FY05 KPL 6-14 Flashcards
jousivakio
kuvaa jousen jäykkyyttä. arvo sitä suurempi, mitä jäykempi jousi on. yksikkö N/m
harmoninen voima
kappaleeseen kohdistuvaa voima, joka suuntautuu aina kappaleen tasapainoasemaa kohti ja on suoraan verrannollinen tasapainoasemasta mitattuun etäisyyteen. esim. jousivoima
jousivoima
voima, jolla kappale, kuten jousi, vastustaa venyttämistään ja kokoonpuristamistaan. F=-kx. vaikuttaa vastakkaiseen suuntaan kuin jousta venyttävä tai puristava voima. ei ole vakiovoima, sillä sen suuruus riippuu siitä, kuinka suuri on kappaleen poikkeama tasapainoasemaansa nähden.
milloin palauttava voima ei enää välttämättä ole harmoninen?
Jos poikkeama tasapainoasemasta kasvaa suureksi. Esimerkiksi kumilenkin tai pitkäksi venytetyn jousen mikroskooppinen rakenne voi muuttua, jolloin sen aiheuttaman voiman luonne muuttuu. Jousi ei silloin välttämättä enää palaudu alkuperäiseen mittaansa tai se voi katketa.
värähtely
tasapainoaseman ympärillä tapahtuva kappaleen liike, jossa samat vaiheet toistuvat säännöllisin aikavälein. jaksollista liikettä
harmoninen värähdysliike
Mitä pienempi on liikkeen laajuus (amplitudi), sitä paremmin harmoninen värähtelijä mallintaa liikettä. Harmoninen värähtelijä värähtelee liikkeen laajuudesta riippumatta samalla taajuudella. Harmoninen kokonaisvoima synnyttää harmonisen värähdysliikkeen.
värähtelyn tasapainoasema
ääriasemien puolessa välissä
amplitudi
värähtelijän suurin poikkeama tasapainoasemasta
jakso
yksi värähdys. värähtelijän liike esimerkiksi ääriasemasta toiseen ja takaisin
jaksonaika
yhteen värähdykseen kulunut aika
vaihe
Jaksollisessa liikkeessä säännöllisesti toistuvaa liiketila. jaksonajan välein värähtelijät ovat samassa vaiheessa. Puolen jaksonajan välein värähtelijät ovat vastakkaisessa vaiheessa.
taajuus
värähdysten lukumäärä sekunnissa. jaksonajan käänteisluku
milloin jousen varassa värähtelevän kappaleen liikettä voidaan mallintaa harmonisena värähtelynä?
kun jousi on kevyt, värähtelyn amplitudi pieni sekä kappaleen massa on pieni. Myös heilurin liikettä voidaan mallintaa harmonisena liikkeenä, kun heilurin lanka on ohut, punnus kevyt sekä poikkeutuskulma pieni; pienillä heilahduskulmilla palauttava voima on likimain harmoninen.
Harmonisessa värähdysliikkeessä olevan, hyvin kevyen jousen varassa värähtelevän kappaleen jaksonaika
T=2pi*sqrt(m/k) m=kappaleen massa, k=jousen jousivakio
heilurin heilahdusaika, kun heilurin poikkeutuskulma on pieni ja punnus kevyt
T=2pi*sqrt(l/g) l= heilurin langan pituus, g= putoamiskiihtyvyys
riippuuko jaksonaika värähtelyn amplitudista harmonisesta värähdysliikkeessä?
ei
vaimeneva värähtely
Jos systeemi ei ole eristetty, värähtelyn amplitudi pienenee ajan kuluessa. Tällaista värähtelyä sanotaan vaimenevaksi värähtelyksi.
mistä värähtelyn vaimeneminen johtuu?
Vaimeneminen aiheutuu värähtelijään vaikuttavista vastusvoimista (esimerkiksi ilmanvastus, kitka heilurin nivelessä), joiden takia osa värähtelijän mekaanisesta energiasta muuntuu värähtelijän ja ympäristön sisäenergiaksi.
värähtelijän nopeus ja kiihtyvyys tasapainoaseman kohdalla
nopeus suurin, kiihtyvyys nolla
värähtelijän nopeus ja kiihtyvyys ääriasemissa
nopeus nolla, kiihtyvyys suurin
ominaistaajuus
luontainen värähtelytaajuus. se taajuus, jolla tasapainosta poikkeutettu värähtelijä värähtelee päästessään värähtelemään vapaasti.
milloin resonanssi syntyy?
kun siihen vaikuttaa jaksollinen voima, jonka taajuus on sama tai lähes sama kuin sauvan ominaistaajuus.
mitä tapahtuu, jos kappaleeseen vaikuttavaa ulkoista voimaa ylläpidetään?
värähtelyn amplitudi kasvaa. Ilman värähtelyä vaimentavia tekijöitä kuten kitkaa ja väliaineen vastusta resonanssivärähtelyn amplitudi kasvaisi rajatta. Resonanssin takia värähtelijä voi myös muuttua rakenteeltaan tai jopa rikkoutua. Tällöin sen ominaistaajuus muuttuu, eikä se enää värähtele resonanssissa.
jousivoima ja potentiaalienergia
Jousivoima on konservatiivinen voima eli jousivoima voi varastoida energiaa. Tehty työ varastoituu jousen potentiaalienergiaksi. Jouseen varastoitunut energia voidaan vapauttaa, joka ilmenee esimerkiksi siten, että jousen avulla voidaan siirtää kappaletta.
värähtelijän energia liikkeen ääriasennoissa
liikkeen ääriasennoissa värähtelijän energia on varastoituneena jousen potentiaalienergiaksi, joka muuntuu värähtelijän liike-energiaksi. Ääriasennoissa värähtelijällä on vain potentiaalienergiaa, ja niissä kappaleen hetkellinen nopeus on nolla.
värähtelijän energia tasapainoaseman kohdalla
Jousen tasapainoaseman kohdalla jouseen kiinnitetyn kappaleen energia on liike-energiaa ja nopeus suurin
jousivoiman tekemän työn määrittäminen
Jousivoiman tekemä työ saadaan x,F-koordinaatistosta fysikaalisena pinta-alana. Tällöin jousivoiman tekemä työ on negatiivinen eli W= -1/2kx^2
jousivoimaa vastaan tehdyn työn määrittäminen
jousivoimaa vastaan tehty työ on yhtä suuri, mutta positiivinen eli W=1/2kx^2. Työtä vastaava määrä energiaa varastoituu jousen potentiaalienergiaksi.
venytetyn jousen potentiaalienergia
Jos jousen lepopituutta vastaava potentiaalienergia on 0, venytetyn jousen potentiaalienergia on E_p=1/2kx^2
harmoninen värähdysliike ja energian muuntuminen
Värähtelyssä potentiaalienergian ja liike-energian muuntuminen tapahtuu jaksollisesti
harmonisen värähtelijän mekaaninen energia
Harmonisen värähtelijän muodostama systeemi koostuu värähtelevästä kappaleesta ja jousesta. Mekaaninen energia on kappaleen liike-energiaa ja jousen potentiaalienergiaa. Jos liikevastukset ovat pienet, systeemiä voidaan mallintaa eristettynä. Kun kappale liikkuu harmonisen voiman vaikutuksen alaisena, sen mekaaninen kokonaisenergia säilyy, koska harmoninen voima on konservatiivinen.
Harmonisen värähtelijän kokonaisenergia etäisyydellä x tasapainoasemasta
E=E_k+E_p=1/2mv^2x+1/2kx^2
värähtelijän kokonaisenergia ääriasennossa
sama kuin jousen potentiaalienergia kohdassa x=A.
1/2kA^2=1/2mv^2x+1/2kx^2
riippuuko pulssin etenemisnopeus pulssin muodosta tai tai koosta?
ei
poikittainen aaltoliike
värähtelyt tapahtuvat poikittain (kohtisuorasti) aallon etenemissuuntaa vastaan. kierrejousen osaset ovat sidoksissa toisiinsa ja mahdollistavat aallon etenemisen
pitkittäinen aaltoliike
värähtelyt tapahtuvat aallon etenemissuunnassa. jousessa aalto etenee tihentyminä ja harventumina.
mekaaninen aaltoliike
Aaltoliike, joka tarvitsee edetäkseen väliaineen. esimerkiksi tutkimuksessa havaittu kierrejousen poikittainen ja pitkittäinen aaltoliike, veteen putoavien vesipisaroiden synnyttämät aallot, maanjäristysaallot sekä ääni. väliaineessa etenevä, jaksoittaisesti toistuva häiriö
häiriö
aineen rakenneosasten heilahtelu tasapainoasemansa ympärillä. Aineen rakenneosasten voidaan ajatella olevan erillisiä värähtelijöitä, ja häiriö etenee rakenneosasesta toiseen rakenneosasten keskinäisten vuorovaikutusten seurauksena.
pulssi
aineessa, kuten vedessä, maankuoressa tai jousessa, etenevä yksittäinen häiriö
mihin perustuu aallon eteneminen nesteissä ja kaasuissa?
Nesteissä ja kaasuissa aaltojen eteneminen perustuu mm. rakenneosasten välisiin kimmoisiin törmäyksiin.
miksi kiinteissä aineissa aalto voi edetä nopeasti?
rakenneosasten väliset sidokset ovat lujia ja sidosvoimat suuria, jolloin rakenneosaset reagoivat nopeasti toistensa liikkeisiin.
siirtyykö ainetta aallon mukana?
ei. Aallon mukana siirtyy energiaa, mutta itse aine ei etene, koska rakenneosaset vain värähtelevät tasapainoasemansa ympärillä. Energia on peräisin häiriön aiheuttajasta, esimerkiksi jousta heiluttavasta kädestä. Mekaanisten aaltojen – esimerkiksi veden aaltojen ja ääniaaltojen – mukana siirtyvä energia ilmenee aineen rakenneosasten värähtelyjen liike-energiana. Mekaanisessa aaltoliikkeessä aine ei etene
vaihe (aaltoliike)
kertoo, missä tilanteessa värähtelijä on, eli mikä on värähtelijän paikka ja mikä on sen liikkeen suunta. Jaksonajan T välein värähtelijät ovat samassa vaiheessa. Tällöin värähtelijä liikkuu aina samaan suuntaan samalla nopeudella. Puolen jaksonajan välein värähtelijät ovat vastakkaisessa vaiheessa. Vaihe-ero on kahden värähtelijän matkaero, joka ilmaistaan usein jaksonajan T tai aallonpituuden λ avulla
aallonpituus
Kahden peräkkäisen, samanvaiheisen värähtelijän välimatka. poikittaisessa aaltoliikkeessä on esimerkiksi kahden huipun tai kahden aallonpohjan välinen etäisyys, pitkittäisessä aaltoliikkeessä kahden peräkkäisen tiivistymän tai kahden peräkkäisen harventuman välimatka. Aallon lähde ja väliaine määräävät aallonpituuden.
jaksonaika (aaltoliike)
yhteen värähdysjaksoon kulunut aika. Tänä aikana aalto etenee yhden aallonpituuden mittaisen matkan
taajuus (aaltoliike)
jaksojen määrä sekunnissa ja jaksonajan käänteisarvo. Värähtelevä aallon lähde eli häiriön aiheuttaja määrää aaltoliikkeen taajuuden ja samalla jaksonajan.
amplitudi (aaltoliike)
aallon suurin poikkeama tasapainoasemasta
siniaalto
Aaltoliikettä voidaan tarkastella joko paikan tai ajan funktiona. Paikan funktiona esitetty aaltoliike voidaan ajatella olevan pysäytetty kuva liikkeestä. Ajan funktiona esitetty kuvaaja kuvaa yhden värähtelijän sijaintia eri ajan hetkillä. Aaltoliikkeen perusmuoto on sinikäyrän muotoinen aalto eli siniaalto. Harmonisen voiman synnyttämä aaltoliike on sinikäyrän muotoista. Siniaallon avulla voidaan mallintaa monia luonnossa esiintyviä aaltoliikkeitä, kuten ääntä ja valoa.
värähtelijöiden poikkeama tasapainoasemasta ajan funktiona
Aallon edetessä väliainehiukkaset värähtelevät harmonisesti siten, että niillä on sama taajuus ja jaksonaika. Hiukkasten poikkeamaa tasapainoasemistaan voidaan mallintaa siniaallolla, joka etenee väliaineessa väliaineelle ominaisella nopeudella.
y(x)= A sin(2pix/lambda) voidaan kuvata värähtelijöiden poikkeamaa tasapainoasemastaan paikan funktiona
aaltoliikkeen perusyhtälö
v=f*lambda. voimassa kaikille aalloille