FY07 Sähkömagnetismi ja valo Flashcards
mitä liikkuvalla varatulla hiukkasella on?
sähkö- + magneettikenttä
magneetin kohtiot
magneetti on dipoli, erinimiset kohtiot vetää toisiaan puoleensa
sähkömagneetti
käämi (eristettyä virtajohdinta kierretään useita kierroksia silmukoiksi) kytkettynä tasajännitteeseen. rautasydän keskittää käämin synnyttämän magneettikentän pienemmälle alueelle ja vahvistaa käämin magneettista vaikutusta
voiko magneetin kohtiot irrottaa toisistaan katkaisemalla?
ei voi
miten magnetointi voidaan tehdä?
hankaamalla kappaletta kestomagneetilla tai kytkemällä sähkömagneettiin tasavirta.
alkeismagneetit
atomit ja molekyylit
mistä aineen magneettiset ominaisuudet riippuvat?
sen atomitason rakenteesta. Ominaisuudet riippuvat siitä, kääntyvätkö aineen alkeismagneetit ulkoisen magneettikentän suuntaisiksi. Jos aineen alkeismagneettien suunnat ovat satunnaisia, kappale ei ole ulospäin magneettinen. Jos ulkoinen magneettikenttä pystyy kääntämään aineen alkeismagneetit ulkoisen magneettikentän suuntaisiksi, aine magnetoituu. Siten magneettikentät vahvistavat toisiaan.
alkeisalue
aineen sisällä oleva pieni alue, jossa kaikki alkeismagneetit likimain samansuuntaisia. aiheutuvat siitä, että ferromagneettisissa aineissa atomien välinen vuorovaikutus pyrkii suuntaamaan lähekkäisten alkeismagneettien magneettikentät samansuuntaisiksi
miten magneettisuus voidaan poistaa?
esim. kuumentamalla tai takomalla magneettia, sillä silloin alkeismagneettien suunnat menevät uudelleen epäjärjestykseen. Kun aineen lämpötila ylittää sille ominaisen lämpötilarajan, aine menettää magneettisuutensa. Magneettisesti kovan aineen magneettisuuden poistamiseen tarvitaan voimakas vastakkaissuuntainen magneettikenttä.
ferromagneettinen aine
magnetoituu voimakkaasti ja voi olla pysyvästi magneettinen
magneettisesti pehmeä aine
alkeisalueiden magnetoitumissuunnat muuttuvat helposti. herkästi magnetoituvia, mutta magneettisuus myös häviää nopeasti, kun ulkoinen magneettikenttä poistuu ja alkeisalueiden suunnat sekoittuvat uudelleen.
magneettisesti kova aine
alkeisalueiden magnetoitumissuunnat säilyvät, ja ulkoisen kentän hävittyä aineet jäävät magneettisiksi. Sitä magnetismia, joka jää jäljelle, sanotaan jäännösmagnetismiksi
magneettikentän kenttäviivat
osoittavat magneettikentän suunnan ja voimakkuuden. sulkeutuvia käyriä.
tiheys kuvaa magneettikentän voimakkuutta. Kenttäviivojen suunta magneetin ympärillä on N-kohtiosta S-kohtioon.
oikean käden sääntö
johtimen ympärille kierretyn oikean käden peukalo osoittaa sähkövirran suuntaan, muut sormet osoittavat magneettikentän suunnan.
käämin magneettikenttä
Pitkän käämin sisällä magneettikenttä on likimain homogeeninen.
käämin oikean käden sääntö
jos oikean käden sormet osoittavat käämissä kulkevan sähkövirran suuntaan, peukalo osoittaa käämin synnyttämän magneettikentän suunnan (eteläkohtiosta pohjoiskohtioon) käämin sisällä. Kenttäviivat suuntautuvat käämin sisältä ulos käämin pohjoiskohtiosta. Jos sähkövirran suunta vaihtuu, käämin magneettikentän napaisuus vaihtuu.
mistä Maapallon magneettikenttä syntyy?
Maapallon ytimen uloimpaan, nestemäiseen osaan syntyy Maan pyörimisen ja kuuman kiinteän ytimen vaikutuksesta sähkövirtoja
yhtyykö maan magneettikentän kohtiot maantieteellisiin pohjois- ja etelänapoihin?
ei. Maan magneettikentän etelänapa on Pohjois-Kanadassa ja pohjoisnapa Etelämantereella. Maapallon magneettikenttä on Maan pyörimisakseliin nähden noin 11° kallellaan.
deklinaatio
magneettineulan poikkeama maantieteellisestä pohjoissuunnasta.
inklinaatio
magneettineulan kallistuma vaakatasosta
mihin vapaasti liikkuvan magneettineulan pohjoiskohtio osoittaa Suomessa?
vinosti Maapallon sisään
milloin hiukkaseen ei kohdistu magneettista voimaa magneettikentässä?
hiukkanen on paikallaan tai se liikkuu magneettikentän suuntaisesti
oikean käden sääntö positiivinen hiukkanen
etusormi osoittaa varatun hiukkasen liikkeen suunnan, keskisormi magneettivuon tiheyden suunnan ja
peukalo voiman suunnan.
tekeekö magneettinen voima työtä?
ei. Voiman suunta muuttuu jatkuvasti, se on aina kohtisuorassa hiukkasen nopeusvektoria ja magneettivuon tiheyttä
vastaan. magneettisella voimalla ei ole liikkeen suuntaista komponenttia
milloin varatun hiukkasen liike homogeenisessä magneettikentässä on tasaista ympyräliikettä?
jos hiukkanen liikkuu kohtisuorasti magneettikenttää vastaan
miten Maan magneettikenttä suojaa avaruuden hiukkassäteilyltä?
Maan magneettikenttä muuttaa avaruudesta tulevien varattujen hiukkasten lentoratoja ja estää osaa niistä ohjautumasta Maata kohti.
virtajohtimen oikean käden sääntö
Etusormi osoittaa sähkövirran suunnan, keskisormi magneettivuon tiheyden suunnan ja peukalo voiman suunnan.
yhdensuuntaisten johtimien väliset vuorovaikutukset
Yhdensuuntaiset johtimet vetävät toisiaan puoleensa, kun johtimissa kulkevat sähkövirrat ovat samansuuntaiset, ja hylkivät toisiaan, kun sähkövirrat kulkevat johtimissa vastakkaisiin suuntiin
miten sähkökentän tekemä työ ilmenee?
hiukkasen liike-energian muutoksena
elektronivoltti
energia, jonka elektroni saa ylittäessään yhden voltin suuruisen potentiaalieron
Työ-energiaperiaate homogeenisessa sähkökentässä
Jos sähkökenttä on homogeeninen ja varattuun hiukkaseen vaikuttaa vain sähköinen voima, sähköisen voiman tekemä työ on yhtä suuri kuin hiukkasen liike-energian muutos
syklotroni
Syklotroni on hiukkaskiihdytin. Syklotronissa ioneja kiihdytetään lähes tyhjiössä sähkökentän avulla suureen nopeuteen ja ohjataan magneettikentän avulla takaisin uudelleen kiihdytettäviksi.
syklotronin toimintaperiaate
- Ionilähteeltä saapuva ionisuihku ohjataan kahden onton D-kirjaimen muotoisen elektrodin väliin. Ionit kiihdytetään D-kappaleiden välissä olevan, suurella taajuudella suuntaansa vaihtavan sähkökentän avulla kohti toista elektrodia. Sähkökentän tekemä työ lisää työ-energiaperiaatteen mukaan ionien liike-energiaa jokaisella kierroksella.
- Kiihdytysvaiheen jälkeen ionit joutuvat homogeeniseen magneettikenttään, jossa niihin kohdistuu magneettinen voima. Se kaareuttaa ionien rataa, mutta ei muuta ionien vauhtia.
- Magneettikentästä poistuessaan ionit joutuvat uudestaan elektrodien väliseen rakoon, jossa sähkökentän suunta on vaihtunut. Tämän seurauksena ionin nopeus kasvaa jälleen. Kiihdyttävän jännitteen taajuus tahdistetaan ionien kierrostaajuuteen siten, että jännitteen suunta vaihtuu samassa ajassa, joka ionilta kuluu puolikkaaseen kierrokseen. Koska ionin nopeus kasvaa, myös radan säde kasvaa.
- Kun ionien radan säde on saavuttanut suurimman mahdollisen arvonsa, ionit ohjataan ns. poikkeutuselektrodilla ulos syklotronista käyttökohteeseensa.
massaspektrometri
käytetään mm. ionisoitujen molekyylien ja atomien massojen, sekä ionien ominaisvarauksien Q/m määrittämiseen. Ionisoidun alkuaineen eri isotoopeilla on eri ominaisvaraus eli sama varaus mutta eri massa. Massaspektrometriä käytettäessä tutkittava näyte täytyy ionisoida, sillä sähkö- ja magneettikentän avulla voidaan ohjata vain varattuja hiukkasia.
massaspektrometrin toimintaperiaate
- Ionit ohjataan kiihdyttävään sähkökenttään.
- Ionit tulevat nopeusvalitsimeen kohtisuorasti sen magneettikenttää ja sähkökenttää vastaan. Ionit kulkevat suoraan kun sähköinen voima ja magneettinen voima ovat yhtä suuret. Muiden ionien radat kaareutuvat, ja ne ohjautuvat laitteen seinämiin. Kaikilla nopeusvalitsimesta ulos tulevilla ioneilla on sama nopeus.
- Nopeusvalitsimesta ionit ohjataan kohtisuorasti analysointimagneettikenttään. Ionit ovat magneettikentässä tasaisessa ympyräliikkeessä.
- Lopuksi ionit osuvat esimerkiksi tietokoneeseen kytkettyyn ilmaisimeen. Siihen tulleiden osumien perusteella saadaan määritettyä massaspektri. Saman alkuaineen eri isotoopit erottuvat toisistaan analysointimagneettikentässä, koska niillä on eri massat. Ilmaisintiedon perusteella saadaan selville ratojen säteet ja eri isotoopit eroteltua.
sähkömagneettinen induktio
muuttuva magneettivuo käämin läpi synnyttää sähkökentän, joka aiheuttaa käämin napojen välille jännitteen. Jos virtapiiri on suljettu, jännite aikaansaa piiriin sähkövirran. Magneettivuon muutos voi aiheutua joko silmukan poikkipinta-alan tai magneettivuon tiheyden muutoksesta tai magneettikentän kääntymisestä silmukan suhteen.
miten induktiojännitettä ja -virtaa merkitään?
e ja i
Lenzin laki
Induktiovirta on suunnaltaan sellainen, että sen vaikutukset vastustavat magneettivuon muutosta, josta induktio aiheutuu.
induktiivinen kytkentä
Käämit, joiden aiheuttamat magneettivuot kulkevat toistensa läpi
rautasydän
Induktiivisessa kytkennässä käytetään rautasydäntä. Kun käämiin kytketään jännite, sen johtimissa (silmukoissa) kulkeva sähkövirta magnetoi käämin sisällä olevan rautasydämen. Rautasydän voimistaa magneettikenttää ja parantaa kytkennän hyötysuhdetta.
vaihtojännite
ajan suhteen jaksollisesti vaihteleva jännite, joka saa vuoroin positiivisia ja vuoroin negatiivisia arvoja
miksi suoraan johtimeen indusoituu lähdejännite?
kun johdin liikkuu homogeenisessä magneettikentässä kohtisuoraan magneettivuon tiheyttä vastaan, johtimessa oleviin elektroneihin kohdistuu magneettinen voima. elektronit siirtyvät johtimen toiseen päähän ja toiseen päähän syntyy elektronivajaus. -> sähkökenttä. Lopulta sähkökenttä kasvaa niin suureksi, että elektroneihin kohdistuva sähköinen voima tulee yhtä suureksi kuin magneettinen voima, jolloin elektronien siirtyminen lakkaa.
Faradayn laki
Jos magneettivuon muutos ei ole tasainen, induktiojännite ei ole vakio. Yhteen silmukkaan indusoitunut hetkellinen induktiojännite on magneettivuon muutosnopeus eli derivaatta ajan suhteen.
pyörrevirta
Kun johdekappaleen läpäisevä magneettivuo muuttuu, kappaleeseen indusoituu sähkövirtoja, joita kutsutaan pyörrevirroiksi. Metallissa olevat vapaat elektronit alkavat liikkua muodostaen metallin sisälle induktiovirtoja kun metallilevyyn syntyy Faradayn induktiolain mukainen jännite
induktiojarrut
Esim. junaa jarrutettaessa sähkömagneetteihin kytketään sähkövirta, jolloin kiskoihin indusoituu pyörrevirtoja. Kiskoissa kulkevat pyörrevirrat synnyttävät magneettisen voiman, joka jarruttaa sähkömagneettien ja samalla junan liikettä. Junaa jarrutettaessa kiskot lämpenevät, eivät junassa olevat jarrut. Induktiojarruissa ei esiinny kitkaa kuten perinteisissä kitkaan perustuvissa jarruissa.
metallinpaljastimen toimintaperiaate
metallinpaljastin koostuu kahdesta käämistä: lähetinkäämistä (1) ja vastaanotinkäämistä (2). Käämissä 1 kulkee vaihtovirta. Kun metalliesine on käämin 1 muuttuvassa magneettikentässä, metalliesineeseen indusoituu pyörrevirtoja. Niiden aikaansaama muuttuva magneettikenttä menee osittain vastaanotinkäämin 2 läpi. Vastaanotinkäämiin indusoituu jännite, joka paljastaa metallin läsnäolon.