Geld in het recht Flashcards

1
Q

Wat is de circulatiefunctie van geld?

A

De circulatiefunctie van geld is een essentiële functie die verwijst naar het gebruik van geld als een medium voor de uitwisseling van goederen en diensten. In tegenstelling tot de barterhandel, waarbij goederen direct worden geruild, vereist geld geen directe complementariteit van behoeften tussen kopers en verkopers. Geld wordt beschouwd als ‘het enige goed dat tegen alle goederen wordt verhandeld’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe functioneert geld als een rekeneenheid of waardemeter?

A

Geld functioneert als een rekeneenheid of waardemeter door een gemeenschappelijke basis te bieden voor het uitdrukken van de waarde van verschillende goederen en diensten. In plaats van te proberen de waarde van bijvoorbeeld een kip uit te drukken in termen van broden of schoenen, kan een uniforme munteenheid, zoals de euro, worden gebruikt om de waarde van die kip eenvoudig te kwantificeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kunnen virtuele munten ook de functie van rekeneenheid vervullen?

A

Virtuele munten, zoals cryptocurrencies, kunnen potentieel de functie van rekeneenheid vervullen, maar hun volatiliteit kan dit bemoeilijken. Door grote schommelingen in waarde kan het lastig zijn om de waarde van goederen en diensten nauwkeurig en stabiel te representeren met virtuele munten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe functioneert geld als een koopkrachtreserve?

A

Geld fungeert als een koopkrachtreserve door mensen de mogelijkheid te bieden hun financiële middelen op te slaan voor toekomstige consumptie. Door geld te sparen, te investeren of te beleggen, kunnen mensen hun vermogen opbouwen en behouden. Dit is echter onderhevig aan inflatie, die de waarde van opgeslagen geld in de loop van de tijd kan verminderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Moet geld aan alle genoemde functies voldoen om als zodanig te worden beschouwd?

A

Er is discussie over of een munteenheid aan alle genoemde functies moet voldoen om als geld te worden beschouwd. Echter, de circulatiefunctie wordt algemeen aanvaard als een essentiële functie voor geld. Zonder deze functie, zou het niet mogelijk zijn voor geld om te dienen als een medium van uitwisseling in de economie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is chartaal geld en wat zijn de kenmerken ervan?

A

Charteel geld verwijst naar fysieke vormen van geld zoals munten en bankbiljetten. Het is een wettig betaalmiddel binnen de EU, wat betekent dat het recht geeft aan schuldenaren om hun schuld te voldoen en de schuldeiser verplicht is om deze betaling te aanvaarden. Het is echter geen verplicht betaalmiddel, omdat partijen kunnen overeenkomen om niet in chartaal geld te betalen. Dit wordt vaak ‘fiatgeld’ genoemd, wat betekent dat het zijn waarde ontleent aan het vertrouwen in de uitgevende entiteit, en niet aan de intrinsieke waarde van de munt zelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is giraal geld en hoe wordt het gebruikt?

A

Giraal geld verwijst naar de digitale representatie van geld in bankrekeningen. Het betreft alle betalingstransacties die leiden tot het verplaatsen van geld van de ene rekening naar de andere, zoals bij het gebruik van een bankkaart of creditcard. Giraal geld wordt steeds vaker gebruikt naarmate het gebruik van chartaal geld afneemt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is elektronisch geld en hoe verschilt het van giraal geld?

A

Elektronisch geld wordt gebruikt voor peer-to-peer betalingen zonder dat dit leidt tot een inschrijving op een traditionele zichtrekening. Het werkt met een elektronische geldrekening, zoals Paypal. Het belangrijkste verschil met giraal geld is dat er geen tussenkomst is van traditionele financiële instellingen. Desondanks zijn er tegenwoordig nog steeds veel meer girale betalingen dan betalingen met elektronisch geld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is virtueel geld en kan het worden beschouwd als geld in de traditionele zin?

A

Virtueel geld, of cryptovaluta, zoals Bitcoin, is een digitale vorm van geld. De status ervan als geld is echter minder duidelijk. Hoewel het de circulatiefunctie van geld kan vervullen, wordt het niet op veel plaatsen geaccepteerd als betaalmiddel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is giraal geld?

A

Giraal geld is een vorm van geld dat elektronisch of digitaal wordt opgeslagen en getransfereerd. Het vertegenwoordigt een tegoed of een schuldvordering van de rekeninghouder tegenover een financiële instelling. Het saldo op een rekening, zoals €1000, wordt beschouwd als een schuldvordering van dat bedrag tegenover de financiële instelling. Het is belangrijk op te merken dat dit een obligatoire en geen zakenrechtelijke relatie is, wat betekent dat men geen eigenaar is van het geld, maar eerder een vordering heeft op de bank.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is het autonoom karakter van de verbintenis van de bankier?

A

Het autonoom karakter van de verbintenis van de bankier betekent dat de bank zich moet houden aan de instructies van de rekeninghouder, ongeacht eventuele geschillen of kwesties tussen de betalende en ontvangende partijen. Bijvoorbeeld, als er een geschil is tussen de betaler en ontvanger over een transactie, kan de bank de betaling niet stoppen of terugdraaien op basis van dit geschil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hoe wordt giraal geld beschermd?

A

Giraal geld is beschermd door een systeem van depositobescherming. Dit betekent dat tot een bepaald bedrag de gelden van een rekeninghouder zijn afgedekt door een beschermingsmechanisme, wat een vorm van financiële zekerheid biedt voor de rekeninghouder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat gebeurt er als een betaling wordt uitgevoerd voor de transactie tussen de banken plaatsvindt?

A

In de meeste gevallen gebeurt de creditering van een rekening ‘onder voorbehoud van goede afloop’. Dit betekent dat de transactie onder voorbehoud is dat het geld daadwerkelijk wordt overgemaakt door de betalende bank en ontvangen door de ontvangende bank. Als dit niet gebeurt, kan de creditering worden teruggedraaid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn excepties in de context van girale geldtransacties?

A

Excepties verwijzen naar situaties waarin een betaling kan worden tegengehouden of teruggedraaid. In de context van girale geldtransacties zijn dergelijke uitzonderingen zeer beperkt en mogen ze meestal niet worden ingeroepen tegen de bank. Twee van de weinige uitzonderingen zijn onverschuldigde betaling en het niet plaatsvinden van de onderliggende transactie tussen de banken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wanneer ontstaat de verbintenis in het kader van giraal geld?

A

Vroeger was er discussie over dit onderwerp, maar tegenwoordig ontstaat de verbintenis op het moment waarop de creditering van de begunstigde plaatsvindt en wanneer de begunstigde de mogelijkheid heeft kennis te nemen van de creditering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is de inhoud van de verbintenis van giraal geld?

A

De verbintenis van giraal geld houdt in dat de gelden die op de rekening zijn gestort, moeten worden teruggegeven aan de rekeninghouder. Dit kan rechtstreeks gebeuren door geldopname, of onrechtstreeks door de gelden ter beschikking te stellen van een door de rekeninghouder aangewezen derde persoon, dat wil zeggen de begunstigde van betalingstransacties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe werd de aansprakelijkheid voor ongeoorloofde betalingstransacties in het verleden benaderd?

A

Voorheen was het zo dat als er gevallen van fraude waren, zoals betalingsopdrachten die niet afkomstig waren van de rekeninghouders maar van fraudeurs, de vraag of de bank aansprakelijk was, werd benaderd vanuit de restitutieverbintenis. Er werd vaak bedongen dat de bank alleen aansprakelijk was als er sprake was van een grove fout, zoals een onjuiste handtekening of gebrekkig taalgebruik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wat is de resultaatsverbintenis in de context van giraal geld?

A

De resultaatsverbintenis is een soort verbintenis waarbij de bank verplicht is om de restitutieverbintenis uit te voeren, ongeacht externe factoren of overmacht. Dit betekent dat, zelfs als er iets gebeurt zoals een brand in de bank kort nadat de rekeninghouder geld heeft gestort, de bank nog steeds het risico draagt omdat het een resultaatsverbintenis is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Wat moet een rekeninghouder doen als hij/zij een groot bedrag wil opnemen?

A

Een rekeninghouder moet de bank verwittigen wanneer hij/zij van plan is een groot bedrag op te nemen. Dit is meestal nodig om ervoor te zorgen dat de bank voldoende fondsen beschikbaar heeft voor de opname.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Wat is de definitie van elektronisch geld volgens de Europese Richtlijn?

A

Elektronisch geld volgens de Europese Richtlijn is een monetaire waarde die elektronisch is opgeslagen, een schuldvordering vertegenwoordigt op de uitgevende instelling, wordt uitgegeven in ruil voor ontvangen geld en wordt geaccepteerd als betaalmiddel door andere ondernemingen dan de uitgever.

20
Q

Wat zijn enkele overeenkomsten tussen giraal geld en elektronisch geld?

A

Elektronisch geld en giraal geld hebben een aantal overeenkomsten. Ten eerste vertegenwoordigen beide een schuldvordering, wat betekent dat hun juridische aard hetzelfde is. Ten tweede is de uitgevende instelling verplicht om het geld terug te geven. Als iemand geld op een elektronische geldrekening heeft geplaatst en dit geld weer wil omzetten in giraal geld, dan moet de uitgevende instelling dit verzoek inwilligen.

21
Q

Waarom worden cryptocurrencies niet als elektronisch geld beschouwd volgens deze definitie?

A

Cryptocurrencies voldoen niet aan de definitie van elektronisch geld om een aantal redenen. Ten eerste is er geen uitgevende instelling of centrale entiteit die overgaat tot de uitgifte van bijvoorbeeld bitcoins. Ten tweede worden cryptocurrencies niet noodzakelijk uitgegeven in ruil voor ontvangen geld - ze kunnen worden ‘gemined’.

22
Q

Zijn cryptocurrencies een betalingsdienst volgens de richtlijn voor betalingsdiensten?

A

Nee, cryptocurrencies zijn geen betalingsdienst volgens de richtlijn voor betalingsdiensten. Volgens deze richtlijn moeten geldmiddelen worden overgemaakt en wordt ‘geldmiddelen’ gedefinieerd als chartaal geld, giraal geld of elektronisch geld. Daarom zijn er op EU-niveau geen regels voor cryptocurrencies, noch voor de diensten die hiermee verband houden, zoals handelsplatforms voor cryptocurrencies.

23
Q

Is er enige regelgeving voor cryptocurrencies?

A

Hoewel er op EU-niveau geen specifieke regelgeving is voor cryptocurrencies, bestaat er een richtlijn waarbij een aantal verplichtingen uit de witwaswetgeving worden doorgetrokken naar de bitcoininstellingen. Dit is echter niet zo belangrijk voor de algemene regulering van cryptocurrencies.

24
Q

Wat is de definitie van virtueel geld volgens de Europese Centrale Bank (ECB) uit 2012?

A

De definitie van virtueel geld volgens de ECB is “een soort ongereguleerd, digitaal geld, dat wordt uitgegeven en meestal wordt gecontroleerd door de ontwikkelaars ervan, en wordt gebruikt en geaccepteerd door de leden van een specifieke virtuele gemeenschap”.

25
Q

Hoe definieert het Financial Crimes Enforcement Network virtueel geld in 2019?

A

Volgens het Financial Crimes Enforcement Network is virtueel geld “een ruilmiddel dat in sommige omgevingen functioneert als een valuta, maar niet alle kenmerken van een echte valuta heeft (geen wettig betaalmiddel)”.

26
Q

Hoe definieert de European Banking Authority (EBA) virtueel geld in 2019?

A

Volgens de EBA is virtueel geld “een digitale representatie van waarde die niet wordt uitgegeven door een centrale bank of een openbare autoriteit, noch noodzakelijkerwijs is verbonden aan een fiat-valuta, maar wordt geaccepteerd door natuurlijke of juridische personen als betaalmiddel en kan elektronisch worden overgedragen, opgeslagen of verhandeld”.

27
Q

Waarom is de definitie van de EBA beter dan de voorgaande definities?

A

De definitie van de EBA is uitgebreider en nauwkeuriger dan de voorgaande definities. Het erkent dat virtueel geld een digitale representatie van waarde is, maar niet noodzakelijkerwijs is verbonden aan een fiat-valuta en niet wordt uitgegeven door een centrale bank of openbare autoriteit. Het benadrukt ook dat het wordt geaccepteerd als betaalmiddel en elektronisch kan worden overgedragen, opgeslagen of verhandeld, wat een bredere reeks gebruikssituaties en -omgevingen dekt.

28
Q

Wat is het doel van de voorgestelde EU-verordening betreffende markten in crypto-activa (MiCA)?

A

MiCA is een poging van de EU om crypto-activa te reguleren. Het doel is om een wettelijk kader te bieden aan dienstverleners (uitgevers van crypto-activa) en gebruikers, wat momenteel ontbreekt. Het introduceert ook transparantieverplichtingen.

29
Q

Welke drie categorieën van crypto-activa onderscheidt het MiCA-systeem?

A

Het MiCA-systeem onderscheidt drie categorieën crypto-activa:

Utility-tokens, die recht geven op een bepaalde prestatie of goed.
Investment-tokens, die toegang geven tot een deel van de winst van een bedrijf. Deze worden vaak als financiële instrumenten beschouwd en vallen dus buiten de MiCA-regeling.
Payment tokens, die als ruilmiddel kunnen worden gebruikt en de circulatiefunctie hebben.
30
Q

Wat zijn de twee soorten payment tokens volgens de MiCA-regeling?

A

Er zijn twee soorten payment tokens volgens de MiCA-regeling:

Asset-referenced tokens, cryptoactiva die proberen een stabiele waarde te behouden door te verwijzen naar de waarde van verschillende fiduciaire valuta's, grondstoffen of andere cryptoactiva.
Electronic money tokens, een type cryptoactiva dat als ruilmiddel wordt gebruikt en dat een stabiele waarde probeert te behouden door te verwijzen naar de waarde van een fiduciaire valuta.
31
Q

Welke regulering zal worden opgelegd aan cryptovaluta zoals Bitcoin volgens de MiCA-regeling?

A

Hoewel Bitcoin zelf niet onder een specifiek statuut valt vanwege zijn hoge volatiliteit, zal er volgens de MiCA-regeling een verplichting worden opgelegd om een White Paper te hebben. Dit is een informatiedocument bedoeld voor iedereen die wil handelen in Bitcoin. Service providers zullen ook aan bepaalde regels en reguleringen moeten voldoen.

32
Q

Wie draagt het risico van inflatie (koopkrachtvermindering) in een contract?

A

Volgens het principe van monetair nominalisme draagt de schuldeiser (SE) het risico, tenzij anders overeengekomen. De schuldenaar (SA) heeft bevrijdend betaald als hij het in het contract nominaal bepaald bedrag heeft betaald.

33
Q

Voor welke soort schulden geldt het principe van monetair nominalisme?

A

Het principe van monetair nominalisme is van toepassing op geldschulden, maar niet op waardeschulden.

34
Q

Is het principe van monetair nominalisme van openbare orde of dwingend recht?

A

Nee, het principe van monetair nominalisme is noch van openbare orde, noch van dwingend recht. De partijen hebben contractsvrijheid en kunnen indexeringsmechanismen opnemen die de prijs aanpassen aan de inflatie.

35
Q

Welke transparantievereisten zijn van toepassing bij B2C- en B2B-contracten?

A

Voor B2C-contracten eist de wet op de economische regelgeving (WER) transparantie, aangezien er wordt uitgegaan van een ongelijke positie tussen onderneming en consument. Onrechtmatige bedingen kunnen leiden tot nietigheid. Voor B2B-contracten vereist artikel 91/2 van de WER ook transparantie, maar Belgische rechters zijn niet gebonden door rechtspraak van het Hof van Justitie en er is geen sprake van een principieel onevenwicht, hoewel dit wel mogelijk is. Ook hier kunnen onrechtmatige bedingen leiden tot nietigheid.

36
Q

Is er een uitzondering op de vrijheid van contract in het geval van beschermende wetgeving?

A

a, er zijn uitzonderingen op de contractvrijheid in het geval van beschermende wetgeving. Bijvoorbeeld, in het geval van woninghuur kan de indexering slechts één keer per jaar plaatsvinden op basis van de gezondheidsindex.

37
Q

Wat is het verschil tussen verbintenismunt en betaalmunt?

A

De verbintenismunt is de munteenheid waarin een contractuele schuld is uitgedrukt, terwijl de betaalmunt de munteenheid is waarin de betaling daadwerkelijk plaatsvindt. Deze zijn vaak hetzelfde, maar kunnen verschillen door overeenkomst, wisselbeperkingen, de local payment rule, of openbare akten.

38
Q

Wat zijn enkele redenen waarom de verbintenismunt en betaalmunt kunnen verschillen?

A

De verbintenismunt en betaalmunt kunnen verschillen door:

Overeenkomst tussen partijen.
Wisselbeperkingen die bepaalde restricties opleggen met betrekking tot het gebruik van de ene of de andere munteenheid.
De local payment rule, waarbij de schuldenaar bevrijdend kan betalen in de munteenheid van het land van de plaats van betaling.
Openbare akten waarbij rechters vaak beperkt zijn tot bepaalde munteenheden waarin ze een partij tot betaling kunnen veroordelen.
39
Q

Wat is de local payment rule?

A

De local payment rule is een regel die ontstaan is op basis van gebruik in internationale handelstransacties. Volgens deze regel kan de schuldenaar bevrijdend betalen in de munteenheid van het land van de plaats van betaling. Deze regel zit automatisch in een internationaal contract en moet uitdrukkelijk worden wegbedongen als men hiervan wil afwijken.

40
Q

Wat is de plaats van betaling volgens de local payment rule?

A

De plaats van betaling kan worden vastgelegd in het contract. Indien dit niet het geval is, wordt de plaats van betaling bij een koopovereenkomst indirect bepaald door het Weens Koopverdrag, waarbij de plaats van betaling de plaats van levering is. Bij niet-koopovereenkomsten wordt de plaats van betaling bepaald door het nationale recht dat het contract beheerst.

41
Q

Wat is conversie in de context van betaalmunt en verbintenismunt?

A

Conversie is de omrekening van de verbintenismunt (de munteenheid waarin een contractuele schuld is uitgedrukt) naar de betaalmunt (de munteenheid waarin de betaling daadwerkelijk plaatsvindt).

42
Q

Op basis van welke koers vindt deze conversie plaats?

A

De koers voor deze conversie kan worden bepaald door een overeengekomen conversiebeding. Dit kan bijvoorbeeld een vaste pariteit zijn, of het kan gebaseerd zijn op de wisselkoers op een bepaalde plaats en datum.

43
Q

Welke plaats en datum worden gebruikt voor conversie als deze niet expliciet zijn vastgelegd in het contract?

A

De plaats en datum voor conversie worden bepaald door de wet die van toepassing is op het contract. De conversieplaats is doorgaans de plaats van betaling. De conversiedatum kan verschillen tussen landen: sommige landen, zoals België, gebruiken de ‘payment date rule’ (datum van daadwerkelijke betaling), terwijl andere landen, zoals Zwitserland, de ‘breach date rule’ gebruiken (datum van vervaldag, waarop de betaling had moeten plaatsvinden).

44
Q

Wat zijn de gevolgen van het toepassen van de ‘payment date rule’ versus de ‘breach date rule’?

A

Het toepassen van de ‘payment date rule’ versus de ‘breach date rule’ kan leiden tot verschillende uitkomsten in termen van het bedrag dat betaald moet worden, afhankelijk van de wisselkoers op de betreffende datums. Als bijvoorbeeld de wisselkoers gunstiger is voor de schuldenaar op de datum van daadwerkelijke betaling dan op de vervaldag, zou de schuldenaar minder moeten betalen volgens de ‘payment date rule’. In dat geval kan de schuldeiser een schadevergoeding krijgen voor het wisselkoersverlies dat het gevolg is van een late betaling.

45
Q

Wat gebeurt er als het toepassen van de ‘payment date rule’ resulteert in een groter bedrag voor de schuldeiser?

A

Als de toepassing van de ‘payment date rule’ resulteert in een groter bedrag voor de schuldeiser, dan moet de schuldenaar dit grotere bedrag dragen als gevolg van zijn late betaling.

46
Q

Wat zijn wisselkoersschommelingen en waarom zijn ze belangrijk in internationale handel?

A

Wisselkoersschommelingen zijn fluctuaties in de waarde van een munteenheid ten opzichte van een andere munteenheid. Ze zijn belangrijk in internationale handel omdat ze invloed hebben op de kosten en opbrengsten van transacties die in vreemde valuta worden uitgevoerd.

47
Q

Wat zijn enkele beschermingsmechanismen tegen wisselkoersschommelingen?

A

Er zijn verschillende beschermingsmechanismen tegen wisselkoersschommelingen, waaronder:

Valutawaardebedingen (indexation clauses): Hierbij wordt het bedrag dat moet worden betaald aangepast op basis van de verhouding van de munteenheid ten opzichte van een andere waarde, zoals een edelmetaal, een andere munteenheid, of een mandje van munteenheden.

Muntoptieclausule (currency option clause): Dit geeft de partijen de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende bedragen in verschillende munten.

Hedging-transacties: Dit zijn technieken om het risico van wisselkoersschommelingen te verminderen, zoals de overdracht van een schuldvordering (bijvoorbeeld door factoring) of het afsluiten van valutatermijncontracten (forward rate agreements), waarbij een vreemde valuta op termijn wordt gekocht tegen een afgesproken koers.

Verzekering: Het wisselkoersrisico wordt gedragen door een verzekeraar in ruil voor de betaling van een premie.