FY06 15-16 Flashcards
ledi
loistediodi, valaiseva puolijohdekomponentti
transistori
kolminapainen puolijohdekomponentti. Transistorit voivat toimia esimerkiksi kytkimenä, vahvistimena tai muistielementtinä.
miksi puolijohteita käytetään elektroniikassa?
Puolijohteilla on monia elektroniikan kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia. Puolijohteiden sähkönjohtokykyyn voidaan vaikuttaa lisäämällä niihin epäpuhtauksia. Toisaalta erilaisia puolijohdemateriaaleja voidaan liittää toisiinsa siten, että sähkönjohtavuutta voidaan hallita vielä valmiissa komponenteissakin.
puolijohdekomponentit
diodit, transistorit ja mikropiirit. kooltaan pieniä ja niiden tarvitsema käyttöjännite on alhainen
päästösuunta
sähkövirta voi kulkea diodin läpi vain yhteen suuntaan. Tällöin diodi on kytketty päästösuuntaan. kun ledin anodi kytketään jännitelähteen plusnapaan, sähkövirta kulkee ledin läpi. Ledin pitempi jalka on anodi ja lyhempi katodi. päästösuunta on anodilta katodille.
estosuunta
Jos sähkövirta ei pääse kulkemaan diodin läpi, diodi on kytketty estosuuntaan.
miten voidaan hyödyntää sitä, että diodi päästää sähkövirran kulkemaan vain yhteen suuntaan?
diodia voidaan käyttää esimerkiksi suojaamaan elektroniikkaa vääränsuuntaisilta virtapiikeiltä tai vaihtovirran tasasuuntaukseen
diodin ominaiskäyrä
kuvaa diodin läpäisevän sähkövirran eli diodivirran riippuvuutta diodin päiden välisestä potentiaalierosta eli diodin napajännitteestä. Kun napajännite ylittää kynnysjännitteen, sähkövirta alkaa kasvaa voimakkaasti. Kynnysjännitteen suuruutta voidaan arvioida sovittamalla suora kuvaajan nopeasti kasvavaan osaan. Sovitetun suoran ja jänniteakselin leikkauskohdasta nähdään kynnysjännite
miksi osa diodeista soveltuu lämpötilan mittaamiseen?
Ominaiskäyrän muoto riippuu diodin lämpötilasta ja siten on olemassa myös lämpötilan mittaamiseen soveltuvia diodeja.
estovirta
Estosuuntaankin kytketyn diodin läpi kulkee pieni sähkövirta (estovirta). Sen suuruus riippuu estosuuntaisen jännitteen suuruudesta. Jos estojännite kasvaa liikaa, diodissa tapahtuu läpilyönti ja diodi tuhoutuu. Läpilyöntijännite on diodista riippuen 5–1000 V.
zener- ja vyörypurkausdiodit
eivät tuhoudu melko suurenkaan sähkövirran kulkiessa estosuuntaan. Koska näissä diodeissa sähkövirran kulku estosuuntaan alkaa tarkasti määritellyillä jännitteillä, niitä voidaan käyttää jännitteen tarkkailuun ja säätöön
minkä mukaan ledin väri määräytyy?
mistä puolijohdemateriaalista se on valmistettu.
toteutuuko Kirchoffin II laki myös diodeilla?
joo. komponenttien jännitehäviöiden summa on sama kuin jännitelähteen napajännite.
etuvastus
Vastus, jonka tarkoitus on rajoittaa ledin läpi kulkevaa sähkövirtaa
miten puolijohteen sähkönjohtokykyä voidaan parantaa?
Puolijohteessa on hyvin vähän sähkövirran vaatimia vapaita elektroneja. Puolijohteen sähkönjohtokykyä voidaan parantaa seostamalla siihen pieniä määriä sopivasti valitun toisen aineen atomeja. Näitä atomeja kutsutaan epäpuhtausatomeiksi. Käytettyjä epäpuhtausatomeja on kahdenlaisia: toisissa on elektronipilven ulkokuorella yksi elektroni enemmän kuin alkuperäisessä puolijohdeatomissa, toisissa yksi vähemmän.
n-tyypin puolijohde
epäpuhtausatomi tuo elektronirakenteeseen mukanaan ylimääräisen elektronin, joka toimii negatiivisesti varautuneena varauksenkuljettajana
p-tyypin puolijohde
epäpuhtausatomilla on yksi elektroni vähemmän kuin puolijohteella ja elektronirakenteeseen syntyy elektroniaukko. Elektroniaukko käyttäytyy kuten positiivisesti varautunut varauksenkuljettaja
miten puolijohdekomponentteja valmistetaan?
yhdistämällä eri tavoin seostettuja puolijohteita toisiinsa. Kun p- ja n-tyypin puolijohdepalat liitetään toisiinsa, syntyy pn-liitos.
diodin toimintaperiaate
Kun puolijohteet liitetään toisiinsa, liitoskohdan lähistöllä olevia p-puolen aukkoja alkaa siirtyä lämpöliikkeen vaikutuksesta rajapinnan läpi n-puolelle ja n-puolen elektroneja p-puolelle. Kun elektroni kohtaa atomisidoksessa olevan aukon, se asettuu siihen. Elektroni ja aukko eivät enää tämän jälkeen toimi varauksenkuljettajina. Liitoskohdan läheisyyteen muodostuu tyhjennysalue, jossa ei ole vapaita varauksenkuljettajia.
Tyhjennysalueen molemmille puolille jää nettovaraus. Ylimääräisiä elektroneja rakenteeseen tuoneet atomit muuttuvat nämä elektronit menetettyään positiivisesti varautuneiksi ioneiksi. Toisaalta elektroniaukkoja synnyttäneistä atomeista tulee negatiivisesti varautuneita ioneja, kun elektronit asettuvat aukkoihin. n- ja p-puolen välille syntyy sähkökenttä ja potentiaaliero, joka havaitaan kynnysjännitteenä. Kuten tutkimuksessa 1 todettiin, sähkövirta saadaan kulkemaan tyhjennysalueen läpi, kun ulkoinen päästösuuntainen jännite on vähintään kynnysjännitteen suuruinen. Estosuuntainen jännite kasvattaa tyhjennysaluetta, päästösuuntainen jännite pienentää sitä.
valkoinen ledi
todellisuudessa sininen tai UV (ultravioletti)-ledi, joka on päällystetty keltaisella, fosforipitoisella valkoista valoa tuottavalla loisteaineella, tai kolmen erivärisen ledin yhdistelmä, jonka valo aistitaan valkoisena.
miksi ledi valaisee?
elektronin siirtyessä aineen elektronirakenteessa olevaan aukkoon, osa sen energiasta muuntuu sähkömagneettisen säteilyn energiaksi. Säteilyn aallonpituus riippuu aineesta, josta puolijohde on valmistettu. Ledeissä tämä syntyvä sähkömagneettinen säteily on näkyvän valon alueella.
fotodiodi
valolle herkkä diodi. sähkömagneettinen säteily voi saada aikaan diodin anodin ja katodin välille jännitteen. Fotodiodiin osuva valo voi irrottaa elektroneja atomisidoksista, jolloin tyhjennysalueelle syntyy aukko-elektroni-pareja. Tästä aiheutuu estosuuntainen sähkövirta (estovirta) pn-liitoksen läpi. Valokennojen toiminta perustuu tähän ilmiöön
luokka 0
Luokan 0 laitteita ei saa enää myydä Suomessa, mutta niitä on vielä käytössä. Suojaus perustuu yhden eristekerroksen peruseristykseen.
luokka 1
peruseristyksen lisäksi suojamaadoitus. Suojamaadoitetussa pistorasiassa ja pistotulpassa on metalliliuskat, jotka yhdistyvät sähkölaitteen suojajohtimen kautta laitteen metalliosiin kuten metallirunkoon. Suojamaadoituksen tarkoituksena on johtaa vikatilanteissa syntyvä sähkövirta maadoitusjohdon kautta maahan. Jos tällainen vikavirta syntyy, sähköverkon sulake laukeaa.