H4 Flashcards
vormen van onderwijs
basisonderwijs - secundair onderwijs - buitengewoon onderwijs - centrum deeltijds onderwijs - duaal leren - deeltijds kleuteronderwijs - hoger onderwijs
basisonderwijs
bestaat uit kleuteronderwijs + buitengewoon kleuteronderwijs+ basisonderwijs + buitengewoon basisonderwijs
- 2,5 tot +- 12j
(gewoon) secundair onderwijs
bestaat uit 3 graden en is ingedeeld in studiedomeinen, finaliteiten en onderwijsvormen
buitengewoon onderwijs
biedt begeleiding voor kinderen en jongeren met een beperking
centrum deeltijds onderwijs (dbso)
vanaf 15, combinatie tussen leren op school en werkplekleren
duaal leren
= centrum deeltijds onderwijs
deeltijds kunstonderwijs
je leert er kunstvormen beoefenen.
volwassenenonderwijs
onderwijs voor volwassenen
hoger onderwijs
–> internationale structuur
methodeonderwijs
Verzamelnaam voor scholen…
…met specifieke pedagogische achtergrond en methodische aanpak
…die werken vanuit een typische filosofische achtergrond op basis van een uitgesproken mens- en maatschappijbeeld
Vb. Daltononderwijs, ervaringsgericht onderwijs, Freinet, Jenaplan, Montessori,….
daltononderwijs
DeDaltonfilosofiegaat uit van hetidee dat ieder mens in staat is tot het dragen van verantwoordelijkheid voor zichzelf en voor zijn omgeving met oog op een democratische samenleving.Een daltonschool schept ruimte en geeft kinderen de gelegenheid om zelfstandig of samen te werken aan een afgesproken taak. In de daltonpedagogiek is de rol van de leerkracht meer coachend en begeleidend en minder puur gericht op kennisoverdracht.
ervaringsgericht onderwijs
Deklemtoonin het ervaringsgericht onderwijs ligt op:emotionele ontwikkeling, de kwaliteit van het leerproces, ontwikkeling in de breedte en meer verbondenheid. Diepgaand leren op het tempo en het niveau van de leerling staan centraal.De leerkracht zorgt ervoor dat kinderen uitgenodigd worden initiatief te nemen.
Freinetonderwijs
is ervaringsgericht: zelf ontdekken, onderzoeken en uitproberen is de basis van het leren, experimenteren, samenwerken met anderen;Het is hun ‘natuurlijk bezig zijn’, veel meer dan vrijblijvend spelen. Natuur staat meer centraal. Er wordt veelal niet gewerkt met cijfers.
Jenaplanonderwijs
richt zich op spreken, spelen, werken en vieren. De kinderen zitten samen in groepen die bestaan uit verschillende leeftijden. Elke groep heeft een eigen werkruimte en een(huiselijke) kring. Ook hier wordt niet gewerkt met cijfers?
Montessori-onderwijs
zijn scholen zonder vast lessenrooster, zonder zittenblijven en zonder cijferbeoordelingssysteem.Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar in één groep. Ieder kind werkt voor zichzelf en krijgt de kans om op eigen tempo te evolueren. Dit houdt ook in dat niet elk kind op hetzelfde moment dezelfde leerstof zal krijgen.De Montessorigedachte wordt samengevat in de uitspraak: “Leer het mij zelf te doen”. Het onderwijs past erg bij ondernemende, zelfstandige kinderen.
secundair opvoedingsmilieu
de school
pedagogische verantwoordelijkheid
“Elke keer dat wij, opvoeders en onderwijzers, een kind ontmoeten, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen door situaties te scheppen waardoor zij in de wereld kunnen komen en hun vrijheid kunnen ontdekken”
( Philippe Meirieu )
pedagogisch sociale relatie
de personen die ouders en andere opvoeders helpen door het kind te ondersteunen (oppas, voetbaltrainer,…) in de bredere omgeving.
leerkracht-leerlingrelatie
Hoewel er gelijkenis is tussen deleerkracht-leerlingrelatieen de ouder-kindrelatie,zijn er ook belangrijke verschillen(Verschueren&Koomen,2012).
- Minder affectief
- Minder intens
- Minder duurzaam -Minder exclusief
Niet primair gericht op zorg maar op instructie
Volwaardige gehechtheidsrelatie vs. tijdelijke vervulling van op gehechtheidgebaseerdefuncties (zoals het bieden van een veilige basis).