Gamla tentafrågor - CREN Flashcards

1
Q

Arbetet att bära en tung låda uppför en trappa, skiljer sig i en del cirkulations- fysiologiska avseenden från att gå uppför samma trappa, i samma takt, utan någon låda. Förklara!

A

Ett dynamiskt arbete kräver jämfört med i vila ett ökat syreupptag för att tillgodose behovet av syre för att producera den energi som behövs. Att bära på lådan, utöver den egna kroppsvikten, uppför trappan innebär ett större arbete som kräver mera energi och därför mera syre. Det gör att hjärtfrekvensen är högre, slagvolymen större (och därmed hjärtminutvolymen höger). Den perifera syreextraktionen blir också högre. Förutom att det dynamiska arbetet blir tyngre, leder det statiska inslaget, med att bära lådan, till att både det systoliska och det diastoliska blodtrycket är högre då man bär lådan. Detta för att det totala perifera motståndet blir högre under statiskt arbete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur räknas testvärde/konditionstal ut?

A

Arteriovenösa-syrediffrensen/kroppsvikt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Genom vilka mekanismer har slagvolymen förändrats jämfört med i vila?

A

Venösa återflödet ökar, ökad kammarfyllnad ger kraftigare kontraktion ( enl. Starlings
lag) Ökat sympatiskuspåslag ger större kontraktionskraft dvs. större slagvolym för en given fyllnad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Berätta klart och koncist om hur nyckelenzymet trombin i koagulationskaskaden självt kan bidra till att begränsa att koagulationen inte fortsätter ut på det friska, oskadade endotelet på kärlväggen.

A

Redogöra för protein C systemet, jag vill ha med trombomodulin, aktivering av protein C och att protein C tillsammans med protein S bryter ned de aktiverade faktorerna V och VIII. Risken för både trombos och blödning är mycket större hos gamla än unga så det borde gå att integrera i tänkt tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

De K-vitaminberoende koagulationsfaktorerna modifieras postribosomalt, för denna modifiering behövs enzymer som är beroende av vitamin K. Förklara vad de K- vitaminberoende koagulationsfaktorerna har gemensamt strukturellt och funktionellt i hemostasen.

A

Har gamma-karboxylerade glutaminsyrarester som binder kalcium och som är viktiga för den tredimensionella strukturen och bindningen till ytan av aktiverade, negativt laddade trombocyter (via kalcium och via en hydrofob del som exponeras då faktorn binder kalcium).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara nedbrytningen av haem-ringen (i hemoglobin, myoglobin, cytokromer)
från det första klyvningssteget till dess nedbrytningsprodukten/erna utsöndras ur kroppen.

A

Haem bryts vanligen (90 %) ned inom det retikuloendoteliala systemet. Enzymet hemoxigenas initierar klyvningen med resultat att en kolmonoxidmolekyl bildas för varje hemmolekyl som bryts ned. Denna mekanism är den enda källan till endogen kolmonoxid i kroppen och kan användas i diagnostiken av eventuell hemolys, genom att man mäter koncentrationen kolmonoxidhemoglobin i blod. Kolmonoxid binder 240 gånger starkare till hemoglobin än syre och finns därför bundet till hemoglobin under lång tid. Den öppnade hemringen (bilirubinet) binds till albumin i plasma och transporteras till levern för Fas-II konjugering med glukuronsyra. Konjugerat bilirubin transporteras i plasma till njurarna där det utsöndras, men en del utsöndras med gallan till tarmen där bakterier omvandlar det till urobilinogen. Urobilinogen är färglöst, men en del av det tas upp till cirkulationen omvandlas till gulfärgat urobilin som utsöndras med urinen och ger den dess gula färg. En del urobilinogen reduceras i tarmen till sterkobilinogen och sterkobilin som ger feces dess bruna färg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Funktionell residualkapacitet (FRC) är ett mått på andningsmedelläget. Att mäta FRC kräver mer avancerad utrustning som till exempel pletysmograf (body box). Ange ett annat lungfunktionsmått som också beskriver andningsmedelläget samt hur man enklast mäter detta.

A

Summan av inspiratorisk reservvolym (IRV) och tidalvolym (Vt)är ett annat mått på andningsmedelläget. Det mäts genom att patienten efter en normal utandning andas in maximalt. Den inandande volymen utgöres av Vt + IRV och blir därmed ett mått på andningsmedelläget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Alfons och Beata får göra arbetsprov på cykelergometer med mätning av hjärtfrekvens, blodtryck, lungventilation och analys av syreupptag och koldioxidelimination. Efteråt säger Beata: Jag blev ju väldigt andfådd mot slutet av testet. Var det för att jag har mindre lungvolymer än Alfons?
Vad blir Ditt svar till Beata? Motivera!

A

Hos friska är det inte lungvolymerna som är begränsande för arbetsförmågan, utan förmågan till kontinuerligt dynamiskt muskelarbete beror på maximala syreupptagningsförmågan som i sin tur fa. beror på hur mycket blod hjärtat pumpar (cardiac output) och hur mycket syre musklerna kan utnyttja. Friska har en överkapacitet vad gäller lungvolymer och begränsas normalt inte av ventilationsförmågan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly