hoofdstuk 2, paragraaf 2 Flashcards
hoe ontwikkelde het romeinse wereldrijk zich?
vanaf omstreeks 350 v.Chr. veroverden de Romeinen Midden- en Zuid-Italië. daarna begon de expansie buiten Italië. in een lange reeks oorlogen tussen de 3e v.Chr. en de 2e eeuw n. Chr. veroverde Rome gebieden in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. het Romeinse wereldrijk eindigde in het zuiden bij de Sahara, in het oosten bij de Tigris en de Arabische woestijn en in het noorden bij de Donau, Rijn en Schotland.
na een lange tijd vol burgeroorlogen kreeg Julius Caesar alle macht. hij liet zich benoemen tot dictator voor het leven. kort daarna werd hij vermoord. een nieuwe burgeroorlog begon, die werd gewonnen door de achterneef van Caesar, Octavianus. deze maakte in 27 v.Chr. definitief een eind aan de republiek en stichtte een keizerrijk waarin hij alle macht had. hij werd keizer en Augustus (verhevene) genoemd. hij was verheven boven gewone stervelingen en moest als een god worden vereerd.
na de instelling van het keizerrijk volgden binnen het Romeinse imperium twee eeuwen rust en vrede: de pax Romana. generaals bestreden elkaar niet meer want de keizer was opperbevelhebber van alle strijdkrachten. bijna alle 300.000 militairen werden langs de grenzen gelegerd. de keizer benoemde ook de bestuurders van de provincies waarin het rijk was verdeeld. deze gouverneurs gaven op hun beurt leiding aan inheemse elites die bij het bestuur werden ingezet. de pax Romana bevorderde de welvaart. de romeinen legden tienduizenden kilometers verharde wegen aan, waarover handelaren veilig konden reizen. onderdanen uit alle onderworpen volken vestigden zich in Rome, waar een multiculturele samenleving ontstond. ook in andere delen van het rijk leefden meer culturen naast elkaar. in het Romeinse rijk was godsdienstige tolerantie, als ze maar meededen de verering van de keizer en de goden van de Romeinse staatsgodsdienst. In het oosten bestond al lange tijd een landbouw stedelijke samenleving met een geldeconomie. dit ontstond in de keizertijd ook in het westen. de Romeinen stichtten steden die uitgroeiden tot politieke, economische en culturele centra
hoe werd de Grieks-Romeinse cultuur verspreid?
bij de romanisering speelde het leger een belangrijke rol. ook inheemse elites hielpen bij de romanisering, in het oosten bleven ze Grieks spreken, in het westen namen ze het Latijn over. lokale bestuurders, kooplieden en grootgrondbezitters gingen zich gedragen als Romeinen, ze droegen ook toga’s, gingen naar badhuizen, lagen aan bij eet- en drinkfeesten. ze waren trots dat de Romeins burger waren en dezelfde rechten hadden als andere burgers in het Romeinse imperium.