GELDREKENINGEN, & OPENEN REKENING Flashcards

1
Q

Wat is een basisbankdienst en wie heeft er recht op?

A

Sinds 2003 heeft elke consument in België recht op een basisbankdienst volgens artikel VII.57 van het Wetboek van Economisch Recht (WER). Dit recht geeft toegang tot één zichtrekening en een minimale dienstverlening. Er is ook een maximale kost aan verbonden. Deze basisbankdienst is bedoeld om sociale uitsluiting te voorkomen en kan alleen worden verkregen als de consument nog geen rekening heeft bij een andere bank. Het kan alleen in zeer specifieke gevallen worden geweigerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de ‘universele bankdienst’ voor consumenten?

A

De ‘universele bankdienst’ is een recent initiatief vanuit de bankensector zelf, bedoeld om mensen die niet digitaal zijn geïntegreerd te helpen. Er is een charter over, maar er is geen strikte wetgeving. Het pakket bevat een set diensten die aangeboden kunnen worden voor een maximum van €60 per jaar. Let op: dit is geen recht en er is geen wettelijke basis voor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het BATOPIN-project?

A

BATOPIN is een project van financiële instellingen waarbij ze afspraken maken over waar er nog mogelijkheden zijn om geld op te nemen bij een automatisch loket. Dit is bedoeld om de kosten van de automaten te besparen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de situatie voor ondernemingen met betrekking tot bankrekeningen?

A

Ondernemingen hebben een bankrekening nodig om volledig operationeel te zijn. In België is voor in het KBO geregistreerde ondernemingen een bankrekeningnummer vereist. Echter, rekeningovereenkomsten worden steeds vaker beëindigd door financiële instellingen uit angst om niet aan hun verplichtingen met betrekking tot het witwassen van geld te voldoen. Er zijn echter mechanismen om een rekening te garanderen, zoals een aanvraag bij de basisbankdienstkamer nadat drie kredietinstellingen een aanvraag hebben geweigerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de regelgeving rond witwassen in verband met het identificeren van natuurlijke personen?

A

Bij het openen van een rekening zijn er veel verplichtingen voor financiële instellingen op het gebied van identificatie om witwassen te voorkomen. Als er gelijktijdige fysieke aanwezigheid is, wordt de elektronische identiteitskaart ter plekke gelezen. Bij afwezigheid kan de identiteitskaart op afstand worden gecontroleerd of kunnen andere gekwalificeerde certificaten, zoals Itsme, worden gebruikt. Als slechts een kopie van de identiteitskaart wordt gepresenteerd, moet de cliënt als een hoger risico worden beschouwd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat zijn de risico’s van witwassen voor derden?

A

Als een financiële instelling de witwaswetgeving niet of onvoldoende naleeft, kan dit leiden tot financiële schade voor derden, bijvoorbeeld door frauduleuze betalingstransacties. De bank kan aansprakelijk worden gesteld voor deze schade als ze niet voldoende controle heeft uitgeoefend op de identiteit van de fraudeur. Dit is echter moeilijk te bewijzen en leidt vaak tot problemen bij het verhalen van de schade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is een ‘geldezel’ (moneymule)?

A

Een ‘geldezel’ is iemand die zijn bankrekening tijdelijk ter beschikking stelt aan derden om daar geld op te storten. Dit wordt vaak gedaan door jongeren of goedgelovige mensen die door fraudeurs worden benaderd. De ‘geldezel’ mag dan een deel van het geld houden en moet de rest afhalen en contant aan de fraudeur geven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

In welke situaties kan een klant zijn herroepingsrecht uitoefenen?

A

Een klant kan zijn herroepingsrecht uitoefenen in een aantal situaties, zoals:

Wanneer een overeenkomst op afstand is gesloten. Overeenkomsten op afstand zijn transacties die zijn voltooid zonder dat de klant en de financiële instelling fysiek bij elkaar zijn, zoals bij online bankieren.
Als de overeenkomst buiten de verkoopruimte is gesloten. Dit kan het geval zijn wanneer een klant een contract ondertekent op een plaats die niet de gebruikelijke zakelijke locatie van de financiële instelling is, zoals thuis.
Als er een zichtrekening is met een geoorloofde debetstand die niet binnen een bepaalde termijn of minder dan drie maanden moet worden terugbetaald.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een herroepingsrecht in de context van bankieren?

A

Herroepingsrecht is een regeling die de klant (meestal een consument) het recht geeft om een financiële overeenkomst te annuleren binnen een bepaalde periode zonder enige boete of kosten. Dit recht is vaak van toepassing op overeenkomsten die op afstand worden gesloten (bijvoorbeeld online) of buiten de bedrijfsruimte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe kan een klant zijn of haar herroepingsrecht uitoefenen?

A

Het proces kan variëren afhankelijk van de voorwaarden van de specifieke overeenkomst. Over het algemeen vereist het uitoefenen van het herroepingsrecht dat de klant dit schriftelijk doet, vaak via een aangetekende brief, binnen de gespecificeerde termijn na het aangaan van de overeenkomst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat gebeurt er als de bank de klant niet informeert over zijn of haar herroepingsrecht?

A

Als de bank nalaat de klant te informeren over zijn of haar herroepingsrecht, kan de herroepingstermijn oneindig worden volgens de EU-regels. Dit betekent dat de klant de overeenkomst op elk moment kan herroepen. Het is echter mogelijk dat deze regel in de toekomst wordt aangepast voor rechtszekerheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn de gevolgen voor de bank als een klant besluit een overeenkomst te herroepen?

A

Als een klant een overeenkomst herroept, moet de bank in principe alle reeds betaalde bedragen terugbetalen. In sommige gevallen kan de bank echter een vergoeding krijgen voor de daadwerkelijk verleende diensten tijdens de periode voordat de overeenkomst werd herroepen. Dit is echter afhankelijk van de specifieke voorwaarden van de overeenkomst en of de klant voldoende werd geïnformeerd over deze potentiële kosten bij herroeping.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de verplichting tot protest in de context van bankieren?

A

In bankieren verwijst de verplichting tot protest naar de verantwoordelijkheid van de betalingsdienstgebruiker om de aanbieder op de hoogte te stellen van niet-toegestane of onjuist uitgevoerde transacties. Dit moet gebeuren “onverwijld” (onmiddellijk) en uiterlijk binnen 13 maanden vanaf het moment dat de gebruiker zich bewust wordt van de transactie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat gebeurt er als de gebruiker deze verplichting niet nakomt?

A

Indien de gebruiker deze verplichting niet nakomt, kan hij geen enkele correctie meer verkrijgen na de vervaltermijn van 13 maanden. Het is ook belangrijk om te vermelden dat “onverwijld” en “binnen 13 maanden” als cumulatieve voorwaarden worden gezien. Als de gebruiker niet onmiddellijk kennis geeft, krijgt hij geen correctie, zelfs niet als hij binnen de termijn van 13 maanden valt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hoe wordt bepaald wanneer de gebruiker zich bewust werd van een niet-toegestane of onjuist uitgevoerde transactie?

A

Dit kan subjectief of objectief worden bepaald. Het subjectieve criterium verwijst naar het moment waarop de gebruiker daadwerkelijk bewust was van de onterechte afschrijving, terwijl het objectieve criterium verwijst naar het moment waarop een redelijk zorgvuldige gebruiker zich bewust had moeten zijn. Er is echter discussie over welk criterium van toepassing is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat als de gebruiker na een lange tijd pas de fout opmerkt?

A

Zelfs als de gebruiker de fout pas na een lange tijd opmerkt, moet hij nog steeds onverwijld de aanbieder op de hoogte brengen en dit uiterlijk binnen 13 maanden na het moment waarop hij zich bewust werd van de fout. Anders vervalt zijn recht om een correctie te vragen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wat is het effect van de beslissing van het Hof van Justitie van de EU in 2021?

A

Het Hof van Justitie bevestigde in 2021 dat de termijn van 13 maanden een vervaltermijn is en dat, indien de gebruiker niet binnen deze termijn protesteert, hij geen enkele correctie meer kan verkrijgen, ongeacht de omstandigheden. Het Hof voegde eraan toe dat het ook niet meer mogelijk is om de bankdienst op basis van andere regels van nationaal recht aansprakelijk te stellen. Dit principe wordt ook wel “maximale harmonisatie” genoemd.

18
Q

Wat is beslag op een rekening?

A

Beslag op een rekening is een type van derdenbeslag waarbij een schuldeiser een vordering op de schuldenaar legt, dat wordt gehouden door een derde partij, in dit geval een financiële instelling. Het beslag richt zich op de tegoeden op de rekeningen van de schuldenaar bij de betrokken financiële instelling. In geval van een rekening met een debetsaldo heeft het beslag geen voorwerp.

19
Q

Wat is Europees bankbeslag?

A

Europees bankbeslag is een procedure waarmee een schuldeiser eenvoudiger beslag kan leggen op tegoeden op rekeningen van de schuldenaar in andere lidstaten van de Europese Unie. Dit werd ingevoerd om de inning van facturen bij schuldenaren in andere EU-landen te vergemakkelijken. De schuldeiser kan zich tot een rechtbank in zijn eigen land wenden om een dergelijk beslag te laten plaatsvinden.

20
Q

Wat zijn de gevolgen van beslag voor de bank?

A

Als er beslag wordt gelegd op een rekening, moet de bank een verklaring aan de derde-beslagene overgaan, waarin wordt aangegeven welke bedragen de bank verschuldigd is aan de cliënt (oftewel, wat het saldo van de rekeningen samen is). Daarnaast mag de bank geen betalingen meer verrichten voor zover dit zou leiden tot een vermindering van het creditsaldo.

21
Q

Wat gebeurt er met geld dat na het beslag nog op de rekening wordt gestort (vers geld)?

A

In principe is het beslag beperkt tot het creditsaldo op het moment van beslag en valt het vers geld niet onder het beslag. Dit betekent dat vers geld nog steeds kan worden gebruikt om transacties uit te voeren. Echter, dit geld mag niet gebruikt worden voor verrichtingen die het creditsaldo zouden verminderen tot onder het bedrag van het beslag.

22
Q

Wat gebeurt er als de cliënt na het beslag nog geld wil overschrijven of afhalen?

A

Als er beslag wordt gelegd op de rekening, kan de cliënt geen overschrijvingen meer doen of geld afhalen dat zou leiden tot een vermindering van het creditsaldo tot onder het bedrag van het beslag. Indien de cliënt dit toch probeert, zal de bank de transactie niet uitvoeren. Deze regel geldt ook voor kredietkaarten waarbij de afrekening pas later plaatsvindt.

23
Q

Wat is beperkte beslagbaarheid?

A

Beperkte beslagbaarheid is een concept uit het Gerechtelijk Wetboek dat bepaalt dat sommige inkomsten, zoals loon of vervangingsinkomsten, slechts tot een bepaald bedrag vatbaar zijn voor beslag. Dit dient ter bescherming van de beslagene, zodat deze nog over voldoende geld kan beschikken voor het levensonderhoud. Het beschermd bedrag wordt elke dag na de storting van het loon verminderd met 1/30ste. Per kind ten laste wordt het beschermde bedrag verhoogd met een bepaald bedrag.

24
Q

Hoe werkt de berekening van de beperkte beslagbaarheid in de praktijk?

A

Als een vrouw bijvoorbeeld €1.800 verdient en één kind ten laste heeft, zou eerst gekeken worden naar het deel dat onbeperkt beslagbaar is. Dit is het bedrag dat het loon boven een bepaalde drempel uitkomt. In dit voorbeeld zou dat 282 euro zijn. Dan wordt het totaal bedrag dat in beslag kan worden genomen bepaald, door het onbeperkt beslagbare bedrag en het bedrag voor het kind ten laste op te tellen. In dit geval zou dat 372 euro zijn. Het resterende bedrag (€1.800 - €372 = €1.428) is beschermd tegen beslag op de dag dat het loon wordt gestort. Elke dag daarna vermindert dit beschermde bedrag met 1/30ste.

25
Q

Hoe verhoudt beslag zich tot schuldvergelijking?

A

Schuldvergelijking kan plaatsvinden als een persoon meerdere rekeningen heeft bij een financiële instelling, sommige met een debetsaldo en sommige met een creditsaldo. De financiële instelling kan dan de schulden en tegoeden tegen elkaar compenseren. Dit gebeurt doorgaans via compensatiebedingen. Voor ondernemers kunnen deze compensatiebedingen tegen derden worden ingeroepen. Wanneer de rekeninghouder geen onderneming is, kan de bank zich op compensatiebedingen beroepen tegenover derden/andere schuldeisers, voor zover de vorderingen met elkaar samenhangen.

26
Q

Hoe werkt beslag in het geval van gerechtelijke reorganisatie?

A

Tijdens een gerechtelijke reorganisatie krijgt een bedrijf tijdelijk bescherming tegen haar schuldeisers. Gedurende deze fase, ook wel de opschortingsperiode genoemd, kan er geen beslag worden gelegd op het bedrijf. Dit betekent dat eventuele beslagleggingen geen effect hebben gedurende deze periode van opschorting.

27
Q

Wat is een kwaliteitsrekening?

A

Een kwaliteitsrekening is een soort rekening die in een bijzondere hoedanigheid wordt aangehouden, waardoor de goederen op de rekening een afgescheiden vermogen vormen. Voorbeelden hiervan zijn de derdenrekeningen van advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en vastgoedmakelaars. Deze worden door de wet erkend als kwaliteitsrekeningen. Bij beslaglegging op de rekeningen van de houder van een dergelijke rekening, zoals een advocaat, zal in principe ook de kwaliteitsrekening onder het beslag vallen. Maar bij de verklaring derde-beslagene opgesteld door de bank moet worden vermeld dat een deel van de tegoeden op een derdenrekening staat. De economische eigenaar kan deze bedragen revindiceren, ofwel opeisen, en zo onttrekken aan het beslag.

28
Q

Hoe werkt beslag op een gezamenlijke rekening?

A

Een gezamenlijke rekening is een rekening die op naam staat van meerdere personen. Als één van deze personen een schuldeiser heeft die beslag wil leggen, rijst de vraag of de gehele rekening geblokkeerd moet worden of dat slechts de helft van de rekening onder het beslag valt. In de praktijk wordt de gehele rekening doorgaans geblokkeerd. Dit komt omdat de bank zelf de interne eigendomsverdeling van het tegoed op de rekening niet kent.

29
Q

Wat gebeurt er met een bankrekening in geval van faillissement?

A

Bij faillissement wordt de bankrekening geblokkeerd zodra de bank op de hoogte is van het faillissementsvonnis door publicatie in het Belgisch Staatsblad. Het vermogen van de onderneming wordt dan toevertrouwd aan de curator voor vereffening.

30
Q

Wat gebeurt er met een bankrekening tijdens een gerechtelijke reorganisatie?

A

Tijdens een gerechtelijke reorganisatie wordt de bankrekening niet geblokkeerd. De schuldenaar (de onderneming) behoudt zelf het beheer over zijn activa.

31
Q

Wat gebeurt er met een bankrekening bij overlijden?

A

Bij overlijden is er een blokkeringsverplichting voor de bank zodra deze kennis heeft van het overlijden. Dit geldt ook als de rekening op naam van meerdere personen staat. De blokkering is bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van wie de erfgenamen zijn en om de fiscale administratie te informeren voor de berekening van de successierechten.

32
Q

Hoe kan de blokkering van een bankrekening na overlijden worden opgeheven?

A

De deblokkering kan gebeuren op vertoon van een akte van erfopvolging, opgesteld door een notaris, of een attest van erfopvolging door de administratie (Bureau rechtszekerheid). Het is verplicht om een akte van erfopvolging te hebben als een van de erfgenamen minderjarig is, als er een testament is opgesteld, of als er een huwelijkscontract is.

33
Q

Wat gebeurt er met een gezamenlijke rekening bij overlijden van één van de echtgenoten?

A

Bij overlijden krijgt de langstlevende echtgenoot beschikking over de helft van het creditsaldo met een maximum van €5000. Dit geldt over de totaliteit van alle rekeningen, bij alle financiële instellingen. Er zijn echter enkele uitzonderingen die niet onder deze limiet vallen, zoals uitvaartkosten en ziekenhuisopnames. Deze limiet moet gerespecteerd worden, anders verliest de overlevende echtgenoot het recht om de nalatenschap te verwerpen.

34
Q

Wat is het verschil tussen een overeenkomst voor bepaalde en onbepaalde tijd bij het beëindigen van een bankrekening?

A

Een overeenkomst voor bepaalde tijd, zoals een termijnrekening, kan niet voortijdig worden beëindigd, aangezien een bepaald bedrag voor een bepaalde termijn wordt vastgezet in ruil voor een hoger rendement. Dit kan echter door de bank worden toegestaan tegen compensatie. Een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan daarentegen worden beëindigd met een redelijke opzegtermijn. Als deze termijn niet wordt gerespecteerd, kan dit worden beschouwd als contractuele wanprestatie.

35
Q

Wat zijn de regels voor het beëindigen van zicht- en gereglementeerde spaarrekeningen volgens de Wet op de Economische Herstelwerkzaamheden (WER)?

A

Volgens artikel VII.25 WER kunnen zicht- en gereglementeerde spaarrekeningen voor consumenten op grond van algemene voorwaarden op elk moment kosteloos worden beëindigd door de gebruiker, tenzij er een opzegtermijn van maximaal een maand is voorzien. De aanbieder kan de overeenkomst eenzijdig beëindigen met een opzegtermijn van ten minste 2 maanden. Deze regels gelden voor overeenkomsten van onbepaalde duur.

36
Q

Wat is de procedure voor het beëindigen van een betaalrekening van een consument met een geoorloofde debetstand die langer dan drie maanden terugbetaalbaar is?

A

Volgens artikel VII.98 WER geldt dezelfde regeling als in artikel VII.25 WER. Echter, kredietverstrekkers mogen bij gegronde redenen verdere kredietopnames opschorten en de consument hiervan op de hoogte stellen.

37
Q

Wat betekent het om een bankrekening te ontbinden en wanneer kan dit gebeuren?

A

De ontbinding van een bankrekening kan plaatsvinden wanneer één van de partijen een contractuele wanprestatie begaat, bijvoorbeeld wanneer een kredietfaciliteit wordt geschonden. Dit betekent in feite het beëindigen van de rekeningovereenkomst door een van de partijen vanwege het falen van de andere partij om haar contractuele verplichtingen na te komen.

38
Q

Wat is de bankoverstapdienst en wat is het doel ervan?

A

De bankoverstapdienst, geregeld in art. VII.62/1-62/7, is een dienst die alleen voor consumenten beschikbaar is. Het doel is om de mobiliteit tussen banken te bevorderen op administratief niveau, bijvoorbeeld voor het overzetten van domiciliëringen. Een consument kan naar een nieuwe bankinstelling stappen en deze zal alle nodige regelingen treffen via de bankoverstapdienst.

39
Q

Wat zijn de gevolgen van het sluiten van een bankrekening?

A

Wanneer een rekening wordt gesloten, kan deze een debet- of creditsaldo hebben. Er moet dan een afleidingsrekening worden aangegeven waarop eventuele toekomstige stortingen terecht kunnen komen. Indien de rekening een debetsaldo heeft bij beëindiging, moet dit eerst aangezuiverd worden. Zolang dit niet gebeurt, blijft de rekeninghouder rente verschuldigd aan de oude instelling.

40
Q

Wat gebeurt er als een rekening die wordt gesloten een debetsaldo heeft?

A

Als een rekening bij beëindiging een debetsaldo heeft, moet dit eerst worden aangezuiverd. Zolang dit niet is gebeurd, blijft de rekeninghouder rente verschuldigd aan de oude instelling. De rentevoet kan de wettelijke rentevoet zijn, die momenteel erg laag is, of de rentevoet die gold tijdens de overeenkomst, die meestal hoger is dan de wettelijke rente.

41
Q

Is er een mogelijkheid tot rechtsmisbruik bij het sluiten van een rekening met een debetsaldo?

A

In de praktijk komt het soms voor dat banken een debetsaldo negeren, waardoor de rente jarenlang niet betaald wordt, maar wel verschuldigd blijft. Dit kan worden gezien als rechtsmisbruik en het nominale bedrag aan rente kan worden verminderd.