H9: geheugen, aandacht en bewustzijn Flashcards
3 geheugenopslagplaatsen / memory stores
Sensorisch geheugen, kortetermijngeheugen (of werkgeheugen) en langetermijngeheugen.
Sensorisch (zintuigelijk) geheugen / sensory memory
Sensorische input in het informatieverwerkingssysteem blijft gedurende een korte periode - minder dan 1 seconde voor bezienswaardigheden en tot enkele seconden voor geluiden - zelfs als je geen aandacht aan de input besteedt.
▪ Een aparte sensorische opslag voor elk sensorisch/zintuiglijk systeem (zien, horen, etc.) bevat korte sporen van alle informatie die door dat systeem is geregistreerd.
▪ Onbewuste processen kunnen op deze sporen werken om te bepalen welke informatie ze moeten worden doorgegeven aan het werkgeheugen
Wat is de functie van sensorisch/zintuiglijk geheugen?
De functie van de opslag is vermoedelijk om zintuiglijke informatie, in zijn oorspronkelijke zintuiglijke vorm, lang genoeg vast te houden om te worden geanalyseerd door onbewuste mentale processen en om een beslissing te nemen over het al dan niet inbrengen van die informatie in de korte termijnopslag.
Korte termijn geheugen / short term memory
Informatie in de sensorische opslag die wordt gevolgd, verplaatst zich naar het volgende compartiment, dat de korte- termijnopslag wordt genoemd.
Beschouwd als de belangrijkste werkplek van de geest, wordt de korte-termijnopslag (short term store) soms werkgeheugen (working memory)genoemd. Meer recentelijk gebruiken onderzoekers het werkgeheugen om te verwijzen naar het proces van het opslaan en transformeren van informatie in de korte-termijnopslag.
▪ Deze opslag is waar bewust mentaal werk plaatsvindt met informatie die wordt binnengebracht uit het sensorische geheugen en het langetermijngeheugen.
▪ Het wordt kortetermijngeheugen genoemd omdat informatie erin die niet langer wordt aangesproken, snel verdwijnt.
Wat zijn de basisfuncties van de korte-termijnopslag en hoe wordt deze geheugenopslag gelijkgesteld met bewustzijn? Hoe lijkt het werkgeheugen op de centrale verwerkingseenheid van een computer?
What are the basic functions of short-term store and how this memory store equated with consciousness? How does working memory resemble the central processing unit of a computer?
Korte-termijnopslag is onder andere de plek van het bewuste denken - de plaats waar al het bewust waarnemen, voelen, vergelijken, berekenen en redeneren plaatsvindt.
Informatie kan in het kortetermijngeheugen binnenkomen vanuit zowel het sensorisch geheugen (dat de huidige omgeving weergeeft) als het langetermijngeheugen (dat staat voor kennis die is opgedaan met eerdere ervaringen). In die zin is het kortetermijngeheugen analoog aan de centrale verwerkingseenheid van een computer.
Flow
De sensorische opslag en de opslag voor de lange termijn dragen beide bij aan de continue stroom van bewuste gedachten die de inhoud van de opslag voor de korte termijn vormt
Lange termijn geheugen / Long-term memory
Langetermijngeheugen komt het meest overeen met de dagelijkse notie van geheugen van de meeste mensen. Het is de opgeslagen weergave van alles wat een persoon weet. Als zodanig moet de capaciteit enorm zijn.
We zijn ons niet bewust van de informatie in ons langetermijngeheugen, behalve wanneer ze zijn geactiveerd en verplaatst naar het kortetermijngeheugen.
▪ Dit is de opslagplaats van alles wat een persoon weet.
▪ Informatie is hier sluimerend en wordt alleen actief verwerkt wanneer deze door het kortetermijngeheugen wordt gebruikt.
Wat zijn in het informatieverwerkingsmodel de functies van aandacht, codering en ophalen?
In the information-processing model, what are de functions of attention, encoding and retrieval?
Aandacht is in deze context het proces dat de informatiestroom van de sensorische opslag naar de korte-termijnopslag regelt.
Codering (encoding) is het proces dat de beweging van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen controleert.
Retrieval (op-/terughalen) is het proces dat de informatiestroom regelt van het langetermijngeheugen naar het kortetermijngeheugen.
Inspannende processen/ effortful processes
Aan de ene kant zijn er inspannende processen die het gebruik van mentale middelen vereisen (require) om ze met succes te voltooien.
Inspannende processen worden verondersteld;
(1) beschikbaar te zijn voor het bewustzijn;
(2) te interfereren met de uitvoering van andere inspannende procedures;
(3) te verbeteren door te oefenen;
(4) te worden beïnvloed door individuele verschillen in intelligentie, motivatie, en onderwijs.
Automatische processen/ automatic processes
Het andere uiterste zijn automatische processen, die weinig of geen van de beperkte capaciteit van het kortetermijngeheugen vereisen.
Behalve dat er geen enkele mentale inspanning nodig is, wordt verondersteld (hypothesized) dat echt automatische processen:
(1) zonder intentie plaatsvinden (to occur) en zonder bewust bewustzijn;
(2) niet tussenbeide (to interfere) komen bij de uitvoering van andere processen;
(3) niet te verbeteren (to improve) met oefenen; en
(4) niet te worden beïnvloed (to influence) door verschil in intelligentie, motivatie of opleiding van het individu.
Dubbele verwerkingstheorieën van cognitie
Dual processing theories of cognition
Dubbele verwerkingstheorieën plaatsen één manier van denken aan het automatische einde van het continuüm van informatieverwerking, waarbij de verwerking snel, automatisch en onbewust is.
De tweede manier van denken wordt aan de inspannende kant van dit continuüm geplaatst, waarbij de verwerking traag, inspannend en bewust is
▪ Snel denken is onbewust en intuïtief.
▪ Langzaam denken is bewust en weloverwogen.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van “snel” en “langzaam” denken?
What are the major features of fast en slow thinking
“Snel” denken is intuïtief, met weinig of geen gevoel van vrijwillige controle. Mensen denken en onthouden door onnauwkeurige, “vage” geheugenrepresentaties te verwerken in plaats van logisch te werken vanuit exacte, woordelijke representaties.
‘Langzaam’ denken houdt in dat het bewuste zelf beslist aan welke aspecten van een probleem aandacht moet worden besteed, welke cognitieve operaties moeten worden uitgevoerd en vervolgens het probleem opzettelijk oplost.
(denk aan makkelijke en moeilijke som)
Stroop-interferentie-effect
J. Ridley Stroop (1935)
Stroop presenteerde woorden of vormen die in gekleurde inkt waren gedrukt aan proefpersonen en vroeg hen om de inktkleur van elk zo snel mogelijk te benoemen. Hij ontdekte dat proefpersonen het langzaamst waren in het benoemen van de inktkleuren voor woorden die een andere kleur dan de inktkleur noemden.
In veel gevallen kun je, wanneer je een probleem tegenkomt, het “snelle” systeem niet uitschakelen, zelfs niet als het je kan verhinderen om via het “trage” systeem tot de juiste oplossing voor een probleem te komen
Beheersprocessen
Control processes
▪ Informatie is hier sluimerend en wordt alleen actief verwerkt.
▪ Codering brengt informatie uit het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen.
▪ Retrieval brengt informatie uit het langetermijngeheugen naar het kortetermijngeheugen.
▪ Cognitieve processen kunnen op een continuüm worden geplaatst van moeiteloos tot automatisch.
Pre-attente verwerking
Preattentive processing
Alle informatie die door de zintuigen wordt opgepikt, kort in het sensorische geheugen ingevoerd en geanalyseerd om de relevantie ervan voor de lopende taak en de mogelijke betekenis ervan voor de overleving of het welzijn van de persoon te bepalen. Die analyse vindt plaats op een onbewust niveau
Aan welke twee concurrerende behoeften wordt voldaan door ons aandachtssysteem?
What two competing needs are met by our attentional system?
Gerichte aandacht / focussend attention; mentale middelen te concentreren op de taak die voorhanden is en niet afgeleid te worden door irrelevante stimuli.
Aandacht verschuiven/ schifting attention ; stimuli te volgen die niet relevant zijn voor de taak die voorhanden is en om de aandacht onmiddellijk te verleggen naar alles dat een of ander gevaar of voordeel signaleert dat opweegt tegen die taak.
Hoe verhouden de concepten van pre-attente verwerking en top-down controle van de attente poort zich tot deze twee behoeften?
How do the concepts of preattentive processing and top-down control of the attentive gate pertain to those two needs?
Cocktailparty fenomeen
Selectief luisteren / selectie listening: Het vermogen om belangrijke informatie op te pikken (bijvoorbeeld iemand die je naam zegt) terwijl je je concentreert op andere informatie (bijvoorbeeld een gesprek met iemand op een luidruchtige cocktailparty).
Onoplettende blindheid fenomeen
Inattentional blindness
Selectief kijken / selectie viewing: Het meest dramatische bewijs van selectief kijken komt van experimenten waarbij proefpersonen die een moeilijke visuele taak uitvoeren, grote, gemakkelijk te herkennen objecten niet direct in hun gezichtsveld zien. (denk aan de gorilla die in het beeld loopt)
Auditief sensorisch geheugen
Auditory sensory memory
Ook echoïsch geheugen (echoic memory) genoemd en het korte geheugenspoor voor een specifiek geluid wordt de echo genoemd.
De echo verdwijnt na +/- 10 sec, proefpersonen kunnen ‘horen’ alsof de geluiden nog steeds aanwezig zijn.
Visueel sensorisch geheugen
Visual sensory memory
Ook iconisch geheugen (iconic memory) genoemd en het korte geheugenspoor voor een specifieke visuele stimulus wordt de afbeelding genoemd.
Het pictogram blijft nog +/- 0,3 sec zichtbaar.
Hoe stelt het sensorische geheugen ons in staat om met terugwerkende kracht te horen of te zien waar we geen aandacht aan schonken?
How does sensory memory permit us to hear or see, retroactively, wat we were not paying attention to?
d.m.v echoisch en.of iconisch geheugen
Priming
Priming is de activering, door sensorische input, van informatie die al in het langetermijngeheugen is opgeslagen waardoor deze beschikbaar wordt en iemands perceptie of gedachtengang kan beïnvloeden. Deze activatie wordt niet bewust waargenomen, maar beïnvloedt wel het bewustzijn en legt een link tussen het impliciet en expliciet geheugen.
(In het dagelijks leven biedt priming een manier waarop contextuele informatie waar we niet naar op zoek zijn, ons kan helpen de informatie waar we naar op zoek zijn, te begrijpen. (vb. fronsen en verdriet)
Hoe wordt het concept van automatische, onbewuste verwerking van stimuli gebruikt om te helpen verklaren (a) het vermogen van mensen om meer dan één taak tegelijk uit te voeren, en (b) het Stroop-interferentie-effect?
How is the concept of automatic, unconscious processing of stimuli used to help explain (a) peoples ability to do more than one task at once and (b) the Stroop interference effect?
Bepaalde taken die eerder veel inspanning vroegen (lezen, autorijden) worden door veel oefening automatische routinetaken, die zelfs onbedwingbaar kunnen zijn (bvb Stroop interference test: deelnemers kunnen het lezen van de gedrukte woorden niet onderdrukken). Hierdoor blijft het bewuste, gelimiteerde werkgeheugen vrij voor andere taken.