hoofdstuk 2, paragraaf 1 Flashcards

1
Q

hoe verliep de uitvinding van het schrift?

A

omstreeks 1.000 v.Chr. ontstond in het gebied langs de oostelijke middellandse zeekust het nieuwe type schrift, het alfabet. omstreeks 800 v.Chr. werd het weer aangepast. later pasten de Romeinen het Griekse alfabet weer aan wat wij nu nog steeds gebruiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hoe kwam de klassieke cultuur van de Griekse stadstaten tot ontwikkeling?

A

in de 5e eeuw v.Chr. kwam de Griekse cultuur tot bloei, en met name de wetenschap en de bouw- en beeldhouwkunst. Griekse kunstenaars maakten nauwgezet studie van het menselijk lichaam. als eersten maakten ze beelden met een natuurlijke houding en levendige gezichten, hierdoor weken ze af van de stijve en emotieloze beelden van vóór de klassieke tijd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

hoe dachten de Grieken over burgerschap en politiek?

A

eerst was er in de Griekse stadstaten een monarchie, later een aristocratie, sommige steden hadden een oligarchie. ook ambachtslieden en handelaren wilden later ook meebeslissen over de politiek, in Athene werd daarom een democratie ingesteld. er werden in vergaderingen wetten besloten en hierin werden bestuurders gekozen. hiertoe werden alleen autochtone mannen toegelaten. Athene was een directe democratie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hoe ontstond het Griekse wetenschappelijk denken?

A

volgens de Grieken hadden hun goden menselijke eigenschappen. daardoor dachten filosofen na over de godsdienst en vonden ze dat het verzonnen was door de mensen. ze probeerden alles met hun verstand te beredeneren, daardoor gingen de Grieken de wereld beter begrijpen. de oude wetenschap was concreet en praktisch. de Grieken maakten wetenschap los van de praktijk, ze wilden begrijpen hoe de werkelijkheid in elkaar zat en dachten na over abstracte dingen. ze vroegen zich af wat rechtvaardig is en zochten onder andere naar wetmatigheden en naar de oorzaak van ziekten in plaats van het de schuld te geven van de goden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly