FY08 Flashcards
säteilyn spektri
Sähkömagneettisen säteilyn intensiteetti aallonpituuden tai taajuuden funktiona. Intensiteetti kuvaa, kuinka paljon energiaa säteily kuljettaa tietyn suuruisen pinta-alan läpi aikayksikössä
jatkuva spektri
eri aallonpituusalueet vaihtuvat toisikseen ilman selviä rajoja
viivaspektri
koostuu muutamasta erillisestä spektriviivasta. Esimerkiksi loisteputken lähettämän valon spektri
emissiospektri
Aineen lähettämän eli emittoiman sähkömagneettisen säteilyn spektri
kaasun emissiospektrin synty
kaasun emittoima säteily hajotetaan prisman tai hilan avulla, jolloin saadaan spektriviivat esille. Eri aallonpituuksia vastaavat spektriviivat näkyvät, kun valo taipuu hilassa (eli diffraktoituu).
absorptiospektri
Kaasuatomit voivat absorboida jatkuvasta säteilystä vain tiettyjä aallonpituuksia vastaavat säteilyn energiat. Näistä aallonpituuksista syntyvät spektrin absorptioviivat, ja absorptio ilmenee valolähteen jatkuvassa spektrissä tummina viivoina.
valon kvanttiteoria
sähkömagneettinen säteily koostuu erillisistä hiukkasmaisista osista, joita kutsutaan fotoneiksi. Sähkömagneettista säteilyä voidaan kuvata hiukkasmallilla, jonka mukaan säteily koostuu fotoneista. Hiukkasmalli ei kuitenkaan yksin ole riittävä sähkömagneettisen säteilyn kuvaamisessa.
fotoni
syntyy sähkömagneettisen säteilyn emissiossa ja häviää absorptiossa. Fotonit ovat massattomia, ja ne liikkuvat valonnopeudella
röntgensäteily
Röntgensäteilyä synnytetään tyhjiöputkessa, jossa on metallista valmistetut anodi ja katodi. anodin ja katodin välille on kytketty korkea tasajännite. Elektronit lähtevät katodilta, joutuvat anodin ja katodin välisessä sähkökentässä kiihtyvään liikkeeseen ja törmäävät hyvin suurella nopeudella anodiin. Kun elektronit kohtaavat anodiaineen, ne jarruuntuvat ja pysähtyvät nopeasti törmäysten takia. Elektronien jarruuntumisesta aiheutuvaa säteilyä kutsutaan röntgenputken jarrutussäteilyksi. Jarrutussäteilystä aiheutuva röntgensäteilyn spektri on jatkuva, ja likimain tasainen, eikä se riipu siitä, mitä ainetta anodi on.
ominaissäteily
Kun elektronien kiihdytysjännitettä kasvatetaan, spektriin ilmaantuu teräviä intensiteettipiikkejä. Spektrin piikit eli ominaissäteily (karakteristinen säteily) syntyy elektronisuihkun törmätessä anodimateriaalin atomeihin, jolloin atomien elektronirakenteessa tapahtuu muutoksia. Kiihdytysjännitteen kasvaessa piikkien paikka ei muutu, mutta intensiteetti kasvaa. Intensiteettipiikkien paikat ovat anodiaineelle ominaisia.
valosähköilmiö
Sähkömagneettisen säteilyn (valon) aiheuttama elektronien irtoaminen metallin pinnasta. Irtoavien elektronien liike-energia ei riipu valon intensiteetistä vaan taajuudesta. Valon intensiteetti vaikuttaa ainoastaan irronneiden elektronien lukumäärään. Elektronin irtoaminen metallista perustuu elektronin vuorovaikutukseen fotonin kanssa. Kohdatessaan elektronin fotoni luovuttaa sille energiansa ja häviää. Osa säteilyn energiasta kuluu elektronin irtoamiseen metallista ja loppu ilmenee irronneen elektronin liike-energiana. Jos fotonin energia on pienempi kuin elektronin irrottamiseen tarvittava energia, valosähköilmiötä ei tapahdu
irrotustyö
Pienin energia, joka valosähköilmiössä tarvitaan elektronin irrottamiseen metallista
rajataajuus
pienin säteilyn taajuus, jolla elektroni saadaan irtoamaan metallin pinnasta. suoran ja x-akselin leikkauspiste
miten voidaan määrittää valosähköilmiön seurauksena irronneiden elektronien liike-energia?
Tyhjiöputken katodilta irtoaa elektroneja valosähköilmiön seurauksena, ja nämä elektronit liikkuvat kohti anodia. Katodin ja anodin välissä olevassa sähkökentässä elektroniin kohdistuu sähköinen voima, jonka suunta on kohti katodia. Sähköinen voima tekee elektroniin työn, joka pienentää sen liike-energiaa. Katodin ja anodin välistä jännitettä U kutsutaan vastajännitteeksi, koska se vähentää elektronien liike-energiaa ja muuntaa sitä sähköiseksi potentiaalienergiaksi.
Sitä jännitteen arvoa U, jolla sähkövirta loppuu, kutsutaan pysäytysjännitteeksi. Nopeimpien elektronien pysäyttämiseen vaadittava pysäytysjännite saadaan yhtälöstä QU=E_k, max.
Comptonin sironta
kun säteilyn fotoni törmää kimmoisasti vapaaseen tai atomiin heikosti sidottuun elektroniin, fotonin liikkeen suunta muuttuu, ja fotoni luovuttaa törmäyksessä osan energiastaan elektronin liike-energiaksi. Koska fotonin energia pienenee törmäyksessä, fotonin aallonpituus on sironnan jälkeen hieman suurempi kuin tulevan fotonin aallonpituus
aaltohiukkasdualismi
kaikilla säteilylajeilla ja hiukkasilla on sekä hiukkasille että aalloille ominaisia piirteitä. Hiukkasten aaltomaiset ominaisuudet ilmenevät, kun hiukkasten väliset etäisyydet ovat samaa suuruusluokkaa kuin niiden de Broglien aallonpituudet
aaltomekaaninen atomimalli
lähtökohta aineaaltohypoteesi, jonka mukaan hiukkasella on hiukkasmaisten ominaisuuksien ohella myös aaltomaisia ominaisuuksia. Atomin elektroniverhoa kuvataan seisovien aaltojen avulla. aineaallon on oltava seisova aalto, sillä seisova aalto ei lähetä energiaa ympäristöön. Tämän seisovan aallon aallonpituuden on oltava de Broglien aallonpituuden kokonainen monikerta.
kvanttimekaaninen atomimalli
elektronin tilaa kuvataan aaltofunktiolla, joka määräytyy Schrödingerin johtamasta yhtälöstä. Aaltofunktiot kuvaavat elektronin paikan todennäköisyysjakaumaa atomin stationäärisissä tiloissa eli tiloissa, jossa järjestelmän mikään ominaisuus ei muutu. Näin ollen järjestelmä ei voi esimerkiksi lähettää tai vastaanottaa energiaa ilman, että järjestelmä siirtyy tilalta toiselle. Elektronin aaltofunktiota kuvaavat neljä kvanttilukua: pääkvanttiluku n, sivukvanttiluku l, magneettinen kvanttiluku m_l ja spinkvanttiluku m_s. Kvanttiluvut n, l ja m_l liittyvät Schrödingerin yhtälön ratkaisuihin eli tilafunktioihin, ja ne määrittelevät atomin elektroniorbitaalin. Tilafunktio ilmaisee atomissa olevan elektronin kvanttimekaanisen tilan. Orbitaalit kuvaavat niitä alueita ytimen ympärillä, joissa elektroni on todennäköisimmin.
miten elektronin ja ytimen sähköiseen vuorovaikutukseen liittyvän potentiaalienergian nollataso valitaan?
niin, että atomin kokonaisenergia on negatiivinen. Elektronilla on atomissa liike-energiaa sekä sen ja ytimen väliseen vuorovaikutukseen liittyvää potentiaalienergiaa. On sovittu, että kun elektronin liike-energia riittää juuri elektronin irtoamiseen atomista, sen kokonaisenergia eli liike-energian ja potentiaalienergian summa on nolla. Koska liike-energia on aina positiivinen, tämä sopimus merkitsee, että elektronin potentiaalienergia atomissa on negatiivinen. Atomiin sidottu elektroni liikkuu hitaammin kuin atomista irtoamassa oleva elektroni, ja sillä on näin pienempi liike-energia, joten atomiin sidotun elektronin kokonaisenergia on negatiivinen.
miksi kaasun kaikki absorptiospektrin viivat näkyvät kyseisen kaasun emissiospektrissä, mutta kaikki emissiospektrin viivat eivät kuitenkaan näy absorptiospektrissä?
Normaalitilaisessa kaasussa (eli kun kaasu ei ole kuumaa) lähes kaikki atomit ovat perustilassa, joten absorptiospektristä puuttuvat emissiospektrissä olevat, viritystilojen välisiä siirtymiä vastaavat viivat.
miksi maan lähettämä lämpösäteily absorboituu hyvin kasvihuonekaasuihin, mutta auringon näkyvän valon aallonpituusalueella oleva säteily ei?
Molekyyleillä on elektronisten tilojen lisäksi värähtelyyn ja pyörimiseen liittyvät tilat, jotka ovat myös kvanttiutuneet. Ilmakehän kasvihuonekaasut ovat vähintään kolmiatomisia molekyylejä. Tällaiset molekyylit virittyvät korkeammille värähtelytiloille absorboidessaan infrapunasäteilyä. Näkyvän valon fotonit eivät pysty virittämään kasvihuonekaasumolekyylejä, koska fotonien energiat eivät vastaa minkään molekyylin energiatilojen välistä eroa.
ydin
koostuu nukleoneista eli protoneista ja neutroneista. Protonit ja neutronit koostuvat u-ja d-kvarkeista. Kvarkeilla on niiden sähkömagneettisiin vuorovaikutuksiin liittyvän sähkövarauksen lisäksi myös toisenlainen ominaisuus, jota kutsutaan värivaraukseksi tai väriksi
vahva vuorovaikutus
ilmenee värivarauksellisten hiukkasten välillä vaikuttavana voimana, ns. vahvana voimana, joka sitoo kvarkit toisiinsa. voimakas-> kvarkit eivät esiinny yksittäin, vaan yhteen liittyneinä. Kvarkkien yhteenliittymät ovat ulospäin värineutraaleja. Kvarkkien välinen vahva voima vaikuttaa hieman nukleonin ulkopuolellakin, ja tämä jäännösvoima sitoo nukleonit toisiinsa. Sen avulla ydin pysyy koossa huolimatta protonien välisestä sähköisestä hylkimisvoimasta
ydinvoima
nukleonien välinen voima, joka siis on pohjimmiltaan vahvan vuorovaikutuksen aiheuttama. Ydinvoiman kantama on lyhyt, noin 2 fm. Ydinvoima on pienin nukleonien välisen keskietäisyyden kohdalla, ja voima muuttuu hylkiväksi, kun etäisyys r on nukleonin säteen luokkaa. Ydinvoima vaikuttaa nukleonien välillä yhtä suurena nukleonilajista riippumatta. Neutroni on kuitenkin sitoutunut ytimeen vahvemmin kuin protoni, koska protoniin vaikuttaa myös muiden protonien sähköinen hylkimisvoima.
nuklidi
ydinlaji, jossa on tietty määrä protoneja ja neutroneja.
sisäinen energia
aineen massaan sisältyvää energiaa.
massavaje
ytimen rakenneosien yhteismassan ja atomin massan erotus
ytimen sidosenergia
energia, joka tarvitaan hajottamaan ydin nukleoneiksi. Yhtä suuri energia vapautuu, kun nukleonit sitoutuvat toisiinsa muodostaessaan ytimen. massavajetta vastaava energia. E_b
sidososuus
sidosenergia nukleonia kohti. atomiytimen pysyvyyden eli stabiliteetin mitta. Sidososuus on keskimääräinen energia, jolla yksi nukleoni on sitoutunut ytimeen. Sidososuus lasketaan jakamalla ytimen sidosenergia massaluvulla.
keskiraskaiden ydinten sidososuus
keskiraskaiden ytimien sidososuus on suurin. Siksi keskiraskaat ytimet, kuten rauta ja nikkeli, ovat pysyvimpiä ytimiä. Niissä nukleonit ovat voimakkaammin toisiinsa sitoutuneita kuin kevyemmissä ja raskaammissa ytimissä. Sidososuus kasvaa atomin massaluvun kasvaessa rautaan saakka, ja pienenee siitä eteenpäin.
ytimen energiatilat
kvantittuneet. perustila ja viritystiloja. Kun ytimen viritystila purkautuu, syntyy sähkömagneettista säteilyä.
ledin toiminta
elektroni kohtaa atomisidoksessa olevan aukon, ja osa elektronin energiasta muuntuu sähkömagneettiseksi säteilyksi. Tällöin elektroni siirtyy ylemmältä energiatilalta alemmalle, ja atomi emittoi tilojen energioiden erotusta vastaavan säteilykvantin.
laserin toiminta
perustuu aineen elektronitiloihin liittyvien viritysten ja purkausten ketjureaktioon, jossa syntyy intensiteetiltään voimakasta monokromaattista ja koherenttia valoa. laite, joka vahvistaa valoa stimuloidun emission avulla.
monokromaattinen valo
sen aalloilla on sama taajuus
koherentti valo
aallot ovat samassa vaiheessa
vuorovaikutuspotentiaali
sellaiseen sähkömagneettiseen vuorovaikutukseen liittyvä potentiaali, joka sitoo elektronin tietylle alueelle avaruudessa. tällöin syntyy energialtaan kvantittunut elektronitila. kuvaa elektronin sähkömagneettiseen vuorovaikutukseen liittyvää potentiaalienergiaa varausyksikköä kohden elektronin sijainnin funktiona. Hiukkasen esiintymistodennäköisyys on suurin siellä, missä potentiaalienergia on pienin.
mihin kvanttimekaaninen atomimalli perustuu?
Schrödingerin yhtälön ratkaisuun tilanteessa, jossa potentiaali U on elektronin ja ytimen väliseen sähköiseen vuorovaikutukseen liittyvä potentiaali. Lisäksi energiatiloihin vaikuttaa myös elektronien välinen vuorovaikutus.
kvanttipiste.
keinotekoinen kvanttirakenne. myös muunlaisen potentiaalin kuin elektronin ja ytimen väliseen sähköiseen vuorovaikutukseen liittyvän potentiaalin vangiksi jääneet elektronit asettuvat kvanttiutuneille energiatiloille.
stimuloitu emissio
Jos fotoni kohtaa atomin, ja fotonin energia vastaa atomin energiatasojen eroa, atomi virittyy. Vastaava ilmiö on mahdollinen myös kvanttipisteillä. Viritystila purkautuu yleensä spontaanisti, mutta purkautumisen voi saada aikaan myös toinen vastaava fotoni. Tätä ilmiötä kutsutaan stimuloiduksi emissioksi. Atomin viritystila purkautuu ja atomi säteilee fotonin, jolla on sama taajuus kuin atomiin osuneella fotonilla-> 2 fotonia, joilla sama taajuus kuin atomiin osuneella. -> saa uusia virittyneitä atomeja purkautumaan-> syntyy paljon saman taajuisia fotoneja
laserin rakenne
- väliainetta, jossa voi tapahtua elektronitiloihin liittyvää virittymistä. Virittyminen saadaan aikaan esimerkiksi sähkövirran tai valon avulla 2. peili. 3. puoliläpäisevä peili. Peilien tehtävä on pitää viritystilojen purkauksissa syntynyt säteily peilien välissä niin pitkään, että erisuuntaiset ja erivaiheiset komponentit poistuvat ja samalla koherentin valon intensiteetti kasvaa. 4. laseriin tuotava energia. 5. lasersäde.
aurinkokennon toiminta
perustuu valosähköilmiöön, joka tapahtuu kennon fotodiodien pn-rajapinnassa. Mikäli fotonin energia ylittää materiaalille ominaisen irrotustyön, fotoni voi synnyttää pn-rajapinnan läheisyyteen elektroni-aukkoparin. Tyhjennysalueen sähkökenttä erottaa positiivisesti varattujen hiukkasten tavoin käyttäytyvät aukot ja varaukseltaan negatiiviset elektronit toisistaan. Kun valon intensiteetti on riittävän suuri, p- ja n-puolen pintojen välille syntyy jännite. Aukot ja elektronit eivät voi yhdistyä tyhjennysalueen kautta, mutta yhdistyminen on mahdollinen ulkoisen virtapiirin kautta, kun p- ja n-puolen pinnoille kytketään johdinkontaktit
aurinkopaneeli
koostuu useista sarjaan kytketyistä aurinkokennoista
miksi valon intensiteetin tulee olla suuri, jotta p- ja n-puolen pintojen välille syntyy jännite?
Kun paneeleihin kohdistuvan säteilyn intensiteetti on suurin, tällöin myös aurinkokennoihin osuvien fotonien määrää on suurin. Tämä lisää kennoissa muodostuvien varauksenkuljettajien (elektronien ja aukkojen) määrää ja kennosta saatavaa sähkövirtaa.
miksi kaikkea kennoon absorboituvaa säteilyä ei voida hyödyntää sähköntuotannossa?
Fotonin energia ei välttämättä riitä elektroni-aukkoparin muodostamiseen. Toisaalta absorboituneen fotonin energia saattaa olla suurempi kuin irrotustyö, jolloin irronneelle elektronille jää runsaasti liike-energiaa
spektrivaste
kuvaa aurinkokennon kykyä muuntaa säteilyn energiaa sähköisesti siirrettäväksi energiaksi. Spektrivaste on aurinkokennon virtapiiriin tuottaman suurimman mahdollisen sähkövirran ja kennoon kohdistuvan säteilytehon suhde.
Säteilyn aallonpituus kasvaa-> fotonin taajuus ja energia pienenevät. Kun fotonin aallonpituus on tiettyä kynnysarvoa suurempi, fotonin taajuus on alle valosähköilmiön rajataajuuden, eikä fotonin energia riitä synnyttämään elektroni-aukkoparia -> spektrivaste on nolla. Spektrivaste saa suurimman arvonsa, kun fotonin energia on irrotustyön suuruinen. Kun säteilyn aallonpituus lyhenee spektrivasteen huippua vastaavasta aallonpituudesta, säteilyn energia ylittää irrotustyön. Tällöin yhä pienempi osuus säteilytehosta synnyttää sähkövirtaa, ja spektrivaste vähenee.
tunneloituminen
hiukkaset läpäisevät esteitä, joita ne eivät klassisen fysiikan mukaan voisi läpäistä. hiukkasen esiintymistodennäköisyyttä kuvaava aaltofunktion neliö |ψ(x)|^2 on nollasta poikkeava myös sellaisen esteen toisella puolella, jonka läpäisemiseen sen energia ei klassisen fysiikan mukaan riitä
superpositio
Hiukkasen tilojen superpositio tarkoittaa sitä, että hiukkanen saattaa olla useassa eri tilassa yhtä aikaa, kunnes hiukkanen havaitaan yhdessä näistä tiloista
lomittuminen
toisistaan etäälläkin olevien hiukkasten kvanttitilat saattavat riippua toisistaan – ajallisesti välittömästi ja ilman varsinaista vuorovaikutusta. Sanotaan, että hiukkasten tilat ovat lomittuneet.
Hiukkasten kvanttitilat voivat lomittua, kun kaksi superpositiossa olevaa hiukkasta vuorovaikuttaa keskenään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hiukkasten tilojen havaintotodennäköisyydet riippuvat toisistaan lomittumisen seurauksena.
kvanttitietokone
Kvanttitietokone käyttää laskutoimituksiin kvanttibittejä eli kubitteja. Kubittia kuvaa kvanttimekaaninen tila – esim. järjestelmän alin energiatila vastaa kubitin arvoa 0 ja eka viritystila ψ1 arvoa 1. Kubittitilat voivat erota toisistaan myös elektronin pyörimisen kaltaisen ominaisuuden, spinin, perusteella. Usein kubitit ovat keinotekoisia ja voidaan tulkita kvanttipisteiksi.
Tavallisesta bitistä poiketen kubitin arvoa voi kuvata myös lukua 0 ja lukua 1 vastaavien kvanttitilojen superpositio – eli se voi ikään kuin saada molemmat arvot yhtä aikaa. Kun kvanttitietokoneessa on useampi kubitti, niiden kvanttitilat voidaan lisäksi lomittaa, minkä seurauksena kubittien arvot riippuvat toisistaan. Kvanttilaskenta tapahtuu superpositiossa olevilla tiloilla, joille voidaan suorittaa tilaa muokkaavia operaatioita. Näin ollen kerralla käsiteltävän tiedon määrä on suuri. Kun laskun tulos luetaan, kvanttitila tulee mitatuksi, jolloin superpositio romahtaa, ja tulokseksi saadaan klassinen binääriluku. Kaikkien samanaikaisesti tehtyjen laskutoimitusten tuloksia ei siten saada kerralla.
optinen mikroskooppi
muodostaa linssien avulla suurennetun optisen kuvan kohteesta. toiminta perustuu näkyvään valoon. Optisella mikroskoopilla voi erottaa satojen nanometrien kokoluokkaa olevia yksityiskohtia.
elektronimikroskooppi
käyttää valon sijasta elektronisuihkua. Sen erottelukyky on nanometrien luokkaa aineaallon lyhyen aallonpituuden takia.
atomivoimamikroskooppi
saadaan parhaimmillaan näkyviin näytteen yksittäiset atomit, joiden suuruusluokka on vain 0,1 nm.
toiminta perustuu aineen pinnassa olevien atomien aiheuttamiin sähköisiin voimiin.
tunnelointimikroskooppi
perustuu kvanttimekaanisesta tunnelointi-ilmiöstä johtuvien sähkövirtojen syntyyn näytteen ja mikroskoopin mittakärjen välille. voidaan tutkia kiinteän aineen pinnan ja siihen tarttuneiden molekyylien rakennetta ja elektronitiloja. laite, jossa muutamista atomeista koostuvaa mittakärkeä kuljetetaan tutkitun pinnan yläpuolella. Kun mittakärjen ja pinnan atomien etäisyys on noin 0,2–0,5 nm, pinnan elektronitiloilta voi tunneloitua elektroneja mittakärkeen tai päinvastoin. Tutkitun pinnan ja mittakärjen välille syntyy mitattavissa oleva sähkövirta, jota kutsutaan tunnelointivirraksi. Pinnan ja mittakärjen välille voidaan kytkeä biasjännitteeksi kutsuttu jännite, jonka suuruus ja merkki määräävät, miltä elektronitiloilta tunnelointia tapahtuu, ja kumpaan suuntaan. Laitetta voidaan käyttää kahdessa eri tilassa: vakiokorkeustilassa tai vakiovirtatilassa
spetroskopia
ainetta analysoidaan sen lähettämän sähkömagneettisen säteilyn spektrin avulla. Spektrin synty voidaan selittää aineen kvanttimekaanisten energiatilojen avulla
röntgenkristallografia
saadaan tietoa kiinteän aineen kiderakenteesta eli siitä, miten atomit ovat aineessa järjestäytyneet. Menetelmä perustuu röntgensäteilyn diffraktioon aineessa
sirontakokeet
Ytimien ja alkeishiukkasten rakenteen ja ominaisuuksien tutkimus. Hiukkaskiihdyttimellä kiihdytetyillä hiukkasilla, kuten elektroneilla, protoneilla tai ioneilla, pommitetaan näytteenä olevaa ainetta tai toisia hiukkasia. Törmäyksessä syntyneitä hiukkasia tutkitaan erilaisilla ilmaisimilla, jotka mittaavat esimerkiksi hiukkasten liikeratoja ja energiaa. Mittaustuloksista voidaan päätellä, mitä ominaisuuksia tutkittavilla ytimillä tai hiukkasilla on.
hiukkasherätteinen röntgenemissio eli PIXE-menetelmä
Kun ainetta pommitetaan riittävän suurienergisillä elektroneilla, ne voivat irrottaa atomin elektroneja atomin alimmilta energiatiloilta eli sisemmiltä elektronikuorilta. Syntyneeseen tyhjään paikkaan siirtyy välittömästi toinen elektroni joltain korkeammalta energiatilalta eli ylemmältä elektronikuorelta. Samalla atomi säteilee sähkömagneettista säteilyä eli emittoi fotonin, jonka energia on sama kuin elektronikuorten välinen energiaero. Kun hyvin monessa atomissa tapahtuu samanlainen siirtymä, spektrissä havaitaan energiaeroa vastaavan aallonpituuden kohdalla intensiteettipiikki. Tätä röntgensäteilyn aallonpituusalueella syntyvää säteilyä kutsutaan ominaissäteilyksi (karakteristiseksi säteilyksi). Se on kullekin alkuaineelle ominainen, mikä mahdollistaa näytteen alkuainekoostumuksen määrittämisen.
röntgenfluoresenssianalyysi eli XRF-menetelmä
saadaan aikaan vastaavanlaista ominaissäteilyä kuin PIXE-menetelmällä virittämällä tutkitun aineen atomeja röntgen- tai gammasäteilyn fotonien avulla. Fluoresenssi-ilmiöissä atomi emittoi matalampienergiaisen kvantin kuin mitä absorboi.
röntgendiffraktio
Röntgensäteilyn kvantit siroavat hiukkassäteilyn tavoin kiteen atomeista. Kun kidettä säteilytetään röntgensäteilyllä, tiettyihin suuntiin heijastuneet säteet vahvistavat toisiaan. Säteilymaksimit (diffraktiomaksimit) syntyvät niihin suuntiin, joissa kiteen eri atomeista heijastuneet aallot vahvistavat toisiaan eniten. Vahvistussuunnista saadaan tietoa kiteen rakenteesta, eli siitä, millaiseen säännölliseen järjestykseen atomit ovat järjestyneet aineessa.
vakiokorkeustila
mittakärkeä kuljetetaan pinnan yläpuolella siten, ettei kärkeä siirretä pystysuunnassa lainkaan. Tutkittu alue käydään tasossa läpi, ja mittauksen perusteella piirtyy kuva, joka esittää tunnelointivirran arvoa tason paikan funktiona.
vakiovirtatila
mittakärkeä kuljetetaan näytteen yläpuolella siten, että tunnelointivirran arvo pidetään vakiona. Tämä vaatii mittakärjen siirtämistä myös pystysuunnassa. Tällöin mittauksen perusteella piirtyy kuva, joka esittää mittakärjen pystysuuntaista sijaintia tason paikan funktiona.
radioaktiivinen ydin
hajoaa itsestään eli spontaanisti, jolloin emittoituu ydinsäteilyä
ionisoiva säteily
alfa-, beeta-, röntgen- ja gammasäteily. Neutronisäteily ei sellaisenaan ole ionisoivaa säteilyä, koska neutroneilla ei ole sähkövarausta. Neutronisäteily on kuitenkin hyvin läpitunkevaa, ja neutronin absorboiduttua ytimeen ydin yleensä lähettää gammasäteilyä, joka on ionisoivaa säteilyä. suurienergiaista säteilyä
taustasäteily
ympäristössä luonnostaan esiintyvä säteily. Kaikkialla luonnossa esiintyy ihmisen toimista riippumatonta säteilyä, joka on lähtöisin atomien ytimissä tapahtuvista muutoksista. Lisäksi avaruudesta tulee Maahan tähdissä ja galakseissa syntynyttä kosmista säteilyä. Luonnossa esiintyy radioaktiivisuutta, koska tietyt nuklidit hajoavat niin hitaasti, etteivät ne ole vielä ehtineet kaikki hajota. Luonnossa myös syntyy jatkuvasti uusia radioaktiivisia nuklideja pitkäikäisten nuklidien hajoamistuotteina sekä muissa luonnossa esiintyvissä ydinprosesseissa.
alfahajoaminen
Emoydin emittoi alfahiukkasen, jonka rakenne on sama kuin heliumatomin ytimellä ja sähkövaraus positiivinen. Alfahajoamisen seurauksena tytärydin voi jäädä viritystilaan, ja viritystilan purkautuessa syntyy gammasäteilyä. Alfahiukkanen on ennen alfahajoamista osa emoydintä. Klassisen fysiikan mukaan ydin on stabiili, eikä alfahiukkanen näin ollen voi karata emoytimestä. Mutta koska nukleonit muodostavat kvanttimekaanisen systeemin, alfahiukkanen voi tunneloitua ulos ytimestä. kantama eli väliaineen paksuus, jonka läpi ei pääse enää yhtään alfahiukkasta, on ilmassa muutamia senttimetrejä.
miksi monet raskaat ytimet emittoivat nukleoneja juuri alfahiukkasina, eivätkä yksittäisinä nukleoneina?
Protonit ja neutronit ryhmittyvät ytimessä ydinvoiman vaikutuksesta helposti kahden protonin ja kahden neutronin muodostamiksi kokonaisuuksiksi, koska näin nukleonit saavuttavat suuren sidososuuden.
beetahajoaminen
- beeta-= ytimen neutroni muuttuu protoniksi, emittoituu elektroni ja antineutriino
- beeta+= protoni-> neutroni, emittoituu positroni ja neutriino
tytärydin voi jäädä viritystilaan, joten beeta-aktiiviset aineet voivat emittoida myös gammasäteilyä.
Beetahajoaminen tapahtuu heikon vuorovaikutuksen seurauksena. Protonien ja neutronien sisällä olevat kvarkit ovat tarpeeksi lähellä toisiaan, ja voivat kokea heikon vuorovaikutuksen. Beetahiukkasen kantama ilmassa voi olla muutamia metrejä. β+-hajoamisen seurauksena ydin siirtyy alempaan energiatilaan.
antineutriino
neutriinon antihiukkanen, joka on varaukseltaan neutraali ja massaltaan hyvin pieni.