Hoofdstuk 9 Flashcards
Wat zijn de verschillen tussen een open en een gesloten bloedsomloop?
Bij een gesloten bloedsomloop stroomt het bloed door bloedvaten en bij een open bloedsomloop omspoelt het bloed de organen en de weefsels.
Wat zijn de nadelen en voordelen van een open en een gesloten bloedsomloop?
Een open bloedsomloop kost minder energie, maar het duurt langer voordat lichaamscellen de zuurstof gebruiken. Bij een open bloedsomloop kan het zuurstofrijke bloed veel sneller de uiteinden van het lichaam trekken, dus een open bloedsomloop gebruikt minder bloed .
Waarom hebben niet alle dieren een gesloten bloedsomloop?
Niet alle dieren zijn geëvolueerd om een gesloten bloedsomloop te hebben. Deze dieren hebben vaak eenvoudige lichaamsstructuur en niet alle dieren hebben een gesloten bloedsomloop nodig.
Hoe werkt een open en een gesloten bloedsomloop?
Open bloedsomloop: Het bloed stroomt niet in bloedvaten, maar vrij door het lichaam. Er zijn geen aders. In een gesloten bloedsomloop zit bloed in bloedvaten en wordt het door je lichaam heen gepompt door het hart. Er zijn twee soorten gesloten bloedsomlopen: de enkele bloedsomloop en de dubbele bloedsomloop
Hoe werkt een enkele en dubbele bloedsomloop?
Enkele bloedsomloop: Het bloed neemt in de kieuwen O2 op en stroomt door naar de rest van het lichaam, waar het O2 afgeeft en CO2 opneemt. Komt alleen voor bij vissen.
Dubbele bloedsomloop: De rechterkamer pompt O2-arm bloed door de longslagaders naar de long, waar het bloed in de longhaarvaten O2 opneemt en CO2 afgeeft. Het O2-rijke bloed stroomt via de longaders naar de linkerboezem van het hart. De linkerkamer pompt het bloed via de aorta en de slagaders naar de organen, die een deel van het O2 opnemen. Het O2-arme bloed stroomt via de aders en komt in de rechterboezem.
Waarom heeft niet elk dier een enkele bloedsomloop?
Bij een dubbele bloedsomloop stroomt het bloed twee keer door het hart voordat het weer door het lichaam wordt gepompt. Het zuurstofarme bloed wordt eerst naar de longen gestuurd om zuurstof op te nemen voordat het naar het hart terugkeert. Daarna wordt het zuurstofrijke bloed van het hart naar de rest van het lichaam gepompt. De dieren die niet zomaar zuurstof kunnen opnemen, hebben een dubbele bloedsomloop.
Hoe werkt het circuit van de grote en kleine bloedsomloop?
Kleine bloedsomloop: De rechterkamer pompt O2-arm bloed door de longslagaders naar de long, waar het bloed in de longhaarvaten O2 opneemt en CO2 afgeeft.
Grote bloedsomloop: Het O2-rijke bloed stroomt via de longaders naar de linkerboezem van het hart. De linkerkamer pompt het bloed via de aorta en de slagaders naar de organen, die een deel van het O2 opnemen. Het O2-arme bloed stroomt via de aders en komt in de rechterboezem.
Wat is het verschil tussen een grote en kleine bloedsomloop?
De kleine bloedsomloop gaat alleen naar de longen, de grote bloedsomloop gaat naar de rest van de organen. De longen geven O2 op, de rest van de organen nemen O2 op.
Wat is de bouw van aders, slagaders en haarvaten?
Slagaders hebben een sterke elastische wand. Ze zijn dikker dan aders. Aders zijn dunner en bevatten kleppen. Haarvaten hebben een hele dunne wand, die een cellaag dik is. Ze hebben geen spierlaag, zoals slagaders en aders.
Wat zijn de functies van aders, slagaders en haarvaten?
De functie van aders is om het bloed terug naar het hart te krijgen. De functie van de slagaders is om het bloed van het hart naar de organen te krijgen. De functie van de haarvaten is om O2 op te nemen uit het bloed. Behalve de longhaarvaten. Die geven O2 af en nemen CO2 op.
Welke onderdelen heeft hart?
Linker- en rechterkamer, linker- en rechterboezem, aorta, longslagader, holle ader
Wat voor functies hebben de onderdelen uit het hart?
Aorta duwt het bloed door het lichaam, holle ader neemt het weer op, longslagader duwt bloed naar longen, longader brengt het weer terug, linker- en rechterkamer pompen bloed, bij het linker- en rechterboezem stroomt het bloed weer binnen.
Hoe werkt een hartcyclus?
De hartcyclus begint bij de kamersystole, het samentrekken van de kamer, daarna tijdens de diastole ontspannen de kamers weer.
Hoe werkt het bloeddrukverloop in de linker- en rechter kamer en boezem?
Voor het openen van de kleppen is de bloeddruk van de linker- en rechterkamer en linker- en rechterboezem ongeveer gelijk. Na het openen van de kleppen wordt de bloeddruk in de linkerkamer een stuk hoger en in de rechterkamer een klein beetje hoger.
Waarom heeft het hart harttonen?
De tonen worden veronderzaakt onder het sluiten van de hartkleppen. De eerste harttoon wordt veroorzaakt door het sluiten van de klep tussen de boezems en de kamers. De tweede harttoon wordt veroorzaakt door het sluiten van de kleppen aan de uitgangen van de kamers.
Wat zijn de drie fase van de hartcyclus?
Het vullen van de kamers, het leegpersen van de kamers en een korte pauze. Aan het begin van de vulfase zijn de kamers en de boezems ontspannen: diastole. Het bloed stroomt via de aders de boezems in en daarna de kamers in. Dan trekken de boezems samen(boezemsystole), daarbij persen de boezems hun bloedvolume de kamers in. Vaak daarna trekken de kamers samen: de kamersystole. De druk van het bloed sluit de hartkleppen tussen de kamers en de boezems. Tegelijk gaan daardoor de slagaderkleppen open. Nadat de kamers ontspannen, daalt de kamerdruk tot onder de druk in de slagaders en sluiten de slagaderkleppen.
Hoe werkt de bloedsomloop van een embryo?
Een embryo krijgt O2 en voedingsstoffen van de moeder. Het O2-rijke bloed uit de navelstrengader mengt in de lever en in de onderste holle ader met het O2-arme bloed. In de rechterhelft komt het gemengde bloed. ⅔ van het bloed stroomt via het ovale venster naar de linkerhelft. Ook stroomt er bloed via de ductus Botalli, een verbinding tussen de longslagader en de aorta.
Wat zijn de gevolgen van het onvolledig/niet sluiten van het foramen ovale en de ductus Botalli?
Het bloed wordt nog steeds gemengd, dus de organen krijgen te weinig O2
Wat is de systolische en diastolische druk?
De systolische druk is de druk op het bloed die ontstaat omdat het hart bloed naar de slagaders pompt. Of terwijl de bovendruk. De diastolische druk is de druk op het bloed tijdens de rustfase van het hart. Of terwijl de onderdruk.
Wat is atherosclerose?
Atherosclerose is het van plaques. Plaques zijn verdikkingen in de bloedvatenwand.