HC2: Een HIV-patiënt met hoesten en dyspnoe Flashcards
wat is pneumocystis jirovecii pneumonie (PJP)?
PJP wordt veroorzaakt door een schimmel en is vaak de eerste opportunistische infectie waar HIV zich mee manifesteert. Het veroorzaakt bij een adequaat immuunsysteem geen klachten. Klachten worden wel ontstaan als de PJP onvoldoende wordt opgeruimd door de alveolaire macrofagen.
• Deze worden normaal gesproken aangestuurd door CD4+ T-cellen waarvan juist een tekort is bij HIV,
wat is de pathogenese van een PJP infectie?
De PJ schimmeldeeltjes zitten vastgeplakt aan de alveoluswand met behulp van glucoproteïnen fibronectine en vitronectine. Hierna ontstaat een inflammatoir proces met destructie van de alveoluswand en verstoring van de gaswisseling. Een PJP is geen acuut ziektebeeld, maar heeft juist een langdurig beloop.
PJP kan tot ernstige complicaties leiden zoals een pneumothorax of cysteuze afwijkingen in de longen.
wat is de behandeling bij een PJP infectie?
De behandeling bestaat uit hoge doseringen cotrimoxazol gedurende 3 weken. Indien de patiënt een lage saturatie heeft wordt prednison toegevoegd. Hiermee kan de lokale immuunreactie geremd worden zodat de antibiotica zijn werk kan doen. Daarna dient in het geval van HIV zsm gestart te worden met de behandeling voor HIV (cART).
wat zijn risicofactoren voor een PJP-infectie?
PJP is een opportunistische infectie die ook bij andere immuungecompromitteerde patiënten voor problemen kan zorgen. Hierbij kan gedacht worden aan patiënten na transplantatie of aan patiënten die immunosuppressieve medicatie gebruiken. Specifiek remming van de T-cel respons en langdurig hoge doseringen steroïden zijn berucht voor het uitlokken van een PJP.
welke profylaxe dient gegeven te worden bij een HIV-infectie?
De beste profylaxe bij HIV is het herstellen van de afweer middels cART
Primaire en secundaire profylaxe is afhankelijk van het CD4+ gehalte:
- >200: geen profylaxe, wel. infleunza-, pneumokokken en hepatitis A/B vaccinatie
- <200: risico op PJP -> cotrimoxazol 480 mg per os 1x per dag
- <100: risico op toxoplasmose -> cotrimoxazol 480 mg per os 1x per dag
- <50: risico op CMV -> valganciclovir 900mg per os 1x per dag
hoe is de situatie voor HIV-patiënten in Nederland op dit moment?
Mensen met HIV kunnen tegenwoordig goed behandeld worden. Bijna ¾ van de besmette mensen in NL heeft de ziekte al langer dan 5 jaar en leeft nogsteeds. Toch heeft wel ongeveer ¼ van de patiënten bij de start van de therapie een erg lage Cd4+ waarde (<200) of is er al sprake van AIDS. Dit percentage kan worden verminderd als mensen sneller gediagnostiseerd worden en ook sneller behandeld worden. Het stigma rondom de ziekte betekent echter dat mensen vaak nog niet open durven te zijn over een besmetting of de ziekte ontkennen.