av akne inte lämplig?
Svåra besvär: Vid svår akne finns rikligt med varblåsor (cystor) och även hårda knölar och ärrbildning eller risk för detta. För att undvika framtida men med ärr bör sjukvården kontaktas.
Egenvård 6 veckor utan effekt: Har man vid lätt till måttlig akne provat egenvård i 6 veckor men inte m
märkt någon förbättring kan det bli aktuellt med något receptbelagt preparat.
Vuxna: Hos vuxna bör man vara uppmärksam på om det kan vara någon annan hudåkomma (ex. rosacea, SLE eller perioral dermatit).
Läkemedel: Vissa läkemedel kan orsaka akne (ex. litium). Starka kortisonsalvor under längre tid kan ge akneliknande symptom.
Verkningsmekanism för bensoylperoxid
Bensoylperoxid har en bakteriedödande effekt på aknebakterien (Propionibacterium acnes). Bensoylperoxid ger även avfjällning av huden och därmed avlägsnas det överskott av hornämne som täpper till talgsäckarna.
Hur använder man bensoylperoxid?
Behandlingen påbörjas med applicering 1 gång dagligen med styrkan 5 %. Vid känslig hud rekommenderas applicering på kvällen. Om behandlingen tolereras kan dosen ökas till 2 gånger dagligen och efter en månad till styrkan 10 %.
OBS! Basiron AC wash gel är avsedd att sköljas av efter ca 5 minuter.
Vad ska man tänka på vid behandling med bensoylperoxid?
Undvik solning under behandlingen.
Bensoylperoxid bör inte användas samtidigt som det receptbelagna akneläkemedlet Adapalen pga. risk för försämrad effekt.
Bensoylperoxid kan bleka textilier den kommer i kontakt med.
Kan gravida och ammande använda bensoylperoxid?
Rådfråga läkare innan användning. Omfattande användning har inte gett belägg för fosterskadande effekt, även om djurstudier är otillräckliga. Ska inte användas i bröstområdet vid amning.
Salicylsyra
Salicylsyra motverkar att talgkörtlarna blir igentäppta. Badda/smörj på angripna områden 1-3 gånger dagligen. Finns både som lösning och gel.
Kan gravida och ammande använda salicylsyra?
Salicylsyra kan användas vid graviditet och amning. Behandla inte större hudområde än nödvändigt.
Allmän behandlingsstrategi för lindrig och måttlig akne
Rengöring - Behandling - Återfuktning.
Rengör med mild tvål och vatten, eventuellt något ansiktsvatten. Återfukta med fettfri gel. Undvik feta oljor och krämer. Om ingen förbättring har skett efter 6 veckor bör sjukvården kontaktas.
Frågor att ställa till kunden vid rådgivning om akne
Svårighetsgrad? Svåra besvär, ex. cystor = sjukvård.
Egenvårdat 6 veckor utan förbättring = sjukvård.
Vuxen med aknesymptom = sjukvård.
Huggormsbett
Huggormsbett är ofta smärtsamma. Runt bettet som ser ut som två små hål uppstår svullnad som kan sprida sig. Efter ett bett bör man hålla den drabbade kroppsdelen högt och vara så stilla som möjligt. Man ska alltid uppsöka sjukvården efter ett huggormsbett.
Symptom på borrelia
Ett typiskt symptom är en större rodnad, 5 cm eller större och ibland ringformad, som sprider sig runt bettet efter 1-4 veckor. Andra symptom kan vara trötthet, huvudvärk eller lätt feber.
Egenvård av fästingbett
Det är viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre den får sitta kvar desto större risk för överföring av eventuell smitta.
I vilka situationer ska sjukvården kontaktas vid fästingbett?
Rodnad runt bettet: Det är normalt att det uppstår en lätt rodnad runt bettet av ca en kronas storlek en till några dagar efter bettet. Blir rodnaden ringformad och större än 5 cm eller kvarstår efter en vecka kan man misstänka borreliainfektion.
Feber, nackstelhet, huvudvärk: Om man 1-2 veckor efter bettet drabbas av hög feber, svår huvudvärk och nackstelhet kan man ha drabbats av TBE.
Infekterat bettställe: Blir bettet rött, svullet och varigt kan det bero på en bakterieinfektion.
I vilka situationer ska sjukvården kontaktas vid insektsstick?
Stick i tunga eller svalg: Bi- eller getingstick i tunga eller svalg kan snabbt leda till andningshinder och sjukvården bör uppsökas omgående. Om svullnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar bör sjukvården också kontaktas.
Allergi med allmänpåverkan: Har man tidigare reagerat allergiskt på ett bi- eller getingstick bör sjukvården kontaktas vid ett nytt stick. Generell klåda, nässelutslag, svullna ögon och läppar samt andnöd är typiska symptom på en generell allergisk reaktion med allmänpåverkan. Hänvisa till sjukvård omgående - risk för anafylaktisk chock.
Ålder och flera stick: Om man får många stick samtidigt, speciellt på halsen eller i ansiktet, kan slemhinnorna svullna och man kan få svårt att andas. Då ska man snabbt söka hjälp på vårdcentral eller sjukhus. Små barn och äldre personer som fått flera bi- eller getingstick kan på grund av mängden gift också få en allmänreaktion. Dessa bör uppsöka sjukvården för observation och bedömning så fort som möjligt.
Hur ska man göra när man tar bort en fästing?
En fästing som bitit sig fast tas bäst bort med en fästingborttagare eller pincett. Det är viktigt att dra rakt uppåt (inte vrida) då detta ökar chansen att få med fästingen hel. Fatta tag så nära huvudet på fästingen som möjligt. Undvik att klämma på dess bakkropp. Tvätta med tvål och vatten. Olja eller smör ska inte användas.
Egenvård vid bi-/getingstick
Försök att avlägsna eventuell gadd och kyl ned stickstället.
Insektsmedel
Insektsmedel (ex. MyggA) är effektivt mot både insekter och fästingar. Tänk på att de är bekämpningsmedel och i många fall har åldergränser. Läs bruksanvisningen för respektive produkt!
Förebyggande behandling mot klåda vid myggbett
Ebastin (ex. Kestine) är ett exempel på en antihistamin i tablettform som kan tas förebyggande om man är känslig för myggbett och vet att man kommer att bli utsatt. Effekten på myggbett kvarstår högst ett par timmar, då antihistamin har effekt mot den tidiga klådfasen efter bettet. Åldersgräns 12 år. Bör inte användas under graviditet eller amning.
Lindrande behandling vid bett och stick
Vid klåda kan någon alsolprodukt, t.ex. alsolgel, eller kylbalsam rekommenderas. Xylocain har en lokalbedövande effekt (från 18 månader). Hydrokortisonkräm verkar antiinflammatoriskt och på så sätt klådstillande (från 2 år).
Afte
Afte eller aftös stomatit är tillfälliga sår i munslemhinnan. Såren blöder inte, är upp till 5 mm i diameter, ser urgröpta ut och har en rodnad i området runt såret. Såren är ofta smärtsamma.
Vad är orsaken till afte?
Orsaken är okänd. Teorier att immunförsvaret på något sätt är inblandat har framförts. Längre tids muntorrhet kan också öka risken att få blåsor och sår i munnen. Afte verkar förvärras av stress, hormonförändringar och nedsatt immunförsvar.
Oral lichen planus (OLP)
Oral lichen planus (OLP) är en munslemhinneförändring som är ganska vanlig. Slemhinnan blir inflammerad och sårig, ibland med vita stråk. Obehag och smärta kan förekomma särskilt vid mat som är retande. OLP behöver inte behandlas om besvärande symptom saknas, men bör först utredas av sjukvården som även kan sätta in behandling i svårare fall.
Svampinfektion i munnen
“Torsk i munnen” beror på en infektion av jästsvampen Candida. Slemhinnan blir röd och svider och ibland ses vita beläggningar.
I normala fall tillfrisknar man av sig själv men ibland växer svampen till och infektionen ger sig inte. Det kan ske vid t.ex. kortisonbehandling, antibiotikabehandling, immunsupprimerande behandling eller som en följd av annan sjukdom.
Svampinfektion i munnen hos spädbarn
“Torsk” är vanligt hos spädbarn och ger en vitaktig beläggning. Orsaken är att spädbarn inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. “Torsk” hos spädbarn är ofarligt och försvinner av sig själv. Man bör dagligen koka nappar eller bitringar för att hindra smittspridning.
När kan blåsor och sår i munnen egenvårdsbehandlas?
Blåsor i munnen är sällan något allvarligt utan kan i regel egenvårdsbehandlas eller försvinner av sig själva. Det gäller ex. afte, munsår, höstblåsor och “torsk i munnen” hos småbarn.
I vilka fall ska kunder med blåsor och sår i munnen hänvisas till sjukvården?
Om blåsorna inte läker ut på två veckor eller om problemen återkommer ofta.
Tand- eller protesorsak: Är orsaken relaterad till tänderna, t.ex. en illasittande tandprotes, en vass tand eller en lagning som gått sönder och irriterar ska tandvården kontaktas för att rätta till problemet. En protes som skaver kan också bero på begynnande muntorrhet. Försök i så fall att utreda orsaken. Ny medicin eller bakomliggande sjukdom? I dessa fall bör sjukvården konsulteras innan egenvård.
Svåra symptom: Ex. blåsor på flera ställen på kroppen –> sjukvård, svårt inflammerat tandkött –> tandvård, svårt att äta och dricka –> sjukvård.
Hög feber
Behandling av höstblåsor
Höstblåsor går över av sig självt inom en vecka och behöver inte behandlas. Blåsorna kan göra ont och även lätt feber kan förekomma. Om man har blåsor i munnen brukar det vara lättare att få i sig sådant som är kallt, t.ex. kylda drycker eller glass. Smärtstillande medel som paracetamol kan också tillfälligt användas både som smärtstillande och febernedsättande. Kontakta vården vid samtidig hög feber.
Behandling av afte
Eftersom sjukdomens orsak är okänd finns ingen bot utan behandlingen syftar till att lindra symptomen.
Vid lättare besvär kan det räcka med att använda en tandkräm utan natriumlaurylsulfat, t.ex. Zendium, som skyddar det naturliga proteinlagret på munslemhinnan och kan till viss del förebygga blåsor.
Det finns ett flertal produkter för smärtlindring vid afte som bildar en skyddande hinna över såret.
Sköljning med klorhexidin (ex. Corsodyl) kan också lindra besvären och underlätta rengöring.
Kan Oralmedic användas vid graviditet?
Nej.
Kan Corsodyl användas vid graviditet?
Corsodyl kan användas vid graviditet.
Behandling av svampinfektion i munnen
Har man drabbats av svampinfektion i munnen finns nästan alltid en sjukdom som bakomliggande orsak så i dessa fall bör sjukvården kontaktas. Undantaget är den svampbeläggning som kallas torsk och som drabbar spädbarn. Oftast försvinner torsk hos spädbarn av sig självt utan behandling. Det finns inget stöd i forskningen för att vichyvatten är effektivt för behandling av torsk i munnen. Pensling i munnen med mineralvatten innehållande natriumbikarbonat anses dock ofarligt.
Behandling av muntorrhet
Att skölja munnen med vatten fungerar i lindriga fall. Andra alternativ är sockerfria tuggummin eller särskilda tabletter för att stimulera salivproduktionen. Det finns även saliversättningsmedel som stannar kvar på munslemhinnan längre än vanligt vatten.
Viktigt är att ta reda på orsaken till muntorrheten samt att om man är muntorr gå på regelbundna besök hos tandvården för att förebygga karies.
Nässelutslag
Nässelutslag (urtikaria) brukar som första tecken ge klåda. Sedan slår det upp flera utslag som är hudfärgade eller svagt rosa.
Behandling av nässelutslag
I vissa fall försvinner symptomen snabbare om man tar en antihistamintablett. Läkare bör konsulteras först om det gäller barn.
En svalkande dusch eller kylbalsam kan ge lindring.
Vid svåra besvär eller om inte utslagen försvinner på en vecka bör läkare kontaktas.
När kan eksem egenvårdas?
Lindriga eksem med måttlig spridning kan egenvårdas. Blir besvären svårare eller långvariga bör sjukvården kontaktas.
När ska kunder med eksem hänvisas till sjukvården?
Barn under två år bör hänvisas till sjukvården för utredning av orsaken till eksemet.
Har egenvård provats en vecka utan nämnvärd effekt bör sjukvården kontaktas.
Svårighetsgrad och placering: Starkt vätskande eller varigt eksem kan bero på infektion och ska utredas av sjukvården för bästa behandling. Är spridningen av eksemet snabbt ökande kan starkare receptbelagda läkemedel behövas. Är smärtan av sprickbildningar stor bör sjukvården titta på eksemet. Behandling nära ögonen är inte rekommenderat som egenvård. Vid underbenseksem ska sjukvården kontaktas.
Icke-farmakologisk behandling av eksem och torr hud
Vid torr hud och lindrigt atopiskt eksem kan det räcka att hålla huden mjuk med en mjukgörande kräm.
Undvika allergen/irriterande ämnen
Undvika överdrivet tvättande och använda mild oparfymerad tvål och schampoo. Undvika att vara i vatten så mycket som möjligt och när det är nödvändigt använda plasthandskar och bomullsvantar.
Verkningsmekanism för hydrokortison
Hydrokortison har antiinflammatorisk effekt och verkar på så sätt även klådstillande.
Behandling av eksem med hydrokortison
Hydrokortison 1 % i kräm eller salva påsmörjes i ett tunt lager 2-3 gånger dagligen på kliande område. Se dosering och behandlingstid i bipacksedeln för respektive produkt.
Använd mjukgörande kräm på övriga torra områden.
Kan mjukgörande kräm och kortisonkräm användas på samma hudområde?
Både mjukgörande kräm och kortisonkräm kan användas på samma hudområde, men inte samtidigt då detta kan leda till att upptaget av kortison försämras. Låt det gå en timme emellan. Efter slutförd behandling ska mjukgörande kräm fortsätta att användas.
Kan barn använda hydrokortisonkräm/hydrokortisonsalva?
Hydrokortisonkräm/hydrokortisonsalva kan användas från 2 år i egenvård.
Kan gravida och ammande använda hydrokortisonkräm/hydrokortisonsalva?
Gravida och ammande kan använda ydrokortisonkräm/hydrokortisonsalva vid tillfälligt bruk och mindre hudområden.
Mjukgörande krämer
Mjukgörande krämer finns i många varianter. Oftast får man prova sig fram till vad som fungerar bäst.
Propylenglykol anses ha viss effekt mot svamp och är därför ett bra val vid seborroiskt eksem. Karbamid kan svida initialt och bör av den anledningen användas med försiktighet till yngre barn.
Viktigt är att smörja rikligt och ofta för att hålla huden mjuk och smidig och ge den ett bra skydd.
Behandling av mjälleksem hos barn (skorv)
Vid skorv hos barn används salicylsyrevaselin 1 % för att mjuka upp hudens översta och lättare avlägsna skorv. Smörj på tunt och låt sitta i 3-4 h innan urkramning och borttvättning med schampoo. Vid lindrig skorv kan barnolja vara tillräckligt uppmjukande.
Frågor att ställa till kunden vid rådgivning om eksem
Ålder, under 2 år = sjukvård.
Behandlat utan effekt i en vecka = sjukvård.
Svåra symptom (starkt vätskande, varigt, svår klåda, djup sprickbildning) = sjukvård.
Symptom vid fotsvamp
Vid fotsvamp är det oftast huden mellan tårna som drabbas. Infektionen börjar typiskt mellan lilltån och fjärde tån. Huden flagnar eller fjällar och inte sällan kliar och svider det. Det beror på att huden bryts ned och en inflammation uppstår. Obehandlad kan svampen sprida sig till fotsulan, naglar och även andra delar av kroppen.
När kan fotsvamp egenvårdsbehandlas?
Fotsvamp mellan tårna kan egenvårdas med bra resultat med receptfria läkemedel. Har svampen spridit sig till andra delar av kroppen bör sjukvården kontaktas.
När ska kunder med fotsvamp hänvisas till sjukvården?
Barn under 10 år får mycket sällan fotsvamp. Ser man fjällande hud på främre delen av fötterna så är det i regel ett eksem. Hänvisa till sjukvården för att få rätt diagnos innan behandling.
Ingen effekt av egenvård: När behandling mot misstänkt fotsvamp inte ger förbättring efter rekommenderad behandlingstid ska sjukvården kontaktas.
Missfärgade tånaglar: Blir tånaglarna förtjockade och gula i kanterna finns risken att svampen även angripit nageln. Symptomen kan även bero på andra orsaker än svamp, och därför bör läkare ställa diagnosen innan egenvårdsbehandling av nagelsvamp.
Vad kan man göra för att förebygga fotsvamp?
Tvätta fötterna varje dag och torka noga.
Lufta fötterna då och då samt undvik täta skor som inte andas.
Byt strumpor varje dag och använd helst bomullsstrumpor som andas.
Tvätta strumporna i minst 60 grader så att svampen dör.
Använd badskor i allmänna duschutrymmen och omklädningsrum.
Puder med svampläkemedel kan användas förebyggande i strumpor om återkommande besvär med fotsvamp.
Farmakologisk behandling av fotsvamp
Fotsvamp kräver behandling. Den läker inte ut av sig själv. Fotsvamp behandlas med en substans i imidazolgruppen eller med terbinafin.
Svampmedlet masseras in på det angripna området och några cm runtomkring. Svamp kan finnas spridd även utanför det område som ser infekterat ut. För Lamisil Singeldos ska hela foten behandlas och alltid båda fötterna.
Vilka substanser ingår i imidazolgruppen?
Ekonazol 1 % (ex. Pevaryl)
Klotrimazol 1 % (ex. Canesten)
Mikonazol 2 % (ex. Daktar)
Mikonazol finns dessutom i kombination med hydrokortison (ex. Daktacort, Cortimyk) mot samtidig klåda.
När används läkemedel i puderform mot fotsvamp?
Läkemedelsformen puder används som komplement till behandling med kräm, eller för att förebygga fotsvamp.
Verkningsmekanism för imidazoler
Hämmar svamptillväxt. Har ingen direkt dödande effekt utan svälter ut svampen. Detta medför en längre behandlingstid.
Hur ska man använda läkemedel innehållande imidazoler?
Appliceras 2 gånger dagligen (klotrimazol upp till 3 gånger dagligen) på och omkring angripen hud till symptomfrihet och ytterligare 2 veckor. Totalt ca 4-6 veckor.
Efter hur lång tid ska man kontakta sjukvården
Kontakta sjukvården om ingen effekt efter 4 veckors behandling (1 veckas behandling för mikonazol).
Åldersgräns för läkemedel med imidazoler
Klotrimazol 15 år (12 år efter läkarbedömning). Övriga 10 år.
Kan imidazoler användas av gravida och ammande?
Imidazoler bör inte användas av gravida eller ammande om inte läkare vägt nytta mot risker.
Verkningsmekanism för terbinafin
Terbinafin verkar både svampdödande och tillväxthämmande, därav snabbare effekt.
Hur använder man terbinafin 1 % kräm/gel?
Appliceras på och omkring det drabbade hudområdet 1 gång dagligen i en vecka. (Jämför med imidazolgruppen där behandling fortsätter efter förbättring.
Åldersgräns för terbinafin 1 % kräm/gel?
Kräm 12 år. Gel endast för vuxna.
Kan terbinafin användas av gravida och ammande?
Terbinafin bör inte användas av gravida eller ammande om inte läkare vägt nytta mot risker.
Hur används endosbehandling av fotsvamp 24 timmar med 1 % lösning (Lamisil Singeldos)?
Appliceras efter tvätt och torkning på båda fötterna. Lamisil Singeldos bildar en film på huden och överför det aktiva ämnet till huden, där det stannar kvar flera dagar. Fötterna bör ej tvättas de 24 första timmarna efter behandling.
Åldersgräns för Lamisil Singeldos
18 år.
Symptom på nagelsvamp
Missfärgade, förtjockade eller skivade naglar. Symptomen beror inte alltid på nagelsvamp så därför bör läkare ställa diagnos första gången innan behandling med läkemedel. I vissa fall behövs också receptbelagda läkemedel.
Farmakologisk behandling av nagelsvamp
Efter diagnosen nagelsvamp kan egenvård med läkemedel innehållande amorolfin användas vid måttligt utbredda besvär utan angrepp på nagelns tillväxtzon.
Lack appliceras på nagelytan en gång i veckan. Behandlingen bör fortsätta utan uppehåll tills nagel förnyats och angripna områden läkts (normalt utseende på nageln). I allmänhet rör det sig om 6 månader för fingernaglar och 9-12 månader för tånaglar.
Åldergräns för egenvårdsbehandling med läkemedel mot nagelsvamp
18 år.
Kan läkemedel mot nagelsvamp användas vid graviditet och amning?
Läkemedel mot nagelsvamp rekommenderas ej vid graviditet eller amning pga. begränsad erfarenhet.
Medicintekniska produkter för behandling av nagelsvamp
För medicintekniska produkter för behandling av nagelsvamp krävs inte alltid att läkardiagnos ska vara ställd. Se respektive bruksanvisning för behandlingstider och åldersgränser och vad som gäller för gravida och ammande.
Verkningsmekanism för medicintekniska produkter för behandling av nagelsvamp
Medicintekniska produkter för behandling av nagelsvamp fungerar genom att göra tillväxtmiljön i nageln olämplig för svampen, ofta genom att tillföra syra till nageln. En del produkter kan också förbättra det kosmetiska utseendet genom blekande tillsatser (ex. Nailner).
Frågor att ställa till kunden vid rådgivning om nagelsvamp
Barn under 10 år = sjukvård.
Ingen effekt av receptfritt = sjukvård.
Nagelsvamp = läkardiagnos.
Orsak till förhårdnader och liktornar
Tryck mot foten av t.ex. för trånga skor gör att huden blir hård och förtjockad. En förhårdnad bildas.
Om förhårdnaden blir belastad under en längre tid så pressas den in i huden som en tagg och en liktorn bildas. Dessa kan ibland vara mycket smärtsamma. Utsatta ställen för liktornar är mellan och på undersidan av tår.
Självsprickor
Torr och förtjockad hud på framförallt händer och fötter kan göra att det yttersta hudlagret spricker isär. En självspricka har då bildats.
I vilka situationer är egenvård av förhårdnader, liktornar och självsprickor inte lämplig?
Svåra smärtor: Vid svåra, smärtsamma besvär och infekterade sår bör sjukvården kontaktas.
Långvariga besvär: Om besvären kvarstår eller ofta återkommer bör sjukvård kontaktas för utredning.
Diabetiker: Eftersom diabetiker alltid löper ökad risk för komplikationer vid sårinfektioner bör de söka sjukvård för behandling. Diabetiker har pga. sämre blodcirkulation svårare att läka sår.
Hur kan man förebygga förhårdnader och självsprickor?
I förebyggande syfte är det bra att ta ett fotbad en gång i veckan och då fila ner eventuella förhårdnader, och hålla fötterna mjuka med en mjukgörande kräm. Iläggssulor som minskar tryck och absorberar stötar kan användas för att få en bättre tryckavlastning av fötterna.
Behandling av liktornar
Plåster med salicylsyra luckrar upp liktornar. Filtringar kan användas för tryckavlastning.
Behandling av förhårdnader
Fotbad för att mjuka upp torr och förhårdnad hud.
Fila ned förhårdnader med en fil för hudbruk.
Håll huden mjuk med mjukgörande kräm eller salva. En kräm med salicylsyra luckrar upp förhårdnader och håller huden mjuk.
Det finns sockor som innehåller en lösning bestående av AHA-syror, mjölksyra och flertalet vårdande ingredienser som tar bort döda hudceller.
Behandling av självsprickor
Använd en mjukgörande kräm.
Håll ihop sårkanterna med plåster eller hudtejp.
Det finns särskilda plåster, t.ex. med zinkinnehåll, som ökar fuktigheten och påskyndar läkning.
Det finns också lösning som kan strykas på huden och därefter bildar en skyddande film.
Lokalbedövande salva kan användas om sprickorna smärtar.
Frågor att ställa till kunden vid rådgivning om förhårdnader och självsprickor
Svåra symptom = sjukvård.
Långvariga besvär = sjukvård.
Diabetiker och sår = sjukvård.
Huvudlöss
Huvudlöss lever i hår och hårbotten hos människa. De kan bara leva på sin värd. Utanför den miljön överlever de bara ca ett dygn. Lössen är ca 2-3 mm långa. De är grå, bruna eller svarta, och ibland röda om de nyss sugit blod.
Hur sprids huvudlöss?
Lössen sprids via direktkontakt. De kan inte hoppa eller flyga.